Utrecht volgens Maike van Eijndthoven van Culturele Zondag Noordwaarts | De Utrechtse Internet Courant Utrecht volgens Maike van Eijndthoven van Culturele Zondag Noordwaarts | De Utrechtse Internet Courant

Utrecht volgens Maike van Eijndthoven van Culturele Zondag Noordwaarts

Utrecht volgens Maike van Eijndthoven van Culturele Zondag Noordwaarts
Fotograaf: Juri Hiensch
Culturele Zondagen gaat de wijken in, met als eerste bestemming Utrecht-Noord. Op zondag 22 april is er een programma in Zuilen, Ondiep en Overvecht. Een reden om Maike van Eijndthoven, producent en programmeur bij Culturele Zondagen, over haar Utrecht aan de tand te voelen.

Culturele Zondagen gaat de wijken in, met als eerste bestemming Utrecht-Noord. Op zondag 22 april is er een programma in Zuilen, Ondiep en Overvecht. Een reden om Maike van Eijndthoven, producent en programmeur bij Culturele Zondagen, over haar Utrecht aan de tand te voelen.

Culturele Zondag gaat ‘Noordwaarts’. Waarom is dit belangrijk?
“De wijken barsten van talent, ondernemersdrang en mooie initiatieven en dat weten nog lang niet genoeg mensen. Wijkbewoners én Utrechters uit de andere wijken kunnen 22 april kennismaken met cultuur buiten de binnenstad.”

Wat gaat er gebeuren tijdens deze zondag?
“Mensen kunnen op avontuur in het noorden om de eigen wijk of stad opnieuw te ontdekken. Om ze op weg te helpen is er in elke wijk een centraal ‘festivalhart’ met optredens, initiatieven en talenten uit de wijk: de NPD-strook naast het winkelcentrum in Overvecht, het Plantageplein in Ondiep en het Vorstelijk Complex in Zuilen. Voor elke wijk is er bovendien een speciale route uitgestippeld waarmee je de wijk leert kennen.”

Wat ga je zelf doen?
“Bij zoveel mogelijk locaties langs! Ik ben benieuwd naar de sfeer, de reacties van makers en bezoekers en of het ons lukt onze boodschap over te brengen. Ik begin mijn dag denk ik met een regenboogpannenkoek op de CZ-brunch in Ondiep, waar ik ook graag de Ondiepse Kanaries hoor zingen. Ik ben benieuwd naar de presentatie van de werkspooropera in het Vorstelijk Complex, naar de dichtersroute en de muziek van Mr. Gibfunk. Ik sluit af in Overvecht met het optreden van Jermaine Bridgewater op de NPD-strook. Het wordt nog flink doorfietsen als ik tussendoor ook de andere locaties wil zien.”

‘Gevulde Boeddhabuikjes, daar krijg je toch meteen zin in?’

Eerste keer Utrecht
“Ik liep de UIT-dagen toen in hier ging studeren in 2000. Een eindeloos feest met alleen maar leuke nieuwe mensen en plekken. Ik was meteen verkocht en ben nooit meer uit Utrecht weggegaan.”

Tot rust komen
“Als ik mijn hardlooprondje langs het Amsterdam-Rijnkanaal loop van de Gele Brug richting Kanaleneiland. Langs het water mijn hoofd leegmaken. Of op het terras van Café Kanaalzicht. Of een combinatie van die twee.”

Culinair genieten
“Jasmijn en ik! Het Aziatische restaurant aan de Kanaalstraat. Mijn absolute favoriet, echt altijd lekker en verrassend. Ik word alleen al blij van de menukaart. ‘Gevulde Boeddhabuikjes’, daar krijg je toch meteen zin in?”

Leukste avond
“Ik vind te veel leuk. Naar een concert van TivoliVredenburg en voorstellingen in Theater Kikker en de Stadsschouwburg, de Dom beklimmen by night met goeie verhalen van een gids. Ik kan er niet tussen kiezen.”

Lievelingsplek
“De Minrebroederstraat midden in het centrum. Ik ging er voor het eerst samenwonen op tweehoog boven de treintjeswinkel, midden tussen de kerken. Op zondagochtend kregen we een waar kerkklokkenconcert, dat vond ik heerlijk wakker worden. Het terras van De Zaak om de hoek is altijd gezellig en de oude binnenstad is nog steeds prachtig.“

Lievelingswinkel
“Kathmandu aan de Oudegracht – vol stoere outdoorspullen, daar wil je direct door op reis. En de Emmaus in Lombok: omdat ik het heerlijk vind om er rond te snuffelen, maar zeker ook omdat meer spullen een tweede leven verdienen. Ik haal er van alles, van kinderspeelgoed en -laarzen tot een bijzondere feestoutfit en kerstboomversiering.“

Foto: Juri Heinsch

Mooiste herinnering
“Toen mijn oudste dochter geboren was en we het Diakonessenhuis uitliepen, voelde ik oprechte verbazing dat de wereld gewoon door was gegaan. Zomaar, terwijl ons zo iets bijzonders was overkomen! Ik herinner me alles – de draaideuren van het ziekenhuis, de auto op de parkeerplaats, de rit naar huis – nog zó gedetailleerd. Het leek of alle filters wegvielen en ik de stad opnieuw voor het eerst zag.”

Favoriete Utrechter
“Paralympiër KeesJan van der Klooster. Het zelfstandiger maken van gehandicapte kinderen is zijn passie. Als je hem bezig ziet en de reacties hoort van een kind dat voor het eerst alleen op pad durft in de rolstoel, krijg je kippenvel. Inspirerend en enthousiast, helemaal op zijn eigen manier bezig met het verbeteren van de wereld. Dat soort idealisten mogen er meer zijn.”

Favoriete weekend
“Zaterdagochtend met de kids naar zwemles en klimles, daarna met mijn lief mountainbiken bij Lage Vuursche en na afloop een lekker biertje drinken en uit eten in het nieuwe restaurant in de blokhut aan het bos, of naar de sauna in Spa Sereen. Zondag met de kinderen naar het Gagelbos, met z’n allen lunchen bij Kanaalzicht en barbecueën met vrienden in de tuin of in het park.”

Inspirerend
“Wat ik allemaal voor Culturele Zondagen zie, is leuk en inspirerend. Maar mijn eigen creativiteit komt het best op gang als ik op de racefiets zit of hardloop; een leeg hoofd geeft ruimte voor ideeën.“

Droomhuis
“Ik zou wel in houtzaagmolen De Ster in Lombok willen wonen. Of in een oude boerderij in het bos op de heuvelrug.”

Utrecht is…
“…mijn stad. Ik woon, werk en leef er. En daar ben ik nog steeds zo blij mee.”

geen Reacties

Reageren

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).