Utrecht tekent bezwaar aan tegen verlengen van vergunning voor opsporen van olie en aardgas Utrecht tekent bezwaar aan tegen verlengen van vergunning voor opsporen van olie en aardgas

Utrecht tekent bezwaar aan tegen verlengen van vergunning voor opsporen van olie en aardgas

Utrecht tekent bezwaar aan tegen verlengen van vergunning voor opsporen van olie en aardgas
Foto: Pixabay
De provincie Utrecht gaat samen met een aantal gemeenten, waaronder Utrecht, in bezwaar tegen een besluit van het ministerie van Economische Zaken. Het ministerie besloot onlangs de vergunning van Vermilion voor het opsporen van olie en gas te verlengen, maar het provinciebestuur is tegenstander van aardgaswinning in de regio Utrecht.

De provincie Utrecht gaat samen met een aantal gemeenten, waaronder Utrecht, in bezwaar tegen een besluit van het ministerie van Economische Zaken. Het ministerie besloot onlangs de vergunning van Vermilion voor het opsporen van olie en gas te verlengen, maar het provinciebestuur is tegenstander van aardgaswinning in de regio Utrecht.

Het ministerie van Economische Zaken gaf Vermilion in 2007 een tijdelijke opsporingsvergunning voor olie en gas. De vergunning verliep al in 2018, maar is nu alsnog verlengd. De vergunning van Vermilion heeft betrekking op een gebied van ruim 1.100 vierkante kilometer groot. Het grootste deel daarvan ligt in de provincie Utrecht en beslaat dertien Utrechtse gemeenten.

Tien gemeenten hebben zich aangesloten bij het bezwaar van de provincie: Woerden, Oudewater, Nieuwegein, IJsselstein, Wijk bij Duurstede, Houten, Bunnik, Stichtse Vecht, Vijfheerenlanden en Utrecht.

Duurzaam

De provincie vindt het besluit om de vergunning te verlengen onvoldoende onderbouwd en is tegen de winning van aardgas, vanwege de duurzaamheidsambities van de regio. “Nieuwe winningen passen niet bij de provinciale ambitie om de warmtevraag in 2040 duurzaam in te vullen.”

De regio wil juist investeren in duurzame vormen van energie. “Een verlenging van de vergunning voor het opsporen van olie en gas past niet bij deze ambities en is daarom onwenselijk en niet gericht op duurzame oplossingen voor toekomst.”

20 Reacties

Reageren
 1. Scherpschutter

  Bezwaar maken staat vrij natuurlijk, maar het zal niets uithalen. De (verstandige) beslissing is reeds genomen. Ongeacht wat die duurzaamheidsdagdromers zich allemaal inbeelden (zouden ze zich bewust zijn van de gigantische risico’s die ze nemen met de eenzijdige kokervisie op het energievraagstuk), neemt een fatsoenlijk bestuurder in alle wijsheid de verantwoording op zich om alle mogelijke bronnen van energie in kaart te brengen.

 2. Nina

  “….. investeren in duurzame vormen van energie….”

  Los van het feit dat ik niet wil dat er naar gas wordt gezocht onder bewoond gebied, begint het wel vreselijk vervelend te worden dat gas keer op keer als niet-duurzame energie wordt bestempeld door jan-en-alleman.

 3. HArry

  Bijzonder. Gas is de meest energetische en duurzame energievorm waar al een hele infrastructuur voor bestaat.

  Stop deze onnozelheid!

 4. Kees

  Investeren in duurzame energie is prima maar aardgas is nog steeds duurzamer bv dan wind- of zonnenergie dus wat dat betreft is het niet onverstandig om te blijven speuren naar aardgas.

 5. Kadoendra

  Vermilion is Canadees beursgenoteerd miljarden bedrijf en dat zij nu een exploratiegebied van 1100 vierkante kilometer in de provincie Utrecht hebben zou bij elke burger in de provincie Utrecht de alarmbellen moeten doen afgaan.

