Utrecht scheldt gemeentelijke schulden kwijt van slachtoffers toeslagenaffaire Utrecht scheldt gemeentelijke schulden kwijt van slachtoffers toeslagenaffaire

Utrecht scheldt gemeentelijke schulden kwijt van slachtoffers toeslagenaffaire

Utrecht scheldt gemeentelijke schulden kwijt van slachtoffers toeslagenaffaire
Archieffoto van het Stadskantoor. Foto: Bas van Setten
Utrechtse slachtoffers van de kinderopvangtoeslagaffaire die in de bijstand zitten, mogen de compensatie van 30.000 euro volledig houden. Ook worden eventuele gemeentelijke schulden van alle Utrechtse slachtoffers door de gemeente kwijtgescholden.

Utrechtse slachtoffers van de kinderopvangtoeslagaffaire die in de bijstand zitten, mogen de compensatie van 30.000 euro volledig houden. Ook worden eventuele gemeentelijke schulden van alle Utrechtse slachtoffers door de gemeente kwijtgescholden.

De gemeente gaat slachtoffers daarnaast helpen met eventuele private schulden. Wethouder Linda Voortman zou het het beste vinden als het Rijk deze schulden zou betalen.

“Het is belangrijk dat de slachtoffers van de affaire echt een nieuwe start maken en niet een deel van de compensatie moeten afdragen aan schuldeisers of worden gekort op de uitkering”, zegt wethouder Linda Voortman. 

Private schuldeisers

“We zijn erg positief verrast met het besluit van het kabinet om de overheidsvorderingen kwijt te schelden”, zegt Voortman. Ze geeft toe dat daar de private schuldeisers nog niet mee zijn geholpen, die hebben geen schuld aan de kinderopvangtoeslagaffaire. “Het Rijk zoekt nu een oplossing voor die schulden.”

Daar moeten landelijke afspraken over worden gemaakt, zodat de slachtoffers ook daarin worden geholpen. “Je wil natuurlijk dat deze mensen écht met een schone lei kunnen beginnen.”

Telefoonnummers gedupeerden

Twintig slachtoffers van de toeslagenaffaire hadden zich al zelf gemeld bij de gemeente Utrecht, maar binnenkort krijgt de gemeente ook de telefoonnummers van de in totaal zo’n 250 andere gedupeerde ouders. Die waren al bij de belastingdienst bekend. De gemeente zegt deze mensen zo snel mogelijk te willen benaderen.

Gekoppelde berichten

10 Reacties

Reageren
 1. Scherpschutter

  Volgens mij is wel echt het allerlaatste waar deze mensen op zitten te wachten een ongevraagd belletje met de al voor ieder mens gruwelijke mededeling: “I’m from the government and i’m here to help you’…Dat belletje had mevrouw Voortman overigens een paar jaar geleden wellicht eens proactief moeten plegen (ze doet nu net alsof ze nergens van wist met het slappe excuus dat ze nu pas telefoonnummers krijgt van de Belastingdienst, dear Lord…), in plaats van nu publiekelijk de invoelende barmhartige samaritaan uit te hangen. Too little, too late, Voortman.

  Ik zou het overigens ook totaal onbegrijpelijk vinden als de slachtoffers van dit schandalige overheidsgeweld zich met een fooi van 30K het bos in laten sturen. Tien jaar van je leven compleet geruineerd (zelfs hele gezinnen uit elkaar gerukt) door een tot op het bot verrotte kliek politici en ambtenaren en je dan laten afschepen met zo’n flutbedrag…?! Daar mogen deze mensen geen genoegen mee nemen. Koop je nog geen Opel Astra voor…Dat kan gewoon niet! Bijna net zo’n schande dat dit als compensatie wordt aangeboden als de hele situatie zelf.

  Daar hoort op z’n minst nog een nulletje achter en wellicht nog wel twee nullen ook voor diegenen die hier echt blijvende psychologische schade aan hebben overgehouden…Verder dienen de betrokken ambtenaren hoofdelijk aansprakelijk gesteld te worden (weg met de Pikmeer arresten) en tot op het bot gestript te worden van hun privebezittingen om deze slachtoffers te compenseren.

