Utrecht Volgens - David Achter de Molen: ‘Utrecht mist een zee’ | De Utrechtse Internet Courant Utrecht Volgens - David Achter de Molen: ‘Utrecht mist een zee’ | De Utrechtse Internet Courant

Utrecht Volgens – David Achter de Molen: ‘Utrecht mist een zee’

Utrecht Volgens – David Achter de Molen: ‘Utrecht mist een zee’
Foto: Daria Milk Potapenkova
David Achter de Molen is de ex-zanger van de band John Coffey, werkt als stagemanager in TivoliVredenburg en maakt zijn eigen podcast genaamd Klap van de Molen, waarin hij met muzikale vrienden over hun favoriete nummers praat. Bovendien deelt hij als nieuwe deskundige voortaan zijn gouden muziektips in de DUIC-rubriek Kenner Tipt. Een kennismaking.

David Achter de Molen is de ex-zanger van de band John Coffey, werkt als stagemanager in TivoliVredenburg en maakt zijn eigen podcast genaamd Klap van de Molen, waarin hij met muzikale vrienden over hun favoriete nummers praat. Bovendien deelt hij als nieuwe deskundige voortaan zijn gouden muziektips in de DUIC-rubriek Kenner Tipt. Een kennismaking.

Je bent DUIC’s nieuwe muziekkenner. Wat voor soort tips kunnen we van je verwachten?

“Af en toe zal ik tippen over een nieuwe release, maar vooral over live-optredens. Als stagemanager zie ik elke maand wel dertig bands voorbijkomen. Natuurlijk tip ik niet alleen concerten in TivoliVredenburg, maar juist ook de kleinere bands in bijvoorbeeld dB’s, of EKKO. Soms zal ik moeten kiezen of ik rekening wil houden met een breed lezerspubliek, of dat ik liever iets obscuurs tip.”

Je hebt je eigen podcast, Klap van de Molen. Kun je daar iets over vertellen?

“Ik heb veel vrienden en kennissen die muziek maken, of veel luisteren. Elke week nodig ik iemand uit om te kletsen over de muziek die hij of zij tof vindt. ‘Bedenk wat je vijf all time favoriete tracks zijn’, zeg ik van tevoren. Die zet ik dan ook in een playlist op Spotify. Het leuke aan podcasts, die nog niet zo heel populair zijn in Nederland, is dat je de tijd kunt nemen voor een gesprek.”

Het is nu een jaar geleden dat John Coffey aankondigde voor onbepaalde tijd te stoppen. Wat is nu de status?

“Er zijn nu nog geen plannen om verder te gaan, mogelijk gebeurt dat nooit meer. Ik geniet van de tijd die ik nu heb. Vorig jaar waren de weekenden dat ik in Utrecht kon zijn op één hand te tellen. Stond ik in plaats daarvan in een schimmige zaal in Rusland. Nu kan ik eindelijk naar het café in mijn eigen stad.”

Het lekkerste biertje

“Het liefst zit ik met een speciaalbiertje of cocktail in Het Gegeven Paard. Daar kijk ik trots om me heen. Je kunt zien dat het goed loopt. ‘s Avonds zie je de rijen voor concerten ontstaan, het bruist in het gebouw. Het open podium is ook leuk; soms staat er iets vets, soms iets waar je om moet giechelen. Ik hou van levendigheid om me heen – daarom ben ik ook geregeld in het café van dB’s.”

Eerste keer Utrecht

Ik kom uit de buurt van Zwolle. Voor m’n studie verhuisde ik naar Amsterdam, maar ik ging vaak naar Utrecht voor vrienden. Steeds als ik aankwam op Hoog Catharijne, voelde het vertrouwd. Ik vond dit zo’n leuke en overzichtelijke stad. Toen ik na vier maanden mijn kamer uit moest, ben ik naar Utrecht verhuisd. Ik dacht: dan maar de rest van mijn studie op en neer reizen.”

Droomhuis

“Een pandje aan de singel. Als ik door het Zocherpark hardloop, zie ik onderweg wel vijftig huizen waar wil wonen. De voordeur uitstappen en koffie halen, dat is de droom voor jongen uit een dorp, zoals ik.”

Je favoriete eigen optreden in Utrecht

“Ik heb er meer dan één! Allereerst 5 mei vorig jaar, toen we Ronda in TivoliVredenburg uitverkochten. Ik bouwde zelf altijd de zaal op en plots stond ik er zelf met mijn band, voor tweeduizend man. Ook memorabel was een van de afscheidsconcerten in EKKO. Na vier minuten waren alle kaarten verkocht en crashte de website. En toen die 250 fans in een dampend hok – supervet.”

Favoriete Utrechter

“Johan Gijsen, de organisator van Le Guess Who Festival. Ik heb hem te gast gehad in mijn podcast en was onder de indruk van de manier waarop hij denkt en van zijn liefde voor muziek. Zijn aanpak is integer; hij maakt geen goedkope reclame voor zijn festival. Hij is niet voor niets Utrechter van het Jaar 2016 geworden.”

Tot rust komen

“Sporten bij Jimmy’s gym, een boksschool in Zuilen. Anderhalf uur lang keihard matten en dan thuis een sigaretje roken in deuropening.”

Utrecht mist…

“Een zee. Ik hou van surfen. Dus, als de gemeente volgend jaar wat geld overheeft… gelukkig hebben we tegenwoordig wel een layback strandtent-idee in de vorm van ROOST aan de Singel, aan het begin van de Amsterdamsestraatweg, waar ik woon. Met mooi weer is het superchill daar. De gegrilde groenten zijn ook goed.”

Grootste ergernis

Lachgaspatronen. Ik zie vaak mafkezen achter het stuur zo’n ballonnetje inademen, om in een gekke rush te komen. Lekker doen, maar dan moet je vervolgens niet gaan autorijden. Op de Amsterdamsestraatweg gebeuren al te veel ongelukken.”

Culinair genieten

“Yum Saap ‘Asian Bar & Street Food’, in de Twijnstraat. Heel lekker eten. Het is ook leuk ingericht. Ik ken het sinds onze eetpauze tijdens een optreden in Kytopia. De tourmanager had gereserveerd. Ik wist meteen dat ik er vaker zou komen.”

1 Reactie

Reageren
  1. Felix Visser

    Geduld, David. De Utrechtse surrealist J.H. Moesman, beroemd geworden door zijn schilderij Het gerucht, waarop een blote dame op een fiets met viool achterop, zei het 60 jaar geleden al: over 100 jaar wordt Utrecht een badplaats. Het gaat dus allemaal goed komen. Nog effe door de zure appel heenrijden.
    Binnenkort allemaal te vinden op MoesMánia2019…

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).