Utrecht verwacht meer Oekraïense vluchtelingen, maar opvangplekken blijven schaars Utrecht verwacht meer Oekraïense vluchtelingen, maar opvangplekken blijven schaars

Utrecht verwacht meer Oekraïense vluchtelingen, maar opvangplekken blijven schaars

Utrecht verwacht meer Oekraïense vluchtelingen, maar opvangplekken blijven schaars
Oekraïense vluchtelingen steken bij Polen de grens over. Foto: Bas van Setten
Vanwege de winter die voor de deur staat en de Oekraïense infrastructuur die bijna dagelijks door Russische raketten wordt verwoest, verwacht de gemeente Utrecht dat de komende maanden meer mensen Oekraïne zullen ontvluchten. Dat betekent tegelijkertijd dat er nieuwe opvanglocaties in de stad gevonden moeten worden en dat blijkt een lastige opgave.

Vanwege de winter die voor de deur staat en de Oekraïense infrastructuur die bijna dagelijks door Russische raketten wordt verwoest, verwacht de gemeente Utrecht dat de komende maanden meer mensen Oekraïne zullen ontvluchten. Dat betekent tegelijkertijd dat er nieuwe opvanglocaties in de stad gevonden moeten worden en dat blijkt een lastige opgave.

Sinds Rusland op grote schaal het buurland Oekraïne is binnengevallen op 24 februari van dit jaar, zijn volgens UNHCR, de vluchtelingenorganisatie van de VN, zo’n 14 miljoen inwoners op de vlucht. Daarvan staan er momenteel 1.380 ingeschreven in Utrecht, waarvan zo’n 60 procent bij een gastgezin woont of zelf onderdak heeft gevonden en 40 procent in een opvanglocatie van de gemeente verblijft.

Het verloop van de oorlog laat zich lastig voorspellen, maar de verwachting is dat het conflict nog jaren zal voortslepen. Dat is althans te lezen in een rapport van Clingendael. Daarnaast is het zo dat het winter wordt en dat Rusland momenteel bezig is infrastructuur, waaronder energiecentrales, te vernietigen in Oekraïne. De verwachting is dan ook dat meer mensen het Oost-Europese land de komende periode verlaten en minder mensen zullen terugkeren.

Opvangplekken

“Dit betekent dat er een voortdurende noodzaak is om locaties te blijven ontwikkelen voor de opvang van vluchtelingen”, schrijft het college in een brief aan de raad. Het streven van de gemeente is om voor 1.200 Oekraïense vluchtelingen een opvangplek te hebben. Op dit moment zijn er 662 plekken. Naast dat het streefgetal niet is bereikt, speelt ook mee dat opvanglocaties die nu worden gebruikt allemaal tijdelijk zijn. Tot slot is het zo dat sommige vluchtelingen bij het gastgezin vertrekken en onderdak in de gemeentelijke opvang nodig hebben.

“Het is dus nodig om meer opvangplekken te realiseren, om de vluchtelingen die al in Utrecht verblijven te kunnen blijven opvangen.” De gemeente is nu dan ook op zoek naar plekken die minimaal een jaar gebruikt kunnen worden. In het eerste kwartaal van 2023 worden er aan de Kanaalweg, Piramidedreef en in het tweede opvangschip nieuwe locaties geopend.

Krap

Daarnaast worden 68 opvangplekken aan de voormalige stadswerf aan de Koploperstraat ingericht. Op hetzelfde terrein komen ook dertien onzelfstandige woonunits die ruimte kunnen bieden aan 65 personen. Aan het Herculesplein wordt binnenkort een kantoorgebouw getransformeerd zodat er straks plek is voor 286 mensen. “Dit geeft wat meer ruimte. Met de huidige prognoses zal het echter na het tweede kwartaal 2023 dan weer heel krap kunnen worden.”

Het vinden van nieuwe plekken wordt volgens de gemeente tot slot steeds lastiger. Lang niet alle locaties die bekeken worden zouden namelijk geschikt zijn. “Daarnaast is de ruimte in Utrecht schaars en stemmen we daarom altijd goed af met de bestaande ruimtelijke ontwikkelingen in de stad.”


Ken jij de verhalen achter de Utrechtse horeca uit de 20e eeuw? Arjan den Boer en Ton van den Berg hebben samen een boek over de verdwenen horeca uit deze periode gemaakt en dat is nu te bestellen in de DUIC shop! Bestel hier een exemplaar in de voorverkoop.

Gekoppelde berichten

8 Reacties

Reageren
 1. Geenstijl@Utrecht

  Ja voor leefgeld en warmte,komt men wel naar Nederland, zelfs mannen die in deze oorlog het land niet mogen verlaten zitten gezellig in warm Nederland.
  Gelukkig hoeven de Nederlandse inwoners niet naar de voedselbank omdat we het zo goed hebben in dit land door onze politici met hun riante salarissen.

 2. Student in Utrecht

  Waar is de woonruimte voor onze studenten en alleenstaanden in Utrecht ….

 3. Lombok

  En wat is het langetermijn plan? Lees dat van de 900 000 woningen de helft niet gebouwd kan worden. Krijgen oekrainers straks ook voorrang op sociale huurwoningen? Hoor de politiek hier nooit over.

 4. Lombokker

  @Geenstijl#Utrecht.

  U slaat de plank helemaal mis, meer dan 90% van de vluchtelingen uit Oekraïne zijn vrouwen en kinderen. De mannen die er bij zitten hebben vrijwel allemaal toestemming om het land te verlaten, omdat zij te oud of medisch ongeschikt zijn voor militaire dienst.

 5. Katja

  Probleem is dat afgewezen mensen niet het land worden uitgezet. En dan krijg je weer een “generaal pardon”.

 6. Wil

  Lekker Oekraïeners bashen hier!
  Wat een rechts fvd-gebeuren hier. Getver

 7. Bill

  Als er één groep goed integreert zijn het de OekraÏners wel, harde werkers met gedeelde waarden. Zij zijn wat mij betreft van harte welkom om een bijdrage aan de opbouw van de stad te leveren.

 8. Pee

  @Wil
  Hoezo dan ?
  Je hebt weinig verstand van politiek zo blijkt.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).