Utrecht start met grote campagne tegen ratten in de stad | De Utrechtse Internet Courant Utrecht start met grote campagne tegen ratten in de stad | De Utrechtse Internet Courant

Utrecht start met grote campagne tegen ratten in de stad

Utrecht start met grote campagne tegen ratten in de stad
Rommel in het park is aantrekkelijk voor ratten. Foto Robert Oosterbroek
Om rattenoverlast in Utrecht tegen te gaan start deze week een grote campagne met de naam Rat in de stad, zo voorkom je dat. De gemeente werkt hiervoor samen met woningcorporaties, universiteit, Dierenbescherming en de GGD. De partijen willen de rattenpopulatie in de stad beter beheersbaar maken.

Om rattenoverlast in Utrecht tegen te gaan start deze week een grote campagne met de naam Rat in de stad, zo voorkom je dat. De gemeente werkt hiervoor samen met woningcorporaties, universiteit, Dierenbescherming en de GGD. De partijen willen de rattenpopulatie in de stad beter beheersbaar maken.

Ratten zullen nooit helemaal verdwijnen uit Utrecht, maar de overlast moet wel aangepakt worden. Wethouder Kees Diepeveen (openbare ruimte): “Door de stad schoon en gezond te houden, voorkomen we overlast van ratten. Met deze campagne willen we hierover meer bewustwording creëren.”

Samen met bewoners, ondernemers en partners wil de gemeente de overlast van ratten in de stad voorkomen. Dat moet zo veel mogelijk diervriendelijk gebeuren.

Dierenleed voorkomen

De gemeente zet vooral in op preventie, zoals het wegnemen van voedselbronnen en onderkomens van ratten. Zo roept de gemeente op om geen rommel in het park achter te laten en geen vogels te voeren. Door in te zetten op preventie wordt dierenleed voorkomen en voorkomt het de inzet van chemische bestrijdingsmiddelen. In uitzonderlijke gevallen mag gif wel gebruikt worden.

Intelligente dieren

Gemma Willemsen (manager Programma’s en Lobby bij de Dierenbescherming): “De Dierenbescherming is trots op de gemeente Utrecht. Ratten zijn intelligente en sociale dieren. Hen zonder pardon opruimen, zonder de bron van de overlast eerst aan te pakken, is onnodig wreed. De inzet van de gemeente op publieksvoorlichting over een schone stad, waar ratten veel minder de kans krijgen om zich te ontwikkelen tot plaag, kan veel leed voorkomen.”

Via verschillende communicatiemiddelen worden er tips gegeven hoe overlast van ratten in de openbare ruimte en in en rond het huis voorkomen kan worden. Zo is een animatie ontwikkeld over de aanpak tegen rattenoverlast, zet de gemeente sociale media in voor tips & trucs, en is via de website van de gemeente, informatie te vinden over de gezamenlijke aanpak tegen rattenoverlast. Ook komen er folders en posters in de stad.

26 Reacties

Reageren
  1. Massegast

    Misschien enkele puntjes ter verbetering van de communicatie: 1. Vertel duidelijker waarom ratten schadelijk en gevaarlijk zijn. Ziektes dus, in deze corona-tijd extra goed te begrijpen. 2. Doe het in meerdere talen en hou rekening met analfabeten en digibeten. 3. Boetes uitdelen, ook een vorm van communicatie en disciplinering.

  2. Hans

    De rotzooi die structureel in het Wilhelminapark wordt achtergelaten op mooi dagen smeekt om een picknickverbod. Peuken, kroonkurken, dozen, glaswerk en plastic in alle vormen en kleuren tref je hier aan. En dan zijn er de ronkende scooters, graag weren, ze becrossen de wandelpaden, vaak van pizzabezorgers maar ook van ‘bezoekers’. Het park is kwetsbaar en is een toevluchtsoord voor vogels en bejaarden. En zo hoort het te zijn. Ook jongeren die zich als bejaarden gedragen zijn vanzelfsprekend van harte welkom. Dit alles hangt samen met gedrag en handhaving van gewenst gedrag. Een walhalla voor BOA’s!

  3. Malvinas

    De ratten en duiven (vliegende ratten) zitten beneden aan de flat te wachten tot er grote hoeveelheden voedsel naar buiten wordt gegooid. Leer mensen dat zij dat achterwege laten, want ondanks veel verzoeken om hier mee te stoppen gaan het voeren gewoon door.
    Voedselresten in de afvalbak gooien is voor veel gelovige mensen in mijn woonomgeving kennelijk een zondig gebeuren.

