Utrechtse schoolbesturen zetten samen met de gemeente een solidariteitsfonds op. Dit fonds moet ouderbijdragen eerlijker verdelen. De vrijwillige ouderbijdragen blijft bestaan, maar het bedrag gaat naar het fonds in plaats van rechtstreeks naar de school.
Op dit moment worden ouders van schoolgaande kinderen gevraagd een vrijwillige ouderbijdrage te leveren, zodat scholen buiten het verplichte leerprogramma om leuke activiteiten kunnen organiseren zoals uitjes en sportdagen.
Nu willen een aantal schoolbesturen in samenwerking met de gemeente een stedelijk solidariteitsfonds inrichten ter vervanging. Daarmee gaat het bedrag van de vrijwillige ouderbijdrage naar het fonds in plaats van direct naar de betreffende school, waardoor de school niet meer afhankelijk is van de bijdragen van ouders, maar van het collectief.
Welzijn van kinderen
Niet alle ouders in onze stad kunnen zich namelijk een bijdrage veroorloven. Er zijn dan ook grote verschillen in ouderbijdragen, variërend van 0 tot enkele honderden euro’s. Het fonds moet ervoor te zorgen dat de kosten eerlijk worden verdeeld, zodat alle scholen de mogelijkheid hebben om extra activiteiten te organiseren.
Deze nieuwe aanpak biedt zo een mogelijkheid om bij te dragen aan het welzijn van alle kinderen in Utrecht. “Ik doe een oproep aan ouders die dat kunnen om niet alleen voor hun eigen kind, maar ook voor anderen royaal bij te dragen. Op deze manier helpen we elkaar in deze stad”, zegt wethouder Eelco Eerenberg.
Uitwerken van het plan
Tientallen scholen hebben zich inmiddels aangesloten bij het solidariteitsfonds. Op dit moment werken deelnemende schoolbesturen het plan verder uit. Enkele andere schoolbesturen wachten deze uitwerking af, voordat zij beslissen deel te nemen. Toch hebben sommige scholen aangegeven niet te willen deelnemen aan het solidariteitsfonds. Wel hebben zij afgesproken dat zij de gemeente op de hoogte stellen van de bezwaren, zodat deze in de uitwerking van het solidariteitsfonds meegenomen kunnen worden.
Gelijkheid
Eerenberg: “Het mooie van dit collectieve fonds is dat ouders die dat willen en kunnen, ook een extra bijdrage kunnen leveren. Door het geld straks vanuit één fonds te beheren, zorgen we voor een meer gelijke verdeling, waardoor alle kinderen in Utrecht kunnen deelnemen aan activiteiten op school.’’
Vanuit het solidariteitsfonds zullen alle scholen van de deelnemende schoolbesturen namelijk een vooraf vastgesteld bedrag per leerling ontvangen, iedere leerling van iedere school krijgt dus hetzelfde bedrag. Als het fonds hiervoor niet voldoende middelen bevat, vullen de schoolbesturen dit bedrag per leerling aan.
‘’Wat nog beter zou zijn, is als het Rijk de vrijwillige ouderbijdrage volledig afschaft, of meer financiering naar scholen stuurt, zodat de ouderbijdrage verminderd kan worden.”, vervolgt Eerenberg. Naar verwachting start het fonds in het schooljaar 2025/2026.
12 Reacties
ReagerenSchoolbesturen hebben een ‘moeizame’ relatie met gemeenschapsgeld, dat is in de afgelopen jaren wel heel erg duidelijk geworden. Dit plan is vragen om nog meer moeilijkheden en gedoe. Gewoon afschaffen die ‘vrijwillige’ (maar stiekem gedwongen) ouderbijdrage is de enige oplossing!
Fijn, ik begreep dat sommige scholen in ‘moeilijke’ buurten soms letterlijk niet meer weten hoe ze al het (subsidie) geld wat binnen komt op moeten maken omdat er al zoveel regelingen zijn voor deze scholen. En dan krijgen ze nu lekker NOG meer geld binnen, namelijk van andere scholen die meer bijdrage krijgen omdat ze kinderen met ouders hebben die zich wel betrokken zijn bij hun schoolgaande kind.
Wellicht kun je eens kijken of je de ouders die NIET betrokken zijn en een ‘vrijwillige bijdrage’ skippen wat kunt enthousiasmeren om tóch af en toe wat bij te dragen.
Hoewel ik het een nobel initiatief vind, heb ik toch mijn vraagtekens bij dit initiatief.
