Utrecht stopt met het gescheiden inzamelen plastic, blik en pak-afval Utrecht stopt met het gescheiden inzamelen plastic, blik en pak-afval

Utrecht stopt met het gescheiden inzamelen plastic, blik en pak-afval

Utrecht stopt met het gescheiden inzamelen plastic, blik en pak-afval
Archieffoto
De gemeente Utrecht gaat stoppen met het apart inzamelen van plastic-, blik- en pak-afval. Het kan kan gewoon bij het restafval gegooid worden om het vervolgens in de afvalverwerkingsfabriek alsnog te scheiden. Een meerderheid van de raad is akkoord.  

De gemeente Utrecht gaat stoppen met het apart inzamelen van plastic-, blik- en pak-afval. Het kan kan gewoon bij het restafval gegooid worden om het vervolgens in de afvalverwerkingsfabriek alsnog te scheiden. Een meerderheid van de raad is akkoord.  

De afgelopen jaren hebben veel Utrechters hun afval gescheiden, maar dat gaat veranderen. Het gescheiden inzamelen van plastic-, blik- en pak-afval gaat stoppen. De gemeente Utrecht had dit plan eerder al aangekondigd en de politiek stemde er donderdagavond mee in.

Door nieuwe technieken bij de afvalverwerking kunnen plastic, blik en pak goed worden gescheiden uit het restafval. Uit onderzoek blijft dat de fabriek ruim 51 procent van het plastic-, blik- en pak-afval eruit weet te halen. Als bewoners het zelf scheiden dan wordt 26 procent apart gehouden.

Vanaf volgend jaar

De afgelopen jaren zijn er veel ondergrondse containers voor plastic-, blik- en pak-afval geplaatst, deze blijven bestaan en worden ingezet voor de inzameling van bijvoorbeeld papier en karton. In sommige delen van de stad gebruiken inwoners kliko’s voor plastic, blik en pak. De gemeente gaat deze kliko’s ophalen om te kunnen hergebruiken.

De komende tijd moet het afval nog wel gescheiden aangeboden worden. De gemeente laat weten dat het stoppen met gescheiden inzamelen voor plastic, blik en pak in fases gaat gebeuren vanaf volgend jaar.

57 Reacties

Reageren
 1. JdV

  Leuk experiment. Mislukt. Heeft een paar miljoen gekost. Maar geen probleem, linkse hobbies kosten meestal geld en leveren niks op. Next.

 2. HArry

  Weer een paar miljoen in de gracht. Ach gewoon parkeerbelasting en OZB omhoog.

 3. paul

  ik was maar vast gestopt. het was langer bekend dat dit zinloos was. wanneer houden de kiezers GL en D66 verantwoordelijk voor hun wanbeheer?

 4. Rick

  Dat mag ook wel als je 700 euro per jaar betaald voor afvalstoffenheffingen voor een 1 persoonshuishouden.

 5. Manou De R.

  Voor mij verandert er niks. Ik flikkerde sowieso alles in een Komo zak. Zo zie je maar.

 6. Nina

  De “nieuwe ontwikkeling” van nascheiding was er al voordat Utrecht “het nieuwe inzamelen” ging uitrollen. Het mag wat kosten.

  We kunnen nu net zo goed terug naar de grijze container voor alle restafval. Hoef ik niet steeds met mijn zakje te lopen die nu veel eerder vol is, omdat alles erin mag. En zijn we in de straten af van die ondergrondse stankoverlast.

 7. Erwin

  @manou: ja zo’n type leek je me wel… 🧟‍♀️

 8. Wies

  “Door nieuwe technieken bij de afvalverwerking”, zo valt te lezen. Woonde eerder elders in het land. Daar gooiden wij het plastic/blik/pak al jaaaaaaren op een grote hoop, omdat de scheiding bij de afvalverwerking zelf gebeurde. Desondanks hier altijd netjes afval uit elkaar gehouden, helaas doet lang niet iedereen dit. Sommige mensen waren zelfs te beroerd om een kartonnen doos uit elkaar te scheuren, zet je hem er maar naast.

  Een positieve noot: fijn voor het milieu dat het nu gewoon elders voor je gedaan wordt!

