Utrecht opent meerdere opvangplekken voor Oekraïense vluchtelingen Utrecht opent meerdere opvangplekken voor Oekraïense vluchtelingen

Utrecht opent meerdere opvangplekken voor Oekraïense vluchtelingen

Utrecht opent meerdere opvangplekken voor Oekraïense vluchtelingen
Vluchtelingen uit Oekraïne komen aan in Polen, vanwaar ze doorreizen.
De gemeente Utrecht opent een speciale opvangplek voor Oekraïense vluchtelingen met een handicap, ook hun begeleiders zijn daar welkom. Er is plek voor 25 mensen. Ook komt er aan de Zeehaenkade plek beschikbaar voor 25 vluchtelingen. Gisteren liet de gemeente weten 79 Oekraïners opgevangen te hebben in hotels.

De gemeente Utrecht opent een speciale opvangplek voor Oekraïense vluchtelingen met een handicap, ook hun begeleiders zijn daar welkom. Er is plek voor 25 mensen. Ook komt er aan de Zeehaenkade plek beschikbaar voor 25 vluchtelingen. Gisteren liet de gemeente weten 79 Oekraïners opgevangen te hebben in hotels.

Het totale aantal vluchtelingen uit Oekraïne is afgelopen tien dagen volgens de UNHCR al gegroeid tot anderhalf miljoen. Deze vluchtelingen worden op dit moment met name opgevangen in de buurlanden van Oekraïne. Het is de verwachting dat een deel van deze groep zal doorreizen naar andere delen van Europa, waaronder Nederland. De Rijksoverheid houdt er rekening mee dat er tienduizenden vluchtelingen naar Nederland komen.

De gemeente Utrecht is samen met partners druk bezig om opvangplekken te realiseren en zich voor te bereiden op de komst van honderden vluchtelingen. In de Jaarbeurs is een noodlocatie ingericht waar 300 mensen terechtkunnen.  Deze plek functioneert als ‘opvanghub’, waar vanuit personen worden overgebracht naar meer langdurige opvangplekken in de stad of de regio.

De gemeente is nog op zoek naar meer geschikte plekken, maar heeft dus wel al twee kleinschalige locaties gevonden. De gemeente Utrecht streeft ernaar om binnen twee weken 400 langdurige plekken beschikbaar te hebben.

Wil jij DUIC steunen en een prachtig boek met de beste fotografie en verhalen van Utrecht in 2021 ontvangen? Voor 24,95 euro is DUIC in 2021 te bestellen en daarmee steun je direct onze journalistieke werkzaamheden.

Gekoppelde berichten

10 Reacties

Reageren
 1. Realist

  Opvang van deze mensen was niet zo’n probleem geweest als we de afgelopen jaren alleen maar echte vluchtelingen hadden opgenomen en een actief terugkeerbeleid hadden gevoerd.

 2. Hetty

  Misschien is het een idee, langdurig leegstaande kantoren als noodopvang in te richten.

 3. Henk

  @realist

  Je wordt bijna dagelijks op de onjuistheid van je bevindingen gewezen.

  Waarom blijf je bewust desinformatie verspreiden? Om de boel op te stoken?

  Even kort: Nederland zet veilige landers uit http://www.ind.nl

  Nederland neemt op de lange termijn alleen echte vluchtelingen op
  http://www.ind nl

  Er zijn met name problemen met legale gastarbeiders in Nederland, in dienst in NL onder druk van VNO/NCW en LTO Nederland. Zeker als ze uitgebuit worden door dubieuze en louche uutzendbureaus en plots ontslagen worden en op straat belanden.

  Veilige landers zijn een probleem, maar omdat ze uit niet risico landen komen, kunnen ze gewoon het vliegtuig naar NL pakken. Dat voorkom je niet zomaar.

  Nederland haalt niet actief vluchtelingn en migranten op (zie het schandalig handelen rondom Afghanistan). Ze komen wel naar het veilige en rijke westen, waaronder Nederland.

 4. Realist

  @Speak Up/ Henk. Dat zie ik toch anders. Vorige keer hebben meerdere reageerders artikelen aangedragen aan jou die het tegendeel bewijzen. Verdoezelen en verdraaien van feitelijkheden is kwalijk Henk, daarmee los je problemen niet op.

 5. JdV

  @henk: duidelijk dat je het verschil niet weet tussen vluchtelingen enerzijds en economische migranten/gelukszoekers/veilige landers anderzijds. Door alles te betitelen als vluchteling draag je vooral bij aan het probleem, net zoals AZG en de diverse NGO’s die als ferrydienst mensen ophalen.

 6. Koel Hoofd

  @Henk
  Is “desinformatie” nu het nieuwe linkse modewoord geworden?
  Het is ook mogelijk om iemand meer achtegrond informatie te verstrekken zonder deze gelijk voor leugenaar uit te maken.

  @realist
  Ik neem het hier niet voor je op.
  Maar krijg alleen totale een kunstkop van dat linkse gedweep met ‘desinformatie’ wanneer ze een ander geluid te horen krijgen dan ze wensen.

 7. Henk

  @ JdV

  Economische vluchtelingen zijn nog steeds vluchtelingen. Op zoek naar een beter leven, omdat het op de plek van herkomst vaak niet meer mogelijk is. Of mensen wel of niet welkom zijn is van vele factoren afhankelijk en niet 1, 2, 3 gezegd.