 2. Kadoendra

  Toen ik in een zeer ver verleden een bijstandsuitkering had is mij door de overheid gemeld dat ik als burger de wet moet kennen.

  Deze uitspraak was gebaseerd op het bestuursrecht waarin wordt gesteld dat je als burger wordt geacht de wet te kennen.

  Daar ik inmiddels de wet van A t/m Z ken meld ik bij deze dat mensen die in de bijstand zitten slechts een beperkt bedrag aan eigen vermogen mogen hebben.

  Dit eigen vermogen is iets van 6000,- voor één persoon en voor samenwonende iets van 12.000,-

  Dus de samenwonende die door de schadevergoeding 30.000,- gaan bezitten moeten het eerste jaar heel snel + – 18.000,- uitgaan geven want anders hebben ze een jaar later te veel vermogen.

  Om de mensen dus niet te verplichten in één jaar + – 18.000,- uit te moeten gaan geven zal de Tweede Kamer dus de wet moeten gaan veranderen inzake eigen vermogen van mensen in de bijstand………

 3. Nina

  Misschien toch beter om deze schulden te verhalen op de belastingdienst aangezien zij deze ellende hebben veroorzaakt.

 4. Miffy

  @Nina dit betreft schulden die benadeelden van de toeslagenaffaire ook nog eens hebben gekregen bij de gemeente die zijn ontstaan n.a.v.. Ze staan dus los van de belastingdienst.

 5. Kadoendra

  @Nina

  “Misschien toch beter om deze schulden te verhalen op de belastingdienst aangezien zij deze ellende hebben veroorzaakt.”

  De essentie van de ellende bij de kinderopvangtoeslag moet je niet zoeken bij de uitvoerende instantie, de belasting dienst dus, maar bij de beleidsmakers.

  Deze beleidsmakers zitten in de Tweede Kamer, dus de tweede Kamer leden en de regeringen.

  Als je echt opzoek wil naar de oorsprong van de ellende met de kinderopvangtoeslag dan moet je je goed realiseren dat er al jaren een ijskoud klimaat heerst in vooral de rechtse politiek dat als je het financieel niet red zonder toeslagen of een uitkering de kans dan ook groot is dat deze burger ook een fraudeur is.

  Rechts gevoelloos beleid heeft duizenden eerzame burgers levenslange trauma’s bezorgt en dit gaat 30.000,- echt niet meer goed maken.

 6. isabelle

  ‘Het Rijk zoekt een oplossing”, “Landelijke afspraken”.

  Lees ik nu tussen de regels door dat mevrouw Voortman er wederom snel haar handjes van af trekt?

 7. Petrus

  @ Kadoendra

  Aanvulling: https://www.youtube.com/watch?v=Y_uDHkSl6bE

  Briljante column van Pieter Derks met de vinger op de pijnlijk zere plek.

 8. JvS

  Zag gisteren in het nieuws dat nu de overheid alle schulden laat vallen de reguliere schuldeisers alles kunnen opeisen.
  Die 30k kunnen ze niet eens besteden want de bescherming is nu weggevallen doordat de overheid geen schuldeiser meer is.

  Van de regen in de drup lijkt het. Overheid heeft even voor de bühne kunnen scoren en de getroffenen komen nog verder in de problemen. Hoop niet dat voor hun de werkelijkheid wordt. 🙁

 9. Scherp oog

  Hartstikke mooi dat al die slachtoffers nu geholpen lijken te worden. Waar ik wel benieuwd naar ben is of al die schulden aantoonbaar ontstaan zijn door toedoen van de toeslagenaffaire of dat die schulden er voor een deel al waren. Ik vraag mij dat gewoon af en het is zeker geen beschuldiging.

 10. Kadoendra

  @Scherp oog

  Veel mensen zijn veerkrachtig en als zij slechts een schuld hebben en niet totaal kapot gemaakt zijn is er wel een redelijke kans dat zij er weer bovenop kunnen komen.

  Alleen gaat het nu niet over mensen met slechts een grote schuld, het gaat nu over mensen die naast hun grote schuld ook compleet kapot gemaakt zijn.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).