 9. Scherpschutter

  Man man man….Dames en heren linkse politici: hoe ingewikkeld is het nu om op voorhand eens een zakjapanner tevoorschijn te halen, een fatsoenlijke haalbaarheids/rendementsanalyse in elkaar te draaien en een deugdelijke ROI calculatie te maken? WEER tientallen miljoenen in het water gegooid wegens dagdromende politici die kennelijk niet in staat zijn tot simpelweg logisch, consequent en rationeel redeneren voordat een project ten uitvoer wordt gebracht, maar alles op de onderbuik doen…

  Hoe kan het nou toch dat Utrechters structureel maar zulke onthutsend zwakke leiders blijven kiezen?

 10. GeeWee

  Toch bijzonder dat inwoners van de gemeente Utrecht veel minder goed kunnen scheiden dan een machine. Is dat a) luiheid b) onkunde c) recalcitrantie?

 11. Uuutje

  Het nieuwe inzamelen is gewoon een kapitalistisch uitprobeersel van ondernemers die hiermee veel geld denken te verdienen.

  Dat heeft weinig met links of rechts te maken en heeft ook weinig met Utrecht te maken. Veel gemeentes in Nederland waren namelijk als pilot overgestapt.

  Daarvoor is het ook een pilot.

  Stop eens met de ghele tijd dat gepolariseer in de reacties,

  En als we toch al bij de feiten blijven:

  Kapitalisme en neo-liberalisme zijn nog altijd rechtse hobbies, volgens het politieke spectrum. Er zijn gewoon slimme, handige en gelikte jongens in recycling, vuilverwerking, energie en duurzaamheid gestapt. Ondernemers dus. Omdat ze geld verdienen aan oude linksere thema’s, maakt dit die ondernemers nog niet links.

  Net als mensen die bewust gebruik maken van de schaarste op de woningmarkt en deze schaarste verder opdrijven, gewoon zakenjongens zijn.. Ook al bevinden zij zich in een markt die eigenlijk sociaal zou moeten zijn (wonen is een recht). Wonen is een links thema. Vastgoedboeren zijn over het algemeen erg rechtse mannetjes. Denk maar eens aan de miljoenen die zij in FvD en andere rechtse partijen stoppen. Zorgcowboys zijn ook niet links.

 12. Erica

  @Rick ik woon in gemeente Utrecht en betaal € 286 voor een meerpersoonshuishouden voor het afval Jij zit met jouw € 700 dus niet goed.

 13. Soylent

  Dit is een gefaald experiment, en het opgeven ervan is ook een falen. Als het afval niet gescheiden wordt aangeboden, kan 51% pak, blik en plastic er uit gehaald worden. Dus bijna de helft blijft achter, en wordt minder goed (of makkelijk) gerecycled.

  Als we wel gescheiden inleveren, kan dat omhoog naar ver boven de 51%, als we maar moeite doen om die belabberde 26 procent omhoog te krijgen.

  Kennelijk vinden we het de moeite niet, en nemen we genoegen met die 51% en nieuwe uitgaven om de boel terug te draaien. Met daarmee de garantie dat het nooit echt goed gaat komen met die afvalscheiding. Met dank als mensen als Manou De R. hierboven in het draadje, die met haar Komo-zak mede verantwoordelijk is. Chapeau!

 14. Toine Goossens

  Een goed bestuurder is iemand die afstand durft te doen van oud beleid en een nieuwe weg in slaat. Dat is een nieuwe kwaliteit van Lot van Hooijdonk. 2, 5 jaar geleden deed zij dat ook al voor het fijnstofbeleid in Utrecht.

  Ik vertrouw er op dat ook de uitbreiding van de milieuzone in de ijskast gaat. De nieuwe en veel belangrijker uitdaging is de CO² reductie. En ook daarin is een grote omslag in de aanpak te zien. Utrecht heeft de stem van de burgers gehoord en gehonoreerd. Op veel fronten gaat het nu anders dan 12 maanden geleden.
  Nogmaals dat siert een kundig bestuurder.

 15. Kadoendra

  @Erica

  “@Rick ik woon in gemeente Utrecht en betaal € 286 voor een meerpersoonshuishouden voor het afval Jij zit met jouw € 700 dus niet goed.”

