Utrecht start vanaf 1 juli proef met handhaven op seksuele intimidatie in het openbaar Utrecht start vanaf 1 juli proef met handhaven op seksuele intimidatie in het openbaar

Utrecht start vanaf 1 juli proef met handhaven op seksuele intimidatie in het openbaar

Utrecht start vanaf 1 juli proef met handhaven op seksuele intimidatie in het openbaar
De gemeente Utrecht start vanaf 1 juli een proef met handhaving op seksuele intimidatie in het openbaar. De pilot gaat in op de datum dat seksuele intimidatie in het openbaar landelijk strafbaar wordt gesteld.

De gemeente Utrecht start vanaf 1 juli een proef met handhaving op seksuele intimidatie in het openbaar. De pilot gaat in op de datum dat seksuele intimidatie in het openbaar landelijk strafbaar wordt gesteld.

Veel mensen, voornamelijk vrouwen, voelen zich onveilig door seksueel intimiderend gedrag, stelt de gemeente. Ook zouden slachtoffers ervan hun gedrag aanpassen, bijvoorbeeld door bepaalde straten te ontwijken of zich anders te gaan kleden.

Vanaf 1 juli is seksuele straatintimidatie echter landelijk strafbaar, wat inhoudt dat slachtoffers aangifte kunnen doen. Niet alleen seksuele intimidatie op straat, in het openbaar vervoer en in publiek toegankelijke gebouwen wordt verboden, maar ook op publieke websites en sociale media.

Pilot

Op het moment dat seksuele intimidatie strafbaar is gesteld, begint in Utrecht een pilot met handhaving ervan. Met de proef wordt gekeken of handhaving door boa’s mogelijk en effectief is. Er wordt een speciaal team opgesteld dat getraind wordt en de bevoegdheid krijgt om te handhaven op seksuele intimidatie.

Boa’s kunnen een proces-verbaal opstellen dat vervolgens wordt beoordeeld door het Openbaar Ministerie en wordt getoetst door de rechter.

Norm stellen

Burgemeester Sharon Dijksma: “Met de komst van de nieuwe wet wordt duidelijk een norm gesteld: seksuele straatintimidatie kan niet en is enorm vernederend of kwetsend voor degene die het overkomt. Utrecht heeft zich de afgelopen jaren hard gemaakt voor de strafbaarstelling en ik ben blij dat we hiermee, in combinatie met handhaving door onze boa’s nieuwe instrumenten hebben om daders aan te pakken en slachtoffers te beschermen.”

Gekoppelde berichten

19 Reacties

Reageren
 1. JvS

  Geweldig! Aan iedereen dan ook de oproep om als je het signaleert de belaagde bij te staan zodat bewijslast wat makkelijker wordt.

  Helaas komt mijn vriendin hier nog te vaak mee in aanraking en samen kunnen we er hopelijk nu wat aan doen.

  Maakt het leven van een hoop vrouwen een stuk leefbaarder.
  Het gebeurt namelijk nog zoveel in diverse vormen.

 2. Vak J

  Dat zal ze leren in Kanaleneiland Overvecht, Hoograven Lombok en Zuilen……of.

 3. Vincent

  Mooie ontwikkeling! Het verbaast me alleen dat dit niet al lang illegaal is

 4. Johnny

  Symboolpolitiek.

 5. Luuk Upuuk

  Ik vrees dat dit een maatregel voor de tribune is; op zich fantasties (maar zou overbodig moeten zijn) maar komen er dan ook extra handhavers bij?

 6. Frans Wolters

  Rij met je auto een rondje door Overvecht en je wordt tig keer als man uitgescholden voor KK fl**let als je niet doorrijdt of voorrang neemt op een vw golf of polo. Toch heb ik niet echt de indruk dat de gemeente hier echt iets aan wilt en gaat doen

 7. Geenstijl@Utrecht.

  Handhavers hebben amper tijd voor gewone zaken, laat staan voor dit soort symboolpolitiek zaken … zucht.

 8. Katja

  Proef met handhaving ? Jee handhaaft of niet.

