Utrecht start onderzoek pasjesvrije afvalcontainers - De Utrechtse Internet Courant Utrecht start onderzoek pasjesvrije afvalcontainers - De Utrechtse Internet Courant

Utrecht start onderzoek pasjesvrije afvalcontainers

Utrecht start onderzoek pasjesvrije afvalcontainers
Het zat er al langer aan te komen maar de gemeente gaat de komende tijd kijken of het pasjessysteem bij afvalcontainers in Utrecht wel of niet nodig is. Sommige politieke partijen willen er graag van af, want de pasjes zouden overbodig zijn. De gemeente heeft echter ook bedenkingen, bedrijven kunnen dan makkelijk hun afval dumpen in de containers die bedoeld zijn voor bewoners.

Het zat er al langer aan te komen maar de gemeente gaat de komende tijd kijken of het pasjessysteem bij afvalcontainers in Utrecht wel of niet nodig is. Sommige politieke partijen willen er graag van af, want de pasjes zouden overbodig zijn. De gemeente heeft echter ook bedenkingen, bedrijven kunnen dan makkelijk hun afval dumpen in de containers die bedoeld zijn voor bewoners.

In Utrecht staan ongeveer 2.500 ondergrondse containers voor restafval. Daarvan staan er nu al 1.500 open. De andere containers zijn te openen met een afvalpas. Bewoners in de omgeving van een container krijgen zo’n pasje.

Vorig jaar riepen meerdere politieke partijen de gemeente op om te kijken of de pasjes wel nodig zijn, het systeem zou namelijk leiden tot meer zwerfafval. De gemeente heeft ook al eerder aangegeven om proeven te willen doen met het openzetten van de containers.

De gemeente gaat de komende tijd gebruiken om bij een geselecteerd aantal containers te onderzoeken van wie het afval afkomstig is, van particulieren of van bedrijven. Deze steekproeven worden uitgevoerd bij zowel open als gesloten containers, zodat er een vergelijking gemaakt kan worden.

De gemeente hoopt voor de zomer meer te kunnen vertellen over de vervolgstappen van het pasjessysteem.

23 Reacties

Reageren
 1. Hendrik

  Een bewezen goed werkend systeem is het volgende:
  – doe uw huisafval in een grijze zak
  – plaats deze zak een keer per week voor uw deur op straat
  – de gemeentelijke vuilophaaldienst komt deze vervolgens keurig ophalen.

 2. Harm

  Afval scheiden belonen?

 3. Jan Snel

  De Chinees bij ons om de hoek dumpt het bedrijfsafval al in de container, dus straks kunnen wij lekker gaan betalen voor het bedrijfsafval van dat soort profiteurs. En ondertussen de prijs van een patatje omhooggooien! Ik kom er niet meer.

 4. Arjan Verhoeven

  Wat moeten bedrijven dan wel doen met hun afval als ze het niet in een afvalcontainer mogen gooien? Apart laten ophalen?
  Zijn daar die pasjes voor ingevoerd, of is dit een gelegenheidsargument?

 5. Harry

  En Henk heeft weer gelijk.

  Maar dan kan de gemeente niet zien hoe vaak en hoeveel je dingen weggooid. Zodat ze je straks niet kunnen aanslaan met een verhoging van de gemeentelijkeafvalbelasting bij overschrijding van toegestaande hoeveelheid, scheidingsnauwkeurigheid of andere meetbare kenmerken.

  Nog even en moet je toch weer akkord gaan met een persoonlijke pas om dan maar toch in aanmerking te komen voor de extra sociale puntjes om in aanmerking te komen voor de extra voordelen als super brave burger.

  Dus wil je na de herinvoering van de pas niet dat er gegevens van je worden verzameld dan dien je dus je afval te veranderen tot zwerfafval.

 6. WvR

  @Hendrik:
  Eens, maar *met* ondergrondse containers *zonder* pasje is de verbetering:
  – Doe u huisafval in een zak (kleur of afkomst volslagen onbelangrijk)
  – Plaats deze zak in de voor u dichtsbijzijnde ondergrondse container. Wanneer het u uitkomt. Of om stank, of iets meer afval dan normaal, of iets anders wat het toch niet zo lekker toeven maakt op je balkonnetje.
  – De gemeentelijke vuilophaaldienst komt deze vervolgens nog steeds keurig wekelijks ophalen.

 7. Robbie de Kat

  Helemaal mee eens Hendrik.
  Wij hebben geen pasje nodig voor het afval, maar afgelopen weekend lagen er weer veel zakken naast de containers. “Iets”zegt mij dat niet alleen buurtbewoners hebben gedaan

 8. cas

  Op veel plekken werken die pasjes al niet meer en kan je vrij je afval storten.

 9. Jarno

  Zou erg zonde zijn als het systeem overboord gaat! Schaf de vaste afval belasting per huishuiden af en reken af per keer dat de pas wordt gebruikt. Zo motiveer je niet alleen de huishoudens (en andere gebruikers) om de pas zo min mogelijk te gebruiken, maar ook om nog meer te recyclen! Streng handhaven op misbruik, bijplaatsing en dumpen.