  Erica, Rick betaald € 700,- omdat hij een phishing mail heeft gekregen waarin hij verzocht werd om met spoed dat bedrag over te maken.

 16. Jaap

  Lijkt mij dat als 26 procent er door de burger zelf uit gevist wordt en daarna nog 51 procent van het PMD afval door de fabriek eruit gevist wordt dat dat beter resultaten oplevert dan alleen de fabriek. Bovendien kun je de burger zoals Manou ook motiveren om beter te scheiden. Ik vind het een sneue ontwikkeling dat we alles weer bij elkaar gaan gooien.

 17. Bart

  @GeeWee, dat is niet zo heel gek. Behalve dat een deel van de mensen lui is en alles sowieso bij elkaar gooit kunnen machines veel beter herkennen welk afval waar hoort. Sommige verpakkingen bestaan bijvoorbeeld uit meerdere materialen waardoor je als burger vaak niet weet waar het bij hoort. De machine weet dit beter.
  Daarbij is de afgelopen jaren de techniek om verschillend afval machinaal te herkennen enorm vooruit gegaan.

  Verder moet gezegd worden dat de gemeente Utrecht rijkelijk laat was met het los inzamelen er was toen al duidelijk dat deze techniek heel rap aan het verbeteren was. Maargoed je ziet wel vaker dat de politiek een beetje laat is door alle bureaucratie die erbij komt kijken….

 18. Pee

  Er worden nog wel ondergrondse containers geplaats in diverse wijken zoals oa ondiep .
  En daar moet gescheiden afval in.

 19. Dirk-Jan

  Ik hoop dat alle ondergrondse bakken voor huisvuil gebruikt gaan worden. Als bewoner vlakbij de ASW fiets ik op donderdagochtend door één grote vuilnisbelt met huisvuilzakken.

 20. Henk

  Toch fijn dat deze partijen er geen principekwestie van maken en de realiteit onder ogen durven te zien. Wel jammer dat het zo lang heeft geduurd.
  Is er overigens geen middenweg? Een hoop mensen wilt graag iets doen voor het milieu (ook al haalt het meestal weinig uit). Denk aan thuis zaken inzamelen (bijv. plastic, al is dat zeer lastig te recyclen) en dan in zakken bij het gewone vuil stoppen. Dat moet toch net iets efficiënter zijn.

 21. Géénstijl @Utrecht

  Dit was al in 2006 bekend bij de Utrechtse politiek, en toch miljoenen uittrekken voor een achterhaald systeem.
  Wie zijn de dupe van dit debacle, juist ja de inwoners van Utrecht.

 22. Laurens

  Chronisch verongelijkte types zoals Manou de R hierboven zijn voor een aardig deel debet aan dat er maar 26% wordt gehaald lijkt me. Lekker stukje zelfbevestigende rancune en nijd zo: 1. er is een initiatief vanuit de gemeente om een probleem aan te pakken 2. Manou de R houdt niet van de gemeente en haar boomknuffelende initiatieven 3. Mooi niet dat Manou de R haar afval gaat scheiden voor een stelletje linkse klimaatgekkies 4. de resultaten van het initiatief vallen tegen 5. Manou is bevestigd in haar intense walging van de lokale politiek die overwegend links is omdat daar nou eenmaal de meeste mensen op stemmen in Utrecht, maar democratie is ook maar een mening jatoch. Blijf opstandig, blijf boos Manou de R, jou krijgen ze niet klein. De afvalverwerkingsbranche is je dankbaar.

 23. WP

  @rick, nog even in aanvulling op de correctie die Erica je gaf. We hebben hier in Utrecht vrij lage lasten. Toevallig besprak ik dit enige tijd geleden met vrienden buiten Utrecht en die betalen stuk voor stuk méér!

 24. WP

  @rechtse reaguurders…. Als we allemaal nou iets meer herseninhoud hadden waren we met z’n allen in staat om zeker 90% goed te sorteren. Blijkbaar is dat te moeilijk… Nu moet je mensen gaan betalen om je afval te scheiden… Hoe sneu is dat….