 9. Vak J

  Nou Kanaleneiland Overvecht Hoograven etc….maak jullie borst maar nat.

  Ben erg benieuwd of in deze probleemwijken daadwerkelijk gehandhaafd zal worden!

 10. Thuisblijver

  Dus straks horen we enkel het gesis van ratten die in de vuilnis naast de ondergrondse containers aan het wroeten zijn.

 11. Raphaël Klijn

  Vraagje: Is straatintimidatie in het algemeen strafbaar?

 12. Scherpschutter

  Wat is sexuele intimidatie precies…? Waar begint en eindigt zoiets exact? Wat de één intimiderend vindt, ervaart de ander wellicht juist als een compliment en je kunt moeilijk arbitraire gekwetse gevoelens als juridische grens hanteren.

 13. Van Puffelen

  Seksuele intimidatie kan dus ook zijn als je iemand aankijk??? Weten ze nou echt niet iets anders te bedenken, dit is bijna onuitvoerbaar en ze hebben nu al toezichthouders (BOA) en politie te kort!!!! Word het niet eens tijd om bepaalde mensen opnieuw een opvoeding te laten ondergaan van normen en waarde, natuurlijk wel verplicht en geen smoesjes het is cultuur, want daar heb ik intussen zakken vol van.

 14. cas

  dus een boa, het OM en een rechter gaan zich met het proces verbaal bemoeien. Nou er zijn belangrijkere zaken die blijven liggen dus voer de druk nog maar op. laat staan de immense kosten die dit meebrengt.

 15. Klaasjan

  @Luuk Upuuk
  Een tribune is iets anders dan een Bühne. U bedoelt waarschijnlijk het laatste.
  @Scherpschutter
  Het hoeft en kan niet exact worden gedefinieerd; als je je echter geïntimideerd voelt, laat je dat horen en is het aan bevoegde instanties er al dan niet iets mee te doen. Je kunt je wel afvragen of het gaat werken.

 16. Scherpschutter

  @Klaasjan

  Als je iets strafbaar stelt, dient het uiteraard gedefinieerd te zijn…

 17. Boogschutter

  @ Scherpschutter

  We kunnen wel proberen om het begrip wat hier beschreven wordt te definiëren.
  Een poging:

  Seksuele intimidatie op straat of in de openbare ruimte is een vorm van agressie met een seksuele component. Dit gedrag wordt in het algemeen niet als onschuldig of ‘grappig’ ervaren door de man of vrouw -meestal zijn het vrouwen – die er het slachtoffer van zijn. En het gebeurt dus op straat, in parken, in het openbaar vervoer, winkels etc. De openbare ruimte is van iedereen, daarom moet die ruimte voor iedereen een zo veilig mogelijke ruimte zijn (dat hebben we met elkaar afgesproken). Seksuele intimidatie moet als onaanvaardbaar worden beschouwd. Wat dan meehelpt is dat gezagsdragers, die met dit gedrag geconfronteerd wordend ertegen optreden. Zij moeten ons helpen, namens ons, om straten en pleinen veiliger te maken. Seksuele intimidatie kan verbaal, fysiek of non-verbaal zijn. Voorbeelden: seksueel getinte opmerkingen, ongewenste aanrakingen, obscene gebaren, stalking, potloodventen etc. Dit gedonderjaag is meestal gericht is op vrouwen. En dat moeten we niet willen. Zij kunnen zich daardoor onveilig, ongemakkelijk of vernederd gaan voelen. Seksuele intimidatie maakt m.a.w. inbreuk op iemands persoonlijke ruimte en is per definitie schadelijk voor het slachtoffer.
  Aanpakken dus, en dat begint bij normeren. Scherp definiëren en constateren van straatintimidatie mag dan niet altijd even gemakkelijk zijn, het ontslaat ons niet van de plicht om het aan te pakken.

 18. Klaasjan

  Scherpschutter, u zoekt zoals zo vaak graag een probleem bij een oplossing.

 19. Koel Hoofd

  Symboolpolitiek voor de Nederlandse buhne.
  Bedankt Dilan.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).