Utrecht volgens GroenLinks-lijsttrekker Huib van Essen: ‘Wij zijn als het ware een bescheiden verliezer’ Utrecht volgens GroenLinks-lijsttrekker Huib van Essen: ‘Wij zijn als het ware een bescheiden verliezer’

Utrecht volgens GroenLinks-lijsttrekker Huib van Essen: ‘Wij zijn als het ware een bescheiden verliezer’

Utrecht volgens GroenLinks-lijsttrekker Huib van Essen: ‘Wij zijn als het ware een bescheiden verliezer’
Foto: Bas van Setten
Huib van Essen is lijsttrekker van de partij die in de gemeente Utrecht de meeste stemmen kreeg bij de Provinciale Statenverkiezingen: GroenLinks. In provincie Utrecht werd daarentegen, net als in de rest van het land, de BoerBurgerBeweging (BBB) de grootste. GroenLinks verloor één zetel en heeft er nu zeven, net zoals de BBB. Verder is Van Essen sinds 2019 gedeputeerde voor GroenLinks bij de provincie. Daarvoor was hij vier jaar Statenlid. We vroegen hem hoe hij naar de komende tijd kijkt. 

Huib van Essen is lijsttrekker van de partij die in de gemeente Utrecht de meeste stemmen kreeg bij de Provinciale Statenverkiezingen: GroenLinks. In provincie Utrecht werd daarentegen, net als in de rest van het land, de BoerBurgerBeweging (BBB) de grootste. GroenLinks verloor één zetel en heeft er nu zeven, net zoals de BBB. Verder is Van Essen sinds 2019 gedeputeerde voor GroenLinks bij de provincie. Daarvoor was hij vier jaar Statenlid. We vroegen hem hoe hij naar de komende tijd kijkt. 

Hoe heeft u afgelopen verkiezingen beleefd?

“Het was de tweede keer dat ik lijsttrekker was. Het waren nu hele andere verkiezingen dan vier jaar geleden, omdat we toen nog een bescheiden fractie waren. Landelijk hadden we toen de wind mee: het was de beste uitslag ooit bij de Provinciale Statenverkiezingen en de beste uitslag hier in Utrecht. Dat gaf een bijzondere, extra verantwoordelijkheid. Nu begin je als lijsttrekker namens de grootste partij en sta je ineens op nummer één van lijst 1. Dat vond ik best bijzonder.”

Bent u tevreden met de uitslag?

“We hebben ons als GroenLinks goed gehandhaafd. De vorige verkiezingen gingen we van vier naar acht zetels. Als we dan nu één zetel inleveren, is dat niet heel raar en een prima resultaat. Het was natuurlijk heel fijn geweest als we de grootste waren gebleven in de provincie, maar het is wat het is. In de gemeente zijn we nog wel de grootste. Hier hadden we zelfs een hoger percentage dan bij de gemeenteraadsverkiezingen: 22 procent. In de Staten zijn veel partijen een zetel verloren. Forum voor Democratie en de VVD zijn beide meerdere zetels kwijtgeraakt. In die zin zijn wij als het ware een bescheiden verliezer. Samen met de BBB zijn we nu de grootste fractie. De coalitievorming wordt een spannend proces.”

Hoe kijkt u naar de komende tijd?

“Ik heb er vertrouwen in. Het ingewikkelde is wel dat BBB in de Staten een hele nieuwe partij is. We weten van veel onderwerpen nog niet zo goed waar ze nou precies voor staan en wat voor plannen ze hebben. Daar ben ik nieuwsgierig naar. We staan zeker open om het gesprek aan te gaan met de BBB en om te kijken of we tot iets zouden kunnen komen waarin we ons voldoende herkennen. Anders moeten we op zoek naar andere mogelijkheden. Voor ons is het belangrijkste dat de grote transities en opgaven daadkrachtig worden opgepakt: het herstellen van natuur, klimaat aanpakken, betaalbare woningen en de mobiliteitstransitie. Als er een coalitie uit de bus komt die daar niet mee aan de slag wil, zitten wij daar niet in. De huidige coalitie heeft geen meerderheid, dus er zal sowieso een andere moeten komen. Het is wel spannend hoe die eruit gaat zien. Ik hoop natuurlijk dat GroenLinks erin zit, en ik denk dat die kans groot is, maar het is geen zekerheid.”

Hoe kijkt u terug op de afgelopen jaren bij GroenLinks?

