Utrecht volgens lijsttrekker Student & Starter Esma Kendir | De Utrechtse Internet Courant Utrecht volgens lijsttrekker Student & Starter Esma Kendir | De Utrechtse Internet Courant

Utrecht volgens lijsttrekker Student & Starter Esma Kendir

Utrecht volgens lijsttrekker Student & Starter Esma Kendir
Foto: Robert Oosterbroek
De 23-jarige Esma Kendir is de nieuwe lijsttrekker voor Student & Starter voor de Utrechtse gemeenteraadsverkiezingen in 2022. Op dit moment is ze algemeen bestuurslid bij de Landelijke Studentenvakbond (LSVb) en fractiemedewerker van Student & Starter. Ze groeide op in Alkmaar en woont nu ruim een jaar in Utrecht. De partij heeft op dit moment twee zetels in de gemeenteraad en hoopt bij de aankomende verkiezingen op groei. We vroegen Esma wat voor reacties ze kreeg op haar lijsttrekkerschap en wat haar lievelingsplek is in de stad.

De 23-jarige Esma Kendir is de nieuwe lijsttrekker voor Student & Starter voor de Utrechtse gemeenteraadsverkiezingen in 2022. Op dit moment is ze algemeen bestuurslid bij de Landelijke Studentenvakbond (LSVb) en fractiemedewerker van Student & Starter. Ze groeide op in Alkmaar en woont nu ruim een jaar in Utrecht. De partij heeft op dit moment twee zetels in de gemeenteraad en hoopt bij de aankomende verkiezingen op groei. We vroegen Esma wat voor reacties ze kreeg op haar lijsttrekkerschap en wat haar lievelingsplek is in de stad.

Hoe ben je betrokken geraakt bij S&S?
“Ik was al wel aan het overwegen om de politiek in te gaan, maar was er nog niet helemaal over uit. Toen benaderde Eva Oosters (raadslid Student & Starter, red.) mij over deze vacature. Ik kende Student & Starter nog niet, maar naarmate ik verder in de sollicitatieprocedure kwam, werd ik alleen maar enthousiaster. Wij als jongeren hebben waardevolle en innovatieve inzichten die onze samenleving vooruit kunnen helpen, maar we hebben geen of weinig plek in de politiek. Student & Starter heeft het belang van jongeren constant op het netvlies. Dat is belangrijk, omdat de politiek erg de neiging heeft om die groep te negeren of te vergeten. Dat zie je nu bijvoorbeeld tijdens de coronacrisis.”

Waarom wilde je lijsttrekker worden?
“Ik wil de samenleving vooruit helpen, vooral omdat ik me erg kan ergeren aan onrechtvaardigheid. Dat geldt ook voor de manier waarop politiek nu wordt bedreven: ik vind dat dat moet gebeuren vanuit een rechtvaardigheidsgevoel en niet vanuit bepaalde belangen. En dat gebeurt voor mijn gevoel nu wel.”

Wat vind je van de negatieve reacties op jouw lijsttrekkerschap? Onder meer over het feit dat de lijsttrekker van Student & Starter na twee jaar, op de helft van de raadperiode, wisselt.
“Wat ik heel jammer vind, is dat er weinig wordt gekeken naar de reden erachter. Ik denk dat wij uniek zijn met zo’n beleid. Zo is er continu een frisse blik binnen de gemeenteraad. Tuurlijk zitten er ook keerzijden aan, maar wij geloven dat de meerwaarde zwaarder weegt. Wat ik verder jammer vind is dat sommige reacties te weinig gingen over de inhoud en te veel over bepaalde oppervlakkige dingen. Soms werd er ook een beetje gedaan alsof Student & Starter een one-issuepartij is, maar iedereen die zich er maar een beetje in verdiept weet dat wij dat niet zijn.”

Wat voor reacties heb je nog meer gehad?
“Ik heb ook echt veel positieve reacties en steunbetuigingen gehad. Ik was erdoor in de wolken. Ook het platform Stem op een Vrouw heeft mij gefeliciteerd. Ik kreeg er een heel warm gevoel van: dat onder meer zo’n groot platform mij steunt. Veel mensen zijn blij met mijn lijsttrekkerschap en hebben dat vertrouwen uitgesproken naar mij. Dat is heel mooi.”

Waar wil je je hard voor gaan maken?
“Mijn hart gaat het snelst kloppen van kansengelijkheid. Utrecht is een stad met uitersten: aan de ene kant heb je mensen met een hbo- of wo-opleiding, die (van) een goede financiële positie genieten, en je hebt meer achtergestelde wijken zoals Kanaleneiland en Overvecht. Ik woon in Overvecht, maar heb ook in Kanaleneiland gewoond. Je ziet dat daar veel problemen zijn en dat komt denk ik ook doordat mensen daar minder kansen hebben. Ze moeten een grotere strijd leveren. Dat leidt er nu toe dat de ene Utrechter ten opzichte van de ander al met een achterstand begint. Waar ik me hard voor wil maken, is dat elke Utrechter evenveel kans krijgt om tot bloei te komen.”

