Utrecht verleent bouwvergunning pand Hardebollenstraat 4: Buurt vreest terugkeer prostitutie | De Utrechtse Internet Courant Utrecht verleent bouwvergunning pand Hardebollenstraat 4: Buurt vreest terugkeer prostitutie | De Utrechtse Internet Courant

Utrecht verleent bouwvergunning pand Hardebollenstraat 4: Buurt vreest terugkeer prostitutie

Utrecht verleent bouwvergunning pand Hardebollenstraat 4: Buurt vreest terugkeer prostitutie
De gemeente Utrecht heeft een bouwvergunning verleend aan Maatschap Le Compte voor het splitsen van het pand aan de Hardebollenstraat 4. Omwonenden vrezen voor terugkeer raamprostitutie.

De gemeente Utrecht heeft een bouwvergunning verleend aan Maatschap Le Compte voor het splitsen van het pand aan de Hardebollenstraat 4. Omwonenden vrezen voor terugkeer raamprostitutie.

Ondanks de 74 bezwaarmakers heeft de gemeente de bouwvergunning voor de panden aan het bedrijf Maatschap Le Compte verleend. De aanvraag betreft het bouwkundig splitsen van de bedrijfsruimte op de begane rond en het appartement op de verdieping. Wat de plannen precies zijn, weet het bedrijf nog niet: “Wij willen een waardevermeerdering van het vastgoed en dat doe je door te splitsen.” Stichting Leefbare Breedstraatbuurt laat weten er schoon genoeg van te hebben: “De eigenaar heeft maar een doel en dat is miljoenenomzet. Wij hopen dat de eigenaar zich achter zijn oren krabt en een helder moment krijgt dat raamprostitutie hier niet welkom is.”

De gemeente kan alleen een aanvraag weigeren indien het plan niet voldoet aan de daarin gestelde eisen. De aanvraag van Maatschap Le Compte voldoet aan de eisen. De gemeente zegt dat de splitsing niet perse prostitutie tot gevolg heeft. Het woon- en leefklimaat van de omgeving moet ook worden getoetst bij een aanvraag om exploitatievergunning van een seksinrichting.

‘Overlast aantrekkende magneet’

De omwonenden zullen nu nog niet tot actie overgaan, wél als er straks exploitatievergunningen worden verstrekt. Ze vrezen dat de raamprostitutie terugkeert naar de straat. Tot medio 2013 kende de buurt raamprostitutie. “De overlast-aantrekkende ‘magneet’ van de raamprostitutie is weg en die mag niet meer terugkeren”, laat Stichting Leefbare Breedstraatbuurt weten . Volgens de bewoners heeft het sluiten van de prostitutie positieve effecten en willen ondernemers zich weer in de deze buurt vestigen. Dit zal volgens hen teniet worden gedaan met de terugkeer van de raamprostitutie. Ze vrezen voor extra overlast, omdat dit dan het enige raamprostitutie gebied is.

Volgens de omwonenden worden de ruimten zo klein dat ze alleen maar als peeskamer kunnen worden gebruikt. “Er is al een identieke vergunning verleend aan de Hardebollenstraat nummer 2, maar dan onder een andere naam. Wij denken dat dit een proefballonetje is. De gemeente en de eigenaren tasten af hoe de buurt erop reageert en als alles goed verloopt, zal de hele straat zijn voorzien van raamprostitutie. Als dit zo is dan zal de buurt massaal in actie komen”, aldus de stichting. Maatschap Le Compte sluit niet uit dat er geen raamprostitutie zal komen: “Dat is afhankelijk van de gemeente.”

19 Reacties

Reageren
 1. Carlo

  Hmm, als ik google op ‘Maatschap Le Compte’ is de eerste hit al een Google plus pagina van ze met adres: Potterstraat 26.
  Google je dan weer op Potterstraat 26, krijg je Wegra Utrecht als resultaat.
  Toeval…?

 2. Carlo

  Ter aanvulling: Maatschap Le Compte heeft ook een adres in Loosdrecht: Nieuw-Loosdrechtsedijk 178
  Als je daar weer op googled kom je ook weer Wegra tegen.
  Daar komen dus gewoon weer hoeren.

 3. @carlo

  @carlo: nice job. dat googelen had duic zelf ook wel ff kunnen doen. Le Compte = Wegra = hoeren

 4. Y

  Toen je daar kwam wonen wist je dat er prostitutie was. Utrecht heeft dat altijd daar al gehad, en het is inderdaad wat overlastgevend maar je moet ook niet overdrijven. Zoals ik al zij als je ergens gaat wonen kijk je meestal naar de omgeving en dan ben je vrij om te gaan staan waar je wilt, je accepteert het wel of niet jou keus anders genoeg rustige plekjes.

 5. Leo

  @Y Zoals jij al zij?

 6. S.

  Er zijn natuurlijk ook mensen in de buurt gaan wonen ná de sluiting in 2013, niet iedereen heeft ‘er zelf voor gekozen’ dus. Ik baal enorm als de prostitutie hier terug zou komen.

