Jelle Bakker werd begin juni door burgemeester Sharon Dijksma beëdigd als de eerste Fietsburgemeester van Utrecht. Hij gaat zich de komende twee jaar inzetten om van Utrecht een ‘nog betere, veiligere en inclusievere fietsstad’ te maken. Het idee komt van BYCS, een internationale belangenorganisatie voor fietsmobiliteit. Wereldwijd zijn er inmiddels 126 Bicycle Mayors in 35 landen. Als Fietsburgemeester wordt Jelle een ambassadeur voor fietsmobiliteit. We vroegen hem waar hij zelf graag fietst in Utrecht en wat zijn droomhuis is in de stad.
Hoe is deze functie ontstaan?
“Ze zijn eigenlijk al een paar jaar op zoek naar een Fietsburgemeester in Utrecht. De functie komt voort uit BYCS. Zij hebben een heel uitgebreid Fietsburgemeester-netwerk. In Nederland is het niet zo’n bekende organisatie, maar onder meer in India zijn ze heel groot. Overal hebben de burgemeesters een ander doel. In Nederland zijn er nu zes: Arnhem/Nijmegen, Den Haag, Amsterdam, Eindhoven en Utrecht. Eind juni wordt er nog eentje aangekondigd. Utrecht is zo’n fietsstad, best vreemd dat er nog geen Fietsburgemeester was.”
Een ‘Fietsburgemeester’, wat moet ik me daarbij voorstellen?
“Ik heb best veel vrijheid om de functie in te vullen, omdat ik de eerste ben. Ik kan zelf kijken wat ik de komende jaren wil aanpakken. Ik wil niet alleen maar iemand zijn die de lintjes doorknipt. Dat is natuurlijk heel leuk en die ceremoniële rol hoort erbij, maar ik wil ook beleidsinhoudelijk dingen gaan doen. Ik wil een verbinder zijn. Er zijn zoveel initiatieven. Als je bijvoorbeeld kijkt naar een wijk als Overvecht: daar heb je de Fietshub Overvecht. Allerlei partijen doen daar hun best om meer mensen op de fiets te krijgen met onder andere fietslessen van SportUtrecht en kinderfietsabonnementen van BikeFlip. In Utrecht gebeurt al zoveel goeds, vooral die verbindende rol is daarbij belangrijk denk ik.”
Waar wil je je mee bezighouden de komende tijd?
“Met de kwetsbare doelgroepen waarvoor het niet vanzelfsprekend is dat zij de fiets pakken. Hier is niet zozeer het probleem dat mensen niet op de fiets zitten, maar je moet juist kijken wie er nu een beetje weggedrukt worden van het fietspad. Er zijn grote groepen die niet kunnen of willen fietsen of die geen fiets hebben. Er zijn steeds meer mensen gaan fietsen, dat is heel positief. Maar je moet ook in de gaten houden dat er doelgroepen zijn die zich daardoor niet helemaal op hun gemak voelen op de fiets. Kinderen met een fysieke of mentale beperking bijvoorbeeld, nieuwkomers, maar ook ouderen. Die zien ineens allerlei elektrische fietsen en speed pedelecs langs zich heen zoeven. De eerste stap is luisteren, de wijken in en kijken wat er leeft. Ik wil me vooral inzetten door te kijken wat voor ondersteuning zij kunnen gebruiken.”
Waar fiets je zelf graag in de stad?
“Ik vind het geweldig om op een zomeravond langs de gracht te fietsen. Dat is zo betoverend. Dan zie je alle mensen op de terrasjes zitten en de bootjes. Dan kan ik echt weer verliefd worden op Utrecht. Ik maak graag een omweg om daar te fietsen en te kijken.”
Waar kom je tot rust in Utrecht?
“Door langs de singel te slenteren met een frisje of biertje erbij. Het voelt zo gezellig. Dan komen er bootjes voorbij, mensen zitten er lekker te kletsen, een ijsje te eten of te picknicken. Of ik pak de fiets naar Amelisweerd. Een stukje fietsen en je bent zo in het bos.”
Wat mist Utrecht?