Vaak hebben ouders geen geld omdat men een luxe hobby heeft als roken of drinken enzovoorts.
Misschien moeten scholen gewoon een sponsor zoeken in het bedrijfsleven.
Het lijkt mooi en solidair, het lost alleen de achterliggende problematiek niet op. M.i. een wat
gemakzuchtige stoplap.
Ouders stop allemaal met betalen dan doen ze maar wat minder leuke dingen en willen ze toch wat doen dan vraagt de school maar netjes om te betalen voor uw kind. En dit plan zal opzeker weer eenprobleem worden daar kun je op wachten. En wat vrijwillig betreft mag de gemeente wel is opletten hoe vrijwillig de bijdrage is.
In mijn tijd met jonge kids was het, oh, u wilt niet betalen? Tja dan gaat u kind niet mee of krijgt zij helaas geen ijsje in de zomer. Dat noemem ze dan vrijwillig, tuurlijk heel vrijwillig. Kappen met die onzin.
Uh…en wie gaat dat geld beheren? En is dat een vrijwilig klusje of moet van het binnenkomende geld een aantal FTE’s worden betaald?
Kan dit niet beter? Meer geld naar de scholen, minder oppotten, reisjes en andere dingen in het curriculum stoppen, ik noem maar wat, niet gehinderd door enige kennis, hoor, dus schiet me rustig af.
Minder mensen zullen geneigd zijn de portemonnee te trekken voor een algemeen gemeentefonds ipv de school voor hun eigen kinderen. Minder inkomsten uit vrijwillige bijdragen; slecht plan dus
Typisch D66, vrij nobel idee, maar doorweekt met communistische gedachtes. Ik wil graag een hoge ouderbijdrage voor mijn eigen kind betalen, maar als mijn bijdrage in een algemene pot gaat en mijn kind ziet er niks van terug dan betaal ik het minimum. Ben benieuwd als je over 1-2-3 jaar terugkijkt of het totale bedrag wat wordt betaald aan ouderbijdrage is afgenomen of niet. Mocht het totale bedrag afnemen dan gaat de gemeenschap er op achteruit, maar er is wel weer genivelleerd!
Voor dit doel is toch Stichting Leergeld er al?
ik ben een beetje bang dat deze pot, als die beheerd wordt door de gemeente, ineens een stuk lager uitvalt zo af en toe. Rekenen blijkt niet het grootste talent van de gemeente(ambtenaar). Als ze hun eigen begroting al niet snappen…
@ Kris
Uw soort mensen is precies het probleem waarvoor dit soort regelingen nodig zijn. Mensen die denken dat we in een ikleving wonen in plaats van in een samenleving.
De mens is een kuddedier en de groep, de stam, de familie, daar hoort het om te om te gaan, niet om het jezelf te versterken TEN KOSTE van de ander. U bent alleen bezig met u zelf en met UW kinderen, terwijl de groep waar wij deel van uit maken, de mens, vele en vele malen groter is. We zijn deel van een ecosysteem. Sinds we dat idee zijn gaan loslaten, zijn sommige mensen zichzelf gaan “verrijken” ten kosste van de ander. Van het leven is een pyramidespel gemaakt. Sociaal darwinisme. Daar menen dan sommigen ook nog rechten aan te ontlenen.
Bedenk dat de meeste depressies ontstaan door het leiden (lijden) van lege levens, zonder sociale samenhang, gemeenschapszin en “eeuwige” banden zoals vriendschap.
Sociaal kapitaal is waar het om zou moeten draaien in het leven, in plaats van neoliberaal kapitaal. Amerikanen menen rijk te moeten worden om zich te kunnen onttrekken aan de samenleving. Als de amerikaanse samenleving jouw lichtend pad is, stel ik voor dat je daarnaartoe verhuisd. Nederland moet snel stoppen met wannabe neoliberaal amerikaantje spelen. Het past ons niet.
We zijn een beetje doorgeslagen.
Leuke dingen doen, hoeft niet met een bus op 2,5 uur rijden van de school. Er is genoeg leuks in de nabije omgeving (musea en speeltuinen). En er zijn vast wel ouders die pannenkoeken willen bakken voor tussen de middag.
Eindkamp kan ook door een nachtje in de school te slapen met groep 8 ipv drie nachten ergens in een accomodatie. Schakel familieleden van de kinderen in voor versiering, eten, vermaak, vertier en muziek voor de bonte avond et voila.
Houd je de kosten laag, dan kan ieder kind (en ouder) meedoen. Wel zo prettig.