 7. Boemeltje

  Het argument “toen je daar kwam wonen wist je al dat er raamprostitutie was” … helaas geldt overlast die wordt aangetrokken door raamprostitutie aan de hardebollen straat niet alleen voor directe omwonenden maar ook voor mensen die in een wijde omtrek om deze straat heen wonen en geen zin hebben in overlast van harddrugdealers, hangende antillianen en nachtelijk geweld. Ik heb daar niet voor gekozen, ik woon dan wel in de binnenstad okee, maar dat wil niet zeggen dat je daar dan voor hebt getekend….

 8. Diederik

  NIEMAND PRAAT OVER DE MENSEN DIE ER JUIST ZIJN GAAN WONEN VANWEGE DE PROSTITUTIE!

  Ik wil het terug! Die hoeren, de junks en de gezelligheid! De gemeente heeft mijn lifestyle gestolen! #hoeren4life

 9. Liz

  Er worden nare corrupte spelletjes gespeeld met de gemeente weer eens in de hoofdrol. Goed Google-werk van Carlos. Had de DUIC idd ook kunnen doen. Gemeente was sowieso op de hoogte natuurlijk..

 10. Jiri

  Overlast zit in je hersenpan. Niet op straat.

 11. Timo

  nounou wat een knap speurwerk., iedere Utrechter weet dat dit hele straatje van dhr. de Graaf en cohorten is,

 12. Humberto

  Dat de panden van Wegra / De Graaff zijn is algemeen bekend, dat je met het nazoeken van Le Compte, het dochterbedrijf van Wegra dus bij Wegra uitkomt is niet anders dan logisch.
  Het argument dat ‘alle narigheid’ weer terugkomt als de raamprostitutie terugkomt gaat niet op. Op de voorstraat (tegenover de Hardebollenstraat) is een bordeel gevestigd waar niemand weet of last van heeft. Het kan dus wel zonder overlast, zolang er maar gehandhaafd wordt. En inderdaad, als je in het centrum / de buurt van de Hardebollenstraat gaat wonen weet je dat je in het centrum van een grote stad gaat wonen, en dus dat het niet elke dag zondag is. Raamprostitutie hoort bij een liberale stad als Utrecht en de Hardebollenstraat mag zeker terugkomen !

  Een betrokken Utrechter uit het Centrum.

 13. Marijn

  Dat Le Compte weer prostitutie wil is toch al lang helder? DUIC. Had na een simpele google dit artikel van het AD kunnen vinden: http://m.ad.nl/ad/mobile/article/detail.do?language=nl&navigationItemId=1039&componentId=3830456&title=Doorbraak-in-terugkeer-prostitutie-Hardebollenstraat&navigation=Utrecht&pageType=articleDetail&cw_agreed=1

  Beetje vreemd dat er nu word gedaan alsof het een nieuwe ontwikkeling is. Amateuristische journalistiek of opzet? Beide zijn jammer.

  Le Compte is een BV die hangt onder de Gooische Rentmeester. Dat is de holdingmaatschappij voor alle zaken die op naam staan van Jan de Graaf. Ook Wegra, de voormalig exploitant van de ramen, maakte deel uit van de Gooische Rentmeester

 14. Bram

  In het door Marijn genoemde artikel staat dat de gemeenteraad er nog over gaat vergaderen. weet iemand of die vergadering al is geweest en met welk resultaat?

 15. Hendrik

  Dat hoererij bij een binnenstad hoort lijkt mij nonsens. Of wordt dit tegenwoordig ook onder de platgetreden ‘vrijheid van meningsuiting’ geschakeerd? Bovendien staat het buiten kijf dat dit verschijnsel criminaliteit genereert.

  Ik vraag mij af wat de gemeente bezielt. Voorstraat en omgeving voor altijd sneue ranzige onveilige buurt?

  Kom op Van Zanen, nu een beetje leiderschap graag!

 16. Y

  Wolfsen heeft
  Een zooitje achtergelaten, hij moest gewoon alles laten hoe het was.

 17. Bernard Tomlow,advocaat Freya

  Uit eigen onderzoek gemeente: “Overlast in relatie tot prostitutie”,februari 2009 blijkt geen sprake van relatie tussen aanmerkelijke overlast en prostitutie in Hardebollenstraat.Blz.55:*De directe overlast van prostitutie is minimaal.
  De verhuurder heeft huurcontract met Freya gesloten op basis van de door de gemeente gestelde norm. Hoezo miljoenenwinsten?

 18. Marko

  15 jaar geleden was men nog zo trots op “Das Utrechter Model”, waarbij men een mix hanteerde van raamprostitutie en goed begeleide tippelprostitutie met zorg en een huiskamer. Tegenwoordig moet alles blijkbaar weer de illegaliteit in met alle gevolden van dien.
  http://www.trouw.nl/tr/nl/5009/Archief/article/detail/2491132/2001/05/08/Huiskamer-moet-een-veilige-rustplek-zijn.dhtml?cw_agreed=1

 19. Jaap Verhoeven

  Helemaal eens met Marco. Hoewel ik vooral vind dat het Zandpad veel te kortzichtig botweg gesloten is zonder goed plan. Ik kan me de bezwaren igv Voorstraat nog wel voorstellen.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).