Utrecht stopt per 1 februari met gebruik van benzinebladblazers Utrecht stopt per 1 februari met gebruik van benzinebladblazers

Utrecht stopt per 1 februari met gebruik van benzinebladblazers

Utrecht stopt per 1 februari met gebruik van benzinebladblazers
De gemeente Utrecht stopt vanaf 1 februari helemaal met het gebruik van benzinebladblazers. De bladblazers worden vervangen door elektrische varianten omdat ze veel lawaai- en stankoverlast geven en veel schade toebrengen aan de leefomgeving van insecten, spinnen en wormen.

De gemeente Utrecht stopt vanaf 1 februari helemaal met het gebruik van benzinebladblazers. De bladblazers worden vervangen door elektrische varianten omdat ze veel lawaai- en stankoverlast geven en veel schade toebrengen aan de leefomgeving van insecten, spinnen en wormen.

De gemeente gebruikt de benzinebladblazers sinds 1 november al minder en stopt in februari helemaal met het gebruik ervan bij beheerwerkzaamheden in de openbare ruimte, zoals bij gemeentelijke sportvelden, begraafplaatsen en landgoederen. Zowel eigen medewerkers van de gemeente als aannemers maken er straks geen gebruik meer van.

De benzinebladblazers worden de komende tijd vervangen door elektrische varianten, die nu al gebruikt worden voor het opruimen van bijvoorbeeld gevallen bladeren. Medewerkers van de gemeente zijn vorige maand al gestart met het testen van verschillende typen elektrische bladblazers en dat gaat komende tijd door.

GroenLinks-raadslid Erwin Virginia vroeg de gemeente eerder al om te stoppen met de bladblazers. “Benzinebladblazers stinken, maken herrie en verstoren de leefomgeving van insecten, wormen en egels. Veel mensen ergeren zich kapot aan die bladblazers, dus ik ben heel blij dat de gemeente ze nu helemaal niet meer gaat gebruiken”, laat Virginia weten.

Andere manieren

De gemeente zoekt ook naar andere manieren om met gevallen blaadjes om te gaan en zal komend seizoen op een aantal plekken als proef bladeren laten liggen. Dat gaat niet ten koste van de veiligheid en toegankelijkheid, wat inhoudt dat bladeren op voet- en fietspaden, wegen, trapveldjes en gazons gewoon worden opgeruimd.

Verder wordt in kaart gebracht wat andere geschikte methoden zijn om bladeren te verwijderen. Een van die manieren is het ‘mulchen’ van blad. Daarbij worden bladeren machinaal versnipperd, waardoor het natuurlijke verteringsproces versneld wordt. Het blad kan dan blijven liggen, zodat het kan dienen als meststof en plek waar dieren een nest kunnen maken.

22 Reacties

Reageren
  1. KaaKaa

    Gewoon bezem nemen en vegen. Voor veel mensen een zéér ontspannende bezigheid en milieuvriendelijker kan het niet.

  2. erwin

    “De bladblazers worden vervangen door elektrische varianten omdat ze veel lawaai- en stankoverlast geven en veel schade toebrengen aan de leefomgeving van insecten, spinnen en wormen.”
    Want elektrische bladblazers brengen geen schade toe aan de leefomgeving van insecten, spinnen en worden?
    Waar het kan gewoon de bladeren laten liggen, en waar het niet kan een hark gebruiken. niks mis mee

  3. Binnenstadbewoonster

    Goed nieuws. Laat de gemeente alsjeblieft ook zsm stoppen met het gebruik van deze herrie-apparaten om het afval op de straten te verplaatsen! Dus hopelijk betreft dit nieuws niet alleen de plantsoenendienst met hun bladblazers, maar ook de reinigingsdienst met hun ‘afvalblazers’…

  4. Scherpschutter

    Nog meer verslonzing dus….Bladeren die niet meer opgeruimd worden, onkruid dat niet meer weggehaald wordt, bermen die niet meer gesnoeid worden, gras dat niet meer gemaaid wordt etc etc; wat doet de Gemeente eigenlijk nog wèl op het enige werkgebied dat redelijkerwijs een taak voor een gemeente zou moeten zijn…? En waar blijft de belastingkorting voor de belastingbetaler die nu betaalt voor taken die niets eens meer uitgevoerd worden?

  5. nore

    Dit is ontzettend goed nieuws!

