Utrecht uitgeroepen tot bijvriendelijkste gemeente van Nederland Utrecht uitgeroepen tot bijvriendelijkste gemeente van Nederland

Utrecht uitgeroepen tot bijvriendelijkste gemeente van Nederland

Utrecht uitgeroepen tot bijvriendelijkste gemeente van Nederland
Stockfoto
De gemeente Utrecht is dit jaar door Nederland Zoemt verkozen tot de bijvriendelijkste gemeente van het land. Wethouder Lot van Hooijdonk nam zaterdag de prijs in ontvangst.

De gemeente Utrecht is dit jaar door Nederland Zoemt verkozen tot de bijvriendelijkste gemeente van het land. Wethouder Lot van Hooijdonk nam zaterdag de prijs in ontvangst.

De jury van Nederland Zoemt, een project dat zich inzet tegen het uitsterven van wilde bijen, is enthousiast over de integrale aanpak van de gemeente Utrecht. “Utrecht blinkt uit in ludieke acties voor bijen en biodiversiteit,” licht Nederland Zoemt toe.

“De ludieke acties staan niet op zichzelf, maar zijn onderdeel van een groter plan. Zo maakt de gemeente zich hard voor jaarrond voedsel voor bijen in de stad.” Ook prijst de jury het feit dat Utrecht sinds dit jaar voor iedere wijk een groenadviseur heeft benoemd, die in allerlei ruimtelijke projecten bijvriendelijke adviezen kan geven.

Bijenhotel

“Het is een grote eer dat we de prijs voor bijvriendelijkste gemeente van Nederland ontvangen”, reageert wethouder Van Hooijdonk. “Het is erkenning voor alles wat we doen om wilde bijen plek te bieden in Utrecht. Zo hebben we bijenhotels, ‘bloemrijk’ maaibeleid en groene bushokjes en die zorgen voor meer insecten in de stad.”

Als winnaar krijgt de gemeente een insectenhotel, 50m2 bloembollen, 50m2 bijvriendelijke planten en ecologisch advies cadeau. Het hotel, de bollen en de planten komen in het Griftpark te staan, om het zo nog bijvriendelijker te maken.

 

4 Reacties

Reageren
 1. Kadoendra

  Einstein heeft gezegd dat als de bij uitsterft de mens ook zal uitsterven.

  Dus de slogan van de PvdD “Alle kleine beestjes helpen”, waarbij ze dus doelen op de bij, gaat over iets heel groots.

 2. Koel Hoofd

  Werkelijk volkomen belachelijk dat de gemeente deze prijs krijgt. Wij van WC-eend vinden WC-eend de beste….

  Er zijn straten waar bloemdragende struiken zodanig zijn kort gesnoeid dat het vele jaren gaat duren voordat de natuur (stedelijk mini-ecosysteempje) er zich heeft hersteld.
  De gemeente is helemaal niet bijvriendelijk, de gemeente schreeuwt alleen heel hard dat ze milieuvriendelijk zijn omdat ze mensen subsidie geeft om te hobbyen met groen. Maar het eigen stedelijk groen wil de gemeente niet goed beheren omdat dit geld kost. Ben hier echt kwaad over!

 3. Massegast

  Ach, niets is eeuwig. Als de bij het opgeeft, dan moeten wij ook de pijp maar aan Maarten teruggeven. Het is dan ook echt mooi geweest, naar mijn smaak. Je kunt tenslotte ook overdrijven. Let it be.

 4. Binnenstadbewoner

  Zoveel bijen zie ik anders niet.

  Het zijn voornamelijk inwoners die bloeiende planten kopen. De gemeente plaats hoofdzakelijk praktisch onderhoudsvrije groene struiken die niet bloeien, op wat op uitzonderingen na dan.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).