 25. Ge Mensink

  Hoop dat alle klagers nooit iets hebben gedaan dat later niet de beste keuze bleek.

 26. Stuiter

  Veel verontwaardigde reacties hier. Maar dat dit een blamage is geworden, hebben we toch vooral aan onszelf te danken. Of specifieker: aan asociale types die weigeren hun afval goed te scheiden. Eigenlijk een beetje potsierlijk. Eerst de boel lopen verstieren door koppig en lui alles in dezelfde zaak te flikkeren en dan verontwaardigd roepen dat het zo’n geldverspilling is. Voor die geldverspilling ben je dan wel zelf medeverantwoordelijk.

  Want zeg nou zelf: als er bij nasorteren slechts 51% van het plastic verzameld wordt, dan zou dat bij de bron toch meer moeten kunnen zijn? Wij scheiden bijvoorbeeld gewoon 100%. Hoezo is dat zo moeilijk? Het zou zoveel meer dan 51% kunnen zijn. Dat dit mislukt is, hebben we in de eerste plaats aan asociale Utrechters te danken.

 27. Denk eens na

  Stomme linkse hobbies. Zomaar er vanuit gaan dat de gemiddelde burger de discipline heeft om het beter te doen dan een machine die maar de helft eruit haalt.

 28. Eef

  Ik heb altijd geleerd dat scheiden bij de bron het beste is. Geen onnodige dure machines die het afval scheiden, maar gewoon de mens. Kleine moeite en nig beter ook voor het milieu..

 29. Jopie

  Echt jammer want onze kinderen leerden op deze manier veel bewuster omgaan met spullen, verpakkingen en afval.

 30. Manou De R.

  Achteraf is het maar weer eens juist gebleken dat ik alles gewoon in een Komo vuilniszak heb geflikkerd. Ik heb niet om een gescheiden afvalophaal gevraagd en laat mij dat ook niet opdringen. E.e.a. zou goedkoper worden volgens de volgzame schapen maar een verlaging in de afvalstoffenheffing heb ik niet gezien. Ik ben dus oprecht blij dat ik mij al die tijd voor geen centimeter druk heb gemaakt en mij iets heb laten opdringen. Laat dit een les zijn voor velen hier.

 31. Selena

  Niet perse een goede ontwikkeling. Zoals eerder gezegd wordt het niet beter gesorteerd dan door mensen zelf. En dus niet beter voor het milieu.
  Bovendien heeft de gemeente in Zuilen alle kliko’s weggehaald bij de bewoners en moeten er nu zelf met alle afval naar de ondergrondse containers lopen. Het wordt niet meer in de straat opgehaald door de gemeente. Veel oude mensen hier in de wijk die dat echt niet kunnen. Daar heeft de gemeente blijkbaar maling aan. Ook na veel protest van de burgers.
  Dat terwijl de belastingen volgend jaar flink omhoog gaan.
  Het lijkt een verkapt bezuinigingsplan van de gemeente.

 32. Pieter

  Jaap 27/11/2020 – 19:54
  Een sneue ontwikkeling dat een fabriek al jaren het afval beter kan scheiden dan de mens?
  Het invoeren van gescheiden blik en plastic was een sneue ontwikkeling, al jaren was bekend het achteraf scheiden beter werkte, dan vooraf.
  En tevens was het één grote wirwar van welk plastic bakje wel bij het PMD mocht en welke niet.

 33. Wies

  Blegh Manou, wat kinderlijk dat taalgebruik met termen als je laten ‘opdringen’. Waarom deze reflex bij mensen als het over milieu gaat? U volgt toch wel meer regels die bedoeld zijn om gezamenlijk beter kunnen samenleven (hoop ik)? Ik hoop dat u geen kinderen heeft. Het adagium ‘een betere wereld begint bij jezelf’ hebben mijn ouders gelukkig wél aan mij meegegeven.

 34. Robert

  Een heel slecht idee, afgezien van het weggegooide geld. Ik ben het niet snel eens met opmerkingen over linkse hobbies etc, maar dit treft wel. Geef die miljoenen liever aan jeugdzorg of dementiebegeleiding. We zijn er eindelijk aan gewend en zien hoeveel we wegsmijten. Dat heeft dus nut. Het signaal dat GL geeft: flikker het maar weg, het heeft immers toch geen enkele zin. Fantastisch en educatief

 35. Han Dig

  Als het plastic enzo niet meer opgehaald wordt, Daalt dan ook het gemeentelijke reinigings-recht?

