Utrecht publiceert podcast over slavernijverleden Utrecht publiceert podcast over slavernijverleden

Utrecht publiceert podcast over slavernijverleden

Utrecht publiceert podcast over slavernijverleden
De gemeente Utrecht publiceert een podcast over het slavernijverleden in de stad. Deze is te beluisteren sinds 23 februari, precies een jaar nadat burgemeester Sharon Dijksma haar excuses uitsprak over de rol van het stadsbestuur in het slavernijverleden. Met de podcast ‘Volg de Utrechtse sporen’ kunnen luisteraars een wandeling maken langs de sporen van het Utrechtse koloniale en slavernijverleden in Utrecht. 

De gemeente Utrecht publiceert een podcast over het slavernijverleden in de stad. Deze is te beluisteren sinds 23 februari, precies een jaar nadat burgemeester Sharon Dijksma haar excuses uitsprak over de rol van het stadsbestuur in het slavernijverleden. Met de podcast ‘Volg de Utrechtse sporen’ kunnen luisteraars een wandeling maken langs de sporen van het Utrechtse koloniale en slavernijverleden in Utrecht. 

“In zo’n anderhalve kilometer maken luisteraars een tijdreis van drie eeuwen. Het slavernijverleden van Utrecht is sterk verweven met de geschiedenis van de stad, maar vaak onzichtbaar”, aldus wethouder Linda Voortman. “Ik vind het belangrijk dat we mensen hiermee op een laagdrempelige manier mee kunnen nemen in het slavernijverleden van de stad. Zo kunnen we elkaar beter begrijpen en werken we aan een stad voor iedereen.”

De podcast is gemaakt door Nancy Jouwe en Tessa Hofland. Het rondje Utrecht kan worden gezien als een introductie over het Utrechtse slavernijverleden. In aanloop naar de Keti Koti herdenking op 30 juni en de viering op 1 juli komen er nog twee afleveringen online. Daarnaast krijgt Utrecht op 30 juni een monument voor het trans-Atlantische slavernijverleden in het Griftpark. Het monument wordt een centrale plek voor de jaarlijkse herdenking en viering van de afschaffing van de slavernij in Suriname en het Caribische deel van Nederland. 

Meer aandacht 

Vorig jaar stelde de gemeente een subsidie beschikbaar voor activiteiten die bijdragen aan kennis en bewustwording over het slavernijverleden en de doorwerking hiervan. Twaalf activiteiten zijn goedgekeurd door de gemeente.

Voorbeelden daarvan zijn zogenaamde ‘generatiegesprekken’ met nazaten van tot slaaf gemaakten, verschillende exposities, een muzikale theatervertelling van het Zuilense Fanfarecorps en een ‘Indaba’, naar voorbeeld van de Truth and Reconciliation Commission in Zuid Afrika na het opheffen van apartheid.

Gekoppelde berichten

18 Reacties

Reageren
  1. Fam H

    Goed idee, zou wel nog even als openingszin opnemen dat de podcast in het Nederlands is (en van wie die intro daarna is). Hij begint nu met een Engelse intro van 1,14 minuut. Dat geeft het idee dat de podcast in het Engels is, bv. vanwege touristen, en velen zullen afhaken omdat Engels ze te lastig is.

  2. Fam H

    Mmm, mis fout geklikt?

  3. Wim

    Wederom wordt hier geld in een put gestort. Gebruik dit voor je de ndaagse problemen laat die geschiedenis rusten.

  4. Wim Vreeswijk

    o.a. Nederland had indertijd veel beter in hun koloniën hun energie kunnen steken in scholing en vakonderwijs zodat ze daar uiteindelijk zichzelf hadden kunnen ontwikkelen tot wereldwijd, nuttige, exporterende landen.

  5. Paul Sip

    Het zou fijn zijn wanneer de redactie (bijvoorbeeld met een interview) aandacht schenkt aan Roline Desmond. Deze Utrechtse schrijfster van “De Doorsons”, beschrijft in dit boek haar zoektocht naar een Afro-Amerikaanse slavenfamilie in het Caribisch gebied en ontmoet heel verrassend in Utrecht nazaten van de slavenhouders in Suriname. Dit zou nl. goed kunnen aansluiten bij de aandacht die de gemeente Utrecht aan dit onderwerp besteedt.

