Utrecht trekt langer uit om ‘verdiepingsslag’ te maken voor fietsroute Weerdsingel Utrecht trekt langer uit om ‘verdiepingsslag’ te maken voor fietsroute Weerdsingel

Utrecht trekt langer uit om ‘verdiepingsslag’ te maken voor fietsroute Weerdsingel

Utrecht trekt langer uit om ‘verdiepingsslag’ te maken voor fietsroute Weerdsingel
De huidige Weerdsingel
De gemeente Utrecht trekt langer uit om de plannen voor de fietsroute Weerdsingel te presenteren. Omwonenden hebben bij de gemeente aan de bel getrokken en samen is besloten om tijd te nemen voor een ‘verdiepingsslag’.

De gemeente Utrecht trekt langer uit om de plannen voor de fietsroute Weerdsingel te presenteren. Omwonenden hebben bij de gemeente aan de bel getrokken en samen is besloten om tijd te nemen voor een ‘verdiepingsslag’.

De gemeente werkt al langer aan de plannen voor de herinrichting van onder meer de Weerdsingel-Oostzijde. De aanpak van de singel maakt deel uit van het Actieplan Utrecht fietst. Dit plan moet zorgen voor een beter netwerk van fietsroutes door de stad. Verschillende routes langs de singel, zoals de Wittevrouwen-, Malie- en Tolsteegsingel, zijn hiervoor al aangepast.

Het idee is dat fietsers snel en ongestoord langs de zogeheten doorfietsroutes kunnen rijden. De routes moeten aan de ene kant de bereikbaarheid van de stad voor fietsers vergroten. Aan de andere kant moeten de routes ook aantrekkelijk zijn voor recreatieve fietsers.

Dit klinkt natuurlijk heel mooi, maar omwonenden van de Weerdsingel zien graag dat de klinkers in de weg blijven liggen in plaats van dat er asfalt komt. Ook is er protest tegen het herinrichten van de rotonde bij de Noorderbrug. Bewoners spraken eerder van een ‘versmalde, geasfalteerde racebaan’.

Verdiepingsslag

De gemeente Utrecht laat nu weten dat wethouder van Hooijdonk in gesprek is geweest met een bewonersdelegatie. In dit gesprek is besloten om extra tijd te nemen om de verschillende voorstellen in het zogenoemde Integraal Programma van Eisen te verwerken. Dit document wordt later gebruikt voor het verder uitwerken van de plannen.

“Hierbij werken we met open blik samen aan een inhoudelijke verdieping, een integrale beoordeling en een afweging van alle belangen. Een kerngroep van vertegenwoordigers van bewoners en gemeente gaat samen kijken naar verschillende ontwerpkeuzes en een voorstel doen voor een verkeersveilige en goed in de omgeving passende fietsroute.” Er wordt enkele maanden uitgetrokken voor de verdere uitwerking.

Gekoppelde berichten

16 Reacties

Reageren
  1. Tja2...

    In de vorige eeuw wilde het stadsbestuur de singel dempen en van een asfalt-laag voorzien omdat de auto overal moest kunnen komen. Nu dringen de fiets-wappies erop aan om de weg langs de singel ter verknallen.

  2. Koel Hoofd

    Kortom, de wethouder gaat gewoon haar zin doordrijven.
    Dat asfalt komt er uiteindelijk gewoon toch want dat is al sinds 2002 in het beleid verankerd.

  3. Joris

    Het is toch idioot om die mooie klinkers er uit te halen en er dan asfalt voor in de plaats neer te leggen? Deja vu.

  4. Gijs

    Dat asfalt is prima, de Singels die al klaar zijn zien er keurig uit.
    Die rare rotonde past m.i. niet in het beeld van de Singels dus het is logisch dat die verdwijnt.
    Wat mij betreft is het huidige voorstel dus prima, maar daar kan ik geen petitie voor tekenen. Bent u het met mij eens, laat dat dan hieronder weten.

  5. D.

    Op hoeveel plekken is er ondertussen een fietsstraat aangelegd? Nu piepen een paar bewoners aan de singels en het wordt opnieuw bekeken.

    Gewoon rood asfalt in het midden. Ziet er netjes uit. Wel met wat drempels. Dat is de grote fout bij de fietsstraten. Het nodigt automobilisten uit lekker door te rijden. De rotonde remt dan wel weer af.

  6. Barend

    Hoe democratisch is dat nu eigenlijk, zo’n “kerngroep van vertegenwoordigers van bewoners” ?

  7. Pjotr

    De singel fietst prima na de nog redelijk recente herinrichting met klinkers. Deze er weer uit halen is kapitaal vernietiging. Daarnaast laten klinkers ook meer water door. Dat is toch ook een argument om juist voor klinkers te kiezen. Beter voor de klimaatadaptatie en de bomen langs de singel.

  8. Ruben

    Helemaal mee eens Gijs. Wordt er ook geluisterd naar de duizenden bewoners die niet aan de Weerdsingel wonen maar er wel graag gebruik van maken?

  9. Ger

    Weerdsingel is prima, zoals die is, steek het maar in straten die het harder nodig hebben.

  10. Erwin

    @gijs: op de nieuw bestrate singels liggen klinkers, geen asfalt. De plannen voor de weerdsingel zijn anders: rood asfalt zoals de Voostraat. Blijkbaar ben je al een tijdje niet op de singels geweest..?

  11. Sander

    @Erwin: de nieuw bestrate singels zijn deels asfalt, deels klinkers. De gemeente had oorspronkelijk aangegeven dezelfde indeling aan te willen houden (o.a. om een mooie uniforme singel te creëren. Ik heb net even gezocht, maar ik vind geen documenten die suggereren dat dit anders zou zijn…

  12. Koel Hoofd

    @Barend
    Dat heet pappen en nathouden.

  13. Froh

    *tr*cht is mooier met klinkers

  14. Pee

    Het duurt wat langer maar dat asfalt komt er let maar op.
    Ze wijken niet van de plannen af.
    Laat het toch gewoon zoals het is door al die veranderingen halen ze de ziel uit de stad.

  15. Esrin W.

    Mooi dit geklaag over de beslisser die op die positie zit omdat de klagers daar zelf voor kiezen. Elke keer weer pak ik daar popcorn bij.

  16. MtU

    GroenLinks voelt aankomen dat dit stemmen gaat kosten. Dus het wordt even over de verkiezingen heen getild. En daarna alsnog er doorgejast.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).