Utrecht volgens Europarlementariër Agnes Jongerius: ‘We moeten geen yuppenstad worden’ | De Utrechtse Internet Courant Utrecht volgens Europarlementariër Agnes Jongerius: ‘We moeten geen yuppenstad worden’ | De Utrechtse Internet Courant

Utrecht volgens Europarlementariër Agnes Jongerius: ‘We moeten geen yuppenstad worden’

Utrecht volgens Europarlementariër Agnes Jongerius: ‘We moeten geen yuppenstad worden’
Agnes Jongerius onder de Dom in haar stadsjie. Foto: Robert Oosterbroek
De Utrechtse Agnes Jongerius (58) is lid van het Europees Parlement voor de PvdA. Voor haar werk reist ze, met Utrecht als thuisbasis, tussen Brussel en Straatsburg. Ze houdt zich bezig met werkgelegenheid en sociale zaken. Zo gaat Jongerius tijdens de bijeenkomst Pizza & de platformeconomie: Wie krijgt het grootste stuk? in Het Huis Utrecht op donderdagavond in gesprek over de risico’s die online platformen als Deliveroo en Uber met zich meebrengen. We vroegen Agnes naar haar Utrecht, wat ze zo leuk vindt aan haar werk en waar ze tot rust komt in de stad.

De Utrechtse Agnes Jongerius (58) is lid van het Europees Parlement voor de PvdA. Voor haar werk reist ze, met Utrecht als thuisbasis, tussen Brussel en Straatsburg. Ze houdt zich bezig met werkgelegenheid en sociale zaken. Zo gaat Jongerius tijdens de bijeenkomst Pizza & de platformeconomie: Wie krijgt het grootste stuk? in Het Huis Utrecht op donderdagavond in gesprek over de risico’s die online platformen als Deliveroo en Uber met zich meebrengen. We vroegen Agnes naar haar Utrecht, wat ze zo leuk vindt aan haar werk en waar ze tot rust komt in de stad.

Je bent sinds 2014 lid van Europees Parlement. Waarom heb je besloten om voor deze functie te gaan?

“Ik heb hiervoor 25 jaar bij de vakbond gewerkt en was daar van 2005 tot 2012 voorzitter. De vakbond gaat over het werk en inkomen van mensen. Het is fijn om op zo’n belangrijk terrein de megafoon voor een groep mensen te kunnen zijn. In die tijd merkte ik dat veel regels voor bijvoorbeeld vrachtwagenchauffeurs uit Brussel komen. Voor de vakbond kwam ik daar vaak met, laten we zeggen, klachten. Toen ik de kans kreeg om aan de andere kant te gaan staan, moest ik die grijpen. Ook was ik in mijn tijd bij de FNV erg in de schijnwerpers bezig, daar was ik klaar mee. Nu ben ik één van de 751 Europarlementariërs. Het is interessant om te kijken naar wat ik gemeen heb met mijn collega’s en met wie ik bondjes kan sluiten. Het is bouwen, luisteren en nieuwsgierig zijn naar wat anderen in hebben te brengen.”

Wat vindt je het leukst aan jouw werk?

“Vooral het sleutelen aan de wet- en regelgeving, maar in combinatie met de mensen opzoeken. Zo hebben we de regels aangescherpt in Europa over de blootstelling aan kankerverwekkende stoffen. Als je dat een zet in de goede richting kan geven, is dat top. En ik heb nu de kans om ook werknemers in Bulgarije op te zoeken en met Roemeense chauffeurs op parkeerplaatsen te praten over hun werk. Om gemotiveerd te zijn, moet ik de mensen voor wie ik het doe ook af en toe in de ogen kunnen kijken.”

Waarom organiseert de PvdA donderdagavond de bijeenkomst over de platformeconomie?

“We gebruiken het begrip platformeconomie voor organisaties die werk aan werknemers verdelen via een online platform. Jij en ik plaatsen bijvoorbeeld een order op het platform en het platform regelt dat er iemand bij het restaurant langsgaat en bezorgt. De platforms hebben een soort Bermudadriehoek voor zichzelf gecreëerd, omdat hun verantwoordelijkheden erin dreigen te verdwijnen. Zo’n platform biedt mogelijkheden, maar je moet het niet gebruiken om met je handen omhoog te gaan staan als er wat gebeurt. Daar willen we over praten: wat kan je nou doen om de voordelen wel te hebben en de risico’s te beperken.”

