Utrecht volgens Kim Nelissen: ‘Minder tegels en beton in de stad zou ik fantastisch vinden’ Utrecht volgens Kim Nelissen: ‘Minder tegels en beton in de stad zou ik fantastisch vinden’

Utrecht volgens Kim Nelissen: ‘Minder tegels en beton in de stad zou ik fantastisch vinden’

Utrecht volgens Kim Nelissen: ‘Minder tegels en beton in de stad zou ik fantastisch vinden’
Kim Nelissen is de eerste Klimaatburgemeester van Utrecht. Vanaf eind oktober, toen ook de Nationale Klimaatweek startte, is ze begonnen om Utrechters te inspireren om meer te doen voor een beter klimaat. Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat wees in heel Nederland 142 Klimaatburgemeesters aan, ieder met zijn eigen expertise. Kim is zelf veel met het klimaat bezig. Ze onderhoudt haar eigen moestuintjes in de Utrechtse Wilgenhof en Cremertuin en op haar blog ‘Moesmeisje’ deelt ze moestuintips en recepten met de groenten die ze verbouwt. Ook helpt ze Utrechters met het vergroenen en opfleuren van hun eigen tuin of balkon. We vroegen haar wat ze wil bereiken als Klimaatburgemeester en waar ze tot rust komt in Utrecht. 

Kim Nelissen is de eerste Klimaatburgemeester van Utrecht. Vanaf eind oktober, toen ook de Nationale Klimaatweek startte, is ze begonnen om Utrechters te inspireren om meer te doen voor een beter klimaat. Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat wees in heel Nederland 142 Klimaatburgemeesters aan, ieder met zijn eigen expertise. Kim is zelf veel met het klimaat bezig. Ze onderhoudt haar eigen moestuintjes in de Utrechtse Wilgenhof en Cremertuin en op haar blog ‘Moesmeisje’ deelt ze moestuintips en recepten met de groenten die ze verbouwt. Ook helpt ze Utrechters met het vergroenen en opfleuren van hun eigen tuin of balkon. We vroegen haar wat ze wil bereiken als Klimaatburgemeester en waar ze tot rust komt in Utrecht. 

Wat ga je doen als Klimaatburgemeester?

“Je mocht zelf weten hoe je het aanpakt. Sommige klimaatburgemeesters hebben een bedrijf in de klimaatsector en gaan langs wethouders; ze hebben echt een programma. Ik doe het meer low profile: op al mijn social media-kanalen probeer ik de komende tijd elke dag een tip te geven. Heel praktische dingen, zoals je douchewater opvangen in een bak als het opwarmt. Daar geef ik de planten water mee of ik spoel de wc mee door. Of dat je tegels uit de tuin kan halen en waarom dat belangrijk is. Als je geen tuin hebt, kan je bijvoorbeeld een gevel- of boomspiegeltuin aanleggen. Dat heb ik zelf ook gedaan. Niet te ingewikkeld, maar over kleine dingen in het dagelijks leven.”

En verder?

“Ik ben onder meer gevraagd om bij de lancering van een project te zijn over duurzame energie. Voor en door bewoners van Utrecht. Daar ben ik heel nieuwsgierig naar. Ook kreeg ik een mailtje van iemand die twee petities onder de aandacht wil brengen op het gebied van klimaat. Er hebben ook al twee mensen gewoon aangebeld, omdat ze de vlag van de Nationale Klimaatweek zagen hangen. Echt superleuk.”

Wat zou je in Utrecht willen bereiken als Klimaatburgemeester?

“Mijn focus ligt op de tuinen. Minder tegels en beton in de stad zou ik fantastisch vinden, omdat de stad in de zomer zo minder warm wordt. Als je meer groen hebt, ook in je eigen tuin, kan de temperatuur een paar graden dalen. En je hebt minder wateroverlast, omdat water beter kan weglopen. Daarnaast trek je zo meer dieren aan. Groen trekt insecten aan en daar komen weer vogels en egels op af. Je krijgt meer leven in de stad.”

Wat dacht je toen je hiervoor werd gevraagd?

“Ik vond het meteen leuk. Het gaat me erom dat mensen nadenken, onder meer over waar hun eten vandaan komt. Naast tegels eruit halen, is het ook belangrijk om met de seizoenen mee te eten. Dus niet midden in de winter aardbeien kopen, want die worden in verwarmde kassen gekweekt. Je kunt bijvoorbeeld zelf je groenten verbouwen, maar er ook in de winkel op letten. Eet nu lekker boerenkool en winterpenen. En weer andere dingen in de zomer. Dat is slim en leuk om te doen. Daardoor eet je ook nog eens gevarieerder.”

Waar kom je tot rust in Utrecht?

“In mijn moestuin. Ik heb er twee: in de Cremertuin en in de Wilgenhof. Die laatste is een natuurtuin en echt mijn paradijsje midden in de stad. Het is net een botanische tuin, met een vijver en superveel insecten.”

Wat is je lievelingsplek in Utrecht?

“Park Oog in Al en de omgeving van het Muntgebouw, omdat het daar heel open en groen is. In zo’n park heb je echt het gevoel dat je in de natuur bent. Dat vind ik heel fijn en ik wandel daar dan ook vaak.”