“Ik ben heel blij met de samenwerking. We zijn echt heel trots op de stappen die we bij een aantal onderwerpen hebben gezet, maar er zijn ook onderwerpen die echt nog sneller moeten. Daarmee bedoel ik bijvoorbeeld de realisatie van natuurgebieden. Heel wat jaren geleden is al afgesproken waar en hoeveel natuur er in Utrecht gerealiseerd moet worden. Ik had gehoopt dat we daar de afgelopen vier jaar verder in waren gekomen. Dat is taai. Het hele stikstofdossier is natuurlijk, ook vanuit de landelijke politiek, heel prominent op het bord van de provincies gelegd. Hoe we dat precies met elkaar gaan doen, wordt echt een puzzel. Heel weinig mensen verkopen nu hun grond. Het is een soort stand still-situatie. Dat helpt allemaal niet. Dat is wel spannend, ook nu met de BBB. Ik ben benieuwd.”

En hoe heeft u de afgelopen jaren als gedeputeerde ervaren? 

“Leuk, boeiend en interessant. Het is een bijzondere baan, want je houdt je bezig om de provincie dagelijks te besturen. Het is in zekere zin een voorrecht. Hiervoor was ik Statenlid. Dan ben je volksvertegenwoordiger, net als Kamer- of gemeenteraadslid. Uiteindelijk heeft een Kamer of de gemeenteraad het laatste woord. Als bestuurder, in mijn geval als gedeputeerde, kan je zelf wat meer initiëren. Dat is heel erg leuk. Het is mooi om te zien hoe je dan een verschil kunt maken.”

Wat voor dingen heeft u de afgelopen jaren bijvoorbeeld geïnitieerd als gedeputeerde? 

“Het team dat zich bezighield met energietransitie was heel klein in 2019. Vanaf 2020 pakten we als provincie echt over de hele breedte onze rol. Het team is toen enorm opgeschaald. Vorig jaar hebben we onder meer een regeling getroffen voor mensen met slecht geïsoleerde woningen en een kleine beurs. Die regeling helpt hen om spouwmuren en vloeren te isoleren. Het gaat vaak om voormalig sociale huurwoningen. Afgelopen najaar zijn de eerste woningen geïsoleerd. 24 van de 26 gemeentes doen mee. Zoals het er nu naar uitziet, is eind dit jaar het grootste deel van de zo’n 3.000 woningen klaar.”

Waar kunt u culinair genieten in Utrecht?

“Onlangs was ik voor het eerst bij Héron, het Utrechtse restaurant in de Schalkwijkstraat dat vorig jaar een groene Michelinster kreeg. Het is fantastisch wat zij op je bord toveren met heel bijzondere lokale producten.”

Waar beleeft u de leukste avond in Utrecht?

“Ik kom al jaren graag bij het Utrechtse Smartlappenfestival. Ieder jaar is het weer genieten van De Anitaas, De Als-je-maar-gelukkig-Band of, iets langer geleden, Sjarrel en Sjaan in Café de Potdeksel.”

Waar bent u trots op als Utrechter?

“Ik ben trots hoe Utrecht een thuis biedt aan steeds meer inwoners en tegelijk toch steeds groener en mooier wordt. Utrecht is dé fietsstad van Nederland en de wereld. Wij brengen hier gezonde, groene verstedelijking in de praktijk. Daar mogen we echt heel trots op zijn, al zit dat niet zo in onze aard.”

Wat was het beste optreden dat u ooit in Utrecht gezien hebt?

“Ik was zeer onder de indruk van de voorstelling van ‘Gas’ van de Groningse Toneelgroep Jan Vos en het Noord Nederlands Toneel over de gaswinning in Groningen. Die zag ik in oktober 2019 in de Stadsschouwburg.”

Utrecht is…

“…een grootse en toch vriendelijke, gemoedelijke stad.”

14 Reacties

Reageren
  1. Geenstijl@Utrecht

    Het luchtkasteel van GroenLinks begint zo langzaam leeg te raken,de mensen beginnen door te krijgen dat er kinderarbeid en milieuvervuiling aan te pas komt,om onze groene doelen te behalen.
    En de partijtop doet alsof er niets aan de hand is,en kijkt weg vd realiteit.

  2. Koel Hoofd

    Jesse Klaver was een heel stuk minder bescheiden, die kraaide victorie.
    Utrecht wordt steeds groener en mooier?
    Hij komt hier niet vandaan, niet uit de stad noch provincie, want anders had hij dat niet gezegd. Utrecht was groen en mooi, voltooid verleden tijd. GL maakt het er ook niet beter op, integendeel.

  3. Realist

    Eén zetel verlies is inderdaad prima, ga zo door, dat moeten er nog veel meer zijn.

  4. Daan

    Alles goed met u, @Geenstijl@Utrecht?
    Wat heeft het voor zin om dit soort waanberichten hier achter te laten?
    Leuk interview!

