Utrecht op de voorpagina van Engels tijdschrift Lonely Planet | De Utrechtse Internet Courant Utrecht op de voorpagina van Engels tijdschrift Lonely Planet | De Utrechtse Internet Courant

Utrecht op de voorpagina van Engels tijdschrift Lonely Planet

Utrecht op de voorpagina van Engels tijdschrift Lonely Planet
Utrecht siert met een foto van de Oudegracht de voorpagina van het Engelse Lonely Planet magazine. Het nummer gaat over originele korte reizen en benoemt Utrecht als een stad om verliefd op te worden.

Utrecht siert met een foto van de Oudegracht de voorpagina van het Engelse Lonely Planet magazine. Het nummer gaat over originele korte reizen en benoemt Utrecht als een stad om verliefd op te worden.

Vaak als Utrecht aangehaald wordt in reisgidsen wordt de vergelijking gemaakt met Amsterdam. En ook Lonely Planet doet dit weer: “Utrecht heeft dezelfde charme als haar grote broer, maar het is er minder druk en er zijn veel minder vrijgezellenfeesten. Je kunt er wandelen en fietsen of rustig varen langs grachtenpanden die weerspiegelen in het water van de Oudegracht.”

Cafés

Het tijdschrift noemt ook de Utrechtse cafés: “De cafécultuur en bloeiende muziekscene reikt tot ver buiten de grachten in de 19e- en 20e-eeuwse wijken.” Als tip voor de lunch worden Gys en Moksi genoemd, goede koffie is bij Cornelis te krijgen.

In het blad wordt nog kort stilgestaan bij het uitgraven van de singel en de Domtoren als hulpmiddel om te navigeren in de stad. Uiteraard wordt ook de orkaan genoemd die het middenschip van de kerk liet instorten en de huidige restauraties aan de toren en kerk.

Bier en souvenirs

Voor een biertje worden Café Olivier, ’t Oude Pothuys en Maximus Brouwerij getipt. Voor een avondmaal zijn Héron Petit Restaurant, Blauw en Concours goede plekken. Als souvenirwinkels worden De Bierverteller en Cacao Utrecht genoemd, en ook de winkel bij het nijntje-museum mag niet ontbreken.

Lonely Planet schrijft tot slot: “In een land dat traditioneel zijn gordijnen openhoudt, is de vierde grootste stad misschien wel het beste inkijkje in het ontspannen Nederlandse leven.”

46 Reacties

Reageren
 1. Joris

  Ik weet niet of we hier als inwoners blij mee moeten zijn. #rolkofferterreur

 2. Geen Amsterdammer

  Laat al die toeristen lekker in Amsterdam blijven. Geen zin in rolkoffers, instafamous Aziaten en dronken Engelsen.

 3. Arjan

  Hopelijk is het stadsbestuur in staat om van ‘grote broer’ Amsterdam te leren.

  Wij hebben geen behoefte aan Nutella en ‘Dutch Cheese’ winkels. Het zou ook helpen als bierfietsen en rondvaartboten tot een minimum beperkt blijven.

  Tenslotte weten we inmiddels dat Airbnb geen open en eerlijk hippiebedrijf is dat mensen samenbrengt..blabla..

 4. Massegast

  O my God, dit soort publiciteit is zeer slecht voor de stad en haar inwoners. Niet voor degenen die met dit soort zaken hun zakken vullen en ook niet voor de politiek, die heeft een eigen dynamiek en een eigen agenda, die niet noodzakelijkerwijs met het authentieke, objectieve belang van de stad en haar inwoners te maken heeft. Wel een geluk dat de uitgave €10 kost. Lol

 5. Jan

  Kunnen ze dat gelijk met de Brexit loskoppelen. 🤨

 6. Ton

  Echt Nederlands /Utrechts………………. altijd wat te zeuren!

  Prima gratis PR !

