Utrecht opent deuren voor darkrooms; ondernemers hebben straks mogelijk geen speciale vergunning meer nodig Utrecht opent deuren voor darkrooms; ondernemers hebben straks mogelijk geen speciale vergunning meer nodig

Utrecht opent deuren voor darkrooms; ondernemers hebben straks mogelijk geen speciale vergunning meer nodig

Utrecht opent deuren voor darkrooms; ondernemers hebben straks mogelijk geen speciale vergunning meer nodig
Het lijkt erop dat ondernemers straks geen aparte vergunning meer nodig hebben als zij een darkroom willen openen in hun horecazaak of op hun evenement. De gemeente schrijft te horen dat er in de stad behoefte is aan deze donkere ruimtes waar vrijwillig anonieme seksuele contacten kunnen plaatsvinden.

Het lijkt erop dat ondernemers straks geen aparte vergunning meer nodig hebben als zij een darkroom willen openen in hun horecazaak of op hun evenement. De gemeente schrijft te horen dat er in de stad behoefte is aan deze donkere ruimtes waar vrijwillig anonieme seksuele contacten kunnen plaatsvinden.

In september 2021 stelde de lokale fractie van GroenLinks schriftelijke vragen over dit onderwerp. Een ondernemer moest destijds namelijk een vergunning voor een seksinrichting aanvragen als hij feesten met een darkroom wilde organiseren. GroenLinks zette hier echter vraagtekens bij omdat de seksuele handelingen niet de hoofdactiviteit van de feesten waren.

Ongeveer een maand later liet het college van B&W weten niet van plan te zijn de APV (Algemene plaatselijke verordening) aan te passen zodat de speciale vergunning nog steeds nodig was om een darkroom te openen. Inmiddels heeft Utrecht een ander college en in mei 2023 werd al aangegeven dat er werd gekeken op welke manier darkrooms meer ruimte konden krijgen in de stad.

Nevenactiviteit

“Aangezien darkrooms voornamelijk gevestigd zijn als nevenactiviteit bij een horecabedrijf, zien wij de oplossing voor vaste darkrooms in combinatie met een horecabedrijf”, schrijft het college nu. “Voor tijdelijke darkrooms bij evenementen zien we de mogelijkheid om dit toe te staan met de evenementenvergunning.”

Via de voorwaarden in de vergunning kunnen volgens de gemeente de gezondheid en veiligheid van de bezoekers van de darkrooms worden beschermd. Het plan wordt verder uitgewerkt en de verwachting is dat dit in het tweede kwartaal van dit jaar wordt voorgelegd aan de gemeenteraad.

Gekoppelde berichten

12 Reacties

Reageren
 1. Rottebert Peermans

  Maar moet een darkroom dan verplicht donker zijn en gescheiden van de rest van het etablissement of staat het horecagelegenheden gewoon vrij om sexuele activiteiten toe te staan met sfeerverlichting? En geldt deze versoepeling ook voor non-LGBTQ-gerichte horeca?
  Hopelijk kan ik als hetero cis-man ook binnenkort legaal mijn date consumeren aan de bar.

 2. Blaag

  Het wordt steeds gekker in Utrecht en nee ik, ik heb niks tegen de LGBHTQI+-gemeenschap, maar horecazaken zijn niet bedoeld als parenclubs of iets dergelijks.

  Geloof maar dat hier misbruik bij gaat plaats vinden en dat illegale prostitutie, uitbuiting en mensenhandel op de loer liggen.

  Waarom moet er gen**kt of gevingerd worden of iets dergelijks in de horecazaak tijdens het uitgaan? Get a room! Doe dit gewoon in je eigen huis of studentenkamer en als je dat niet wil of kan, kan je gewoon een hotelkamer huren voor je pleziertje. En trouwens, mensen die stieken LGBHTQI+ zijn en in een heterorelatie zitten kunnen beter naar een psycholoog gaan en hulp vragen bij het opbiechten aan de partner in plaats van stiekem avontuurtjes aan gaan en de partner bedriegen en voorliegen waar die bij staat. DAT is namelijk behoorlijk verwerpelijk gedrag, mensen bedonderen, vanwege ego-motieven. en behoorlijk onmenselijk.