  6. Ph. Gerards

    Waarom enkel blazen? Kan er niet gewoon geharkt en geveegd worden?

  7. JvS

    Fijn dat de gemeente ermee stopt, maar stoppen hun onderaannemers er ook mee?
    Volgend jaar vaker kunnen uitslapen doordat we die herrie niet meer horen. Wel een fijn vooruitzicht.

  8. Lombokkert

    Laten we het issue van vuil op straat bij de wortel aanpakken. Beboet ondernemers aan de Kanaalstraat flink voor het bevuilen van de straten met plastiek zakjes, stukken karton en andere zooi. De zijstraten liggen er vol mee. Goor!

  9. Hans

    Er is goed nieuws voor Scherpschutter!

    De Gemeentelijke Plantsoenendienst deelt gratis nagelschaartjes en tandenborstels uit en hen die nog een nuttige tijdbesteding zoeken om zodoende de openbare ruimte te manicuren en verder te vervolmaken. Dit in het kader van de participatiemaatschappij!

  10. RABE

    Ik mis de straatveger van vroeger. Een beetje nostalgie in de straat en er zijn genoeg werklozen die wel een frisse neus kunnen gebruiken. Gewoon op je gemakje de straat vegen en de oogst in de bakfiets.

  11. Len

    Benzineblad, is dat waar benzine van gemaakt wordt?

  12. RABE

    Mijn verhaaltje is niet geplaatst maar ik zou de straatveger graag terug zien. Een beetje nostalgie voor mensen die graag buiten zijn.

  13. Thomasje

    Dat is bijzonder goed nieuws. Wat me naast het behoorlijke geluidsvolume aan die benzinedingen nogal irriteert is dat ze geen drie seconden op dezelfde snelheid kunnen draaien. Het is continu broem broem broem broem broem broem broem x 700 zoals we als jongetje met brommers speelden. Bijzonder irritant dat daar geen cruise control o.i.d op zit.
    Broem broem broem en dat met drie tegelijk door elkaar heen. Van begin tot einde van de straat…

  14. Rob

    # scherpschutter
    Kom werken bij de gemeente er zijn voldoende vacatures

  15. Koel Hoofd

    Aan alle mensen die denken dat de bezem de oplossing is: dat mag niet van de Arbowet omdat het een te zware lichamelijke belasting is. Dat was al zo in 1995 en is nog steeds zo.

    De gemeente zet hier met totale bullshitargumenten vol in op stadsverloedering (dat is goedkoper), terwijl de inwoners wel steeds meer moeten betalen aan gemeentelijkeheffingen. Waar gaat dat geld eigenlijk heen?

  16. woutvr

    Top!

  17. Adriaan

    Symboolpolitiek!
    Wind is wind en absolute uitstoot is een druppel op de gloeiende plaat.
    En wie mag die meerkosten betalen? U en ik.
    Ach ja, de kennislozen van Groen Links & D66 zijn lekker met zich zelf bezig.

  18. GeeWee

    Ik zeg: meer naaldbomen en minder loofbomen! 😛

  19. Patrick

    waar zijn er teveel bladeren?
    Is dat al eens onderzocht?

  20. Simon

    @Adriaan, de uitstoot van die benzinebladblazers is erg hoog en schadelijk voor de gezondheid. Qua CO2 valt het natuurlijk wel mee, maar verbrandingsmotoren in het algemeen zijn gewoon voorbij over een tijdje. Uitstekend initiatief dus.

  21. PeterH

    Een geruisloze bladblazer is een illusie, het verbrandingsmotortje overstemt alleen de herrie van de blazer. Ik heb een elektrische, maar gebruik een bladhark om de omgeving te ontzien. Harken is inderdaad heel erg zen!
    Met vriendelijke groet,
    PeterH

  22. Lion

    De enige juiste reactie is van scherpschutter over het schrikbarend afnemen van de dienstverlening van gemeente.
    Mijn dochter is vanmorgen uitgegleden met de fiets over een partij bladeren op het fietspad. Knie verwond, broek beschadigd.
    Vorig jaar werden die nog weggeblazen; nu dus niet meer.
    Ze rijden allen nog met die veegmachines over de rijbaan.
    En wat te denken van het niet meer ophalen van huisvuil. Krijgen we een korting op de afval heffing?
    Een inwoner die blij is met zijn benzine bladblazer.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).