Utrecht stelt strenge voorwaarden aan Airbnb | De Utrechtse Internet Courant Utrecht stelt strenge voorwaarden aan Airbnb | De Utrechtse Internet Courant

Utrecht stelt strenge voorwaarden aan Airbnb

Utrecht stelt strenge voorwaarden aan Airbnb
Het actuele aanbod van kamers in Utrecht op Airbnb
Het wordt minder aantrekkelijk om een kamer via Airbnb te verhuren in Utrecht. De gemeente heeft strenge regels opgesteld voor het tijdelijk verhuren en aanbieden van een woning.

Het wordt minder aantrekkelijk om een kamer via Airbnb te verhuren in Utrecht. De gemeente heeft strenge regels opgesteld voor het tijdelijk verhuren en aanbieden van een woning.

Dat blijkt uit een brief die het Utrechts college heeft verstuurd. Hierin staat dat het beleid nodig is om een eerlijk speelveld te houden in Utrecht tussen hotels en particuliere aanbieders omdat dit in bijvoorbeeld Amsterdam al helemaal mis is gegaan.

Hierom mag er in Utrecht niet meer voor onbeperkte tijd een kamer of huis worden verhuurd. Er moet een maximale tijd worden vastgesteld aan de verhuur van een woning en zou een maximum aan het aantal mensen per adres moeten komen. Tot slot moeten particuliere aanbieders van woningen zichzelf melden voor het afdragen van toeristenbelasting. Gebeurt dit niet, dan grijpt de gemeente alsnog in.

Binnenkort publiceert de gemeente een online lijst met daarop alle regels omtrent verhuur via Airbnb.

13 Reacties

Reageren
 1. Lauk

  Ziet er zo op het eerste oog goed uit. Waar het nu op aankomt is de adequate handhaving.

 2. Toine Goossens

  Het is weer tijd om wat ontnuchterende opmerkingen en verwijzingen te plaatsen:
  ´….omdat dit in bijvoorbeeld Amsterdam al helemaal mis is gegaan.´

  1. Amsterdam zet rem op groei hotels 24 maart 2016
  https://www.amsterdam.nl/bestuur-organisatie/college/individuele-paginas/kajsa-ollon-gren/persberichten/persberichten-2016/amsterdam-zet-rem/

  2. Forse groei in hotelovernachtingen, maar kamerprijzen dalen 27 september 2016
  http://www.rtlnieuws.nl/geld-en-werk/forse-groei-in-hotelovernachtingen-maar-kamerprijzen-dalen
  Hotelovernachtingen Amsterdam stijgen 10%

  3. Duizelingwekkende groei Airbnb in Amsterdam
  https://fd.nl/economie-politiek/1155204/duizelingwekkende-groei-airbnb-in-amsterdam

  Wat er is geen eerlijk speelveld voor hotels? Hotels liften mee op de enorme groei van het bezoeken van steden, niet in de laatste plaats omdat er heel veel festivals worden georganiseerd en in de 2e plaats door het groeiend aantal buitenlandse studenten en hooggeschoolde werknemers uit andere EU landen die eerst via Airbnb ruimte zoeken.

  Ik kan mij voorstellen dat Utrecht een chaos, zoals in Amsterdam wil vermijden. Ik heb echter niet het idee dat Utrechters op eenzelfde grote schaal woningen aan de markt onttrekken om via Airbnb hotelletje te gaan spelen.

  Ik ben erg benieuwd naar de definitie ´vakantieverhuur´die Utrecht wil gebruiken voor de afdracht van toeristenbelasting. Het is veel effectiever en makkelijker om één deal met Airbnb voor een iets lagere afdracht, maar dan over alles, te maken.

 3. Jan Boesten

  Tuurlijk. De macht weer aan de ondernemers. Stel je voor dat particulieren de macht van hoteleigenaars gaat doorbreken…:-)
  Het monopolie van de hotels moet toch in stand gehouden worden. De investeerders moeten toch geld ontvangen, toch….?
  Weer zo’n averechtse poging om de status quo te behouden…
  Zelf ben ik ondernemer en geen B&B verhuurder

 4. Anne

  Ik ben toch anders over Airbnb gaan denken nadat ik de uitzending van Tegenlicht had gezien over Airbnb in Amsterdam, en wat dat doet met de sociale structuur in de stad: http://www.vpro.nl/programmas/tegenlicht/kijk/afleveringen/2016-2017/slapend-rijk.html

 5. Werend Griffioen

  Als airbnb-verhuurder met het vijfde jaar op rij kan ik zeggen dat de buurt nooit last heeft gehad van onze gasten. We hebben al die tijd onze toeristenbelasting betaald, vorig jaar controle gehad van de gemeente. De inspecteur zei: ‘zo netjes heb ik het nog niet vaak aangetroffen’. Voor onze gasten hanteren we heldere regels, zoals ‘no parties, no drugs’. Ik verzet me tegen verhuur voor een beperkt aantal dagen per jaar. We wonen zelf in het huis. Dus waarover zeurt wethouder Kreijkamp nou eigenlijk, zoals gisteren op RTV Utrecht. ‘Gelijke monniken, gelijke kappen,’ zei hij. Niet dus in zijn opvatting. Hotels mogen 365 dagen verhuren, de kleine airbnb-ondernemer die in zijn eigen huis woont max. 60 dagen als het aan de gemeente ligt. Dit noemen we rechtsongelijkheid.

