Utrecht volgens directeur Bevrijdingsfestival Manja Kerstholt | De Utrechtse Internet Courant Utrecht volgens directeur Bevrijdingsfestival Manja Kerstholt | De Utrechtse Internet Courant

Utrecht volgens directeur Bevrijdingsfestival Manja Kerstholt

Utrecht volgens directeur Bevrijdingsfestival Manja Kerstholt
Voor Manja Kerstholt is het deze zaterdag de tweede editie als directeur van het Bevrijdingsfestival Utrecht. Het belooft een mooie editie te worden, met zonnig weer en een uitgebreide line-up.

Voor Manja Kerstholt is het deze zaterdag de tweede editie als directeur van het Bevrijdingsfestival Utrecht. Het belooft een mooie editie te worden, met zonnig weer en een uitgebreide line-up.

Waar kijk je het meest naar uit tijdens Bevrijdingsfestival Utrecht 2018?

“Samen vrijheid vieren en doorgeven. Zoals op het Plein van de vrijheid met non-profit organisaties die actief informeren over wat vrijheid voor een mens kan betekenen. Maar ook het 5 voor 5 moment. Om 5 minuten voor 5 staan we met alle Bevrijdingsfestivalbezoekers in het land, bijna één miljoen mensen, 5 minuten stil bij onze vrijheid. Bij het idee dat we in vrijheid een feest kunnen vieren en dat we dat in het hele land aan het doen zijn. Maar ook bij de onvrijheid van anderen op de wereld. Vanaf het hoofdpodium op elk Bevrijdingsfestival word je meegenomen in dit symbolische moment. En daarna natuurlijk het feest van Ambassadeur van de Vrijheid Fedde Le Grand!”

Wat betekent vrijheid voor jou?

“Vrijheid betekent voor mij ontzettend veel!  Het geluk om in een vrij land als Nederland te wonen en te werken. Vrijheid is niet overal en voor iedereen vanzelfsprekend.”

Waarom is het belangrijk om vrijheid op deze manier te vieren?

“Op 5 mei vieren we dat we in Nederland in vrijheid leven. We vieren dat we in 1945 bevrijd zijn van de Duitse bezetting in Europa en de Japanse bezetting in Azië en dat we sindsdien in het Koninkrijk der Nederlanden vrij zijn van oorlog en onderdrukking. Daarnaast is 5 mei ook een dag om ons te bezinnen op het belang van vrijheid en om ons te realiseren dat vrijheid kwetsbaar is. Voor de vrijheid in Nederland hebben velen gevochten en zelfs hun leven gegeven.”

“Het einde van de Tweede Wereldoorlog betekende niet dat er een einde kwam aan oorlog in de wereld. Nog dagelijks lijden mensen onder gewapende conflicten en de schending van mensenrechten. Op veel plaatsen ter wereld moeten mensen dagelijks vechten voor hun bestaan. 5 mei is daarom ook de dag waarop we ons bezinnen op onvrijheid elders in de wereld. Op veertien festivals wordt de bevrijding en de vrijheid gevierd en ook stilgestaan bij vrijheid en onvrijheid in de rest van de wereld.”

“Sinds 1993 organiseert Stichting Bevrijdingsfestival Utrecht ieder jaar op 5 mei het Bevrijdingsfestival Utrecht. Dit grootschalige, gratis toegankelijke publieksevenement trekt jaarlijks ruim 40.000 bezoekers in park Transwijk. Bijdragen van o.a. gemeente Utrecht, provincie Utrecht en sponsoren maken het mogelijk om het Bevrijdingsfestival Utrecht ieder jaar gratis toegankelijk te houden, zodat de boodschap over het belang van ‘Vrijheid’ door zoveel mogelijk mensen wordt gehoord.”

Waar kom je tot rust in Utrecht?

“Ik woon vlakbij het Julianapark, een van de oudste stadsparken van Utrecht. Er staan veel grote en oude bomen en er is een dierenweide waar damherten rondlopen. Ook kom ik er weleens een loslopende kip tegen.”

En waar drink je het lekkerste biertje in Utrecht?

“Op het terras in de zon ergens in de stad, aan een gracht of elders in het centrum, het maakt niet veel uit want Utrecht heeft zo veel bieden!”

Wat is jouw mooiste herinnering aan Utrecht?

“Om vorig jaar als eerste keer directeur van het Bevrijdingsfestival Utrecht te zijn. Het was en is een voorrecht om zoiets in je eigen stad te mogen doen.”

Waar ben je trots op als Utrechter?

“Utrecht is een prachtige stad maar ook een heerlijk dorp, niet te groot niet te klein, met veel verschillende culturen, achtergronden, jong en oud en dat allemaal in met een mooie oude binnenstad.”

Wat was het beste optreden dat je ooit in Utrecht gezien hebt?

“Dat was het legendarische concert van Guru’s Jazzmatazz in 2008  in de oude Tivoli aan de Oudegracht. Heel treurig is dat Guru niet lang daarna op jonge leeftijd overleed.”

Hoe ziet jouw favoriete weekend eruit in Utrecht?

“Het komende weekend, zaterdag 5 mei met zon, feest en muziek en ook zondag 6 mei nagenietend en terugblikkend op een geslaagd festival.”

Waar haal je je inspiratie vandaan in Utrecht?

“Van de kleine dingen die je tegenkomt, en dan vooral als ik fiets door de stad. Overal om heen, in elk hoekje van Utrecht, vind ik inspiratie.”

Gekoppelde berichten

geen Reacties

Reageren

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).