  Wat moeten ze ze dan schrijven ?
  Utrecht; saaie stad ,onvriendelijke mensen ,weinig uitgaansmogelijkheden & horeca gelegenheden, vuile/vieze straten, pleinen & grachten , weinig cultuur ,muziek & sport, overal omleidingen & weg werkzaamheden,weinig parkeergelegenheid voor fietsers, etc. etc.

  Ben 70 jaren jong ,geboren & getogen Utrechter heb ook gewoond in Frankrijk & België en veel gereisd over de gehele wereld (net terug uit filmstad Cannes en Beatles & voetbalstad Liverpool) maar altijd weer blij terug te zijn in Utrecht !

  Mijn advies ; Probeer het mooie dat wij hebben eens te “delen ” en trots te zijn op je stad en de mensen/instanties die dit allemaal mogelijk hebben gemaakt.

  Daarnaast levert het, direct of indirect, een mooie economische bijdrage op aan de stad en haar burgers/ondernemers .

  Mijn liefje wat wil je nog meer?

  Een tevreden Utrechtse pensionado -:) !

 7. Rottebert Peermans

  Deze boy RP wordt lekker Airbnb-miljonair. Is ook goed voor de huizenprijzen toch… Hahahaa.
  Bouw vooral nog wat sociale huurwoningen op A-locaties. Ok bye.

 8. Erik

  Pffff, vreselijk. Laat ze thuis blijven voor het hier net zo ellendig wordt als in Amsterdam.

 9. Rob H.

  En jullie gaan allemaal zelf niet op vakantie?

 10. Hadjememaar

  Goed nieuws voor Papi Churro!

 11. Herman

  Gave foto!

 12. wollie

  @Ron “Utrecht; saaie stad ,onvriendelijke mensen ,weinig uitgaansmogelijkheden & horeca gelegenheden, vuile/vieze straten, pleinen & grachten , weinig cultuur ,muziek & sport, overal omleidingen & weg werkzaamheden,weinig parkeergelegenheid voor fietsers, etc. etc.”

  ja, precies dat moeten ze schrijven. dan kan ik ook weer eens op zaterdag de binnenstad in zonder onder de voet gelopen te worden… of uit eten… of op een terrasje zitten…

 13. Hadjememaar

  @Rob H. nee hoor, ik blijf lekker thuis. Dwalen door de stad en lekker Churro met Nutella eten. Ik hoef nergens heen. Been there, done that.

 14. Marcel

  @Ton
  Je hebt helemaal gelijk. Dat stelletje zuurpruimen boven je. Ben op het Vredenburg geboren en heb de stad zien groeien zowel in positief als negatief. De binnenstad is geweldig, nog steeds. Vredenburg en de rest daaromheen is een zooitje. Maar het oude C en A is geweldig gerestaureerd. Fantastisch. Compliment aan de architect en de investeerders.

 15. Peter.

  Wat een zure reacties weer zeg. zoooooo vermoeiend.

 16. W

  Dag Utrecht…. snik… lang leve de commercie. Geld is het belangrijkste, geluk komt later…

 17. w

  wat een gezeur, alsof na dit ene artikel er enorme extra drukte komt, wees trots dat er vaak positief in buitenlandse media wordt geschreven over Utrecht! dat hoor je zelden over bijv. Den Haag, Eindhoven enz

 18. Don

  Beste toeristen en alle bovenstaande facebook blije mensen veel plezier in de Utrechteling. Alles wat authentiek is is de stad uitgetreiterd of afgebroken en vervangen door flats en ketenvreetschuren. In de Amsterdamse binnenstad is geen Amsterdammer meer te bekennen en nog even en er is geen Utrechter meer in de Utrechtse binnenstad te bekennen.

 19. Harry

  @Peter.
  Die van jou is niet veel opbeurender.

