Utrecht volgens GroenLinks-raadslid Melody: ‘Ik wil dat iedereen mee kan doen en een eerlijke kans krijgt’ Utrecht volgens GroenLinks-raadslid Melody: ‘Ik wil dat iedereen mee kan doen en een eerlijke kans krijgt’

Utrecht volgens GroenLinks-raadslid Melody: ‘Ik wil dat iedereen mee kan doen en een eerlijke kans krijgt’

Utrecht volgens GroenLinks-raadslid Melody: ‘Ik wil dat iedereen mee kan doen en een eerlijke kans krijgt’
Foto: Bas van Setten
GroenLinks-raadslid Melody Deldjou Fard heeft ruim 3000 stemmen gekregen tijdens de gemeenteraadsverkiezingen. Ze klom al van plek 11 naar 9 op de kandidatenlijst en eindigde door alle voorkeurstemmen zelfs op plek 2. Dat betekent dat ze de komende vier jaar een plek heeft in de Utrechtse gemeenteraad. Melody vluchtte op haar vijftiende vanuit Iran naar Nederland. Ze groeide op in Heerlen, studeerde in Utrecht aan de HKU en werd in 2018 politiek actief bij GroenLinks. We vroegen haar waar ze zich als raadslid voor inzet en waar ze culinair kan genieten in Utrecht.

GroenLinks-raadslid Melody Deldjou Fard heeft ruim 3000 stemmen gekregen tijdens de gemeenteraadsverkiezingen. Ze klom al van plek 11 naar 9 op de kandidatenlijst en eindigde door alle voorkeurstemmen zelfs op plek 2. Dat betekent dat ze de komende vier jaar een plek heeft in de Utrechtse gemeenteraad. Melody vluchtte op haar vijftiende vanuit Iran naar Nederland. Ze groeide op in Heerlen, studeerde in Utrecht aan de HKU en werd in 2018 politiek actief bij GroenLinks. We vroegen haar waar ze zich als raadslid voor inzet en waar ze culinair kan genieten in Utrecht.

Wat dacht je toen je hoorde dat je op plek 2 was geëindigd?

“Ik was echt door het dolle heen en moest er zelfs van huilen. Mijn positie op een lijst doet me om eerlijk te zijn niet veel, maar ik had het enorm verdrietig gevonden als ik eruit had gelegen. Want ik ben nog niet klaar. Ik voel me gezien voor al het harde werk van de afgelopen vier jaar voor de stad. De stemmen motiveren me om door te gaan. Echt geweldig dat zoveel mensen meeleefden.”

Waarom vind je het belangrijk om je bezig te houden met de (Utrechtse) politiek?

“Democratie is voor mij heel belangrijk. Ik ben opgegroeid in een land waar geen echte democratie was. Ik had nooit de droom om de politiek in te gaan, maar uiteindelijk wilde ik meedoen om iets te veranderen. Ik zag veel onrechtvaardigheid en ongelijke kansen. Bijvoorbeeld jongeren die niet verder kwamen, omdat ze in een ander land zijn geboren, geen netwerk hadden, in armoede opgroeiden of geen ouders hadden die hen de weg konden wijzen. Voor die mensen, wiens verhalen niet worden gehoord, zit ik in de gemeenteraad.”

Waar zet je je als raadslid voor in?

“Ik zet me in de politiek in voor eerlijk delen. De afgelopen jaren maakte ik de stem van mensen die vaak onzichtbaar zijn hoorbaar. Utrecht is prachtig, maar er is ook werk aan de winkel. De ongelijkheid groeit. Niet iedereen kan meedoen met de welvaart in de stad. Ik wil dat iedereen mee kan doen en een eerlijke kans krijgt. Zo wordt de stem van mensen die gevlucht zijn te vaak niet gehoord. Mijn ervaringen, zoals opgroeien in een asielzoekerscentrum, het zelf moeten leren van de taal en je weg moeten vinden in een nieuw land, kunnen waardevol zijn om het beleid menselijker te maken.”

Waar heb je je de afgelopen jaren onder meer mee beziggehouden? 

“Door mijn inzet pakt Utrecht onder meer stagediscriminatie op het mbo aan en loopt hier landelijk mee voorop. Ook krijgen we een islamitische begraafplaats, zodat ook deze Utrechters naast hun dierbaren begraven kunnen worden en niet terug hoeven naar het land van herkomst. Verder krijgt de stad een slavernijmonument en bokste ik samen met de studenten op de Uithof het langste regenboogfietspad ter wereld voor elkaar.”

En welke onderwerpen staan er de komende jaren op jouw agenda?

“Het versterken van de positie van vrouwen, onder meer door initiatieven in de wijken, zoals de meidenhuiskamer in Overvecht. De meiden daar wonen meestal in kleine huizen, waar ze niet met hun vriendinnen af kunnen spreken. Het is belangrijk dat er in de wijken dit soort plekken zijn waar zij samen kunnen komen, wat verantwoordelijkheden kunnen krijgen en een netwerk opbouwen. Verder vind ik het gebrek aan ruimte en eerlijke beloning in de cultuursector belangrijke punten. Dat geldt ook voor het vluchtelingenbeleid. De gemeente moet meer maatwerk bieden en aandacht hebben voor gevluchte kinderen en jongeren.”

