Utrecht start onderzoek met minder regels in de bijstand: ‘Van wantrouwen naar vertrouwen’ | De Utrechtse Internet Courant Utrecht start onderzoek met minder regels in de bijstand: ‘Van wantrouwen naar vertrouwen’ | De Utrechtse Internet Courant

Utrecht start onderzoek met minder regels in de bijstand: ‘Van wantrouwen naar vertrouwen’

Utrecht start onderzoek met minder regels in de bijstand: ‘Van wantrouwen naar vertrouwen’
Archieffoto Stadskantoor
Utrecht start een onderzoek naar een andere aanpak in de bijstand. Wethouder Victor Everhardt (Werk en Inkomen) is al een tijd bezig om regelgeving van de bijstand in Utrecht te vernieuwen en mag na formele toestemming van het Rijk beginnen met het onderzoek: ‘Weten wat werkt’. 900 Utrechtse bijstandsgerechtigden onderverdeeld in vier groepen kunnen meedoen aan het onderzoek.

Utrecht start een onderzoek naar een andere aanpak in de bijstand. Wethouder Victor Everhardt (Werk en Inkomen) is al een tijd bezig om regelgeving van de bijstand in Utrecht te vernieuwen en mag na formele toestemming van het Rijk beginnen met het onderzoek: ‘Weten wat werkt’. 900 Utrechtse bijstandsgerechtigden onderverdeeld in vier groepen kunnen meedoen aan het onderzoek.

Er gelden in de wet strikte regels, verplichtingen en sancties voor mensen met een bijstandsuitkering. Samen met de Universiteit Utrecht wordt nu (gedrags)onderzoek gedaan naar de beste aanpak om mensen in de bijstand te ondersteunen, te prikkelen om te participeren en de stap naar werk te zetten.

Het wetenschappelijk onderzoek naar verschillende manieren van aanpak rond de bijstand start in juni 2018 en loopt tot oktober 2019. Het Utrechtse project is in samenwerking met de Universiteit Utrecht.

In een van de vier groepen bepalen bijstandsgerechtigden zelf hoe ze op zoek gaan naar werk, vrijwilligerswerk of andere activiteiten. Ze hoeven niet verplicht te solliciteren of verplicht deel te nemen aan andere activiteiten van de gemeente. Een andere groep krijgt extra hulp en begeleiding van de gemeente, een derde groep die werkt naast de bijstand mag meer van het geld dat ze zelf verdienen houden en ten slotte is er ook een controlegroep waarbij de regels niet veranderen.

Strenge wetgeving

Wethouder Everhardt is erg tevreden dat het project nu daadwerkelijk van start gaat. “Het is mooi dat een idee uiteindelijk resulteert in een onderzoek dat echt invloed kan hebben op de werking van de wet. Ik ben oprecht benieuwd of een andere manier van benadering, ondersteuning en regie over eigen leven helpt om stappen te zetten richting de arbeidsmarkt.”

Door de huidige wetgeving is de bijstand, volgens de wethouder, op dit moment in Nederland erg streng en ingewikkeld geregeld. “Utrecht wil weten of het ook anders kan. Dat gaan we in de praktijk uitproberen, samen met een groep van 900 bijstandsgerechtigden.”

Vertrouwen

Veel mensen in de bijstand lopen volgens de wethouder aan tegen de bureaucratie. “De huidige wet is heel erg gericht op regels en controle. Daaruit spreekt veel wantrouwen, omdat mensen dat zelf ook zo voelen kan dat ze beperken om een stap te zetten richting werk. ‘Ontvang ik nog wel bijstand als ik nu ga werken? Waarom is het zo ingewikkeld?’ Die vragen zie ik vaak terug. Het gevoel dat bijstandsgerechtigden niet serieus worden genomen spat er ook vanaf. Ik ben dus erg benieuwd of het helpt als de wetgeving meer van vertrouwen uitgaat.”

Volgens Everhardt willen mensen in de bijstand vaak ‘net als ieder ander gewoon graag meedoen’. Dat is voor hem ook de motivatie geweest om te onderzoeken of de huidige regelgeving de beste manier van benadering is. “Uiteindelijk is het wel een grote verantwoordelijkheid die we bij mensen neerleggen. Voor sommige mensen zal het wel werken en voor anderen weer minder goed. Maar dan weten we dat in ieder geval.”

Universiteit Utrecht

Na anderhalf jaar kan de Universiteit conclusies trekken over welke aanpak het beste werkt. Hoofdonderzoekers prof.dr. Stephanie Rosenkranz en dr. Loek Groot van Universiteit Utrecht: “We onderzoeken de verschillende effecten die een andere aanpak op bijstandsgerechtigden kan hebben. We kijken of mensen sneller uitstromen naar werk, maar ook naar het effect op hun gezondheid, op eventuele schulden en of mensen meer of minder tevreden zijn over hun eigen situatie.”

Vanaf deze week start de werving van 900 deelnemers voor het onderzoek. Tegelijk met Utrecht start in een aantal andere gemeenten hetzelfde onderzoek.

4 Reacties

Reageren
 1. Ben

  Ik ben voor de Rotterdamse aanpak. Extra Voordeel: schone straten.

 2. Henk

  Als de uitkomst van het onderzoek niet helemaal is wat de gemeente wil, wordt de dan conclusie vervalst, of gaat het, net als de scriptie van toen over het mislukte Vogelaar experiment in de doofpot? (Embargo CU2050 was het toen)

  Scriptie in kwestie gaat over “een evaluatie van de Wet Investeren in Jongeren (WIJ) bij het jongerenloket in Utrecht.

  Ik wil graag weten of de gemeente geleerd heeft van de vaud dat embargo niet werkt. Ik denk dat vervalsen beter is.

 3. Yoshua

  Victor Everhardt gaat iets vernieuwen wat al bestaat. Mijn buren komen uit Irak. Buurman is geslaagd voor zijn Nederlands maar spreekt na 7 jaar bijna geen Nederlands omdat hij geen Nederlanders kent om Nederlands mee te spreken.
  Buurman wil graag iets doen, maar is vrijgesteld van solliciteren en vrijwilligerswerk. Hij beheerst de taal niet ondanks zijn certificaat.
  Weten wat werkt dat is al bekend, maar nu gaan ze dat onderzoeken.

 4. Rob H.

  @Ben: Straatvegers ontslaan en ze dan tegenprestatie voor de bijstand hetzelfde werk laten doen voor een fractie van hun oude loon?

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).