Utrecht trekt van alles uit de kast om het imago van mbo-studenten en opleidingen op te krikken Utrecht trekt van alles uit de kast om het imago van mbo-studenten en opleidingen op te krikken

Utrecht trekt van alles uit de kast om het imago van mbo-studenten en opleidingen op te krikken

Utrecht trekt van alles uit de kast om het imago van mbo-studenten en opleidingen op te krikken
Utrecht heeft vrijdag een plan gepresenteerd waarmee het imago van mbo-studenten en opleidingen moet worden opgekrikt. Onder meer wethouder Dennis de Vries overhandigde dit papierwerk aan minister Dijkgraaf in café de Kneus, de plek die vorig jaar in opspraak kwam nadat mbo-studenten werden geweigerd.

Utrecht heeft vrijdag een plan gepresenteerd waarmee het imago van mbo-studenten en opleidingen moet worden opgekrikt. Onder meer wethouder Dennis de Vries overhandigde dit papierwerk aan minister Dijkgraaf in café de Kneus, de plek die vorig jaar in opspraak kwam nadat mbo-studenten werden geweigerd.

Het zogenoemde uitvoeringsplan is opgesteld door de gemeente, mbo-studenten en de vier Utrechtse mbo-instellingen, en moet zorgen voor meer waardering voor het mbo en gelijke behandeling van mbo-studenten. “We hebben de afgelopen jaren al veel stappen gezet, maar we zijn er nog niet”, zegt wethouder de Vries. “Er moet iets fundamenteels veranderen in de samenleving zodat het mbo als volwaardige vervolgopleiding wordt gezien naast het hbo en wo.”

Een aantal concrete punten uit het plan is bijvoorbeeld de proef, waarbij mbo-studenten kunnen meedoen aan de Utrechtse Introductietijd en kunnen sporten bij Olympos, omzetten in een structurele verandering.

Samenwerking

Ook moeten er stappen worden gezet in het nachtleven, studentenhuisvesting en het verenigingsleven. “Daarvoor is een cultuurverandering in het studentenleven essentieel”, is te lezen in het plan. Daarom wordt samengewerkt met de Hogeschool Utrecht en Universiteit Utrecht.

Tot slot stopt de gemeente met het gebruik van de termen ‘hoger opgeleid’ en ‘lager opgeleid’. In plaats daarvan worden mbo, hbo en wo bij naam genoemd.

Salaris

Johan Spronk, voorzitter van ROC Midden-Nederland zegt dat een verstandige leerling ook het mbo overweegt. “Vakmanschap is heel mooi en veelzijdig. Mbo biedt talloze toekomstkansen en dat vertaalt zich tegenwoordig ook steeds vaker in méér baankansen en een hoger salaris dan voor een doorsnee hbo- of wo-opleiding. Dat is nog niet voldoende bekend, en onbekend maakt onbemind.”

Café de Kneus, de plek waar het plan aan de minister werd gegeven, kwam vorig jaar in opspraak omdat mbo-studenten werden geweigerd. Inmiddels zijn alle studenten welkom in de horecazaak aan de Nobelstraat. “De locatie laat hiermee zien dat het anders moet”, aldus de gemeente Utrecht.

Lees hier het hele uitvoeringsplan.

Gekoppelde berichten

10 Reacties

Reageren
  1. Nina

    Het imago hoeft niet opgekrikt te worden. MBO scholen doen het prima.

    Het probleem zijn de omhooggevallen ouders die denken dat hun prinsjes en prinsesjes “te goed zijn” voor VMBO en MBO onderwijs. Terwijl meer dan de helft van de kinderen dit niveau heeft.

    Vervolgens komen hun kinderen op een te hoog schoolniveau terecht met te hoge prestatiedruk middenin de puberteit en vinden we het vervolgens gek dat deze kinderen in een burn out komen op hun 17e. Schaam je, als je zo’n ouder bent.

  2. Cohen

    Niet alleen het niveau, ook vakmanschap zelf wordt weinig gewaardeerd in Nederland. Dat is bijvoorbeeld al anders in Duitsland. Een cultuurverandering is gewenst, maar dat zal langzaam gaan.

    Je kan inderdaad wel prima verdienen als vakman, maar als we naar de gemiddelden kijken, dan blijft het MBO toch achter. Met name lucratieve posities met status in bijvoorbeeld de juridische sector of de financiële industrie staan niet in verhouding. Hiervoor is vaak WO, met dito netwerk nodig. Het nut van deze functies kan ook nog eens in twijfel getrokken worden, de salarissen komen niet door marktwerking tot stand, men zorgt gewoon goed voor elkaar in dit wereldje. Het gaat dan ook om meer dan alleen inkomen.

