Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden (HDSR) start een proef om de waterkwaliteit in de Veldhuizerplas in Vleuten-De Meern te verbeteren. Met de zogenoemde WaterQi, een techniek om de kwaliteit te verbeteren, moet het water schoner en helderder worden met een kleinere kans op blauwalgen.
In de Veldhuizerplas komt jaarlijks blauwalg voor, een bacterie die giftige stoffen produceert waar mensen en dieren ziek van kunnen worden. Problemen met blauwalg zijn niet makkelijk aan te pakken. Met een proef met de WaterQi willen het waterschap, de gemeente Utrecht en de provincie Utrecht dit toch proberen. De proef loopt van eind juni tot en met eind oktober 2023.
Techniek
De WaterQi wordt geplaatst in een zeecontainer bij de Heldammersingel. In het apparaat zit een pomp die extra zuurstof in het water brengt via heel kleine luchtbelletjes. Hierdoor komt het water in beweging en wordt het zuurstofrijke water verder verspreid. Dit stimuleert de natuurlijke zuiverende processen in het water. De vrijgekomen afvalstoffen worden opgevangen en verwijderd. Op deze manier moet het water schoner en helderder worden met een kleinere kans op blauwalgen.
Kwaliteit
Het waterschap gaat maandelijks watermonsters afnemen om te kijken hoe de waterkwaliteit zich ontwikkelt. Op basis van eerdere ervaringen met de WaterQi verwacht het waterschap dat het water in de plas schoner wordt.
Dinsdag 4 juli vanaf 15.30 uur opent HDSR de proef op de locatie, waarbij iedereen welkom is.
6 Reacties
ReagerenBlauwalg tiert welig in stilstaand water van plassen, net zoals muggen.
Is niet handiger om die plas gewoon aan te sluiten op het kanaal bij de Rijksstraatweg of A’dam-Rijn kanaal? Kwestie van paar sleuve graven want het gemaal zit er toch al. Dan wordt de habitat voor flora en fauna ook weer beetje beter.
Best wel ‘n goed plan van jou @ Koel Hoofd , waarom bedenkt dat Hoogheemraadschap dat niet zelf , nee !!! nou moet zo’n aggregaat dag en nacht draaien voor wat luchtbellen in het water te brengen , gaat nog jaren duren , voordat dit rendement gaat opbrengen , verkwisting van heel veel energie , en misschien ook nog wel geluidsoverlast ….En misschien gaat de natuur daar ook nog voor ‘n nieuwe habitat zorgen met vissen en andere waterdieren …
Ik ben het Hoogheemraadschap niet maar ik kan wel wat redenen bedenken waarom zij de oplossing van @Koel Hoofd niet zelf bedacht hebben. Kijk eens op de kaart hoeveel kilometer sleuf je moet graven en onderhouden naar het A’dm-Rijnkanaal. En die sleuven moeten in grond komen die niet van het Hoogreemraadschap is. Hoe zie je dat voor je?
@ Jacobien
Roeptoeteren geschiedt in het algemeen zonder nuance of kennis van zaken. Zie daar onze huisroeptoeter, KH.
Beste @ Jacobien , er zijn in het verleden ook aardgas leidingen naar Rusland gelegd , dus ‘n paar kilometer gleuven trekken , leidingen erin en dichtgooien , is ‘n makkie …lijkt mij !!! Netjes de grondeigenaren aanschrijven en eventueel schadeloos stellen , bij ,, geleden ,, schade …En de zaak is rond ….
@W: Nuttige bijdrage weer, W. Geen enkele inhoudelijke reactie, wel lekker afgeven op anderen die dat wel doen.
On topic: Wellicht zijn er andere manieren om de doorvoer van water naar de plas te realiseren. Sloten in de omgeving of naar een dichtbijgelegen water dan het AR Kanaal wellicht? Tuurlijk moet je dan in gesprek met de eigenaren van de grond maar nooit geschoten is altijd mis.