Utrecht vervangt de komende jaren 84 kilometer aan gasleidingen Utrecht vervangt de komende jaren 84 kilometer aan gasleidingen

Utrecht vervangt de komende jaren 84 kilometer aan gasleidingen

Utrecht vervangt de komende jaren 84 kilometer aan gasleidingen
Netbeheerder Stedin gaat de komende jaren in Utrecht 84 kilometer aan gasleidingen vervangen. Reden voor de ingreep is een gasexplosie in Den Haag begin 2019.

Netbeheerder Stedin gaat de komende jaren in Utrecht 84 kilometer aan gasleidingen vervangen. Reden voor de ingreep is een gasexplosie in Den Haag begin 2019.

Het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) heeft onderzoek gedaan naar de oorzaak van die gasexplosie. Daaruit zijn een aantal aanbevelingen gekomen waaronder de vervanging van grijs gietijzeren en asbestcementen gasleidingen.

Stedin heeft op basis van het onderzoek van het SodM het gasleidingnetwerk in Utrecht onderzocht en geconcludeerd dat er zo’n 84 kilometer aan leidingen vervangen moeten worden. De klus wordt in drie fases gedaan en uiterlijk begin 2026 moeten de gasleidingen zijn vernieuwd.

Gemeente

De gemeente Utrecht gaat Stedin assisteren. “Wij willen dat […] deze vervanging met zo min mogelijk overlast voor onze burgers uitgevoerd wordt. Wij zoeken daarom in samenspraak met Stedin naar mogelijkheden om deze vervanging zoveel mogelijk af te stemmen met andere vervangingsopgaven in de stad, zoals de riolering, wegen en waterleidingen”, schrijft wethouder Kees Diepeveen.

Tegelijkertijd werkt de gemeente aan het terugdringen van het gebruik van aardgas. “Duidelijk is dat er kansen zijn om het gasnet te verwijderen of niet te vervangen op plekken waar nu een verouderd gasnet aanwezig is en gas enkel wordt ingezet voor koken. Op deze plekken gaat de gemeente met Stedin en woningbouwcorporaties aan de slag om bewoners een aanbod te doen voor de overstap naar een elektrische manier van koken”, aldus de wethouder.

20 Reacties

Reageren
  1. Harry

    Goed blijven volgen of ze in plaats van vervangen de leidingen per ongeluk weghalen. Het blijft natuurlijk een GL/D666 gemeente. En die hebben bewezen moeite te hebben met infrastructuur.

    Over leidingen gesproken. Zijn alle loden en stalen drinkwaterleidingen al vervangen?

  2. Freek

    Er is geen beter moment om gasleidingen helemaal uit te faseren.

  3. Lombokker

    De Groene Khmer zal deze kans ongetwijfeld aangrijpen om te proberen het gasnet meteen maar helemaal te laten verdwijnen. Er zijn echter diverse redenen waarom dit bijzonder onverstandig zou zijn.

    Ten eerste is aardgas de meest schone c.q. minst vuile fossiele brandstof. Bovendien is het in de nabije toekomst mogelijk om dit nog schoner te maken door bijmengen van biogas en waterstofgas. Dat waterstofgas kan worden gemaakt uit zonne- en windenergie.

    Het bestaande elektriciteitsnetwerk heeft veel te weinig capaciteit om te voldoen aan de grotere vraag die ontstaat als er geen gas meer beschikbaar is (1m³ = 9,8 kWh). Uitbreiding kost tientallen miljarden, en zal ook tientallen jaren duren.

    De aanschaf van een warmtepomp kost vooralsnog ruim tien keer zoveel als een combiketel. De techniek van warmtepompen voor huishoudelijke toepassingen staat nog in de kinderschoenen. Ook zijn er veel vragen over mogelijke geluidsoverlast die ze op kunnen leveren.

    De in Nederland opgewekte elektriciteit is voor ongeveer 25% afkomstig uit kolengestookte centrales, die twee maal zoveel CO2 uitstoten als en vergelijkbare centrale op aardgas. Overschakelen van gas op elektrisch is dus minder duurzaam dan je op het eerste gezicht zou verwachten

    Al met al voldoende reden om de gasleidingen allemaal netjes te vernieuwen, en geen domme dingen te doen waar we later spijt van krijgen.

  4. Berend

    De straat was al een half jaar niet open geweest, dus hij kan wel weer!

  5. Hetty

    Het aardgas in Nederland is aan het opraken. Er is zelfs zoveel gas gewonnen, dar in Groningen aardbevingen ontstonden, met veel schade aan onroerend goed als gevolg. Dus uitkijken naar alternatieve energiebronnen is geen overbodige luxe.

  6. Jeroen

    @Hetty, er zit nog ruim 700 miljard kuub in Slochteren, en nog zeker zo’n 150miljard kuub in andere velden binnen Nederland. Hoezo begint het gas op te raken?

    Dat wil de Groene Khmer je graag laten geloven, maar dat is gewoon niet zo.

  7. Dirk

    Het zou slim zijn als Stedin met aanbieders van glasvezelnetwerken om de tafel gaat zitten om te kijken of ze samen kunnen optrekken ergens met het openbreken van de straten. Zowel KPN als T-mobile zijn de uitrol van glasvezel aan het opschalen.