 20. Koel Hoofd

  Gratis positieve PR voor Utrecht waar Utrecht city marketing nog een puntje aan kan zuigen. Ik krijg bijna de neiging om weer eens een middag in de binnenstad door te brengen, als ik niet beter wist…
  Het resultaat van die PR zal echter wel een toename aan rolkoffertourisme en airbnb zijn, net zoals in Amsterdam. Want dat is wat de geschiedenis ons leert. Die kennis afserveren als negativisme kunnen alleen mensen doen die op een rose wolk leven, ver weg van het centrum.

 21. Bernhard

  @Marcel: Dat dacht ik dus ook vanmiddag, toen ik het pand van de Decathlon passeerde. En er tegenover het prachtig gerenoveerde pand van de Bijenkorf. Zo kan het dus ook. De opknapbeurt van Hoog Catharijne daarentegen – vooral de grauwe jaren ’70 meuk die onaangepast is gebleven – vind ik echter tegenvallend.

 22. WvR

  Zouden alle voorgaande respondenten onderstaand beknopt overzicht kunnen invullen met of ze er geweest zijn of niet? Ik heb de lijst beperkt tot Europese steden (waarvan ik denk dat ze populair zijn), strandbestemmingen komen er niet op voor, tenzij ze samenvallen met een stad.

  Iedereen begint met 100% legitiem klaagvermogen (LK). Voor iedere bezochte stad moet je een proportioneel percentage aftrekken van je LK (stuk of 20 steden, dus 5% per stad).

  Amsterdam
  Londen
  Brussel
  Brugge
  Antwerpen
  Parijs
  Monaco
  Barcelona
  Madrid
  Valencia
  Sevilla
  Malaga
  Lissabon
  Wenen
  Venetie
  Rome
  Berlijn
  Praag
  Athene
  Budapest

 23. MJPD

  Grappig, alle zeurende zuurpruimen die zeuren over andere zeurende zuurpruimen die zij ook zeurende zuurpruimen vinden.

 24. Ton

  @ Ton . Ik kan me wel vinden in jouw reactie. Ik kom bijna dagelijks in de binnenstad. Volgens mij is het aandeel buitenlandse toeristdn daar ver onder de 10 %.

 25. w

  op de cover, maar vervolgens moet je helemaal naar pag. 97 om de 4 pagina’s, met overwegend beeld te zien, dus ik schat ca. 10 rolkoffers meer op jaarbasis na dit artikel 😉

 26. W

  Hmmm nog 80% legitiem klaagvermogen over….
  Het wordt er niet leuker op idd. Leer van wat er in andere grote steden gebeurd is. Het is niet alleen maar klagen…

 27. w

  @WvR
  alle steden die u noemt bezocht, behalve de Belgische, telkens bleek bij thuiskomst in Utrecht-centrum, dat het hier opmerkelijk rustig is

 28. Arjan Verhoeven

  @WvR,
  Allemaal geweest. Ik zou nu niet meer naar Venetië willen omdat het niet leuk meer is, zo druk. 4 uur wachten voor de Sixtijnse Kapel was 25 jaar geleden al wat veel van het goede.

  Utrecht was een beetje Bunnik, met ook nog een moeilijke naam. Waarom moet de 4de stad van een piepklein landje beleidsmatig verheven worden om ook in een lijstje te staan met Wenen, Berlijn en Barcelona?

  Maar ik snap je redenering ook niet. Niemand heeft Bunnik op zijn bucket list. Mogen inwoners van Bunnik daarom niet naar Amsterdam? Is het niet de eigen stomme schuld van “I Amsterdam” om wereldwijd te roepen dat mensen naar Amsterdam moeten komen om vervolgens beleid op te tuigen om toeristen te weren? Is het niet de eigen stomme schuld van Utrecht om op de kaart te proberen te komen met peperdure Tourstarts and you name it, als dat betekent dat de Anti-Rolkoffer Partij over 20 jaar met overweldigende meerderheid de raadsverkiezingen wint?

  Be careful what you wish for.

 29. Scherpschutter

  Ik kan gewoon niet geloven dat enkelen werkelijk denken dat dit ‘gratis PR’ is….Dit heeft iemand (vermoedelijk u en ik, ofwel de belastingbetaler) gewoon een serieuze som geld gekost hoor!