 36. woutvr

  Hé, gelukkig, tijden veranderen en de gemeente Utrecht verandert mee. Wat een zielige reactie, @Manou de R.

 37. woutvr

  En ik ga er nu van uit dat de gemeente het restafval gaat ophalen in plaats van plastic-blik-en-pak…

 38. Ineke Smits

  Als alle Utrechters plastic afval zouden scheiden, dan zou dat meer opleveren dan de magere 51% van de mechanische scheiding, dus de oorzaak van deze omslag is is niet het gemeentelijk beleid, maar de laksheid van de burgers zelf bij het gescheiden inzamelen

 39. Bromsnor

  Bromsnor denkt, beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald. Op naar het volgende experiment, van experimenteren wordt je wijzer.

 40. Scherpschutter

  @Ineke

  Dat ziet u helemaal verkeerd. De oorzaak is dat de Gemeente in de eerste plaats een disfunctionele omslachtige, ongewenste en peperdure methode van afvalscheiding opdringt aan burgers waar die burgers helemaal niet op zaten te wachten. Slechts wat ambtenaren met groen-rode bril….U haalt oorzaak en gevolg door elkaar.

 41. Marcopolo

  Het feit dat een fabriek beter het plastik kan scheiden dan de mens ligt dus aan de mens. Het blijkt dus uit dit onderzoek dat maar 26% van de bewoners de moeite neemt om plastik enz te scheiden uit het restafval. Dus niet zeuren, WIJ hebben dat geld weggegooid, niet de initiatiefnemers. Het had kunnen slagen maar helaas, niet gelukt. Het meeste plastik drijft al jaren in zee. Daar is nu een slim systeem voor bedacht om dat uit het water te halen maar helaas valt, na al die jaren, het plastik in zeer kleine delen uit elkaar, komt in de vissen terecht en uiteindelijk eten wij ons weggegooit plastik zelf op. Zo kom je er ook van af toch? Denk daar maar eens over naar.
  Overigens, ondanks dat er zo weinig plastik gescheiden wordt, kan men de plastik hoop niet aan omdat het te onzuiver is dat niet te gebruiken is en dumpen we waarschijnlijk al die zooi weer ergens in Turkije of in Afrika. Jammer.

 42. Marc

  Deze techniek bestaat al zeker 20 jaar. In noord Nederland staat zo’n afvalscheider sinds die tijd.

 43. Van hoorn

  Erg jammer,alle energie weg.Ik voor een twee persoonshuishouden twee grote vuilniszakken oer week vol met plastis en blikken.jammer.

 44. Tja

  @Van Hoorn
  Al staat het natuurlijk vrij om te blijven scheiden en dit in aparte zakken in de restafval container te stoppen. Zo kan de fabriek er mooi hele zakken plastic ineens uit vissen, naast de 51% uit het overige restafval.
  Dus als ieder die PMD nu scheidt blijft scheiden, zijn er straks gemakkelijker plastic clusters uit het restafval te halen en gaat de totale opbrengst mss omhoog van 51% naar meer!

 45. Tja

  @Rick:
  700 euro afvalstoffenheffing… Ik zou dat nog eens nakijken. Van de BGHU website: “Gebruikers van een woning in Utrecht betalen afvalstoffenheffing. Hierbij wordt onderscheid gemaakt in één- en meerpersoonshuishoudens.
  Tarief 2020:
  Meerpersoonshuishouden €286,00
  Eénpersoonshuishouden €236,00”

 46. M.van Vreeswijk

  Hebben we voor niets zolang alles gescheiden en nu kunnen we op inze leeftijd 82 en 83 jaar met nog zwaardere zakken naar de afvalcontainer lopen.Ze denk alleen maar aan gel,geld,geld.En wij mogen jaarlijks ook nog eens heel veel betalen.
  Laten ze dat dan ook maar afschaffen.
  En komen ze die bak ook weer ophalen??
  Ben niet van plan om onnodig een lege bak in mijn tuin te laten staan.Het is toch al een rot aanzicht.