Waar kan je culinair genieten in Utrecht?

“Bij Landhuis in de Stad ga ik vaak langs voor een taartje, koffie of een lunch. De combinatie van het park en het Landhuis vind ik fantastisch. Ik hou erg van naar cafeetjes gaan en koffietjes doen. Daar heb je het allebei. Ik ken de eigenaar ook, omdat ik er zo vaak kom.”

Wat mist Utrecht? 

“Bos, maar we hebben op steeds meer plekken tiny forests. Dat is heel leuk. De allereerste van Utrecht zat bij mij in de moestuin in de Cremertuin. Ik heb daar ook aan meegewerkt. Het is een goed alternatief, want een groot bos in de stad plant je niet zomaar aan.”

Waar ben je trots op als Utrechter?   

“Dat ik de stad de afgelopen jaren zie vergroenen, ondanks dat er meer mensen bij komen. Ik zie steeds meer bermen die niet worden gemaaid en waar mensen zelf dingen inzaaien. Ook in de openbare ruimte zie je dat er in het ontwerp rekening gehouden wordt met het klimaat, zoals het nieuwe stationsgebied. Dat waardeer ik enorm aan de gemeente. Je kunt in deze stad subsidie krijgen voor het aanleggen van een boomspiegel- of geveltuin. Dat kan echt niet in elke gemeente.”

Utrecht is…
“…een groot dorp. Vooral hier in Lombok. Daar woon ik al sinds ik in 1999 naar Utrecht verhuisde.”

9 Reacties

Reageren
  1. John

    Je kan aan de slag als burgemeester als roost aan de singel weg is.
    Kan je daar een klein bos realiseren

  2. Scherpschutter

    Ik begrijp werkelijk niets van dit slag mensen. Je houdt van natuur, bos, groene tuinen en gras….en dan ga je in betonkuip Utrecht wonen….Daar kan ik werkelijk niet bij met mijn verstand en wat al helemaal volstrekt onbegrijpelijk is, is dat je je vervolgens gaat inzetten om van de betonkuip een platteland of bosrijke omgeving te maken.

    Waarom ga je niet gewoon in een bos of in de natuur wonen, als dat is wat je wil? Makes no sense….

  3. Koel Hoofd

    “Dat ik de stad de afgelopen jaren zie vergroenen”
    Pardon?
    De stad was veel groener dan het nu is want alles wordt volgebouwd en daarvoor moet groen wijken en geruimde groen wordt misschien elders willekeurig ooit een keer misschien herplant.

    Als je tot 1998 op de DE-brug stond keek je uit over de polder met oude (kleine bedrijven) boerderijen en jonge koeien. Lekker ecologisch biologisch want er reed zelfs een schillenboer met kar en pony door Oog in Al en Majella. Daar staan nu nu 80.000 betonnen huizen met af en toe een stukje groen er tussen.

    Daarom is 4m2 onkruid tegenwoordig een park, of zelfs een ‘tiny forest’ (5 bomen op een kluitje), heet een plant in een pot ‘binnenstedelijk groen’ en wordt zelfs in Duic de feitelijk ongewenste zaailing omarmt als een unieke knuffelboom. Lachwekkend als het niet zo in en in triest zou zijn.

  4. Realist

    Het is nogal een naïeve wens. Gezien de gewenste groei zullen er alleen maar meer tegels bijkomen.

  5. Paul

    Wat raar, inderdaad Kim… Ze denkt dat Utrecht een dorp is, die groener moet worden…ik denk dat je niet snapt waar je woont. In iedergeval geen stedenbouw kundig benul. Utrecht heeft de grootse OV hub van Nederland met 60 miljoen reizigers per jaar, meer dan Schiphol…maar dat is natuurlijk normaal voor een dorp…

  6. Klimaat belangrijk

    Sorry , het klimaat is te belangrijk voor dergelijke knullige opvattingen over wat tegels, boompjes. Utrecht verdient een echt professional met visie en dynamiek.

  7. Berk

    Ik weet dat je inleven in andere mensen niet je sterkste punt in Scherpschutter, maar sommige mensen zijn op de stad aangewezen vanwege bijvoorbeeld hun werk, het aanwezig zijn van meer geschikte woningen etc. Bovendien kan je heel goed van het stadsleven houden maar ook heel erg van groen.

  8. Amelisweerd Stadsbos Utrecht

    Utrecht heeft natuurlijk WEL een bos…Amelisweerd! Het stads bos van Utrecht!
    Ook Haarzuilen heeft bovendien een kleiner bos, maar ook mooi. En bij de Bilt ligt het prachtige Berenschoten bos.
    Of wil Kim niet fietsen…?

  9. AMELISWEERD STADS BOS VAN Utrecht

    Natuurlijk heeft Utrecht WEL bossen ! Amelisweerd is schitterend stads park, en Haarzuilen ook bijzonder Verder ligt vlak bij de Bilt het mooie Berenschoten bos, met zand vlakte en heuveltjes.
    Of wil Kim niet fietsen ?

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).