Waar kom je tot rust in Utrecht?

“Vanuit huis een rondje fietsen en dan op het terras bij Theehuis Rhijnauwen. Dat vind ik een super tochtje. Helemaal als de zon op het terras staat. Het is zo’n plek dat als je daar gasten mee naartoe neemt, ze altijd zeggen: wauw.”

Waar beleef je de leukste avond in Utrecht?

“Voor mij is dat, maar dat heeft ook met het soort leven te maken dat ik nu leid, bij één van mijn broers of zussen of bij mij thuis. Aan tafel en dan gewoon slap ouwehoeren met elkaar.”

Wat is je lievelingsplek in Utrecht?

“Mijn ouders waren Utrechters en woonden vroeger op de Laan van Soestbergen. Zij hoorden bij de katholieke kerk achter op de Oudegracht. En mijn eerste studentenkamer was in de pastorie van die kerk. Dat stukje stad achter de Twijnstraat, bij Café Ledig Erf, vind ik dan ook echt mooi. In mijn studententijd zaten we zes dagen in de week in Café Ledig Erf, en als dat gesloten was bij Arie op de brug aan het eind van de Lijnmarkt. Het heet geen Arie op de brug, maar zo noemden wij het. En Arie zal er ook wel niet meer zijn.”

Wat is je grootste ergernis aan Utrecht?

“Utrecht heeft iets geks: we horen bij de vier grote steden, maar zijn lekker de kleinste daarvan. We zorgen goed voor de stad, maar moeten enorm uitkijken dat we geen yuppenstad worden. Als er dan weer één of andere Lonely Planet Utrecht heeft aangewezen als een geweldige stad, denk ik: doe maar niet. Of zoiets als Utrecht Science Park, zijn we gek geworden jongens? We worden heus niet serieuzer genomen als we de Uithof ineens anders gaan noemen. Het moet wel een beetje overzichtelijk en gezellig blijven.”

Waar haal je je inspiratie vandaan in Utrecht?

“Ik was laatst op bezoek bij Stichting MoHuKa aan de Amsterdamsestraatweg. Ze organiseren daar de Voedselbank, maar ook bingo, knutselclubs en meer. En het zijn allemaal vrijwilligers. Zelfs de man die het leidt: Jan Zwarts. Het is een onnadrukkelijke ‘we helpen mensen een handje’. Je hoeft het niet te doen, dat vind ik fantastisch. Als je bij zo’n initiatief komt, denk je: zo kan het ook.”

Utrecht is…

“… mijn stadsjie.”

De bijeenkomst ‘Pizza & de platformeconomie: Wie krijgt het grootste stuk?’ is donderdagavond van 19.00 uur tot 21.00 uur in Het Huis Utrecht. Aanmelden kan via de website van het evenement. 

5 Reacties

Reageren
 1. Harry

  YUP = Young Urban Professional
  Nee, die moeten we niet willen in Utrecht.
  Laten we ons vooral concentreren op paupers, dat houdt de stad zo lekker leefbaar…
  En OUP-pen natuurlijk, Old Urban Plucheplakkers

 2. henk

  @ harry inderdaad.

  Dus we willen graag een groene kennis stad zijn met jonge mensen en studenten, maar we mogen geen jonge mensen met kennis stad worden. Helder verhaal. Goede policticus.

 3. Harry

  @henk

  “groene kennis stad zijn met jonge mensen en studenten, maar geen jonge mensen met kennis stad .. ” Dat vindt u een helder verhaal? Geen wonder dat de partij van deze goede politicus zoveel zetels verliest / heeft verloren…

 4. Marcel

  @Harry; ironie herkennen is ook een kunst.

 5. R. Co

  Lijkt me toch lastig voor Agnes, voor een kosmopolitisch instituut als de EU werken, maar als het op je eigen stadsie aankomt er een wat provinciaal en reactionair beeld op nahouden. Helaas voor haar ligt Utrecht erg gunstig in de geglobaliseerde wereld die de EU nastreeft.

  Volgens mij is Utrecht sowieso allang niet meer het stadje dat ze schets en niet los lijkt te kunnen laten.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).