Utrecht volgens de directeur van Brouwerij Maximus Ewald Visser | De Utrechtse Internet Courant Utrecht volgens de directeur van Brouwerij Maximus Ewald Visser | De Utrechtse Internet Courant

Utrecht volgens de directeur van Brouwerij Maximus Ewald Visser

Utrecht volgens de directeur van Brouwerij Maximus Ewald Visser
Foto: Robert Oosterbroek
Brouwerij Maximus bestaat acht jaar en heeft alle bieren in een nieuw jasje gestoken. Ook zijn er twee bieren nieuw op fles uitgebracht. De geboren en getogen Utrechter Ewald Visser (46) is medeoprichter en sinds een paar jaar directeur van de bierbrouwerij in Leidsche Rijn. We vroegen hem naar zijn Utrecht, hoe het is om directeur te zijn van een brouwerij en waar hij het lekkerste biertje drinkt.


Brouwerij Maximus bestaat acht jaar en heeft alle bieren in een nieuw jasje gestoken. Ook zijn er twee bieren nieuw op fles uitgebracht. De geboren en getogen Utrechter Ewald Visser (46) is medeoprichter en sinds een paar jaar directeur van de bierbrouwerij in Leidsche Rijn. We vroegen hem naar zijn Utrecht, hoe het is om directeur te zijn van een brouwerij en waar hij het lekkerste biertje drinkt.

Hoe is het om directeur van een bierbrouwerij te zijn?

“Ik vind het heel leuk om te doen. Het ondernemen en alles wat hier gebeurt is zo divers: we zijn een leerwerkbedrijf, café, brouwerij en doen de marketing en verkoop. Geen dag is hetzelfde. Ik hou ervan om samen met het team beslissingen te nemen en nieuwe dingen te ontwikkelen. Ik ben betrokken bij elke stap van het bedrijf, maar moet ook leren meer los te laten. Ik hou graag overal de controle over, dat is de aard van het beestje, maar dat hou je niet vol. Ik blijf leren en mezelf ontwikkelen. Dat is ook wat we met de brouwerij en het personeel proberen.”

Hoe ben je directeur geworden?

“Op mijn vijftiende begon ik bij Bert’s Bierhuis aan de Voorstraat, met flesjes uitsorteren. Daarna heb ik jarenlang bij Kafé België gewerkt en het speciaalbier nooit meer losgelaten. We zijn met z’n drieën Maximus begonnen. Na een paar jaar is er één in loondienst gegaan en de ander is twee jaar geleden gestopt. En dan ben je ineens directeur. Dat vind ik nog steeds heel raar klinken. Ik had nooit de ambitie om directeur te worden van een bedrijf – niet in mijn eentje ieder geval. Maar ik ben ontzettend trots op Maximus.”

Waarom lanceert Maximus een nieuw uiterlijk?

“Vanaf het begin hebben we dezelfde donkere uitstraling gehad. Nu zit er veel meer kleur in. Het aantal brouwerijen is enorm gegroeid en ik denk dat het tijd was. Op het schap of in het café kiezen mensen toch vaak op basis van de voorkant van een etiket. Dan kan het wel een prachtig ontwerp zijn, waar ik nog steeds trots op ben, maar dan vind ik wel dat je daar iets aan moet veranderen.”

En de twee bieren die nieuw op fles zijn?

“We hebben ze eerder op verschillende plekken op de tap uitgeprobeerd. Eén daarvan is de Dakhaas, of de Dâkhaos, en de Little Fred. De eerste is vernoemd naar een kat die hier in de buurt rondloopt en de tweede is een ode aan ons leerwerkbedrijf. Ik ben ooit de brouwerij begonnen met het idee: ik wil bieren maken die er nog niet zijn. En dat zijn bieren die je een hele avond kan blijven drinken, maar waar de smaak blijft staan – en jijzelf dus ook. Vandaar heeft de Little Fred 3,5 procent alcohol.”

Hoe en wanneer was je voor de eerste keer in Utrecht?

“Ik ben geboren in het Ooievaartje, vlakbij het Wilheminapark. Dat was de laatste kraamkliniek van Utrecht. Mijn moeders kant komt uit de Zeven Steegjes. Ik heb vier jaar in Rivierenwijk gewoond, ben daarna opgegroeid in Kanaleneiland en ging toen op kamers aan de Lijnmarkt. Ik heb de binnenstad nooit meer verlaten.”

Waar drink je het lekkerste biertje in Utrecht?

“Ik ga geen namen noemen, dat is te moeilijk. Maar één van de mooiste plekken is aan de werf met vrienden en wat te eten. Daar geniet ik het meest van mijn biertje. Ik woon op de Oudegracht en er zit een werfkelder onder. Dan gooi ik de deuren open en is het een prachtige plek om te zitten. Boven zie je de mensen lopen, bootjes varen langs. De stad trekt deels aan je voorbij terwijl je er middenin zit.”

Wat is jouw mooiste herinnering aan Utrecht?

“De Tour de France. We stonden met de brouwerij in het dorp. Ik hou van wielrennen en dan sta je daar waar de wielrenners rondlopen en -fietsen. En komt Prudhomme – de directeur van de Tour – even bij je langs. Het was ook nog eens fantastisch weer. Dan gonst de stad. Het was ontzettend mooi en bijzonder.”

Waar kom je tot rust in Utrecht?

“Dan ga ik fietsen. We hebben een grote fietsclub bij de brouwerij: de Maximus Stampers. We zijn met een paar mensen begonnen en dat is uitgegroeid tot een club van vierhonderd man, ongelofelijk. Daar rijden we mee rond Utrecht. Voor mij is het ultieme moment ’s ochtends op de dijk, als de nevel nog over de weilanden hangt en de laaghangende zon de kwelders zilver maakt.”

Waar haal je je inspiratie vandaan in Utrecht?

“Uit de nieuwe en kleine ondernemingen uit de stad waar ik mee samenwerk. Door daarheen te gaan zie ik waar zij voor staan en mee bezig zijn. Of iemand nou het beste brood probeert te bakken of de mooiste boekenwinkel neer wil zetten, dat maakt me niet uit. Als je kan zeggen dat je doet waar je voor staat en echt bezig bent met je vak, is dat heel inspirerend om te zien.”

Utrecht is…

“… de stad waar ik voor ga.”

geen Reacties

Reageren

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).