Utrecht volgens bedenker regenboogfietspad Elias van Mourik: ‘Studenten verdienen meer kleur’ Utrecht volgens bedenker regenboogfietspad Elias van Mourik: ‘Studenten verdienen meer kleur’

Utrecht volgens bedenker regenboogfietspad Elias van Mourik: ‘Studenten verdienen meer kleur’

Utrecht volgens bedenker regenboogfietspad Elias van Mourik: ‘Studenten verdienen meer kleur’
De 23-jarige Elias van Mourik heeft eind augustus, uit handen van burgemeester Sharon Dijksma, de Annie Brouwer-Korf prijs ontvangen. Hij won de prijs omdat hij de initiatiefnemer is van het grootste regenboogfietspad ter wereld dat deze zomer op het Utrecht Science Park (USP) is aangelegd. Tijdens het Midzomergracht Festival wordt sinds 2007 de Annie Brouwer-Korf prijs uitgereikt aan mensen of organisaties die zich inzetten voor de acceptatie en zichtbaarheid van de Utrechtse regenbooggemeenschap. We vroegen Elias hoe hij op het idee kwam voor het fietspad en wat zijn droomhuis is in Utrecht.

De 23-jarige Elias van Mourik heeft eind augustus, uit handen van burgemeester Sharon Dijksma, de Annie Brouwer-Korf prijs ontvangen. Hij won de prijs omdat hij de initiatiefnemer is van het grootste regenboogfietspad ter wereld dat deze zomer op het Utrecht Science Park (USP) is aangelegd. Tijdens het Midzomergracht Festival wordt sinds 2007 de Annie Brouwer-Korf prijs uitgereikt aan mensen of organisaties die zich inzetten voor de acceptatie en zichtbaarheid van de Utrechtse regenbooggemeenschap. We vroegen Elias hoe hij op het idee kwam voor het fietspad en wat zijn droomhuis is in Utrecht.

Wat vind je ervan dat je de Annie Brouwer-korf prijs hebt gewonnen?
“Het was echt een heel mooi event, met zangeressen, een grote happening. Je voelt je best bijzonder op zo’n moment. Er zaten zoveel mensen toe te kijken, heel vet. Het is een supermooie prijs. Het beeldje is speciaal voor dit jaar ontworpen. De geldprijs is ook heel fijn, maar die stop ik weer in de gemeenschap.”

Wat ga je met die 5000 euro doen?
“Een deel gaat in ieder geval gebruikt worden om samen met verschillende mensen en organisaties iets in Lombok op te zetten. Iets wat te maken heeft met seksuele diversiteit. Bijvoorbeeld door het met voorlichting onder de aandacht brengen. Hoe bereik je mensen op een fijne manier? Iedereen heeft het recht om intolerant te zijn, maar het gaat over respect. En over sociale cohesie in de wijk. Zelf woon ik ook in Lombok en hier valt echt winst te behalen. Ik wil zorgen dat mensen niet meer in elkaar geslagen worden, maar ook iets betekenen voor mensen die geweld plegen. Ook al help ik maar één iemand geen geweld meer plegen of laat ik mensen twee keer nadenken: is het echt relevant dat je weet of iemand een man of vrouw is? Dat is het al waard.”

Hoe ben je op het idee gekomen voor het fietspad?
“Ik sprak voor mijn studie met Pepijn Zwanenberg, de initiatiefnemer van het regenboogzebrapad in de stad. Dat was toen de eerste in Nederland. Ik liep een paar dagen voor dat gesprek een lesgebouw uit op het USP en dacht: ‘Het is hier zo lelijk en saai’. Ik raakte er een beetje geïrriteerd door. Studenten verdienen meer kleur en stof tot nadenken. Ik raakte niet gemotiveerd van deze plek. Wat als ik hier gewoon een regenboogfietspad maak? Bizar genoeg is dat gelukt.”

Wat zijn de reacties op het fietspad?
“De boodschap van het fietspad is dat je jezelf kan zijn op het USP, in Utrecht, in Nederland. Maar er komen ook andere dingen uit voort. Het is heel mooi om te merken wat het teweegbrengt. Zo hoorde ik iemand die ontslag heeft genomen, omdat diegene het fietspad zag en dacht: ‘Dit is iets van betekenis. En ik zit alleen maar in de papieren.’ Hij wilde ook iets van betekenis doen en doet nu een jaar vrijwilligerswerk. En mensen nemen bijvoorbeeld hun kind mee om op de strepen te stappen en ze de kleuren te leren. Het fietspad gaat viral op Instagram en TikTok. En laatst zat ik ergens op een terras en hoorde ik iemand praten over het fietspad. Ze hadden een Mario Kart-drankspel bedacht. Iets met bananenschillen naar elkaar gooien op Rainbow Road, het fietspad dus.”

Wat mist Utrecht?
“Een goede jazzclub. Die zou ik zelf graag willen opzetten. Ik zing zelf meer rock dan jazz, maar ik vind het toffe muziek om naartoe te gaan. Ook mis ik meer horeca voor LHBTI-mensen, een goede club bijvoorbeeld in een kelder zoals BASIS. Nu zijn er maar een paar kroegen, vroeger had je meer keus. En dat terwijl we juist progressiever worden.”

Wat is je droomhuis in Utrecht?
“Een werfkelder aan de Oudegracht. Als ik door de stad heen loop, denk ik altijd: ‘Je zou hier maar wonen’. Het lijkt me echt fantastisch. Ik ben toch meer een winter- dan een zomermens. Dus het is niet erg dat er niet zo heel veel natuurlijk licht is binnen. Je moet er het type mens voor zijn.”