  Ain’t no such thing as a free lunch….

 30. Kees

  Ik ben trots op Utrecht en dat Ik er geboren en getogen ben.
  Daarom ook trots op dit artikel.
  Mis alleen stukje over de zeurcultuur, daar komen ze vanzelf wel achter.

 31. Mark

  WvR. Goede opmerking. Maar de meesten zullen dan zeggen dat zij zich als één of andere local gedragen of zoiets….tuuuurlijk:)

  Verder: met een goed beleid is het prima te doen om toerisme in goede banen te leiden. De vraag is alleen of we dat kunnen….want het snelle geld lonkt wel

 32. Jos

  Citaatje w:

  “dat hoor je zelden over bijv. Den Haag, Eindhoven enz”

  Wat een bullcrap.

  Juist Eindhoven en Den Haag staan er internationaal goed op; omdat ze inmiddels Utrecht wel voorbijgestreefd zijn qua hipheid. Daarnaast ademt Den Haag centrum een zeer fijne rust uit. Het is er netjes en mooi, groen en meer.

 33. Pinguin3

  Denk dat het merendeel van de negatieve reacties komen van mensen die hier NIET geboren zijn. Ook een soort toeristen dus!

 34. James

  Ik moest direct aan dit artikel denken:

  https://speld.nl/2019/10/22/lonely-planet-maakt-bekend-welke-10-bestemmingen-volgend-jaar-om-zeep-geholpen-worden-door-toeristen/

 35. Wim Barmentloo

  @Jos Eindhoven komt slechts voor in de 3 jaarlijkse lijst van die van meest concurrerende, innovatieve regio in Europa (European Regional Competitiveness Index) Daarin vinden we Utrecht op 2, Stockholm op 1, Amsterdam op 9 Eindhoven/Tilburg op 20 en Rotterdam op 13. Die lijst behelst 268 Europese regio’s. Iedere 3 jaar wordt deze vastgesteld. de meest recente op 7 oktober 2019. Den Haag tsja wat moet je daar nu van zeggen.

 36. Ton

  Wij Utrechters zijn zo vol van onze stad (en terecht!) dat we blijkbaar denken dat we ook voor de internationale toeristenindustrie kunnen concurreren met Amsterdam en Venetië.
  Oké, zij hebben geen Domtoren, Pieterskerk, werven of Rietveld-huis. Maar in de ogen van buitenlandse toeristen heeft Amsterdam toch veel meer te bieden als Utrecht. Het Centraalmuseum bijvoorbeeld is toch geen Rijksmuseum of Van Gogh Museum.

 37. Ton

  @ Scherpschutter. ‘Free publicity’ bestaat echt ! Ook zonder dure marketing campagnes. Als het verhaal maar interessant genoeg is.

 38. WvR

  @Arjan Verhoeven:
  Mijn redenering is dat je (men, niet jij in het bijzonder) niet EN kan klagen over het aantal toeristen in Utrecht, EN vervolgens vrolijk zelf andere steden te gaan bezoeken waar ze de buik vol hebben van toeristen. Met andere woorden: Lekker thuis blijven dan. Geen Barcelona, geen Rome, geen Brugge, geen Venetie, etc. Waar je al geweest bent pakken ze je niet meer af, maar van de rest van de lijst dien je dan weg te blijven.

  Ik heb persoonlijk niet zo’n last van toeristen (woon net buiten het centrum), en ben niet direct voor of tegen het promoten van Utrecht, daar gaat het me ook niet om. Klagen EN zelf stedentripjes maken: Dat lijkt mij niet bij elkaar passen. En ik vermoed dat de meerderheid van de klagenden zich daar wel “schuldig” aan maakt.

 39. Utregter

  Dit maakt Utrecht er niet leefbaarder op. Toeristen zuigen de stad leeg (al dat waardevol is voor de bewoners verdwijnt) en leveren helaas nooit iets positiefs op , ook geen banksaldo.