Waar ben je trots op als Utrechter?

“Als raadslid ben ik een keer mee geweest naar DOMunder. Ik vond het een ontroerend mooie ervaring. Het raakte me om de geschiedenis van Utrecht te zien. In mijn gedachte is Utrecht sindsdien een vrouw, eentje die keihard heeft gestreden voor haar bestaan. Ze heeft zelfs grote stormen overleefd om te zijn wie ze nu is. Ik ben trots dat ik in deze bijzondere stad gevormd ben. Ik ben ook trots dat mijn roots in Teheran liggen: daar ben ik geboren en woont al mijn familie. Beide steden maken mij tot wie ik ben.”

Waar haal je je inspiratie vandaan in Utrecht?

“Ik ben niet echt een prater, ik hou vooral van doen. Een visie omzetten naar concrete actie, daar krijg ik energie van. Mijn inspiratie daarvoor haal ik uit de stad. Als ik op straat loop, denk ik elke keer: ‘Wat doe ik voor deze mensen?’ Die vraag houdt me scherp.”

Wat was het beste optreden dat je ooit in Utrecht gezien hebt?

“Ik ben dol op dansen. Yallah Yallah in EKKO was het meest fantastische avondje uit ooit. Daar waren zoveel verschillende soorten mensen samen. Ze dansten en waren blij. Ik stond daar de hele avond met een grote glimlach. Zo moet eigenlijk de wereld zijn. Zulke feesten mogen er veel meer zijn in Utrecht. Als ik Iraans wil dansen, ga ik naar het buurthuis in Overvecht. Ik was daar tijdens mijn campagne en beloofde ze om na de verkiezingen met goed nieuws en taart terug te komen. Afgelopen zondag was ik er dan ook om met hen de uitslag te vieren.”

Waar kan je culinair genieten in Utrecht?

“Voor een Iraanse lunch is dat bij de gastvrije broers van Pampalini in de Wittevrouwenstraat. Om iets te vieren in de zomer haal je een vegan vijgentaartje bij KEEK in de Twijnstraat en loop je langs de groene singel. En als je een leuke avond in de sfeer van het Midden-Oosten wil, bijvoorbeeld voor een leuke date, ga je naar het Afghaanse restaurant Sarban. De inrichting is ook heel leuk: met Perzische tapijten aan de muur.”

Utrecht is…

“…thuis.”

Wil jij DUIC steunen en een set ansichtkaarten ontvangen met de beste foto’s uit het boek DUIC in 2021? Voor 7,95 euro krijg je twaalf kaarten, van elke maand in 2021 één ansichtkaart. Met de aanschaf van de kaarten heb je niet alleen een herinnering aan 2021 – om op te hangen, te bewaren of te versturen – maar steun je ook de lokale journalistiek in Utrecht.

21 Reacties

Reageren
 1. cas

  Nou Melody, daar heeft GL al heel lang de tijd voor gehad maar is blijkbaar nog steeds niet gelukt….

 2. Geenstijl@Utrecht

  Tja dan kom je uit een land gevlucht,en kom je erachter dat de oorspronkelijke bewoners dankzij wie jij een veilige plek hebt,het toch niet zo goed geregeld hebben in dit land volgens jou.
  Echt een dankbaar verhaal ……

 3. Realist

  GL is er vooral voor de GL-ers. Een ultra groen links ‘ver van mijn bed’ programma waarin ze vooral voor een cherry picked deel van de bevolking opkomen.

 4. Pee

  ‘Ik wil dat iedereen mee kan doen en een eerlijke kans krijgt’
  Maar wel partijen buitensluiten die een andere mening hebben.

 5. Henk

  AH, daar zijn de reaguurtrollen weer. Weer lekker aan het reaguren, trollen, polariseren, opstoken, ophitsen, anti-links-links-links roepend. De democratische orde en de stem van het volk negerend (Utrecht stemt massaal Groen Links, of ze het nu leuk vinden of niet) en volledig tekort doenend. In Wit-Rusland nemen ze dankbaar westerse vluchtelingen op. Alleen hebben ze daar geen DUIC. Die hebben ze weggecencureerd. Dat hebben ze in R*sland namelijk ook gedaan.

 6. Lombokker

  Deze dame is zelf een bewijs dat iedereen in Nederland gelijke kansen heeft.
  Dat niet iedereen die kansen pakt ligt aan henzelf, daar moet je dus niet de maatschappij de schuld van geven.

