Utrecht trekt 2 miljoen euro uit voor duurzaamheidsleningen aan woningeigenaren Utrecht trekt 2 miljoen euro uit voor duurzaamheidsleningen aan woningeigenaren

Utrecht trekt 2 miljoen euro uit voor duurzaamheidsleningen aan woningeigenaren

Utrecht trekt 2 miljoen euro uit voor duurzaamheidsleningen aan woningeigenaren
De gemeente Utrecht trekt nog eens 2 miljoen euro uit voor duurzaamheidsleningen. Hiermee kunnen particuliere woningeigenaren een lening afsluiten om energiebesparende maatregelen te treffen aan hun woning.

De gemeente Utrecht trekt nog eens 2 miljoen euro uit voor duurzaamheidsleningen. Hiermee kunnen particuliere woningeigenaren een lening afsluiten om energiebesparende maatregelen te treffen aan hun woning.

De lening wordt steeds populairder. In startjaar 2012 werden nog maar tien leningen aangevraagd, in 2020 waren dat er al 131. In totaal zijn bijna 400 leningen verstrekt. Het gemiddelde leenbedrag is 7500 euro. Woningeigenaren nemen vaak meerdere maatregelen tegelijk.

De gemeente Utrecht verstrekt de leningen met behulp van een fonds. De populariteit van de lening heeft ervoor gezorgd dat het fonds al een aantal keren is bijgevuld. Door de nieuwe storting van 2 miljoen euro kan de gemeente nieuwe aanvragen blijven honoreren.

Zonnepanelen

Uitgaande van een gemiddelde lening van 7500 euro, zou dit betekenen dat zo’n 270 leningen kunnen worden afgesloten. Leningen tot 7500 euro moeten binnen tien jaar worden terugbetaald, voor leningen boven dat bedrag geldt vijftien jaar. De maximale lening is 25.000 euro, het minimum is 2500.

Veel leningen worden gebruikt voor de aanschaf van zonnepanelen. Ook ziet de gemeente dat de regeling steeds meer gebruikt wordt voor een duurzamere verwarming van de woning en isolerende maatregelen.

6 Reacties

Reageren
 1. Scherpschutter

  Dit is toch te gek voor woorden? De Gemeente ontrekt eerst belastinggeld aan de belsstingbetaler om dat geld vervolgens tegen rente weer uit te lenen aan de belastingbetaler. Daarmee speelt ze bank….en dat is uiteraard een bijzonder slecht idee, want bank zijn kunnen banken veel beter.

  Het is zelfs een ongelofelijk slecht idee, want er is zo ongeveer geen enkele andere organisatie ter wereld die zo slecht met geld om kan gaan als deze gemeente. Een schuld van een miljard, uitgaven die maar blijven groeien, economische verstikking door haar beleid, stijgende belastingen, niet 1 project dat binnen budget afgerond wordt: werkelijk niets of niemand is zo slecht in omgaan met geld als de Gemeente.

  En dan lenen tot overmaat van ramp ook nog eens geld uit voor een doel dat werkelijk geen enkel nut heeft…Dat blijkt ook wel uit de vraag. 400 leningen in 8 jaar is natuurlijk ronduit lachwekkend.

  Kappen met die ongein. Ga wat nuttigs doen.

 2. bureaulesswatts.nl

  De geld – transitie . Hoe engineering na 250 jaar tot financial engineering werd en de rijken rijker en de armen armer.

  Dankzij Groen Links wethouder Mirjam de Rijk – what’s in a name – de uitvinder van dit ‘ Revolverend’ fonds .

 3. Kadoendra

  @bureaulesswatts.nl

  Het achterste stukje van de naam GroenLinks is bedacht door een heel erg duur reclame bureau, dus staar je niet blind op dat woordje.

 4. RABE

  Lenen kost geld!!!

  Niks voor niks dus kijk uit.

  Ik heb uitgerekend dat ik ruim 9 jaar na plaatsing van zonnepanelen alles pas heb terugverdient.
  Duurt wel lang hoor.

 5. Thuisblijver

  Geen enkel bedrijf in Nederland neemt een investering-beslissing om pas na negen jaar de investering terug te verdienen. Ik dus ook niet. Oplossing: Vervang al je lampen in huis door LED. Vervang je witgoed in A+. Nieuwe ketel, nu het nog kan. Dan hou je nog steeds geld over. Daar koop je een mooi klein mandje Nederlandse aandelen van (met voor mij part ook Shell – die gaan ook groen – meteen je schuldgevoel afgekocht) en met alleen het dividend betaal je de lagere energierekening. Met een beetje geluk is je inleg nog hetzelfde gebleven (dat kun je niet zeggen van die lelijke zwarte krengen op je dak).
  Ik denk dat je van de gemeente geen geld krijgt voor mijn plan. Oh ja: Vergeet ook niet dat in de toekomt de kWh’tjes goedkoper worden en het vastrecht echt meer.

 6. Fred

  @ RABE
  Juist, en na die 9 jaar zijn die zonnepanelen onderhand weer toe aan vervanging.
  Niet erg aantrekkelijk allemaal.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).