Utrecht volgens Harm Janssen: 'De stad is voor mij een warme jas die me als gegoten zit' - De Utrechtse Internet Courant Utrecht volgens Harm Janssen: 'De stad is voor mij een warme jas die me als gegoten zit' - De Utrechtse Internet Courant

Utrecht volgens Harm Janssen: ‘De stad is voor mij een warme jas die me als gegoten zit’

Utrecht volgens Harm Janssen: ‘De stad is voor mij een warme jas die me als gegoten zit’
Foto: Peter van Aalst
In Utrecht kennen we Harm Janssen als oud-politicus en –wethouder, maar nu is hij onder andere werkzaam als voorzitter van Open Monumentendag Utrecht. Als wethouder was hij verantwoordelijk voor de portefeuille Monumenten, dus hij kent als geen ander de waarde van deze gebouwen. Zaterdag 8 september houden tientallen monumenten in de stad open huis.

In Utrecht kennen we Harm Janssen als oud-politicus en –wethouder, maar nu is hij onder andere werkzaam als voorzitter van Open Monumentendag Utrecht. Als wethouder was hij verantwoordelijk voor de portefeuille Monumenten, dus hij kent als geen ander de waarde van deze gebouwen. Zaterdag 8 september houden tientallen monumenten in de stad open huis.

Welk monument in Utrecht moet iedereen eens vanbinnen bekijken?
“De gevangenis aan het Wolvenplein. Iedereen kent hem aan de buitenkant maar vanbinnen is hij nog veel interessanter.”

Een dagje monumenten kijken in Utrecht; wat raad je de bezoekers nog meer aan?
“Er is enorm veel te bekijken en te doen die dag. Ik zou verschillende panden van de universiteit kunnen noemen maar evengoed alles wat op het Castellum Hoge Woerd wordt georganiseerd. Of de bijzondere geschiedenis van de Maliebaan in de Tweede Wereldoorlog. Ik raad iedereen aan op basis van de informatie op onze website en in de monumentenkrant een eigen invulling te geven aan de dag.”

Wat doe jij allemaal op Open Monumentendag Utrecht?
“Ik ga in elk geval luisteren naar een aantal lezingen die op verschillende plekken rond het thema worden gegeven. Ook om aan de sprekers mijn waardering over te brengen. Daarnaast bezoek ik fort Blauwkapel en hoop ik nog tijd te hebben een aantal opengestelde monumenten te bezoeken.”

Utrecht in Europa, en Europa in Utrecht; wat betekent het thema dit jaar?
“Utrecht is altijd verbonden geweest met Europa, al vanaf de Romeinse tijd. De verbinding met Europa is een actueel thema in ons land. In Utrecht staan vele monumenten die sporen dragen van verbinding met Europa in het verleden. Verbinding met Europa is, kortom, van alle tijden. Dat laten we op deze monumentendag zien.”

Waarom is het belangrijk om jaarlijks een Open Monumentendag te organiseren?
“Monumenten vormen een belangrijk onderdeel van de geschiedenis van de stad en van hoe het er vandaag de dag uitziet. Ze zijn dus onlosmakelijk verbonden met de identiteit van de stad en alleen daarom al waard om te behouden. Op Open Monumentendag laten we mensen zelf de waarde van monumenten ervaren door ze, met een aantrekkelijk programma, open te stellen en erover te vertellen.”

Hoe en wanneer was je voor de eerste keer in Utrecht?
“Dat moet geweest zijn als baby op bezoek bij mijn oma die in Hoograven woonde. Een van mijn eerste herinneringen, naast familiebezoek, is de keer toen ik een jaar of vier was en mijn vader een nieuw fototoestel in Utrecht ging kopen. Van die keer herinner ik mij de Domtoren en Hoog Catharijne, dat toen nog heel nieuw was.”

Mis je de Utrechtse politiek weleens?
“Het woord ‘missen’ dekt niet de lading. Wel kijk ik met veel plezier terug op mijn tijd in de politiek en volg ik de lokale politiek nog altijd met veel belangstelling.”

Waar kom je tot rust in Utrecht?
“Hardlopend of wandelend in het Maximapark. Dat is in tien jaar tijd schitterend geworden!”

Waar kan je culinair genieten in Utrecht?
“Ik ben dol op d’Amici in Vleuten. Voor mij een echte ‘Italiaan om de hoek’.”

En waar drink je het lekkerste biertje in Utrecht?
“Bij Brouwerij Maximus bij mij in de buurt.”

Wat is je lievelingsplek in Utrecht?
“De Nieuwegracht in alle rust op een vroege zondagochtend.”

Wat mist Utrecht?
“Zelf mis ik niet echt iets in Utrecht. Een volwaardig tramnetwerk zou naar mijn idee wel een enorme aanwinst zijn voor de bereikbaarheid binnen de hele regio.”

Wat is je lievelingswinkel in Utrecht?
“Voor een boekenliefhebber als ik kan dat haast alleen maar Broese zijn. Kleding koop ik graag bij Thom Broekman.”

Wat is jouw mooiste herinnering aan Utrecht?
Mijn trouwdag in 2000. Wij vierden die in Paushuize, de Lutherse kerk in de Hamburgerstraat en in Oudaen. Allemaal prachtige Utrechtse plekken.”

Wie is jouw favoriete Utrechter?
“Gerrit Rietveld. Hij heeft het denken ten aanzien van wonen en leven mede beïnvloed. Zeer terecht hebben verschillende van zijn ontwerpen in Utrecht een beschermde status.”

Wat is je grootste ergernis aan Utrecht?
“Mensen die hun troep gewoon op straat gooien. Het is op sommige plekken in de stad echt vies.”

Waar haal je je inspiratie vandaan in Utrecht?
“Die haal ik uit de enorme diversiteit in de stad. Het prachtige historische centrum in combinatie met moderne dynamiek. Maar ook al die verschillende mensen die ik tegenkom. Voor mijn werk, op de sportvereniging, als vrijwilliger, in mijn vriendenkring, noem maar op.”

Utrecht is ….
“…voor mij een warme jas die me zit als gegoten!”

geen Reacties

Reageren

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).