Utrecht Time Machine ontwikkelt wandelroute langs het koloniale verleden door Utrechtse binnenstad Utrecht Time Machine ontwikkelt wandelroute langs het koloniale verleden door Utrechtse binnenstad

Utrecht Time Machine ontwikkelt wandelroute langs het koloniale verleden door Utrechtse binnenstad

Utrecht Time Machine ontwikkelt wandelroute langs het koloniale verleden door Utrechtse binnenstad
Gezicht op het Suikerhuis aan het Lucasbolwerk te Utrecht. Bron: Het Utrechts Archief
Ter ere van Keti Koti, wanneer de afschaffing van de slavernij wordt herdacht, lanceert platform Utrecht Time Machine de wandelroute ‘Koloniaal Verleden’ door de Utrechtse binnenstad. De vier kilometer lange wandelroute voert langs elf plekken in de binnenstad en brengt het koloniale verleden van de stad tot leven via bronnen uit het Utrechts Archief. 

Ter ere van Keti Koti, wanneer de afschaffing van de slavernij wordt herdacht, lanceert platform Utrecht Time Machine de wandelroute ‘Koloniaal Verleden’ door de Utrechtse binnenstad. De vier kilometer lange wandelroute voert langs elf plekken in de binnenstad en brengt het koloniale verleden van de stad tot leven via bronnen uit het Utrechts Archief. 

De route van 4,2 kilometer start op Janskerkhof 12, bij het voormalige huis van oud-burgemeester Lucas van Voorst en zijn vrouw Justina Clara de Moor. Andere plekken zijn onder meer het huis van dichter en schrijfster Petronella Moens, die tegen de slavernij streed en het huis van de Angolese wapengraveerder Eduard van Akaboa. De route eindigt in de Janskerk, waar burgemeester Sharon Dijksma op 23 februari 2022 excuses aanbood voor Utrechts rol in het slavernijverleden.

Geschiedenis van de stad

Geschiedenisplatform Utrecht Time Machine is een initiatief van Universiteit Utrecht (UU). Binnen het project werken verschillende Utrechtse organisaties samen om de geschiedenis van de stad tot leven te brengen. Jitske Hell ontwierp namens de UU de route op basis van bronnen uit het Utrechts Archief. “Het koloniale verleden blijft een belangrijk onderwerp in de samenleving ”, aldus Hell. “Met het geld uit koloniale handel is een deel van ons erfgoed tot stand gekomen. Met deze route willen we dit omstreden hoofdstuk uit de geschiedenis van de stad Utrecht zichtbaar maken, zodat onze geschiedenis inclusiever en transparanter wordt.”

Tijdens haar zoektocht in de archieven kwam Hell confronterende informatie tegen. Zo ontdekte ze dat plantagehouders een vergoeding van 300 gulden per tot slaaf gemaakt mens kregen, toen de slavernij in 1863 werd afgeschaft. “Het meest schrijnend vond ik dat je nergens de stem van de tot slaaf gemaakten zélf terugvindt. De elite spreekt over hen, maar hoe hún ervaringen waren, dat kun je in de bronnen niet terugvinden. We hebben ons best gedaan om ook hun verhalen zichtbaar te maken.”

De route is te vinden op de website en app van Utrecht Time Machine. Per locatie is er van alles te lezen, zien en beluisteren over het koloniale verleden van de Domstad. 

8 Reacties

Reageren
  1. Kees Truijens

    Mooi initiatief

  2. Nico

    Confronterende informatie uhhh we hebben het over 1863 van die generatie is denk ik niemand meer over en wij, nu dus hebben er zelf part nog deel aan gehad.
    Wanneer bieden de Spasnjaarden excuses aan voor de 80jarige oorlog? En een vergoeding zou ook wel aardig zijn. Mensen wel slaan compleet op hol.

  3. Ton

    @ Nico
    Je draait de boel alweer aardig om.
    Die opstandelingen binnen de elite rebelleerden 80 jaar lang met geweld tegen het wettig gezag en verklaarden zich eenzijdig onafhankelijk. Spanje zint op herstelbetalingen.

  4. Kees Truijens

    @Nico
    Wat heeft je reactie met die wandeling te maken?

  5. Koel Hoofd

    Confronterende informatie ??
    Mensen doen elkaar nog veel ergere dingen aan vanwege vermeende verhevenheid en betweterigheid. Er is niets nieuws onder de zon.

  6. WvR

    “Het meest schrijnend vond ik dat je nergens de stem van de tot slaaf gemaakten zélf terugvindt. De elite spreekt over hen, maar hoe hún ervaringen waren, dat kun je in de bronnen niet terugvinden.”

    Uh. Ja. Dat is eigenlijk een beetje de essentie van slavernij. Dat er geen inspraakgroepje, belangenbehartiger of ondernemingsraad is die dit in de notulen laat opnemen.

    Het was pas echt verbazingwekkend geweest als je er wel wat over teruggevonden had. Raar dat een historica dit raar vindt.

  7. Ton

    @ Koel Hoofd
    Veel ergere dingen?
    Slavernij lijkt me toch echt wel een mensenrechtenschending uit de buitencategorie.
    (Mensen als klein-inventaris op de balans tussen de kippen en varkens, letterlijk.)

  8. Daan

    @Nico jij vergelijkt de 80 jarige oorlog met 400 jaar ‘cattle slavery’ waarvan de gevolgen nog steeds zichtbaar en voelbaar zijn. Maar goed voor sommige mensen zijn Leopold en Hitler nog steeds helden
    @Koel Hoofd, ik zou zeggen duik eens in de echte geschiedenis vd slavernij. Dan is je hoofd echt niet zo koel meer

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).