Utrecht stelt nu formeel voor om sekswerk thuis te legaliseren Utrecht stelt nu formeel voor om sekswerk thuis te legaliseren

Utrecht stelt nu formeel voor om sekswerk thuis te legaliseren

Utrecht stelt nu formeel voor om sekswerk thuis te legaliseren
Het 'oude' Zandpad. Sinds de sluiting wordt er gewerkt aan nieuwe werkplekken voor sekswerkers
Het was al langer bekend dat de gemeente Utrecht thuiswerken voor sekswerkers wil legaliseren, nu ligt het formele voorstel er ook. De gemeenteraad moet nog stemmen over het plan van het college van B&W. Er zijn wel voorwaarden verbonden aan het thuiswerken.

Het was al langer bekend dat de gemeente Utrecht thuiswerken voor sekswerkers wil legaliseren, nu ligt het formele voorstel er ook. De gemeenteraad moet nog stemmen over het plan van het college van B&W. Er zijn wel voorwaarden verbonden aan het thuiswerken.

Dat een meerderheid van de gemeenteraad voor het idee van thuiswerken is, werd vorig jaar al duidelijk toen erover gestemd werd. Nu ligt ook de formele wijziging van de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) voor en is bekend welke voorwaarden ermee gemoeid zijn.

De belangrijkste voorwaarden waaraan sekswerkers moeten voldoen en die het college in de APV opgenomen wil zien, zijn: per woning mag één bewoner sekswerk verrichten. Deze inwoner moet dan al wel 3 maanden op dat adres staan ingeschreven.

De verdiensten uit het sekswerk moeten volledig naar de sekswerker zelf gaan. En er mag geen sprake zijn van bemiddeling door derden. De sekswerker mag dagelijks tussen 06.00 en 01.00 uur klanten thuis ontvangen. Met het oog op de ‘onafhankelijkheid en zelfredzaamheid’ van sekswerkers geldt een minimumleeftijd van 21 jaar. Het gaat vooralsnog wel om een proef van drie jaar.

Proef drie jaar

Thuissekswerk gebeurt ook nu al in Utrecht en leidt niet tot grote overlast voor omwonenden. Het mag echter nog niet. Het legaliseren komt onder meer voort uit onderzoek en advies van de Commissie Sorgdrager.

Er is op dit moment te weinig ruimte in Utrecht voor sekswerkers om hun beroep veilig en goed te kunnen uitoefenen. Na de sluiting van de werkplekken aan de Hardebollenstraat en het Zandpad werd er wel jaren gewerkt aan het plan voor prostitutiezone Het Nieuwe Zandpad. Dat is echter niet geslaagd. Het college van B&W vroeg daarom om advies bij voormalig minister Winnie Sorgdrager. In het rapport met adviezen stond onder meer de mogelijkheid om thuiswerken voor sekswerkers legaal te maken.

Naast het vaststellen van de voorwaarden in de APV in de gemeenteraad, moet ook het omgevingsplan worden aangepast om thuissekswerk te legaliseren. Een voorstel hiervoor stuurt het college van B&W rond de zomer naar de gemeenteraad. Bij een positief besluit, kan het thuiswerken beginnen.

Reactie wethouder

Eelco Eerenberg, wethouder Volksgezondheid: “Sekswerk is een legaal beroep waarvoor op een veilige manier ruimte moet zijn in Utrecht. Sekswerkers wachten al lang op meer legale mogelijkheden om hun beroep uit te oefenen in de stad. We hebben veel gesprekken gevoerd en geluisterd naar sekswerkers en allerlei andere betrokkenen. Het wettelijk toestaan dat iemand sekswerk vanuit de eigen woning verricht, geeft de sekswerker de erkenning een legaal beroep te hebben. Hiermee wordt de drempel verlaagd voor het melden van misstanden, waardoor het sekswerk veiliger wordt.”

Gekoppelde berichten

29 Reacties

Reageren
 1. Claire Obscur

  Goed idee. Eind jaren 90 hadden we op de Patagoniedreef ook zo’n thuiswerker op de flat. Bel standaard uit, hond op balkon die de boel in de nachtelijke uren bij elkaar blafte want dat waren de uren dat er werd gewerkt. Geen idee wat er met die vrouw is gebeurd ze was in één keer verdwenen.

 2. Toine Goossens

  Mmmmmmm, @Scherpschutter,

  Dit opent nieuwe investeringsopties. Vindt u ook niet?

 3. Pieter

  Ben benieuwd hoe onze burgemeester reageert als ze bij haar in de straat hun beroep komen uitoefenen.

 4. GeeWee

  Wat een onzalig plan. Doe het niet.
  Welk raadslid wil dit in het huis naast hem of haar hebben?
  Eerlijk antwoorden

 5. BW

  @GeeWee
  Ik ben geen raadslid, desondanks (of misschien wel juist daarom) toch een eerlijk antwoord: liever niet, nee.