  Dat is daarnaast aan ons landelijk, regionaal, of lokaal bestuur en daarboven, op internationaal samenwerkingsvlak, aan de organen die daar over gaan. Niet aan de schreeuwende individuen op straat.

  Ik noem helemaal niet alle migranten vluchteling. Letterlijk niet zelfs.

  Ik onderscheid verder verschillende vormen van migranten, expliciet zelfs. *Vluchtelingen, economisch migranten uit de EU of westerse wereld en veilige-landers die nergens aanspraak op maken. Meerdere categorieën dus en ik noem ze niet allemaal vluchteling dus.

  Kan je eigenlijk wel begrijpend lezen of neem je bewust een loopje (zoals onder vrijwel ieder artikel) met wat mensen schrijven en leg je mensen bewust woorden in de mond die ik niet uit? Waardoor je dus een trol bent.

  @ Koel Hoofd

  Door het steeds over “links” te hebben ben je (en realist zeker) uitdrukkelijk en nadrukkelijk aan het polariseren. Ik wil de moderators vragen om hier scherp op te zijn. Je dwaalt hiermee ver af van het onderwerp in het topic en je bent min of meer (bewust of onbewust) met een campagne en het inkleuren van beeldvorming bezig.

  Desinformatie blijft namelijk desinformatie. Of deze nu links of rechts is. Het is wel zo dat het een politiek propaganda instrument is dat vaak aan de zeer-ver-rechtse zijde ingezet wordt, maar het komt in meer of mindere mate in alle politieke spectra voor,.

  Realist uit hier een agenda, onder vrijwel ieder artikel. Daar zit een overduidelijke bedoeling achter. Met slechts reageren op de inhoud van het topic heeft het weinig van doen.

  Overigens is het zo dat bijna alle zeer-rechtse-groeperingen (politiek) in de EU, of je dat nu leuk vind of niet, onder politieke invloed of financiële invloed van het Kremlin staan (daar zijn de meest vooraanstaande veiligheidsexperts het inmiddels wel over eens). Dat het iedereen nu eens duidelijk wordt. Daar komt dus ook een flink deel van de trollenretoriek vandaan. En besef; er zijn grootschalige trollenlegers in Nederland actief. Waarom? Omdat het effectief is. Zeker ook op lokaal niveau, in de 4e stad van Nederland.

 8. Speak Upje

  @ Realist

  Je haalt hier wat mensen door elkaar geloof ik?

  Je bedoelt een Volkskrantartikel waar men de veiligheidsissues rondom veilige landers besproken werden en alle moeilijkheden daarbij? Niks mis met dat artikel.

  Daar is ook gewoon consensus over hoor, bij alle politieke partijen in Nederland zelfs. Veilige landers zorgen voor veiligheidsissues in AZC’s en zorgen voor criminele activiteiten. Daar hoef je echter niet alle migranten en vluchtelingen op aan te kijken. En zoals gezegd, grote problemen rondom migratie ontstaan juist bij legale gastarbeiders uit met name Oost-Europa.

  Neemt niet weg dat wat je verder allemaal stelt onjuist is. Veilige landers WORDEN uitgezet. Verreweg de meeste VLUCHTELINGEN (let even op het woord dat ik gebruik) in Nederland zijn echte VLUCHTELINGEN. Procedures duren lang in Nederland (te lang), juist omdat er grondig onderzoek gedaan wordt naar of iemand echt in Nederland mag verblijven, al dan niet tijdelijk of voor vast.

  En die migranten, uit welke categorie dan ook, die komen en blijven komen. Steeds meer ook. Of je het nu leuk vindt of niet. Hoe hoger de hekken, hoe harder de grensbewaking, ze blijven komen, al dan niet met behulp van mensensmokkelaars of omkoping van grenswachten. Het is een beetje een fact of life. Je moet er tegen kunnen, want is de wereld waarin we nu leven. En oplossingen zoeken, die ook humaan zijn. Wil je anders inderdaad mensen bewust laten verdrinken (het huidige beleid van de EU> o wat humaan) of mensen afschieten of in kampen wegstoppen (doen we nu ook al). Dictatoriale regimes omkopen voor “opvang in de regio”> doen we nu ook al, met mensenrechtenschendingen, mensenhandel en handel in kinderen tot gevolg.

  En ja, daar zijn dus jij, ik en wij ALLEMAAL verantwoordelijk voor. Er kleeft al veel bloed aan onze handen en dat allemaal vanwege ene bepaalde politieke retoriek (ikke-ikke en de rest kan stikke).

  Neemt niet weg dat een cruciale vraag in het huidige Nederland wordt> moeten niet verslaafde, niet economische daklozen, niet een grotere voorrang op de woningmarkt krijgen dan mensen van buiten? En kan dat juridisch gezien?

 9. M. Oligschläger

  Heel mooi al die initiatieven om mensen uit Oekraïne op te vangen. Waarom hoor ik nergens iets over vliegveld Lelystad? Volgens mij is daar heel veel ruimte die geschikt kan worden gemaakt?

 10. jan

  die witte containers in Utrecht bij de stalling van de NS, waar zijn die voor.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).