  De beetje bij beetje verpaupering van Utrecht wordt deels door de eigen gemeenteraad veroorzaakt. Zeg ik als eigenlijk in mijn hart progressief stemmend iemand, maar Groen Links in Utrecht is gewoon een rare club (wijkt ook sterk af van de landelijke Groen Links. Wordt tijd dat landelijk gaat ingrijpen in Utrecht.)

 3. Ab

  @Rotterbert, aan de bar of op de bar. Denk wel aan de Hygiënecode en warenwet, er moet afdoende afzuiging zijn het te consumeren mag niet over de houdbaar-tot grens zijn

 4. jan

  Een darkroom voorziet in een volledige uitgaansbehoefte. Mensen ontmoeten. Alcohol drinken en dan nog even een orgasme aftappen. Om vervolgens volledig ontspannen naar huis te gaan. Klaar voor de maandag

 5. Pee

  Is dat nou wel zo’n goed idee?

 6. W.

  @Blaag als je niet van darkrooms houdt, ga er dan niet heen. Jouw probleem met darkrooms lijkt me dan volledig opgelost.

 7. Klaasjan

  @Blaag
  U hebt sterk omschreven ideeën over wat verwerpelijk gedrag zou zijn en of mensen naar een psycholoog zouden moeten. Ik laat dat liever over aan de vrije keuze van de mensen die ‘stiekem avontuurtjes aangaan’ en daarmee een ander ‘bedonderen’. U en ik kunnen hun motieven niet beoordelen.

 8. Blaag

  @ W
  Het gaat hier niet over wat ik vind, het gaat hier over iets dat vergunningsplichtig was> met een reden (als je een darkroom wil, vraag dan gewoon een vergunning aan) ineens niet meer vergunningsplichtig moet zijn. En dat gaat dus gedoe worden, precies de reden waarom het vergunningsplicht was> gedoe voorkomen.

  @ Klaasjan
  Het gaat hier niet over het vreemdgaan van mensen (al is er altijd schade als mensen bedonderd worden), de vraag is of de gemeente vergunningen moeten laten varen om van horecagelegenheden sex gelegenheden te maken; die bepaald gedrag, waar IK inderdaad commentaar op heb , ik praat immers namens mezelf en niet zoals zoveel reaguurders namens anderen, faciliteren.

 9. Klaasjan

  @Blaag
  Over vergunningen praten is OK. Als een horecatent u na een wijziging niet aanstaat, en in uw ogen ‘gedoe’ en ‘bepaald gedrag’ veroorzaakt, blijft u weg, zoals W. ook al aangeeft. Horecatenten genoeg in deze stad.
  Maar vreemdgaan (niet iedere klant zal dit daar per definitie doen; en zo ja, wat dan nog?) becommentariëren hoort m.i. niet op deze site thuis.

 10. Blaag

  @ Klaasjan

  Het is niet aan u om te bepalen wat op deze site thuishoort.

  Beetje raar om mij op mijn mening aan te spreken, vind u niet? Want deze mag er, keurig onderbouw, gewoon zijn.

  Ik ben voor een samenleving en tegen een ikleving. Alle vormen van omgang die horen bij een ikleving zal ik bekritiseren.

 11. Frans Oudeweg

  @Blaag: een darkroom is geen IK-beleving maar juist een prima geval van “samen”, ongegeneerd en spontaan. Gezellig, toch?

  Dat zoiets met vergunningen gepaard moet gaan (of door het niet afgeven daarvan wordt tegen gehouden), is eerder een kwestie van een meer of minder preuts stadsbestuur dan van een angst voor commercie en uitbuiting.

  Uiteraard zijn SOA’s en hygiëne wèl een zorg. Maar een goede exploitant zal een verstandig beleid hanteren, zoals gratis condooms e.d.

  Liever dat dit soort handelingen in de veilige en goed gefaciliteerde omgeving van een kroeg gebeuren, i.p.v. in de struiken van een park.

 12. Klaasjan

  @Blaag
  Vreemdgaan van een ander, waar u een oordeel over geeft (bedonderen noemt u het), is niet mijn zaak en ook niet de uwe. Die vrijheid is geheel aan vreemdgaanders. U en ik veranderen daar gelukkig niets aan. Een samenleving zonder vrijheid is geen samenleving.
  Het is overigens maar helemaal de vraag of alle mensen die van een darkroom gebruikmaken, ook inderdaad vreemdgaan.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).