  Probleem is alleen dat je er nu ook al één naast je kunt hebben, want ondanks dat het nog niet legaal is wil dat niet zeggen dat het niet gebeurt. Denk trouwens dat de ene wijk/buurt er wat gevoeliger is dan de andere, maar we zullen zien. Positief is wel dat er meer regulering is na legalisering, zoals bijvoorbeeld een eindtijd om 1:00, want in de huidige situatie kun je in principe de hele nacht doorknallen.

 6. Mark

  Gemeente weer in haar ivoren torentje. ‘onafhankelijkheid en zelfredzaamheid’, de realiteit is dat gedwongen prostituatie alleen maar gaat toenemen nu controle niet meer mogelijk is. Ook super fijn voor buren en buurtgenoten. Gewoon weer een dom en ondoordacht plan van mensen die geen beeld van de realiteit hebben.

 7. W.

  @geewee: ik heb liever ook geen benzinestation naast me, of een supermarkt, coffeeshop, kroeg, snackbar, klusser of garagebedrijf.

 8. Len

  Eens met bovenstaande. Hoe moeilijk is het om één strook aan het zandpad te controleren en handhaven dan het nu voorgestelde alternatief?

 9. Alex

  Goed dat de gemeente eindelijk eens wat gaat regelen, alleen jammer dat ze dan voor de slecht oplossing. kiezen.

  Sekswerkers en klanten gaan gegarandeerd problemen mer boze buren krijgen. Voor de veiligheid kunnen sekswerkers beter in groepjes werken. En om de overlast te voorkomen zijn leegstaande kantoren en winkels een betere optie, dat zorgt ook voor wat leven in de stille uurtjes wat weer inbrekers afschrikt.

  Beter kan de gemeente zelf een nieuwe prostitutie zone bouwen, verspreid over 2 of 3 locaties in de stad. De gemeente kan de boel goed in de gaten houden en direct ingrijpen bij misstanden. En bovendien levert dat zo 10 miljoen euro per jaar op, daar kan je toch een flink deel van het begrotingsgat mee dichten.

 10. Sj

  Okee, dus een tabakswinkel mag niet maar een hoerenkit of drive-through coffeeshop wel.
  Curieus…

 11. Scherpschutter

  @Toine Goossens 18:38

  Mogelijk, maar mijn investeringszaadjes zijn reeds geplant op meer vruchtbare gronden dan de muffe uitgewoonde grot genaamd Utrecht.

 12. Wim

  Gewoon debootjes werr terug zag er keurig en is veelmakkelijker te controleren , ze vangen ook nog huur voor de ligplaatsen.

 13. johanna

  Graag de sekswerkers in de straten van de Burgemeester en de wethouders van Utrecht.
  Een aantal jaren geleden waren er een sekswerkers bij mij in de straat gevestigd en wel schuin aan de overkant. Dat gaf een enorme overlast van bezoekers die om het half uur naar binnen gingen en weer naar buiten kwamen. Om de hoek van de straat ontstond er een ware file van mannen!

 14. Utrechter

  Wat denken we van om dit onder te brengen in het gemeente kantoor. Uitstekend bereikbaar ‘s avonds is er niemand overdag met een ziekte verzuim van 8 % moet er ook wel een etage te vinden zijn geen overlast in de buurt. Gaan het toch opnieuw herinrichten kunnen ze dit gelijk meenemen een soort dynamische etage. Win Win Win lijkt me kijken hoe dat bevalt in het gemeente kantoor.

 15. Massegast

  En al dat gedoe hebben we aan handige Harry te danken, die het Zandpad zo nodig ‘daadkrachtig’ moest opheffen!

 16. Wittejan

  Ik ga voor plan Utrechter!

 17. Piet

  @SJ daar zit ook wel verschil in. Roken is bewezen slecht voor je gezondheid, wat extra beweging is heel goed menigeen!

 18. Rietje

  De gemeente is knettergek als ze niet snappen dat dit een heel slecht plan is.

 19. Wout van Reemst

  Zo, de gemeente Utrecht is weer goedkoop uit en waarschijnlijk krijgen de bewoners de last.
  Lekker bezig, gemeente Utrecht!

 20. Robert

  Wij hadden in de jaren 70 een sexwerker in de kievitdwarstraat tot vroeg in de ochtend was het een gaan en komen van autos. Terwijl ze niet eens voor het raam zat. Best wel een onrustig gebeuren voor de buurt en straatbewoners. Dit moet je niet willen met het gluurtuig golfjes of Audi hard optrekken en weer achteraan aansluiten. Slecht over doorgedacht. Daar kan je een woonwijk niet mee opzadelen .