 7. Henk

  @ Pee

  Er worden geen partijen uitgesloten in Utrecht. Echter weten partijen wel met welke partijen ze geen coalitie willen vormen, omdat er onverenigbare verschillen zijn. Die partij komt dan niet in de coalitie met de grootste partijen en winnaars, maar neemt wel gewoon zitting in de gemeenteraad, waar ze moties kunnen indienen en kunnen stemmen over moties en de coalitie met opdrachten aan het werk kunnen zetten. Volledig democratisch. Geen uitsluiting in te bekennen, Volledig fake news en desinfo van uw hand dus. As usual.

  Mocht je het over PVV en Forum hebben, daar valt volledig niet mee samen te werken en dat ligt aan henzelf. Zij zijn constant ruzie aan het zoeken. Zij zijn niet constructief en hebben vaak geen lokaal verkiezingsprogramma, om maar eens wat te noemen. Er valt dus geen beleid mee te maken.

 8. Bill

  Die reacties hier… een keer een artikel over iemand die uit een ander land hier naartoe komt, helemaal geintegreerd en aan het participeren in de maatschappij is, gaan de DUIC’ers DAAR weer over klagen. Ongelofelijk.

 9. Bernhard

  @Bill: Terechte reacties, wat mij betreft. Nederland is verre van perfect, maar bijna nergens ter wereld wordt zo goed gezorgd voor vluchtelingen, minderheden en is de sociale mobiliteit zo groot.

 10. VincentZ

  Degene die zuur reageren lazen slechts de kop van het artikel. Daarna is de mening klaar. Daar is een formule voor GL + geen geboren Utregger = mening van de meerderheid uitsluiten en mislukt beleid. Kortom fantasieloze formule-meningen. Hoewel de bewering dat ze ondankbaar zou omdat ze streeft naar gelijke kansen wel orgineel is. Leraren kunnen dat weer toevoegen als en voorbeeld van een drogreden.

 11. Anne Marie ten Berge

  @ Henk:Quote: Utrecht heeft massaal GroensLinks gestemd. Hoe kom je erbij? De helft van de stemgerechtigden is maar gaan stemmen. En dan bereik je toch nergens massaal?

 12. Maarten

  @Anne Marie,
  Degenen die niet zijn gaan stemmen tellen niet mee. Jammer maar helaas. Dan had je maar van je stemrecht gebruik moeten maken. En dus heeft wel-stemmend Utrecht in ieder geval als eerste voor GL gekozen. Niet gaan kniezen in een hoekje als je niet gestemd hebt, zo werkt het eenmaal.

  Wat nog veel erger is, is dat heel veel reacties hier helemaal niet worden geplaatst. Deze redactie heeft een ondoorzichtig plaatsingsbeleid. Van populisten als Niet-zo-scherpschuttert en JDV staat alles online, ik vind het opvallend. Maar dat zal wel niet gezegd mogen worden.

 13. Henk

  @anne marie

  Dat niet iedereen gaat stemmen is vooral de schuld van de mensen die niet gaan stemmen in de eerste plaats.

  We hebben in Nederland actief-en passief-kiesrecht. Genoeg mogelijkheden om iets te veranderen als je iets niet zint. Als je uit luiheid en verwendheid niet stemt, zelfs niet blanco, ben je geen knip voor de neus waard. Geen boodschap aan.

  Groen Links is de grootste》 feit. Beloond door de kiezer. Niet kiezers doen niet mee. Doei

  #klaarmee

 14. Erin

  Begrijp ik nou goed uit de reactie van @realist dat ie vindt dat mensen wier wieg in een ander land dan NL heeft gestaan dankbaar moeten zijn en verder hun kop moeten houden?!?!
  Wauw!
  Word ik stil van en schaam me (plaatsvervangend) diep

 15. arbeider

  Ik wil ook graag mee doen!
  Met mijn auto!

  Mooie woorden voor de bühne, zoals GroenLinks ze vaak heeft.

  Maak het nu eens echt inclusief!

 16. W.

  @Bernhard: Maar wat is je punt? Is het af? Niks meer aan doen? Iedereen die nu nog buiten de boot valt heeft pech of dat volledig aan zichzelf te danken?

 17. Realist

  @Erin. Gezien je verkeerde interpretatie heb je het inderdaad niet begrepen.

 18. erin

  @realist: excuses, mijn bericht was een reactie op @geenstijl niet op jouw bijdrage.

 19. Anne Marie ten Berge

  Een eerlijke kans? Nooit van gehoord. Nooit meegemaakt.

 20. JdV

  @Maarten: Vreemd. Bij dit artikel is mijn initiële reactie niet geplaatst door DUIC. Die van jou wel. Dus wellicht kan DUIC je een ban geven wegen het verspreiden van onjuiste informatie. Je liegt namelijk als je stelt dat alles van mij online staat. Ik kan bevestigen dat dit niet zo is, en de moderator van DUIC ook. Dus dat je hier weer eens sprookjes/leugens loopt te verkondigen is toch echt jouw verantwoordelijkheid.

 21. Bromsnor

  Bromsnor denkt at iedereen die op eigen titel 3000 voorkeurstemmen krijgt respect verdient.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).