Hoe en wanneer was je voor de eerste keer in Utrecht?
“Dat was ongeveer vijftien jaar geleden toen mijn zus hier woonde, maar de eerste keer dat ik Utrecht echt heb ontdekt was met een vriendin uit Duitsland. Zij kwam mij opzoeken en in een week tijd gingen we langs allerlei steden. Een daarvan was Utrecht. Het was een van onze favorieten. We liepen langs de grachten en de terrasjes. Dat heeft toen al indruk gemaakt. Utrecht is perfect: niet te groot en niet te klein. Er is een bepaalde gezelligheid en warmte. Die voel je bijvoorbeeld bij de terrasjes aan de gracht.”

Waar kom je tot rust in Utrecht?
“Voor corona kwam ik veel in de Ulu-moskee. Ik ben daar nu al een jaar niet geweest, omdat de gebedsruimtes gesloten waren. Maar ik ging daar vaak langs bijvoorbeeld als ik de behoefte had om even rustig te studeren. Of om tijdens een drukke dag even een moment voor bezinning te nemen.”

Wat is je lievelingsplek in Utrecht?
“Dat is het Vredenburgplein. Het kantoor van de LSVb is vlak bij Vredenburg en ik ging daar in de pauze met collega’s regelmatig een balletje trappen. Dat was een bijzondere ervaring: je hebt maar een bal nodig om even verbinding te krijgen met mensen. Als wij daar aan het voetballen waren, gingen mensen die op de markt waren of langs wandelden even meedoen. Zulk random sociaal contact kan mensen echt even blij maken. Dat hebben we door corona natuurlijk moeten missen.”

Utrecht is…
“…warmte.”

14 Reacties

Reageren
  1. M

    Ik kom ook uit Kanaleneiland en ken er meer die het ondanks achtergrond het in hun leven verder geweldig voor elkaar hebben gekregen. Dus kansenongelijkheid door de wijk waar je geboren bent vind ik een beetje een dooddoener. Richt je op de NL’se samenleving, respect voor alles en iedereen, gedraag je, hard werken, goed je best doen op school, hulp vragen aan bijv leraren hoe met sommige zaken verder te komen. OK, het is makkelijker als ouders goed geintegreerd zijn in de NLse samenleving, maar pak gewoon je kansen. Dan kom je er echt wel.

  2. Baliekluiver

    Esma Kendi vindt dat politiek “moet gebeuren vanuit een rechtvaardigheidsgevoel en niet vanuit bepaalde belangen”… maar Student & Starter “heeft het belang van jongeren constant op het netvlies”. Hoezo geen one-issuepartij, hoezo frisse blik?

  3. Fred

    Citaat uit stuk: “Utrecht is een stad met uitersten: aan de ene kant heb je mensen met een hbo- of wo-opleiding, die (van) een goede financiële positie genieten, en je hebt meer achtergestelde wijken zoals Kanaleneiland en Overvecht.”

    Dat valt nogal tegen, dan moet je met een redelijke baan met HBO-diploma maar eens een fatsoenlijk huis proberen te kopen in deze stad, en in de particuliere huur heb je nog hogere maandlasten.
    Dus die goede financiële positie …… ??

  4. De count

    Dit leest als een d66/gl artikel, ipv s&s

  5. Michiel

    Toch altijd een bijzondere socialistische redenatie, dat als bepaalde mensen (financieel/materieel) minder hebben dan anderen, dit moet liggen aan “kansenongelijkheid” die vervolgens door de overheid opgelost zou moeten worden. Als iedereen maar dezelfde kansen kreeg, dan zou iedereen bovenmodaal verdienen en HBO geschoold zijn, lijkt de redenatie te zijn. Maar zo werkt het natuurlijk niet, zelfs als iedereen dezelfde kansen krijgt, zullen er nog verschillende uitkomsten zijn, omdat mensen nu eenmaal individuen zijn met wisselende talenten, interesses, culturen, kennis, keuzes etc. Wat voor kansen iemand heeft in het leven en wat iemand er mee doet is maar in beperkte mate beïnvloedbaar door de overheid. Voor het afdwingen van meer “gelijkheid” moet altijd meer vrijheid worden opgeofferd.

    Vraag me af wat deze partij toevoegt naast alle andere al bestaande linkse partijen met vergelijkbare standpunten in Utrecht.

  6. GeeWee

    Quote: “Dat geldt ook voor de manier waarop politiek nu wordt bedreven: ik vind dat dat moet gebeuren vanuit een rechtvaardigheidsgevoel en niet vanuit bepaalde belangen. En dat gebeurt voor mijn gevoel nu wel.”