 10. Sandra

  @Jarno. In principe zie ik wel wat in je plan… maar alleen als het aangevuld zou worden met een systeem dat weegt wat je weggooit. Immers. Met een groot huis heb je alle ruimte voor een grote afvalbak en kan je dus een keer per week een grote zak weggooien. Met een appartementje en een klein balkon kan je dat niet en zou je met eenzelfde hoeveelheid afval dus vaker gedwongen worden om je afval weg te doen. In het kader van ‘de vervuiler betaald’ lijkt me gewicht daarom een betere indicator dan ‘aantal keer’.

 11. Bert

  @Jarno is naïef. Dan gaan mensen die zakken dumpen. Gewoon in het bos bv. Dat gebeurd ook in andere gemeenten.

 12. Nina

  Doodeng met spelende kinderen op straat.

 13. Cor

  @Robbie de Kat: ik vind het wel opmerkelijk dat u containers niet goed lijkt te vinden omdat mensen dan zakken naast de container zetten, maar dan de oplossing onderschrijft om vuilniszakken wekelijks op straat aan te bieden. Of dacht u dat die mensen die nu de zakken naast de container zetten dan netjes tot maandagochtend gaan wachten?

 14. Fred

  @Jarno
  Dat zou een zeer onwenselijke situatie zijn.
  Als je mensen laat betalen per lozing, dan kan ik je op een briefje geven dat er enorm veel afval overal gedumpt gaat worden, en dat allemaal handhaven zal onhaalbaar zijn.
  In sommige buurten (zoals rond het wilhelminapark) zullen de brave burgers zich er wel netjes aan houden, maar in de meeste buurten zal het een rotzooi gaan worden, met tot gevolg ongedierteplagen, ratten, ziekten enz….
  Dus gewoon de normale afvalstoffenheffing bij de gemeentebelasting, en de afvalcontainers gebruiken zonder pasjes.

 15. Hadjememaar

  De containers gaan open als ik mijn OV-pas er tegen hou. Hebben jullie dat ook?

  Van mij mogen de passen er af.

 16. joop gerritse

  @Hendrik e.a.:
  Ik heb destijds (alweer een jaar of 40 geleden) nog grijze afvalzakken gezet in Utrecht. Niet zelden waren ze opengekrabd door een kat, die iets eetbaars vermoedde.

 17. PjotrM

  Het pasjessysteem is een nep controlesysteem. Zoiets als een stalen deur voor een hut van stro.
  Zodra er afgerekend gaat worden via pasjes gaat het volgende gebeuren:
  – dumpen van afval in het groen
  – vuilniszakken worden gebracht naar wijken waar nog wordt opgehaald
  – zakken worden naast de container geplaatst (na zorgvuldig alle adres enveloppen eruit te laten)
  Afijn, n duur systeem (want allerlei administratiesystemen en afdelingen nodig) wat niks oplost maar meer ellende veroorzaakt.

 18. Nina

  Wat een idioterie en geldverspilling.

  Een extra kliko per huishouden (of gewoon een vuilniszak) is goedkoper en CO2 neutraler dan 2500 ondergrondse containers inbouwen incl. onnodige electronica en pasjes.

  En dan nog te bedenken dat er al transportbanden in werking zijn bij de afvalverwerkers die het afval prima kunnen scheiden en we dus met één kliko of vuilniszak toe zouden kunnen.

 19. Rob

  pasjes gebruiken om afval te storten op de afvalscheidingsstations?
  in de Bilt werkt dat prima!
  worden ze toch nog ergens voor gebruikt.

 20. Dirk

  De gemeente is weer eens met schijnoplossingen bezig die niets structureels oplossen, maar die het wel lastiger maken voor hun eigen welwillende inwoners: als bedrijven nu afval willen dumpen dan doen ze dat waar ze dat willen. Als ze dat in de toekomst willen doen dan doen ze dat ook met of zonder toegangspasjes.

  Waarom verspillen de ambtenaren die hierover gaan hun tijd hieraan?

 21. Marcel

  Wat een hoop bla bla hier. Lijkt wel of niemand wat beters te doen heeft. Op de Biltstraat is er erg veel zooi. Het zou een verademing zijn als daar containers komen. Het is een verademing als het overal zou komen. Bij het griftpark werkt t perfect. Pasje? Tja, het is als met 100 km rijden. 80% van de autorijders heeft er echt helemaal sch..t aan en rijden harder. Afval dumpen met pasje? Heeft iedereen sch..t aan want t staat ernaast. Kijk in Amsterdam in de Rivierenbuurt. Het is met pasje en het staat ernaast.
  Oplossing? Gewoon containers neerzetten en een paal met een camera. Dat werkt!!!!

 22. Katja

  Stopt men alles in de afvalbakken op straat. Lekker niet te traceren.

 23. Marcel

  @ Katja
  Weer is onduidelijk? Wat is uw punt? Bla bla?

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).