  4. Ad gladium

    @Hans – niet dat ik het met u oneens ben, maar geen van dingen die u opnoemt trekt ratten aan naar het park.

  5. M.

    Hans vraagt terecht om het tegengaan en voorkomen van een aantal problemen. Ik ben het echter oneens met zijn voorstel om het picknicken in het park te verbieden. Het is een van de beste functies van een stadspark.

    De beste manier om problemen te voorkomen is om te beginnen handhaving. Maar handhaving is in Utrecht nu eenmaal een ondergeschoven kindje; eigenlijk is er nauwelijks sprake van handhaving. En daar ligt groot een deel van de problemen. Ook de voorstellen van Hans zullen trouwens, wanneer ze worden doorgevoerd, stranden op dit gebrek aan handhaving.

    Ten slotte: een deel van het publiek wil uit gemakzucht geen afval mee terug naar huis nemen. Mensen zijn zoals bekend de meest vervuilende soort. Ik keer dit gedrag natuurlijk zonder meer af, maar een deel van dit probleem kan worden opgelost door het plaatsen van meer afvalbakken en de bakken die er zijn op tijd leeg te maken. Want ook daar schort het doorgaans aan.

  6. Pee

    Dit vraagt om regels waar men zich aan moet gaan houden.
    Dat had niet gehoeven als iedereen alles wat je meenam naar het park ook weer mee terug neemt.
    Zijn de afvalbakken vol neem dan je afval gewoon mee terug ,misschien kom je onderweg nog een afvalbak tegen en anders gooi je het thuis weg.
    Zo moeilijk is dat toch niet.

  7. Bertje 030

    @Malvinas:

    100% gelijk, dit schijnt inderdaad een geloofskwestie te zijn, onbegonnen werk omdat, zoals hierboven terecht wordt gemeld dat handhaving een dingetje is in 030.

  8. Piet

    Misschien moet de gemeente wat vaker publieke afvalbakken legen. Zou al een mooi begin zijn. Bij WC de Gaard zitten die altijd vol en ligt er van alles naast omdat mensen het ernaast gooien of dat vogels het eruit pikken. Leuk het winkelcentrum volledig opgeknapt en nu is het centrale plein vaak een rotzooi.

  9. Geertruida

    Wij hebben ratten in ons huis. We hebben dit bij de gemeente gemeld en hebben een bestrijdingsbedrijf ingeschakeld. Deze bestrijding kost ons ca €1200,00. Waarom betaalt de gemeente hier niet aan mee? De ratten komen toch van buiten?

  10. Lombokker

    Bij de Leidsevaart aan de Timorkade worden flinke hoeveelheden brood weggegooid, ondanks de borden die er staan. Dit wordt gedaan door mensen die vanwege hun religie geen brood bij het afval mogen doen.
    Veel van hen kennen geen of slechts beperkt nederlands. Ik vraag mij af hoe de gemeente deze mensen denkt te gaan bereiken met hun voorlichting.

  11. Scherpschutter

    Wij als belastingbetalers betalen de gemeente een (jaarlijks stijgend) lief sommetje om te zorgen voor een schone en opgeruimde leefomgeving. Meer dan voldoende geld in ieder geval om ook een schone en opgeruimde leefomgeving te mogen verwachten in ieder geval…

    Dat er op veel plekken toch ratten zitten, is dan ook (niet helemaal uiteraard) voor een significant deel aan de Gemeente te wijten. Hoe vaak je wel niet een overvolle prullenbak ziet in Utrecht of zo’n ondergronds afvalstation waar opengescheurde bergen vuilniszakken naast staan. Om over andere zwaar onhygiënische situaties nog maar te zwijgen.

    Dan kan de Gemeente wel haar klanten de schuld geven en doen alsof burgers hier het grote probleem zijn omdat ze de eendjes wel eens wat te eten geven, maar dat is natuurlijk totaal niet het grootste probleem in deze kwestie. Het grootste probleem is een totaal falende dienstverlener die is aangesteld om de zooi tijdig en effectief op te ruimen…

    De Gemeente dient geen opvoedcampagnes te voeren, de Gemeente dient fatsoenlijk op te ruimen. Do your job! Geen klant zou aanblijven als de betaling voor de geleverde dienst vrijwillig zou zijn…

  12. Jolanda

    Wat hebben we het toch slecht als we brood en ander eten weggooien….

