Utrecht viert 898e verjaardag; ‘Het is een verjaardag zonder slingers’ | De Utrechtse Internet Courant Utrecht viert 898e verjaardag; ‘Het is een verjaardag zonder slingers’ | De Utrechtse Internet Courant

Utrecht viert 898e verjaardag; ‘Het is een verjaardag zonder slingers’

Utrecht viert 898e verjaardag; ‘Het is een verjaardag zonder slingers’
Utrecht bestaat vandaag precies 898 jaar. Burgemeester Jan van Zanen zegt dat de verjaardag dit jaar vanwege het coronavirus anders gevierd wordt dan normaal. “Het voelt een beetje als een verjaardag zonder slingers, zonder taart, zonder visite.”

Utrecht bestaat vandaag precies 898 jaar. Burgemeester Jan van Zanen zegt dat de verjaardag dit jaar vanwege het coronavirus anders gevierd wordt dan normaal. “Het voelt een beetje als een verjaardag zonder slingers, zonder taart, zonder visite.”

Utrecht kreeg met goedkeuring van Keizer Hendrik V op 2 juni 1122 stadsrechten, ook wel gezien als de geboorteakte van de stad. Utrecht is daarmee één van de eerste Nederlandse steden met stadsrechten.

Utrecht ontstond op de plaats van het Romeinse fort Trajectum op de plek van het huidige Domplein. Later ontwikkelde de stad zich tot bisschopsstad en een belangrijk handelscentrum.

Muur

“Vandaag mogen we 898 kaarsjes uitblazen”, zegt Van Zanen. “Zeker, het is een andere verjaardag dan anders. Want ook op deze bijzondere dag houden we afstand, vermijden we grote gezelschappen, worden we gescheiden door plexiglas. […] Die afstand voelt als een onzichtbare muur.”

In 2022 bestaat Utrecht 900 jaar. Bewoners, ondernemers, maatschappelijke organisaties en bedrijven zijn uitgenodigd om in die periode evenementen en activiteiten te organiseren. Het jubileum wordt gevierd van 2 juni 2022 tot 11 november van hetzelfde jaar, de dag waarop het feest van Sint Maarten plaatsvindt, de beschermheilige van Utrecht.

“Ik hoop van harte dat die onzichtbare muur tussen ons dan is afgebroken en we samen onze 900ste verjaardag kunnen vieren. Weer dicht bij elkaar, in een stad zonder muren en met slingers, taart en een huiskamer vol visite.”

8 Reacties

Reageren
 1. C.

  Zie in dit verband, nog altijd actueel: ‘Rondom het Utrechts stadsrecht’ op
  http://www.broerendebruijn.nl/Stadsrecht.html

 2. Kathleen

  De originele stadsrechten / geboorteakte zijn vandaag en morgen te bekijken in Het Utrechts Archief! https://hetutrechtsarchief.nl/over-ons/nieuws/564-stadsrecht-2-3-juni-te-zien-op-expo-locatie

 3. Kathleen

  Je kunt vandaag en morgen de stadsrechten / de geboorteakte bekijken in het Utrechts Archief! https://hetutrechtsarchief.nl/over-ons/nieuws/564-stadsrecht-2-3-juni-te-zien-op-expo-locatie

 4. N.A. Brakkee

  @C. Leuk, ook al vóór 2022 tenminste iets inhoudelijks!

 5. C.J.C. Broer

  @N.A. Brakkee En niet alleen inhoudelijk, maar indertijd ook zonder één cent subsidie tot standgekomen!

 6. Koel Hoofd

  el 898 jaar….
  Dat zijn echt vele pest, cholera, tyfus en tering epidemieen die deze stad heeft doorstaan en overleefd.
  In die context is corona niets bijzonders.

 7. Katja

  Volgend jaar is het 700 jaar geleden dat er begonnen wordt met de bouw van de Domtoren, hopelijk ook dan festiviteiten ! En kan er een begin worden gemaakt met de herbouw van het middenschip van de Domkerk.

 8. MJPD

  Volgens mij was de 897e verjaardag vorig jaar ook een verjaardag zonder slingers? Alleen nu is het Coronatijd, dus een nieuwsitem….

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).