 21. Claire Obscur

  @Robert: weet jij nog welk huisnummer dat in de jaren 70 was? Ik probeerde dat een tijd terug te pin pointen maar kreeg het niet eenduidig boven water.

 22. Marcel

  Zooo een ontzettend stom gedoe. Langs het zandpad was geweldig. Je had er zelfs een wat luxer gebeuren hoorde ik ;-)) maar ja we wilden het weer beter regelen. Zoals alles hebben we een moedertje die voor ons zorgt. U snapt t: de gemeente bestuurders. Een mooie club met hogere prijzen geeft rust. Voor iedereen beter. Maar zoals zo vaak, eigenlijk altijd: de raad bepaalt. Wij betalen en zij bepalen. Figuurlijk natuurlijk.

 23. De boten beter terug

  Dat was de beste oplossing, relatief veilig, weinig overlast. Het enige wat nodig was was veel betere controle, iets wat onrealistische Groninger Wolfsen niet begreep.

 24. de Kreek

  De meeste huizen die worden verhuurt staat in de kleine lettertjes dat je er geen bedrijf mag uitvoeren of werken vanuit huis en dat de verhuurder de huur overeenkomst kan ontbinden en of de gemeente nu de APV aanpast doet niet te zakken. Mijn ervaring is dat vroeger in de Vogelenbuurt jaren ’80/’90 ook seks werkers bezig waren en dat dat ook veel criminaliteit aantrok.

 25. eric

  Nog steeds kan dit College niet een nieuw Red Light Zone in de 4e stad bewerkstelligen!

  Al 14 jaar gezeik en getreuzel na de erfenis van Wolfsen, u weet wel de burgemeester wiens zoon een relatie had met de dochter van het Waterleidingsbedrijf die graag het Zandpad weg wilde.

  Het is een schande dat een grote stad dat anno 2024 nog steeds niet heeft!

 26. Nina

  In Chw bestemmingsplannen in de gemeente Utrecht is opgenomen dat er niets dergelijks mag worden gebezigd. Het staat er als volgt in:

  “De gemeenteraad heeft prostitutiebeleid vastgesteld waarin aan het aantal seksinrichtingen een maximum is gesteld. Dat maximum aantal prostitutiebedrijven is opgenomen in de Algemene Plaatselijke Verordening. Het Utrechtse prostitutiebeleid voorziet niet in uitbreiding van de mogelijkheden voor prostitutie. Raamprostitutie wordt geconcentreerd op de daarvoor aangewezen locatie aan het Zandpad. Gezien het in Utrecht gehanteerde maximumstelsel en het beleid om prostitutie zoveel mogelijk te concentreren op één plek, zijn nieuwe seksinrichtingen niet toegestaan. Gelet op het binnen de gemeente gehanteerde maximumstelsel betekent de regeling in dit bestemmingsplan geen algemeen verbod, maar wel een verbod op nieuwe vestigingen van seksinrichtingen. Prostitutie is ook niet toegestaan als bedrijf-aan-huis.”

  Duidelijk in dit bestemmingsplan is dat het niet mag, dus waarom het college denkt van wel na aanpassing van de APV is mij een raadsel.

 27. Toine Goossens

  Er zijn genoeg investeerders die geld willen steken in een nieuwe professionele sekszone. Echter, de politiek wil niet met die investeerders in zee gaan. Zij zijn besmet. Banken vinden dat ook. Zij weigerden sekswerkers en – exploitanten nog langer om een bankrekening te hebben. Grootschalig zijn die banken door de rechtelijke macht teruggefloten. Zo werkt dat in een democratie.

  Kom daar niet voor bij de politiek. Als die eenmaal de hakken in het zand heeft gezet, dan is het gedaan met onze democratische waarden. Weet u nog hoe de GroenLinks wethouders indertijd hun collega Victor Everhardt, D66, keihard op zijn bek lieten gaan bij de inspraak over een nieuwe tippelzone? Hij had wel de guts, de alfa’s en gamma’s van GroenLinks niet.

  Wat doet Victor Everhardt tegenwoordig. Die heeft de actieve poltitiek verlaten. Wel stuurt hij als voorzitter van D66 de leden naar het inzicht dat D66 een partij van hoogopgeleide grootstedelijke bewoners is die het contact met de kiezers heeft verloren. Nog 6 jaar, dan is D66 weer de grootste in Utrecht en komt ook bij ons de democratie weer terug.

 28. W

  @eric: had het Waterleidingsbedrijf een dochter?! Knap hoor

 29. Dave

  Zeg buurvrouw, mijn vrouw gaat vanavond naar yoga. Kom ik een ‘kopje thee bij je drinken’. Er breken mooie tijden aan………

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).