  13. Wim Vreeswijk

    @ Geertruida: Je hebt gelijk. Ratten komen altijd van buiten.

  14. Erwin

    @geertruida: misschien komen de ratten die de gemeente teisteren juist wel uit jouw huis! Moet jij meebetalen aan de bestrijding.. 😉

  15. Berend

    Het begint op de basisschool, leren je eigen afval op te ruimen en kennis nemen van de afvalstroom. Daarna is het eventjes stoer om het uit je autoraam te gooien bij een ander in de straat. Statiegeld op blik en plastic is een eerste stapje samen met handhaven. En dan niet de moeilijke gevallen schuwen.

  16. bezoeker parken

    @Ad gladium. In het Wilhelminapark heb ik ratten gezien. @Hans heeft gelijk.

  17. Koel Hoofd

    Ondergrondse containers worden te weinig geleegd, mensen zijn lui en kwakken hun troep er ook naast, dat trekt ratten aan.
    Mensen zijn extreem gemakszuchtig, bij gebrek aan prullenbak kwakken ze het gewoon neer. Het is een gebrek aan opvoeding alsook een gebrek aan prullenbakken.
    Vroeger waren er meer prullenbakken die vaker geleegd werden, dit is door de gemeente wegbezuinigd omdat er geld nodig is voor domme hobbies.

    Ratten aanpakken begint met: opvoeding thuis, hoge boetes van €500 voor afval op straat gooien, meer en grotere afvalbakken op kortere afstand van elkaar.
    Want 3 afvalbakken op 1,5 kilometer park is echt veel te weinig voor onopgevoede mensen die het doodnormaal vinden dat een ander met de overlast zit.
    Het is geen hogere wiskunde, slechts onwil en domheid van de gemeente.

  18. Bill

    Begin maar eens met de flats in Overvecht en Kanaleneiland waar al het brood naar beneden wordt gegooid, ondanks de waarschuwingen in Nederlands en andere talen. Er lopen daar flinke ratten over straat en het worden er mede door dit gedrag alleen maar meer!!

  19. onkl

    Brood weggooien is in een aantal culturen inderdaad not done. Op zich wel een sierlijk gebruik, daar kan de Nderlandse weggooi-cultuur wel wat van opsteken. Wel onhandig wanneer het dan maar gedumpt wordt “voor de eendjes”.
    Meen me te herinneren dat een aantal islamitische bakkers (o.a. in Lombok) een tijd geleden al bezig waren met een initiatief waarbij je oud brood af kon geven, zodat er wat zinnigs mee kon gebeuren (Ik weet niet meer wat, veevoer van maken oid.)

    Toen ik dat las leek het mij een zinnig oplossing om dit brood dumpen tegen te gaan. Weet iemand of dat nog bestaat?

  20. STraatmans

    @koel hoofd: en wat het allemaal nog leuker maakt is dat de gemeente (die dus de ondergrondse containers te weinig leegt) ook nog eens meer van die ondergrondse containers gaat plaatsen ter vervanging van de gewone vuilnisophaling. Zo te zien wíl de gemeente meer ratten.

  21. Katja

    Kijk maar om je heen, overal etensresten, op de ASW is het elke ochtend een zooitje. Afhalen, in de auto opeten en op straat flikkeren, in sommige culturen schijnt dat “normaal” te zijn.

  22. Binnenstadbewoner

    Voorlichting helpt niet meer. Het enige dat wel helpt zijn hoge boetes en meer controles.

  23. Stadsie

    In sommige wijken nog de ouderwetse vuilniszak… ‘avonds buitengezet en ś’morgens opengereten door kraaien en eksters.. vuil over de straat… niet meer van deze tijd. Graag overal ondergrondse containers, kun je je vuil op elk moment/dag kwijt, dus ook geen stinkende zakken meer ergens in je schuur of huis.

  24. Thuisblijver

    Conclusie aan de hand van hetgeen hier allemaal benoemd is:
    1. voorlichting (ja, in meerdere talen)
    2. handhaven (ja, ongeacht taal, snelste leermeester)

  25. Nina

    Voor iedere dode rat die men inlevert bij de gemeente 3 euro uitkeren. Is dit probleem in no time opgelost.

  26. wollie

    @nina goed idee, dan gaat half utrecht ratten kweken

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).