Utrecht presenteert nieuw plan voor Overvecht | De Utrechtse Internet Courant Utrecht presenteert nieuw plan voor Overvecht | De Utrechtse Internet Courant

Utrecht presenteert nieuw plan voor Overvecht

Utrecht presenteert nieuw plan voor Overvecht
Overvecht. Foto: Robert Oosterbroek
De gemeente Utrecht heeft een nieuw plan gepresenteerd voor de wijk Overvecht. De aanpak voor de wijk, die te kampen heeft met verschillende problemen, richt zich op vijf ambities: kwaliteit van wonen, perspectief voor jongeren, veilige buurt, zorg dichtbij en op maat en meedoen en ondernemen. Doordat het goed gaat met de economie is het volgens de gemeente nu de juiste tijd om stappen te nemen.

De gemeente Utrecht heeft een nieuw plan gepresenteerd voor de wijk Overvecht. De aanpak voor de wijk, die te kampen heeft met verschillende problemen, richt zich op vijf ambities: kwaliteit van wonen, perspectief voor jongeren, veilige buurt, zorg dichtbij en op maat en meedoen en ondernemen. Doordat het goed gaat met de economie is het volgens de gemeente nu de juiste tijd om stappen te nemen.

Het nieuwe plan is een doorontwikkeling van een eerdere wijkaanpak die de Versnelling werd genoemd. “Er zijn veel positieve ontwikkelingen en initiatieven in de wijk”, zegt wethouder Overvecht Kees Diepeveen. Al eerder werd de NPD-strook, naast winkelcentrum Overvecht, als voorbeeld genoemd voor positieve ontwikkeling in de wijk. “We willen die energie benutten door gericht samen te werken en de wijk nog verder te brengen.” Het plan, waar miljoen euro’s mee gemoeid zijn, moet in het voorjaar nog goedgekeurd worden door de gemeenteraad.

Woningaanbod

Eerder geleerde lessen wil de gemeente meenemen bij het nieuwe plan, zoals het belang van samenwerking met allerlei partijen en bewoners en het werken op buurt- en zelfs portiekniveau. Een voorbeeld daarvan is de renovatie van de hoogbouwflats die in Overvecht gecombineerd gaat worden met sociale versterking van de buurt.

(Artikel gaat verder onder afbeelding)

Uit de geleerde lessen blijkt ook dat het nodig om is op meerdere fronten tegelijk aan de slag te gaan: met de kwaliteit en het aanbod van woningen, de openbare ruimte, met veiligheid en met zorg en ondersteuning. Zo gaat de gemeente samen met ontwikkelaars en corporaties meer woningen in het midden- en duurdere segment toevoegen.

“De sleutel van meer variatie in het woningaanbod ligt in de hele stad, door sociale huur toe te voegen aan andere wijken en de woningmarkt in balans te brengen. Ook in die zin is het samen voor Overvecht”, aldus Diepeveen.

Techniek

Volgens de gemeente willen ontwikkelaars, corporaties en ondernemers in Overvecht zich verder verbinden aan de wijk. Dit biedt de mogelijkheid om samen te werken op verschillende terreinen. Zo wordt er nagedacht over het opzetten van techniekcentrum om jongeren te interesseren voor een loopbaan in de techniek. En ook aan het voorzetten van de pilot Bouw = Wouw, waarbij de gemeente verschillende partners vraagt hun investeringen te koppelen aan werkperspectief voor jongeren.

In 2019 richt de aanpak zich op 10 kansen. Dit zijn onder andere het bedrijventerrein, een groen lint door de wijk en de ontwikkeling van het centrumgebied Overvecht. Kees Diepeveen: “We gaan de komende jaren belangrijke stappen zetten in Overvecht en een doorbraak bereiken. Het economisch tij, de positieve energie in de wijk en de inzet van alle betrokken partijen maken dit mogelijk.”

 

Gekoppelde berichten

7 Reacties

Reageren
 1. Hans

  Minder plannen, meer resultaten!

 2. Bram de Goede

  Geen groen lint maar een blauw lint kan het verschil maken. Meer bevaarbaar water geeft kwaliteit aan de wijk.

 3. Elly

  Er zijn een paar VvE’s actief in Overvecht, betrek die er ook bij. Zij hebben veel ervaring op het gebied van b.v. veiligheid van de woonomgeving…..

 4. Bernhard

  Zou eerder wat van die hoogbouw proberen te slopen. En dan laagbouw/kleinere flats ervoor terug. En meer koop met sociale huur mengen.

 5. bee

  waar is dit geld dan gebleven .

  https://politiek.tpo.nl/2017/03/22/vogelaarwijken-nog-steeds-ghettos-schuld-bezuinigingen-aldus-ella-vogelaar-pvda-zelf/

 6. Hennie

  Heel graag minder hoog bouw en meer koopwoningen of duurder huur woningen.
  Dan krijg je een andere overvecht!
  Een nieuw overvecht waar je eigen niet voor hoeft te schamen.

 7. Mark

  @ Hennie, en waar moeten alle flatbewoners dan naar toe?

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).