Hoe en wanneer was je voor de eerste keer in Utrecht?
“Tijdens de UIT-week kwam ik erachter wat Utrecht eigenlijk is. Ik vond het heel mooi, een klein Amsterdam. Alleen het is gezelliger. Het is een heel groot dorp: ik kom vaak bekenden tegen. Amsterdam vind ik een beetje te massaal.”

Utrecht is…
“…een bruisende stad met de warmte van een dorp.”

Gekoppelde berichten

9 Reacties

Reageren
 1. Scherpschutter

  Ik word hier een beetje verdrietig van.

  “Studenten verdienen meer kleur en stof tot nadenken. Ik raakte niet gemotiveerd van deze plek.”

  Motivatie zit niet in een plek, beste jongen. Motivatie zit tussen je oren! Dit is werkelijk zo exemplarisch voor de hedendaagste generatie studenten in het publieke onderwijs! Ze worden zo ongelofelijk kapot verveeld dat ze zich maar storten in policor ellende als regenboogfietspaden om nog een beetje het idee te hebben iets nuttigs te doen. Triest!!

  “Een werfkelder aan de Oudegracht. Als ik door de stad heen loop, denk ik altijd: ‘Je zou hier maar wonen’.”

  Het kan, beste jongen! Jij kan het! Je hebt geen idee hoe dichtbij je bent van het realiseren van je dromen. En hoe simpel het is binnen dit corrupte systeem. Kap met je sociale nepstudie die je letterlijk kapot verveelt (vandaag nog!), neem je lot in eigen handen, verdiep je in beleggen en investeren, werk je tot je 30e kapot om kapitaal te verdienen, investeer werkelijk iedere rotcent die je verdient (leef als een monnik) en je hebt op je 33e je grachtenpand, je jazzclub en totale financiele onafhankelijkheid. En dan kan je pas echt iets voor je gemeenschap doen! Met volle zakken en alle tijd zoals jij die wil spenderen….

  Ga alsjeblieft iets zinnigers doen dan uit totale verveling regenboogfietspaden aanleggen, anders eindig je berooid op je 50e met blauw haar in een bassie en adriaan broek, met licht verdwaalde jongeren als prooi om voor de kar van je eigen activistische waanbeelden te spannen.

  Serieus, beste jongen, maak iets van je leven! Wees inhalig, hebberig, egoistisch en ronduit genadeloos. Pak alles dat je pakken kan. Leef eerst voor jezelf! Pas dan zul je uiteindelijk anderen echt kunnen helpen.

 2. Koel Hoofd

  Seksuele diversiteit onder de aandacht brengen in Lombok?
  Werkelijk met alle respekt en enige bezorgdheid: is die knul nou heel erg naief, of gewoon levensmoe? Hoe dan ook, een cursus zelfverdediging lijkt me wel een aanrader.

 3. RABE

  Een regenboog fleurt de stad op, maar waar de regenboog voor staat, dat verveelt me een beetje.
  Waarom moeten mensen die niet standaard in het leven staan altijd zo om aandacht vragen???
  Het zijn toch gewoon mensen??
  Door het aandacht vragen krijg je weer hokjes.
  Laten we elkaar nou gewoon respecteren zoals we zijn en dan ophouden met het naar voren schuiven van een geselecteerde groep.
  Hier komt alleen maar ellende van, omdat er soms gestoorde tegenstanders zijn die vinden dat ze zich mogen uitleven op anders denkenden.
  Handen ineen en respect tonen door alle mensen te accepteren

 4. W

  ‘Een bruisende stad met de warmte van een dorp’, dat is ook wat heel veel -veelal geboren en getogen Utrechters- willen behouden!
  Dus ondertekenen de petitie! ‘Géén 100.000 inwoners in de huidige stad erbij!

 5. Koel Hoofd

  @Rabe
  “Hier komt alleen maar ellende van, omdat er soms gestoorde tegenstanders zijn die vinden dat ze zich mogen uitleven op anders denkenden. ”
  Het ergste is dat die dat ook doen met meest dramatische gevolgen.
  Daartegen komt de ene partij in het verweer wat de andere partij weer aanzet tot een reactie, en zo escaleert de boel steeds verder.
  Stokoude spreekwoorden: hoge bomen vangen veel wind, wie wind zaait zal storm oogsten.

 6. RABE

  Koel hoofd, je hebt het juiste spreekwoord gebruikt. Daar had ik even niet aan gedacht, maar het klopt wel. Wie wind zaait zal storm oogsten. Dus laten we gewoon doen en elkaar respecteren als mens. Gewoon zijn wie je wil.
  Dat moet toch kunnen.

 7. Kanaleneilander

  @RABE
  ‘Dus laten we gewoon doen en elkaar respecteren als mens. Gewoon zijn wie je wil’.

  Als het al zover was dan zouden deze mensen natuurlijk geen ‘aandacht vragen’. Helaas blijken veel mensen bepaalde andere mensen helemaal niet te willen respecteren en dat is dan ook precies de reden dat er aandacht voor wordt gevraagd. Die hokjes en gestoorde tegenstanders die u noemt zijn juist de aanleiding voor, niet het gevolg van het ‘aandacht vragen’.

  U lijkt daarbij een beetje op twee gedachten te hinken, aan de ene kant elkaar respecteren als mens en gewoon zijn wie je wil, maar dat lijkt in mindere mate te gelden als men in uw ogen om aandacht vraagt.

 8. Koel Hoofd

  @Rabe
  Dat zou je wel denken, maar er zijn helaas altijd types die daar enorm veel moeite mee hebben.

 9. Middelvinger

  @ W. Gesproken als een echte idioot. Zolang jij maar lekker warm en ‘gezellig’ in een huis zit is het prima. De rest van het werkende klootjesvolk mag onder de brug slapen. Zolang het maar ‘gezellig’ blijft, hé!

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).