    Student & Starter lijkt me juist bij uitstek een partij die opkomt voor bepaalde belangen. Of zie ik dit verkeerd?

  7. Justin

    “Just pull yourself up by the bootstraps!” – Iedereen hier.

  8. G. de Vries

    Hou toch op met het stigmatiseren van Kanaleneiland! De wijk wordt steeds gemeleerder. Alleen al door de vele studenten die het oude terrein van het Ouderijn ziekenhuis bevolken en mensen die in de nieuwbouw zijn gaan wonen.
    Een rondje op het winkelcentrum Hammerskjoldhof rond 18.00 uur laat dit duidelijk zien.
    Veel jongeren uit de wijk grijpen wel degelijk hun kansen: studeren, volgen een opleiding en gaan aan de slag. Mooi en bemoedigend om dit te zien!
    @ M-
    Inderdaad: een dooddoener!

    Makkelijk scoren om jezelf te profileren als lijsttrekker.

  9. Rick James

    Ze had geen enkel idee waar de partij voor stond tot ver in de sollicitatieprocedure. Van dit soort pluchejagers hebben we al meer dan voldoende. Niet echt vernieuwend. Ook niet wat betreft (oppervlakkige) opvattingen.

  10. Anne Marie ten Berge

    Zij is 23, komt uit Alkmaar en woont nu ruim een jaar in Utrecht. En als ik dat lees dan zie ik wanhopige 20-ers met een vooruitzicht dat zij na 8- 14 jaar nog niet aan de beurt zijn om te wonen. Hoe kan dat ?

  11. Marcel

    Zo jammer dat al deze commentaren nergens op slaan. Schijnbaar weet niemand hier hoe het in de raad gaat. Je bestuurd bij meerderheid. Het enige wat je doet is stukken doornemen, bespreken en je hand opsteken: ik ben voor/tegen.
    Met andere woorden, het maakt geen bal uit voor wie en wat je daar zit. Warm gevoel, kansen, gelijkwaardigheid , leefbaarheid en so on zijn allemaal fratsen en bla bla. In commissie vergaderingen wordt iets besproken en weet je al of iets kans heeft of niet. En ik zeg u: er veranderd helemaal niks bij de volgende verkiezingen. Er wordt b.v. geen huis meer gebouwd dan dat nu bekend is. O ja, ik weet er iets van. 4 jaar raadswerk gedaan.

  12. Scherpschutter

    Dan ben je voorzitter van een partij voor studenden en starters…en dan steek je hetzelfde volstrekt inwisselbare slappe verhaal over kansongelijkheid(?!) af, dat de PVDA, GroenLinks, D66 en SP tot in den treure hebben herkauwd, zonder dat het ooit iets opleverde…

    Een gemiste kans voor mevrouw, zullen we maar zeggen, want geen student of starter die ook maar iets met dit luchtledige gezwatel kan.

  13. Uuutje

    @ Anne Marie ten Berge

    Ze maakt dus geen gebruik van het sociale woningbouwaanbod waarvoor je 14-18 jaar op de wacht staat.

    Waarschijnlijk huurt ze bij een huisbaas, huurt ze een vrije sector woning, huurt ze via de SSH (kortere wachtlijsten, zeker als je jezelf al tijdens de “middelbare” school inschrijft, dit bij een duidelijke studie voor een bepaalde richting in een bepaalde stad), of heeft ze een huis gekocht, met eigen geld of (deels)via de ouders? Het kan allemaal. Ze kan ook nog voor een lootwoning/ kluswoning (huur of koop) gegaan zijn. Dan ben je eerder aan de beurt en kost je ook niet per sé kapitalen.

    Tips om trouwens sneller aan de beurt te zijn via woningnet:

    Reageer (digitaal) iedere week. Ook op wat kleinere woningen, minder mooie woningen en woningen in minder populaire buurten.

    Reageer ook op lootwoningen.

    Reageer ook op woningen in de minder buurgemeenten met minder potentiële woningzoekenden en daardoor ruimer aanbod. Woningnet werkt als regio, niet als gemeente. Dus ook reageren in de Bilt, Zeist, Bunnik, etc., etc., etc. Dan zul je zien dat je sneller aan de beurt bent. Je moet alleen wel zelf initiatief tonen.

  14. Uuutje

    Ik zelf had als twintiger na 9 jaar 3x prijs via woningnet! 2x verneukte Woningnet/ de woningbouwcoöperatie vakkundig mijn eerste plek, maar de 3e keer was het raak.

    Sterker nog, na 5 jaar werd ik al eerste bij een lootwoning. Dit bleek echter een bouwval te zijn dat ik zelf geweigerd heb.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).