 6. Jansen

  @ Werend Griffoen

  Heeft niks met betutteling te maken, als je zo graag hotelletje wil spelen, moet je een officieel hotel worden, inclusief vergunningen. Dat lijkt me normaal. Prima,dat de gemeente een verhuurlimiet instelt voor iets wat als bijverdienste bedoeld is.

  Pirma van de gemeente

 7. Toine Goossens

  @ Anne,

  Utrecht is Amsterdam niet. Je vergelijkt een pompoen met een appel.

  Overigens. Als Utrecht van mening is dat de bijdrage van toeristen aan de gemeentelijke begroting omhoog moet, dan zijn daar ook andere manieren voor.
  De toeristenbelasting wordt geheven over het slapen in Utrecht. Dat is niet correct. Toeristenbelasting moet gaan over het bezoeken van de stad voor een festival e.d. In plaats van een kostenpost worden festivals dan een inkomensbron voor de stad.
  Als de Utrechtse musea identieke toeristenstromen als in Amsterdam veroorzaken, dan wordt daar ook toeristenbelasting geheven. Er is een omslag voor de toeristenbelasting nodig van verblijven naar verblijven én bezoeken. Alleen dat werkt.

  Nogmaals, ´vakantieverhuur´. Houdt dat in dat de heer Griffioen geen toeristenbelasting meer hoeft te betalen voor studenten en wetenschappers die aan de UU komen studeren of werken?

 8. Toine Goossens

  @ Jansen,

  Dat is niet wat ik met hotelletje spelen bedoel. Amsterdammers onttrekken woningen aan de markt. Ik lees dat Griffioen een deel van eigen woning verhuurt.

  Overigens, stel dat ik bejaard ben en in een groot huis woon. De overheid stelt dat ik voor mij zelf moet zorgen, dus vul ik mijn karige AOW aan met Airbnb verhuur. Komt daar diezelfde overheid die stelt dat dat voor meer dan 60 dagen per jaar verboden is.

  Een alternatief heeft iemand in die situatie vrijwel niet. Ja, je kunt het huis verkopen en dan gaan huren. Moet je wel al langer dan tien jaar woningzoekende zijn, en de vrije markt huren zijn onbetaalbaar. Hallo, bent u er nog?

 9. Jansen

  @ Toine

  Ik weet niet wat je allemaal aan het raaskallen bent, want ik kan er geen touw aan vast knopen, maar……

  AirBnB is niet bedoeld als nevenverdienste voor arme AOW’ers en hoeft dus ook niet in die behoefte te voorzien.

  Meneer Griffioen heeft een eigen woning en wil die het hele jaar als BnB verhuren, nou, dan moet hij dus een echte BnB beginnen of een hotel beginnen, incl. diploma’s, vergunningen, belastingen e.d.. Voor datgene wat meneer Griffioen doet is AirBnB ook niet bedoeld.

  Utrecht is aan het verworden tot een tweede Amsterdam. Prima dat de gemeente Utrecht deze negatieve trend op dit gebied probeert voor te zijn.

 10. Martin D

  @ Toine Goossens,

  Als jij een grote woning hebt kun je die ook verkopen en een kleinere woning kopen. Als je huis wil verhuren als hotel moet je gewoon ondernemen en voldoen aan de regels als alle andere hotels.

  Karige AOW lees je eens in hoe generaties het voor jou hebben gehad dan weet je wat pas karig is….

  De huidige oudere generatie heeft het meeste vermogen niet zeuren als een dure afbetaalde woning hebt.

 11. Mark

  Wat zijn jullie toch allemaal negatief over Airbnb…dit is de nieuwe economie dus ik zou zeggen wen er maar vast aan;-) dit is pas het begin van de Sharing economy. De particulier krijgt steeds meer macht en de overheid loopt ver achter de feiten aan. In plaats van meer regels bedenken zouden we deze ontwikkeling moeten omarmen.

 12. Jansen

  Dit gaat helemaal niet over de particuliere verhuurder.

  Denk jij dat Air B n B een idieel initatief is? Met een shares economy heeft het vrijwwel niets te maken. Er zijn andere website initiatieven waar slaapplaatsen worden aangeboden, die zijn dat wel.

  Er zitten miljoeneninvestringen in het bedrijf Air BnB van investeerders die die miljoenen terug willen zien, er worden miljonenwinsten gemaakt,maar het bedrijf betaalt geen belasting, investeert het geld niet in de steden waar verhuurders zitten, neemt geen verantwoordelijkheid, weert louche verhuurders die negatieve impact op de buurt hebben niet per direct. En ga zo maar door

 13. Justus

  Ik heb een facebook groep opgericht voor de Utrechtse hosts zodat we kunnen discussiëren en overleggen over de zaken die spelen omtrent AirBnb.

  https://www.facebook.com/groups/238327549866067/

  Ik ben benieuwd of er animo voor is!

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).