 47. Luuk Upuuk

  Jammer dat rechtse reaguurders altijd met het vingertje naar links wijzen. Ze zien dan over het hoofd dat er meer vingers naar rechts wijzen……….
  Ik vraag me bij dit soort mensen altijd af wat ze gaan antwoorden als hun kleinkinderen later vragen “Opa, wat heb jij gedaan om het klimaat te verbeteren toen het nog kon?”.
  Realiseer je eindelijk eens dat we feitelijk als vissen in een kom, ons leefklimaat verpesten, alleen bij een vissekom wordt (mag ik aannemen) regelmatig het water ververst!

 48. Colla

  Oke, we hoeven het niet meer in verschillende bakken te doen, maar wat let mij om het gewoon te blijven scheiden, zoveel ik kan. Ik ben daar nu zo aan gewend.

 49. Toine Goossens

  Een bijzonder goed besluit dat er al een jaar aan zit te komen. Namens de Nederlandse gemeenten heeft Lot van Hooijdonk overlegd en onderhandeld met de recycle branche. Daar is een, maatschappelijk gezien, bijzonder goede deal uitgekomen.

  Maar ja, zeuren hoort bij het leven. Zeker in coronatijd. Waardering voor een effectieve bestuurder is dan moeilijk op te brengen. Ach het volk heeft zo haar verzetje nodig.

 50. Rivierenwijk

  Hier liggen de plastic flesjes cola, de blikjes energy drink en lege pakjes sigaretten altijd keurig gescheiden in de parkeervakken.

 51. Peter C

  Ik vind het ook een sneue ontwikkeling dat het scheiden wordt opgegeven.
  Al deze jaren heb ik echter NOOIT iets van feedback gekregen van de gemeente dat het niet goed ging. Mensen moet je ook een beetje opvoeden en begeleiden, net kinderen idd.
  Overigens mag er in Utrecht wel veel heterogeen afval in die “plastic”bak vgl met sommige buurlanden. Dat maakt het ook moeilijk.Had beter gekund!

 52. Nina

  @Toine Goossens

  Ver voordat “het nieuwe inzamelen” werd ingevoerd in Utrecht was al bekend dat nascheiding de toekomst had. Er waren toen al transportbanden in gebruik die afval konden scheiden.

  Dus in die “geweldige” onderhandeling van mevrouw Van Hooijdonk moet je wel de kosten van de onnodige implementatie van het nieuwe inzamelen meenemen.

 53. Nina

  @Luuk Upuuk

  Voor het milieu moet je vooral dingen laten en niet dingen doen:

  – consuminderen
  – minder vaak en korter douchen
  – geen wasdroger aanzetten
  – niet vliegen

 54. Arno

  Ik werk al 10 tallen jaren voor afvalrecycling bedrijf en heb zelf nog 0 keer iets gescheiden dit om de eenvoudige reden dat wij als inwoners van Utrecht een grof bedrag per jaar aan de gemeente betalen voor afvalverwerking ik betaal bij de bakker ook niet voor een brood en dan zelf bakken.
  En in de duurdere sigmentwijken is het scheiden toch sowieso een drama

 55. Ciska

  Ik heb nooit meegedaan, ik was bekend met de praktijk bij de afvalverwerking

 56. Diana

  Plastic afval wordt gescheiden, verkocht aan ‘recycling bedrijven’ en voor een groot deel gedumpt in Azië en andere landen. Het plastic wordt niet of nauwelijks gerecycled. Zie de aflevering van Pointer, NPO, aflevering van 8 februari. ‘Plastic afval overzee sturen: big business’. Zij volgden het afval tot de vuilnisbelten of natuur in Azië.
  Dus zolang deze praktijken duren: geen plastic scheiden, maar ons afval hier in Nederland verwerken.

 57. corrie

  Bewust zijn van je plasticafval is goed, alleen te ziek voor woorden om op de radio te moeten horen dat 1/3 van ons afval via, via in de oceaan verdwijnt.
  Ons geschiedde plastic afval is voor een belangrijk deel de plastic soep in oceaan. Stoppen dus en verbranden

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).