 40. Cohen

  @Jos sorry maar Eindhoven is een provinciestad die voor toeristen weinig te bieden heeft. Eigenlijk niet eens echt een stad maar een paar kleine stadjes die aan elkaar zijn gegroeid. Het heeft weliswaar significante industrie en een aardige TU, maar ‘hip’ is wel het laatste wat er bij me opkomt. Buiten de Randstad zou ik in dat geval nog eerder Den Bosch en zeker Groningen aanraden aan een toerist.

  Ben het verder met Ton eens, na een dagje heb je Utrecht ook wel gezien. Ik zou aanraden naar Amsterdam te gaan en dagjes naar de hotspots in en rond de 4 grote steden met een uitstapje naar ‘de provincie’.

 41. W

  Geboren en getogen en lekker zeuren! Typisch utregs.

 42. Jos

  @ Cohen

  Eindhoven een provinciestad?

  Que?

  Toonaagevende internationale TU

  Brainport regio Europa

  Toonaangevend op design en ICT gebied, wereldwijd.

  De wieg van 1 van de meest toonaangevende en innovatieve electronica concerns ooit in de geschiedenis van de mens en ter wereld stond en staat in Eindhoven.

  Que? inwoneraantal bijna net zo groot als Utrecht en groeit als kool, streeft Utrecht vroeg of laat voorbij.

  Heeft een internationale subtopsportclub in de stad die de Europa Cup 1 heeft gewonnen en waar Romario en Ronaldo en Koeman en Gullit en….. gebald hebben.

 43. Jos

  @ Cohen

  Zeker niet op de hoogte omtrent de plannen voor Strijp S de komende jaren.

  Daarnaast is niet iedere toerist op zoek naar traditioneel mooi, maar laat zich doro iets anders inspireren.

 44. Ton

  Beste Cohen, nu doe je onze mooie stad toch echt tekort. Oudewater of Wijk bij Duurstede, Tiel of Zaltbommel, Doesburg of Gorkom zijn misschien in een dag te doen. Zelfs voor Eindhoven heb je al twee dagen nodig (vraag maar aan Jos).
  Een toerist met een beetje brede belangstelling kan zich toch makkelijk een week in Utrecht vermaken.
  Ik zou zeggen: Een dag acclimatiseren, oriënteren, stadswandeling en inlezen (en het plaatselijke stedelijk historisch museum ?). Twee dagen middeleeuwse architectuur. Een a twee dagen 20ste eeuwse architectuur. Een dag Catharijne Convent. Een a twee dagen overige musea. Een dagdeel Utrecht vanaf het water. Tussendoor een lunchpauze concert(vrijdag) orgel of cantate (zaterdag). Dagdeel stadspark met picknick. Twee dagen de omgeving verkennen per fiets. En tussendoor veel stadswandelen.
  En vooruit, een dagdeel souvenirtjes scoren.

 45. Ton

  En natuurlijk bijna iedere avond een ander mooi concert. (als je het geld er voor hebt!)

 46. Cohen

  @Jos ik wilde je niet beledigen, maar wees even realistisch. Wat heeft een gemiddelde toerist aan al die dingen die je noemt; ICT, ‘brainport’? Helemaal niks.

  Eindhoven doet echt leuke dingen hoor, ik ken het stadje, maar het blijft een provinciestad.

  Hoe kom je er trouwens bij dat Eindhoven bijna net zo groot is als Utrecht?? Utrecht heeft 120.000 inwoners meer (ruim 50% groter dus), de prognose is dat dat verschil juist alleen groter wordt. Utrecht groeit dan ook veel sneller. Sterker nog, sommige prognoses beweren dat Eindhoven door Tilburg en Groningen ingehaald gaat worden. Met die steden moet je Eindhoven vergelijken, Utrecht is een andere klasse en ligt bovendien in de randstad.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).