Utrecht Science Park krijgt een Tiny Forest | De Utrechtse Internet Courant Utrecht Science Park krijgt een Tiny Forest | De Utrechtse Internet Courant

Utrecht Science Park krijgt een Tiny Forest

Utrecht Science Park krijgt een Tiny Forest
Utrecht Science Park (2016). Foto: Robert Oosterbroek
Het Utrecht Science Park krijgt binnenkort een dichtbegroeid, inheems bos ter grootte van een tennisbaan. Het ‘Tiny Forest’ is geïnitieerd door twee studenten van de studievereniging Biologie en zal worden beheerd door de Universiteit Utrecht.

Het Utrecht Science Park krijgt binnenkort een dichtbegroeid, inheems bos ter grootte van een tennisbaan. Het ‘Tiny Forest’ is geïnitieerd door twee studenten van de studievereniging Biologie en zal worden beheerd door de Universiteit Utrecht.

Op donderdag 21 november worden 500 inheemse bomen en planten geplant. Het moet een thuis worden voor lokale insect-, vogel- en andere diersoorten en is daarnaast een mooie plek voor onderzoek.

Er worden onderzoekstegels in het ontwerp gemaakt. Met deze tegels kunnen biologiestudenten het zich steeds verder ontwikkelende ecosysteem nauwlettend in de gaten te houden, en waardevolle inzichten te verkrijgen over de soortenrijkdom in het minibos.

Volgens de UU is dit minibos het eerste Nederlandse Tiny Forest in beheer van een universiteit.

19 Reacties

Reageren
  1. Herman

    Er komt dus een klein bosje op de uithof?

  2. Koel Hoofd

    Een nieuw tiny natura 2000 gebiedje?
    Gelijk bezwaar maken, dat is boompjes martelen met stikstof.

  3. Massegast

    Een aardig initiatief. Komt er misschien wat terug van wat er ooit was. Want mag deze wat oudere Utrechter zich de Johannapolder herinneren? Wat nu het Utrecht Science Park is was vroeger een prachtig plattelandsgebied, doorsneden met door bomen omzoomde laantjes. De huidige snelwegen en mega-rotondes waren letterlijk in geen velden of wegen te bekennen. Een boerengebied, geregeerd door de stilte, de Buizerd en de Torenvalk. En wat zal al die wetenschap die daar nu in betonnen staketsels ontwikkeld wordt ons brengen? Een verdere acceleratie van de ‘vooruitgang’? Niet alle verandering is een verbetering.

  4. Bertje 030

    @Herman, bedankt voor de vertaling.

  5. wollie

    is dat je tiny forest of ben je gewoon blij me te zien?

  6. W

    Oei straks ook nog een struikrover…
    Maar extra groen is altijd welkom!

  7. Leon

    Ondertussen wordt het al aanwezige natuurgebiedje De Driehoek bedreigd omdat er zonodig een internationale school met parkeergarage op de Uithof moet komen en de bodemwaterstand moet worden verlaagd.

  8. Harry

    Lezen jongens. Een bos ter grootte van een TENNISBAAN! Het bos rond de lokale pisvijver hier is nog groter. En daar staan echte bomen ipv van een paar zielige twijgjes omhoog gehouden met een dikke houten paal. Elk onderzoek welke hier plaats gaat vinden is volledig niet representatief. Welk tenenkrommend CO2 beleid zal hier dan weer op gebaseerd zijn?

  9. Don

    Komt er dan ook een tiny boswachter oh sorry ik bedoel forester

  10. Fred

    Ter grootte van een tennisbaan ? dat is wel heel erg tiny dan.
    Ter grootte van een voetbalveld zou al beter zijn, op een oppervlak van een tennisbaan kun je niet veel kwijt, en hebben dieren er ook niet zo veel aan denk ik.
    Wellicht dat ze het later kunnen uitbreiden.

  11. Wim

    Vrienden op het sciencepark is al een botanische tuin die groter is dus wat is hier nu weer nieuw aan is dit een uitbreiding?
    Dat gezeur over hoe het was is ook weer voor ouwe sokken die in de middeleeuwen willen blijven. V8

  12. MJPD

    @Fred
    Eigenlijk de helft van een tennisbaan. Ik mag ook uitkijken op zo’n Tiny Forest, dat dit jaar bij ons in Tolsteegplantsoen is geplaatst. Er was eigenlijk helemaal geen animo voor en geen enkele buurtbewoner had dit aangevraagd. Aanvraag kwam vanuit een aantal BSO’s van buiten de wijk i.s.m. de initiatiefnemer/bedenker IVN. De BSO’s moeten het gaan onderhouden. Na twee maanden groeide het onkruid al en lag de Tiny Forest er verlaten bij. De gemeente maar weer aangezwengeld. Gelukkig heeft het maar € 20.000 gekost. Linkse hobby’s. 🙂

  13. Tinus

    De Uithof en klein bos… is dat niet normaal genoeg meer… al dat verEngelsen. bah!

  14. Katja

    Dat is geen klein bos, maar een paar bomen bij elkaar.
    En @massegast; dit is ook van toepassing op Leidse Rijn, zo ontzettend jammer…

  15. Hadjememaar

    Inheemse bomen planten is vrij zinloos. Als over 30 jaar de gemiddelde jaar temperatuur met drie graden gestegen is en dus de gemiddelde zomertemperatuur met vijf graden gestegen is, zijn alle inheemse bomen dood. Die overleven dat niet. Als er een “forrest” moet komen, hoe tiny ook, is het verstandiger om bomen uit het middellandse zee gebied te planten, zoals tamme kastanje, hazelaar en olijf.

  16. Koel hoofd

    Diegene die dit bedacht hebben zijn in het bezit van een ‘tiny mind’….

  17. Hetty

    Als ze zo doorgaan met die A27, is straks het bos van Amelisweerd ook een Tiny Forest.

  18. Kadoendra

    @

    Het blijkt wel weer dat de hier aanwezige reaguurders niet weten wat een Tiny Forest nu eigenlijk inhoud.

    Een Tiny Forest is niet slechts een klein bos, maar een klein bos waar de aangeplante bomen relatief dicht bij elkaar worden gezet.
    De bomen in een Tiny Forest zijn ook specifiek gericht op het aantrekken van insecten en vogels, dus bloem en vruchtdragende bomen.

  19. VincentDV

    @Hadjememaar
    Zelfs in de meest donkere scenario’s zal geen sprake zijn van 5 graden stijging. Maar ook met de te verwachten twee graden, ligt het voor de hand dat bepaalde inheemse soorten het loodje zullen leggen. Zo’n onderzoeksbosje kan dat mooi in de gaten houden en met die kennis kan gekeken worden welke bomen toekomst-geschikt zijn.

    En wat een bijzonder intelligente opmerkingen verder weer van de gebruikelijke onderbuiken. De naam geeft al duidelijk aan dat het gaat om een heel klein project. Dus waarom zou je daar dan zo moeilijk over doen? Het is geen bos voor wandelaars maar een onderzoeksproject waarin specifieke kennis over de natuur wordt opgedaan. Die kennis is steeds harder nodig om de biologische diversiteit in Nederland (en de wereld) in stand te houden.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).