  8. Simon

    @Lombokker, waterstof is het slechtste idee ooit omdat het enorm inefficient is. Je haalt een veel hoger rendement (factor 4) als je gewoon een mooie warmtepomp op precies diezelfde zonne- en windenergie laat werken. Hier staat het mooi uitgelegd: (zie punt 3) https://www.wattisduurzaam.nl/15443/energie-beleid/tien-peperdure-misverstanden-over-wondermiddel-waterstof/

  9. Bart

    Goed lezen Lombokker: er wordt gezegd dat ze gaan kijken om gasleidingen niet meer terug te leggen daar waar men alleen gas gebruikt om te koken. Oftewel deze huizen zitten op electriciteit en een warmtenet. Goedkoper om i.p.v. 3 infrastructuren daar dus maar 2 van te maken. En uiteindelijk wordt dat toch door elke klant van Stedin betaalt.

  10. isabelle

    Afstemming? Dat is toch nog nooit gelukt? Die 84 km gaat minimaal drie keer open en dicht.

  11. Koek

    De forumtrolletjes zijn er maar druk mee. Het controleren van reactievelden en sociale media van ook lokale en regionale omroepen.

    Standaard zwartmaak technieken sls “groene khmer” het wegzetten van democratisch gekozen partijen en hun kiezers. In dit geval partijen die op lokaal niveau hun eigen inwoners willen beschermen tegen gasexplosies. Koekoek

  12. Lombokker

    @Simon. Interessante site, bedankt!

    @Koek. Ik reageer hier regelmatig op zaken die in mijn buurt en stad plaatsvinden.
    Onder andere wanneer lokale partijen mijn en uw belastinggeld over de balk gooien of willen gaan gooien.

  13. Koel hoofd

    Goed opletten dus bij onze voordeuren!
    Leidingen weghalen is zo gebeurd maar terugleggen niet. Echter het stomste wat de gemeentepolitiek kan doen is de leidingen weghalen want ze zijn ook voor toekomstige technologieen te gebruiken. Helaas is de gemeente er wel toe in staat om zonder nadenken de leidingen weg te halen in het kader van ‘dat is goed voor het klimaat’. Utrecht heeft immers een hele lange geschiedenis van extreem kostbaar spijt krijgen van hun korte termijnvisie en politiek opportunisme.

  14. Koek

    @ lombokker, sinds wanneer is het opgraven van oude verweerde ondeugdelijke gasleidingen om explosies te voorkomen ondeugdelijk?

    Er zijn trouwens genoeg redenen om van het gas af te willen. Ik zie hier nogal veel forumretoriek langskomen echter.

  15. Harm Bouwmeester

    Er zijn duizenden huizen die niet van het gas kunnen. Ik woon in een klein appartementencomplex uit de jaren 60. Zonnepanelen is het dak niet geschikt vóór, warmtepompen zijn niet toereikend of moeten in grote getale op het dak wat dus qua gewicht en geluid niet kan en de electrische installatie heeft 3 groepen per huis. Dus we willen wel van het gas, maar er is (nog) geen alternatief hier

  16. Rietje

    Warmtepompen zijn echt een superslecht idee. Veel te kostbaar en ze maken echt gruwelijk veel geluid.
    Bovendien moeten al die nieuwe ‘ecologische’ apparaten eerst geproduceerd worden. En vervoerd en …. niet zo ‘groen’.
    Misschien eerst maar een beter plan hebben.

  17. Bee

    In duitsland krijg je subsidie als je je aan het gas laat koppelen dus waarom moet het hier dan weg.
    Zit je zometeen aan stadsverwarming vast die je niet hoger kan zetten en een beperkte warmte heeft,waar je een godsvermogen voor mag betalen.
    Energierekening word steeds hoger.

  18. Bee

    In duitsland krijg je subsidie als je je aan het gas laat koppelen dus waarom moet het hier dan weg.
    Zit je zometeen aan stadsverwarming vast die je niet hoger kan zetten en een beperkte warmte heeft,waar je een godsvermogen voor mag betalen.
    Energierekening word steeds hoger.
    En dan een warmtepomp opgedrongen krijgen waar niet iedereen de ruimte voor heeft.
    Je moet onderhand een extra slaapkamer hebben wil je dat ding kwijt kunnen.
    Je mag dan ook geen raam meer openzetten want dan werkt dat ding al niet meer.
    Dus ventileren is uit den boze.

  19. trol

    Bee…..stadsverwarming is helemaal niet duurder. Tarieven staan onder toezicht. Bovendien heb je geen onderhoud (geen ketel etc.), dus dat je per kuub iets meer betaalt, is helemaal prima. Verder is het water hier (huis op stadsverwarming) gloedjeheet, druk hoog en wordt de verwarming ook gewoon hardstikke warm. Warmtepompen zijn inderdaad een slecht idee, daar ben ik het met je eens.

  20. Jean V.

    ene FREEK doet de suggestie om direct maar alle gasleidingen uit te faseren. Hij weet kennelijk niet dat één der alternatieven (wel-is-waar nog steeds in onderzoek) het gebruik van waterstof ipv aardgas is en daartoe de huidige infrastructuur zijn functie kan behouden!!!!!!!!!!!!!!

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).