  6. Fam H

    Mijn reactie kan weg, ik had de podcast fout opgestart.

  7. Scherpschutter

    En? Hoevaak is hij al beluisterd?

  8. Fred

    Beide podcasts heb ik gestart om na korte tijd die weer te stoppen om twee verschillende redenen:
    – de Trailor begon in het Engels en dat is leuk voor andere landen, hier prefereer ik Nederlands
    – de stadswandeling hoorde ik in het begin een aantal malen tot slaaf gemaakten en kon dat niet terugvinden in mijn woordenboeken; zal wel slaaf ofzo mee worden bedoelt.
    MIjn conclusie: deze podcasts zijn gemaakt voor een andere doelgroep.

  9. Nina

    Benieuwd wanneer de podcast over de toeslagenaffaire wordt gelanceerd.

    De toeslagenaffaire daar moeten we nu mee aan de slag en slachtoffers compenseren (hoewel dat helaas niet volledig mogelijk is), zodat men zich er in Nederland over 100 jaar niet voor hoeft te schamen of hoeft te duiden hoe wij er mee om zijn gegaan.

    Geldt ook voor de gaswinning in Groningen en overstromingen in Limburg: de geschiedenis maken wij nu.

  10. Jan doedel

    Excuses voor het slavernij verleden heb ik niet zoveel mee omdat het generaties voor ons is gebeurd. Echter misdraagt de Nederlandse overheid zich to het eind van Suriname als kolonie zeer repressief zo vond ik een stukje over een Surinaams verzetsstrijder die echt verschrikkelijk kapot gemaakt is door ons. Dat verdiend meer excuses dan alles wat die eeuwen voor de moderne tijd heeft plaatsgevonden in mijn mening.
    https://nl.m.wikipedia.org/wiki/Louis_Doedel

  11. Realist

    @Jan Doedel. Er is zoveel gebeurd in de geschiedenis. Ik wacht nog steeds op excuses van de Spanjaarden en de Romeinen.

  12. Ton

    @ Realist
    Ik voorzie drie reële probleempjes:
    – ‘de Romeinen’ bestaan al lang niet meer
    – we zijn zelf deels erfgenamen van ‘de Romeinen’
    – het is nog maar de vraag in hoeverre ‘wij’ werkelijk nazaten zijn van de mensen die 2000 jaar geleden in deze contreien leefden.

  13. Gregor

    @Ton
    Koloniaal Suriname bestaat ook niet meer. Als dat de redenatie wordt, lust ik er ook nog wel een paar.

  14. Ton

    @ Gregor
    Het gaat natuurlijk helemaal niet om de staat Suriname.
    Het gaat om mensen wier overgrootouders in slavernij geboren zijn.
    (Maar als je dat niet wil zien, dan wil je dat niet zien.)
    En als jij nu nog problemen ondervindt van de Romeinse bezetting van het gebied waar nu Noord-Brabant ligt, dan vertel het maar.

  15. Realist

    @Ton, Omdat jij kennelijk een handboek in je bezit hebt waarmee je kan bepalen of iemand of een bevolkingsgroep wel of geen recht heeft op excuses (en een podcast) zou ik die graag willen ontvangen. Een linkje of zo is prima, Is geen probleem toch?

  16. N

    @fred Niemand is uit zichzelf “slaaf” mensen werden tot slaaf gemaakt en zo wordt het in hedendaagse uitingen ook benoemt.

  17. Ton

    @ Realist
    Ik en jij hebben volgens mij geen handboek nodig om te bedenken dat excuses eisen van ‘de Romeinen’ heel wat minder realistisch is dan excuses voor het degraderen van mensen tot handelswaar in een relatief recent verleden.

  18. Jan Doedel

    @ Realist extrapoleren kan je (af)leren

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).