    Het verschijnsel van ‘credentialism’ zit diep verankerd in de Westerse samenleving. Hier is ruim 30 jaar op gehamerd onder het mom van de kennismaatschappij. Omdat we dit zo belangrijk vonden is het hoger onderwijs een verdienmodel geworden met als gevolg niveau-inflatie. Hbo is min of meer gemiddeld nu.

    Wat je eigenlijk kan zeggen is dat de macht in de Westerse samenleving stevig in handen is gekomen van een klein groepje oligarchen met vrijwel ongelimiteerd vermogen, bijvoorbeeld in het ‘venture capital’ of CEO’s in big tech. Daaronder zit dus de ‘specialisten klasse’, de ‘professional’ met een hoge opleiding. Ze spreken elkaars taal en delen elkaars liberale idealen of doen elkaar geval alsof. Belangrijker nog: ze zitten op de posities waar het beleid wordt gemaakt en waar het geld wordt verdeeld. Hoeveel mbo’ers zitten er in de tweede kamer? Leuk die woorden, maar deze machtsstructuur gaat zichzelf niet zo even opheffen.

  3. Baliekluiver

    Ik stel voor om in het kader van de gelijke behandeling iedereen vanaf de kleuterschool student te noemen, net zoals iedereen in het ziekenhuis met een witte jas aan beter dokter genoemd kan worden en al het onderwijspersoneel voortaan met hoogleraar aangesproken gaat worden. Dat is natuurlijk onzin en dat weten we allemaal ook wel, maar als je snel “iets fundamenteels wil veranderen in de samenleving” doe je dat kennelijk door het een ander naampje te geven.

  4. Laars

    @nina, en dat komt mede door het imago wat de opleidingen respectievelijk hebben.

  5. Nuchter

    In de Corona periode liepen MBO studenten keihard tegen een andere vorm van discriminatie aan. Zij hadden geen toegang tot de studieplekken die de universiteit en het HBO beheren. In het plan staat daar niets over, noch over dat uitsluiten, noch over het onmiddellijk openstellen van die plekken door het HBO en het WO. Colleges van Bestuur laat de stad weten hoe u dit oplost.

  6. Rob

    Begin met de naam. Ipv middelbaar, hoger, lager, noem het praktisch of theoretisch onderwijs.
    Daarnaast een herwaardering voor echte beroepen in de maatschappij. Er zijn genoeg advocaten, consultants etc.

  7. Katja

    Is geen zaak van de gemeente.

  8. Koel Hoofd

    @Cohen
    Spijker, kop.
    Lissabon akkoord EU doelstelling bij die kenniseconomie: “50% van de bevolking hoogopgeleid die overal kan werken en studeren”. Dat impliceert dat die overige 50% dat niet kan zijnmag doen. Dat komt ook terug in de bama-structuur welke internationaal is geadopteerd, en het MBO wat niet internationaal is geaccrediteerd. Dus hbo/wo kan overal heen en mbo moet het met leer/werkbedrijven en toekomst in het thuisland doen. Of deze moet zo moedig zijn om dezelfde opleiding nog een keer in het buitenland te doen voor lokaal geaccepteerd papiertje… Er werkt echter geen MBO-er voor de EU, die zijn allemaal hbo/wo opgeleid. Check de vacatures maar. Dat is eigenlijk best heel raar.

  9. Jeroen

    Er zit toch gewoon niveauverschil tussen de verschillende opleidingen? Dan is hoger of lafmger opgeleid toch een prima term.

    En MBO studenten geen toegang tot de HBO en Universitaire studieplekken? Dat is toch logisch? Ze zijn daar toch geen student? Dan moeten MBO instellingen daar toch voor zorgen?

  10. Nina

    @ Jeroen
    Lager opgeleid bestaat niet meer. Alleen middelbaar en hoger opgeleid, maar dat wekt nog steeds de indruk dat hoger beter zou zijn en daar moeten we dus vanaf.

    Je hebt denkers en doeners. We hebben iedereen even hard nodig en ieder beroep moet ook even goed betaald worden, vind ik. Een hoog IQ krijg je door aanleg/talent, net als met-je-handen-werken. Het ene doet niets onder voor het andere.

    Werk je met je hoofd, dan geeft dat psychische druk. Werk je met je handen, dan geeft dat vaak lichamelijke klachten. Beide banen zijn dus even belastend.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).