“Onze fietscultuur en -infrastructuur zijn dingen om trots op te zijn. Het is niet alleen de infrastructuur die er is, maar ook een gedeelde waarde over fietsen. Ook zie je dat er vanuit het buitenland zoveel belangstelling is. Mensen uit Japan komen hier naar onze fietsenstalling kijken, de grootste ter wereld. We hebben een speciale hangbrug voor fietsers en een van de drukste fietspaden ter wereld. Wij fietsen er overheen, zetten onze fiets er neer en vinden het helemaal niet zo bijzonder meer. Maar het betekent wel heel veel. We doen het gewoon supergoed als fietsstad.”
Wat is je droomhuis in Utrecht?
“Bij Lepelenburg heb je een straatje met witte huisjes en blauwe regen, die zijn zo mooi. Of als je langs de singel loopt heb je daar de Zeven Steegjes. Allemaal kleine huisjes die vroeger in de schaduw van de stadsmuur stonden. Je zit er dicht bij de Oudegracht, de singel en de huizen zijn superschattig. Als daar ooit nog iets vrijkomt, in een van die sfeervolle straatjes, mogen ze me bellen.”
Utrecht is…
“…gemoedelijk.”
Gekoppelde berichten

Eerste Fietsburgemeester van Utrecht is Jelle Bakker
Burgemeester Sharon Dijksma heeft de eerste Fietsburgemeester van Utrecht beëdigd. Jelle Bakker gaat zich de…
17 Reacties
ReagerenBizar man. Deze man is dus aangesteld door de gemeente Utrecht en krijgt een salaris op kosten van de belastingbetaler, zonder dat er ook maar 1 concrete en tastbare tegenprestatie geformuleerd is. Sterker, hij mag dus zelf zijn functieinvulling bepalen, heeft tegelijk geen enkele beslissingsbevoegdheid en gaat nu kennelijk de wijken in om te praten…over hoe hij van dienst kan zijn.
Heeft de Gemeente ergens een geheime geldboom waar wij burgers niets van weten dat dermate nutteloos personeel kan worden aangenomen? Stel je toch eens voor dat dit bij een bedrijf gebeurt. “Hier heeft u een zak geld, Scherpschutter, wat u er verder voor doet moet u helemaal zelf weten. We verwachten niets van u. U heeft geen taken of verplichtingen. Kijk maar even.”
Dit is ronduit absurd.
Zolang iedereen dat klakkeloos goéd blijft vinden Scherpschutter. Nét zoláng.
@Scherpschutter schiet weer behoorlijk mis. De fietsburgemeester wordt niet aangesteld door de gemeente, laat staan dat hij/zij een salaris krijgt van de gemeente. Waar meent SS dit te lezen in het artikel?
Dat ongefundeerde geroep van SS neemt ronduit absurde vormen aan.
https://indebuurt.nl/utrecht/nieuws/gezocht-een-fietsburgemeester-voor-utrecht~128884/
Klinkt als een relaxt baantje. Beetje door Utrecht fietsen en praatjes maken met winkeliers en bewoners, aanschuiven bij beleidsmakers voor een praatje en nog meer koffie.
Ja en zo’n succes is het fietsen in Utrecht niet. Op de te smalle en overvolle fietspaden in vooral de binnenstad heerst het recht van de sterkste en de brutaalste. Ontzettend veel ‘bijna ongelukken’ die heel fout hadden kunnen aflopen maar die de statistieken niet halen omdat het net goed ging. Opstoppingen voor kruispunten en stoplichten. Voetgangers die midden op fietspaden lopen. Permanent opletten. Onnoemelijk veel geparkeerde fietsen in alle wijken en m.n. binnenstad met ook veel weesfietsen die overal staan. Een regelrechte fietsjungle.
@Scherpschutter
Het is een vrijwillige functie, en de burgemeester mag geen onderdeel uitmaken van een instelling, organisatie of product met commerciële interesses. Met dank aan de link van @Erwin waarin een vacature te vinden is voor fietsburgemeester Amsterdam.