  5. Peter

    Volgens mij is de provincie een bestuurslaag die eruit kan, doen niet zo veel. Kan door landelijk en gemeentes over worden genomen.

  6. JdV

    Ik heb veel omschrijvingen voor GL. Verliezers? Absoluut. Bescheiden? Niet bepaald.

  7. Rose

    Geen enkel vertrouwen in BBB. Dat gaat vanzelf blijken.

  8. Geenstijl@Utrecht

    Ja hoor Daan,alles is prima met mij,misschien zou je toch eens wat meer de wereld in moeten kijken,of beter,verder.
    Arjan Lubach laat in een uitzending zien waar onze groene dromen toe leiden in landen zoals Congo,of China,met de totale vernietiging van de lokale bodemschatten en natuur.
    Eigenlijk laten GL stemmers zich om de tuin leiden door Klaver en consorten.
    En natuurlijk moet er iets gebeuren voor het milieu, maar volgens mij niet op deze wijze,waar kinderen zeldzame metalen winnen voor onze groene droom.

  9. Jacques

    Koelhoofd, series?! Utrecht was vroeger groen en mooi?! Ik woon heel mn leven al in Utrecht (sinds 1958) maar groen en mooi was deze stad nooit. Hoor graag je voorbeelden.

  10. Fred

    @Jacques:
    Vanaf 1950 woonde ik op het Kanaleneiland, later Hoograven, Rivierenwijk, Overvecht en Zuilen (tot 1971). In die tijd heb ik Kanaleneiland vol zien bouwen waar eerst sloten en weilanden waren, idem dito Hoograven en Overvecht. Later werd nog die groene polder aan de oostkant van de Waterlinieweg volgebouwd (Lunetten). Utrecht was toen mooi, zat ruim in het (onliggende) groen en had veel minder inwoners en verkeer dan nu.

  11. Janssen

    @ JdV

    Verkiezingen kan je niet echt winnen of verliezen ten opzichte van de vorige verkiezingen.

    Iedere verkiezing is een nieuwe nul meting. Trouwens ook een momentopname. Een paar weken of maanden eerder of later kan de vlag er compleet anders voor hangen.

    Je kan wel macht en invloed winnen of verliezen. Maar aangezien de oppositie en de kleine partijen in de volksvertegenwoordiging ook van invloed zijn op het beleid, hebben ook gedecimeerde partijen nog steeds macht. Omdat ze stemmen over moties of moties inbrengen. Ook een partij die 1 zetel heeft vertegenwoordigt nog een deel van de Nederlandse samenleving. Dus zelfs het CDA (je moet je wel afvragen of dat burgers of lobbygroepen zijn). Onze democratische organen horen volksvertegenwoordigende organen te zijn.

    Je bekijkt wie er op basis van verkiezingen de aanzet tot gesprekken kan nemen en voor welke partijen het logisch is om coalitiegesprekken te voeren. Dat hoeven niet per sé de allergrootsten te zijn, maar de partijen die het met elkaar eens kunnen worden en samen een meerderheid vertegenwoordigen. Idealiter.

    Feit is nu dat gelet op de Eerste Kamer de fractie van BBB iets groter is dan de gemeenschappelijke fractie van GL en PvdA (dus ongeveer net zo groot) en deze vertegenwoordigt dus ook ongeveer net zoveel kiezers.

    Ik vraag me wel af of mensen zich zelf zo goed verdiept hebben in de BBB of alleen afgaan op het bewust gecreëerde imago van Caroline. Over ieder detail is door het marketing- en communicatiebureau die BBB hebben opgericht namelijk nagedacht, van kleding- tot taalgebruik (“ze is toch zo gewoon gebleven”).

    Hetzelfde marketingbureau dat werkt voor Bayer (pharma) en Monsanto (landbouwgif-gigant). Weet je meteen welke belangen ze dienen. Zij zullen dus boeren liever in een ondergeschikte positie aan de industrie houden, zodat de industrie rijk kan worden van de boeren. Het Nederlands landschap en de waterkwaliteit (moet jij o.a. drinken uit de kraan) gaan er steeds verder aan. Men dient dus niet de belangen van de boeren, maar van de industrie. De naam van de partij is Newspeak. Je zegt in je naam boeren en burgers te vertegenwoordigen, maar je doet het tegenovergestelde.

    Tegelijkertijd liegt mevrouw geregeld over zaken. De eerste verkiezingsbelofte brak ze al na 2 dagen. Uiteraard gaan BBB en de VVD samen de dienst uit maken in Nederland. Al dan niet gesteund door het CDA, want dat zijn machts-hiel-likkers.