 6. Kadoendra

  @Harry & @Kees

  Ik heb het sterke vermoeden dat Vermilion de olie en het gas uiteindelijk wil gaan winnen d.m.v van fracking en fracking is een zeer milieu belastende aangelegenheid die ook nog eens vele malen duurder is bij het winnen van olie en gas zonder fracking.

 7. Kees

  @Kadoendra. Die hele energietransitie doet bij mij juist de alarmbellen rinkelen. Terwijl DL en Be aan het gas gaan moeten wij er zo nodig vanaf om dure links progressieve idealen te verwezenlijken.

 8. Jeroen

  Heerlijk, weer van die niet-onderbouwde stellingen in de reacties.
  @HArry, wat is er duurzaam aan gas en @Kees, waarom is het duurzamer dan wind- of zonne-energie?

  Ik vind gas namelijk niet duurzaam, want er komt CO2 vrij bij het verbranden er van en het is geen hernieuwbare bron.
  Ik vind gas wel duurzamer dan kolen of olie, maar daarmee is gas voor mij nog niet duurzaam.

 9. Simon

  @Nina, waar heb je het over? Gas is gewoon een fossiele brandstof. Punt.

 10. Simon

  @Harry, Gas is niet duurzaam.

 11. Simon

  @Kees “aardgas is nog steeds duurzamer bv dan wind- of zonnenergie” Kees jonge, waar haal je deze gekkigheid vandaan?

 12. R

  En als straks de Domtoren omvalt wegens trillingen door gasboringen, roepen alle rechtse reaguurders in koor: “Welke politicus was zo stom om dát contract met zo’n miljardenbedrijf goed te keuren?!”. Maar nu kunnen ze klagen over hoe de ‘klimaatdagdromers’ een miljardenbedrijf in de weg staan…., dus nemen ze het maar té graag op voor datzelfde miljardenbedrijf.

 13. RABE

  Gaan we Groningen achterna???

 14. Wim Vreeswijk

  Hoewel er sinds 1965 voor 416,8 miljard euro aan aardgas opgepompt is zitten de oost-Groningers nog altijd met een hoop schade, stress dus geldzorgen vanwege hun in elkaar gezakte woningen. De meest simpele oplossing is onze aardgasleiding doortrekken naar Duitsland, Of aardgas uit Noorwegen, Waddeneilanden, Noordzee betrekken. Dus volkomen terecht dat het Utrechtse gemeentebestuur boren verbied !

 15. cas

  Maar gelukkig wil iedereen meer Europa en mocht dit bedrijf gas vinden kan je niet naar de rechter om dit te verbieden, maar komt er een leuk arbitrage tribunaal wat Nederland keihard gaat verliezen. Dus wordt tientallen miljarden betalen of de winning toe staan.

 16. anina

  @ Simon

  De EU overweegt gas als duurzame brandstof te betitelen en in Duitsland krijg je een duurzaamheidssubsidie, als je een gasaansluiting in je huis neemt.

 17. Jeroen

  @Kees, enig idee wat Duitsland en België nu verbranden? Bruinkool, steenkool, stookolie, huisbrandolie en andere rotzooi. Als zij op gas overstappen scheelt dat enorm veel CO2 uitstoot. En dan komen ze er later vanzelf wel achter dat ze alsnog beter meteen hadden kunnen overstappen op echt duurzame bronnen.

 18. Kees

  @simon. Het is juist gek om iets duurzaams zoals aardgas aan de kant te schuiven terwijl er nog geen goed alternatief is.

 19. Koel Hoofd

  @Kadoendra
  Je hebt gelijk, er is idd sprake van fracking.

 20. HArry

  Simon

  Gas is het meest duurzaam.
  Want zonder CO2 geen plantenleven en dus geen groene planeet.
  Overigens stoot u zelf ook CO2 uit.

  Wel ben ik absoluut tegen fracking omdat het het grondwater vervuild.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).