@Erwin, het artikel is wel behoorlijk misleidend want een burgermeester wordt gewoon betaald door de belastingbetaler. Aangezien onze gemeente behoorlijk hysterisch is als het over fietsen gaat, zou een door de gemeente betaalde fietsburgermeester helemaal in dat straatje passen. Dus ik dacht hetzelfde als ss, totdat ik op de link in jou link klikte.
@binnenstadbewoner: je kan hier op dit forum je beklag doen, maar je kan natuurlijk ook gewoon de fietsburgemeester benaderen. Succes man!
@erwin
Hoe ik er bij kom? Letterlijk de eerste zin van het artikel is dat deze fietsburgemeester beedigd is door Sharon Dijksma, burgemeester van Utrecht, betaalt door de belastingbetaler om nuttigere dingen te doen dan meewerken aan een poppenkast.
“Bij Lepelenburg heb je een straatje met witte huisjes en blauwe regen, …”.
Meneeer bedoelt de Bruntenhof met in de tuin erachter dat beeld van C.C.S. Crone, auteur van vele fraaie schetsen. Het verzameld werk (De schuiftrompet) is zo dun dat het zelfs cadeau kan worden gegeven aan iemand met een volle boekenkast.
@ss: begrijpend lezen is niet je sterkste kant blijkbaar…
Beëdigd = aangesteld???
En ergo dus ook betaald?
Je aannames verblinden je.
ss, ik vermoed een andere reden: er niet bij kunnen dat mensen ook wel eens iets zonder financiële tegenorestatie doen.
@Erwin
Ik zal u het extreem zeldzame genoegen gunnen van mij op een foutje betrappen, zonder verder gemuggezift. U heeft er naar gesnakt.
@wollie
Integendeel, daar kan ik zeer goed bij, al ben ik zeer benieuwd naar wat deze ‘fietsburgemeester’ wel als zijn beloning voor zijn werk verwacht. De mens is immers een rationeel-egoistisch wezen dat niets doet zonder er zelf beter van te worden. Barmhartige Samaritanen bestaan niet.
Wat goed dat er een fietsburgemeester is! Er zijn inderdaad heel veel fiets-initiatieven, vraag me af hoe die beter zichtbaar kunnen zijn.
En @SS is er eentje van het-beweegt-die-ik-schiet. Denkt nooit net iets meer na, maar schiet wel altijd raak. Zo voorspelde hij destijds ook dat de DVD-speler geen succes zou worden want niemand had DVDs thuis liggen, dus wat gingen ze er dan in afspelen!? En, zie nu, bijna niemand heeft nog een DVD-speler staan dus hij heeft gelijk.
Jelle kent de stad niet zo goed en is een beetje hypocriet: “Ik vind het geweldig om op een zomeravond langs de gracht te fietsen”.
Wat hij eigenlijk zegt: “Overdag kan je met je fiets de binnenstad niet in, want dat is verboden. Zelfs als je er woont. Dan moet je afstappen en gaan lopen. Ook als je hoogbejaard bent. Geen genade. Maar dat mag ik niet zeggen, dus zwemel ik over betoverende avonden”.
Wat een zotternij!
En nu ook graag de voetgangersburgemeester!
Want op bepaalde plekken worden de voetgangers nog steeds omver gereden door fietsers.
Bij voorbeeld oversteek fietsweg van bushalte Tivoli richting markt! Fietsers flitsen van beide richtingen aan je voorbij en jij als voetganger moet Russisch roulette spelen
Graag vestig ik de aandacht van de fietsburgemeester op de overal neergekwakte fietsen die de gemoedelijkheid ernstig aantasten.
En nu graag ook een voetgangersburgemeester! Want als voetganger voel ik mij regelmatig behoorlijk geterrroriseerd door fietsers, die zich aan geen enkele verkeersregel houden.
En ondanks het mantra “meer ruimte voor de voetganger” zie ik steeds MINDER ruimte voor de voetganger.
Dat Jelle er helemaal naast met zijn oplossing van aparte fietsbanden voor snelle en langzame fietsers! Hoofd oorzaak is appen op de fiets,! Door veelal jongeren op fietsen En snorfietsen en de Te hoge snelheden op electrische fietsen! , die zou een snelheidsbegrenzer moeten hebben, waar niet aan geknoeid kan worden!