    Politici moet je nooit op hun blauwe ogen geloven, ook die in andere stromingen niet. De meeste politici zijn carrièrepolitici die spelletjes spelen om macht te behouden en tactisch besturen (anderen naaien, eigen positie behouden). Backstabbers. De eigen partij gaat boven alles, niet de idealen. Of het belang van de burger. Aangezien partijen sterk vanuit lobbygroepen aangestuurd worden, dienen zij bijna allemaal in de eerste plaats een economische agenda. Dus die van het internationale bedrijfsleven. Dat gaat boven het burgerbelang. Bij zo goed als alle partijen.

  12. Koel Hoofd

    @Janssen
    – “BBB iets groter is dan de gemeenschappelijke fractie van GL en PvdA”
    BBB 17 zetels, PG=PvdA een magere 14. Het is maar wat je ‘iets’ noemt.
    – “Ik vraag me wel af of mensen zich zelf zo goed verdiept hebben in de BBB of alleen afgaan op het bewust gecreëerde imago van Caroline. ”
    Dat geld voor alle partijen, vooral hoogopgeleide linkse kiezers trappen daar met open ogen in.
    – “Tegelijkertijd liegt mevrouw geregeld over zaken.”
    Dat met droge ogen beweren is liegen.
    – “De eerste verkiezingsbelofte brak ze al na 2 dagen. ”
    Je kletst. Ze heeft enkel aangegeven dat het mogelijk is dat er toch dubbelfuncties komen als gevolg van de monsterzege die niemand had verwacht. M.a.w. ze wordt daartoe gedwongen door de kiezers, dat is iets anders dan het doen vanwege politiek gewin. Of dat ook daadwerkelijk gaat gebeuren is nog maar de vraag. Want behalve dat er juridische hindernissen zijn is het ook afhankelijk van de verkiezingen over de 1e kamerleden, die moet nog plaatsvinden.
    – “Politici moet je nooit op hun blauwe ogen geloven, ook die in andere stromingen niet.”
    Klopt, daarom heeft BBB als ‘vrouw uit het volk die klare taal spreekt en zich niet laat koeieneren door welbespraakte nitwits’ ook een monsterzege behaald. De kiezer is het listige bedrog van de gevestigde orde meer dan spuug zat.
    BBB heeft namelijk bij alle partijen stemmen weggehaald, de grote winnaars van deze verkiezingen zijn echt de nieuwe partijen, dus ook Ja21 en Volt. PvdD kreeg er een zeteltje bij dankzij teleurgestelde GL=PvdA en D66 rabiaten.
    Er is ook hoop, de FvD is onderweg naar de uitgang…

    Maar links heeft zich weer eens buitengewoon slechte verliezer getoond die daarvoor niet de hand in eigen boezem steekt maar anderen de schuld geeft van het eigen falen. “wie zijn toch die mensen die niet op ons kiezen?”

  13. Janssen

    @ Koel H.

    3 zetels verschil is inderdaad slechts maar een klein verschil. Slechts een paar % verschil op miljoenen stemgerechtigden.

    De vrouw van BBB is geen vrouw van het volk, maar een door een marketingbedrijf gecreëerd personage, tot in de details. Alles behalve een oprecht iemand. Getuige ook de haar veel verspreide misinformatie en leugens. . Je gaat nog wel van een koude kermis thuis komen. Ze gaan nu al met de VVD praten. Dat is altijd zo met populisten. Daarnaast vertegenwoordigt ze geen burgers of boeren, maar het bedrijfsleven en in de industrie. Die zien namelijk hun verdienmodellen verdampen bij strengere stikstofproblematiek. Het gaat helemaal niet om burgers of boeren. Het gaat om geld en een select laagje rijken die denken dat ze minder geld gaan verdienen in de toekomst. Die zijn in paniek. Daarom is BBB opgericht. De naam is newspeak.

    Daarnaast heeft de rechter al meermaals gesproken en geoordeeld over de stikstofproblematiek in Nederland. De politiek moet de uitspraak van de rechter eerbiedigen en uitvoeren. Anders zullen er nog vele rechtszaken volgen, waarbij de politiek steevast het onderspit delft. Of Nederland moet net als Isra*l zijn trias politica om zeep helpen en dan zou ik me pas echt zorgen gaan maken als ik jou was.

    Verder trek je conclusies die je zonder onderzoek niet hard kan maken.

    Links kan niet falen op het maken of uitvoeren van beleid, want maakt het beleid niet in dit land. (Economisch) Rechts maakt het beleid.

  14. Statler

    Het verlies is volgens mij het enige bescheidene.
    Met vriendelijke groet,
    PeterH

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).