Utrecht volgens Queridon oprichter Barbara Klomp: ‘Als je gaat inburgeren, moet je meteen mee kunnen doen’ | De Utrechtse Internet Courant Utrecht volgens Queridon oprichter Barbara Klomp: ‘Als je gaat inburgeren, moet je meteen mee kunnen doen’ | De Utrechtse Internet Courant

Utrecht volgens Queridon oprichter Barbara Klomp: ‘Als je gaat inburgeren, moet je meteen mee kunnen doen’

Utrecht volgens Queridon oprichter Barbara Klomp: ‘Als je gaat inburgeren, moet je meteen mee kunnen doen’
Foto: Bas van Setten
Barbara Klomp richtte samen met haar man Gerard Kluter drie jaar geleden Queridon Taal & Horeca op. De Utrechtse stichting geeft nieuwkomers een start op de arbeidsmarkt. De inburgering wordt gecombineerd met werkervaringsplekken, stages en excursies. Ze werken onder meer samen met The Colour Kitchen, ZIMIHC en Utrechtse festivals, zoals Le Guess Who? en Tweetakt. In mei wonnen Barbara en haar man met hun stichting de Diversiteitsprijs 2020. We vroegen Barbara wat ze zo leuk vindt aan haar werk en waar ze trots op is als Utrechter.

Barbara Klomp richtte samen met haar man Gerard Kluter drie jaar geleden Queridon Taal & Horeca op. De Utrechtse stichting geeft nieuwkomers een start op de arbeidsmarkt. De inburgering wordt gecombineerd met werkervaringsplekken, stages en excursies. Ze werken onder meer samen met The Colour Kitchen, ZIMIHC en Utrechtse festivals, zoals Le Guess Who? en Tweetakt. In mei wonnen Barbara en haar man met hun stichting de Diversiteitsprijs 2020. We vroegen Barbara wat ze zo leuk vindt aan haar werk en waar ze trots op is als Utrechter.

 Waarom is Queridon opgericht?

“De echte oorzaak is voornamelijk de onvrede met de huidige manier van inburgering. Over het algemeen krijgen nieuwkomers twee à drie dagdelen per week taalles, maar verder zien of spreken ze geen Nederlanders. Op het moment dat je gaat inburgeren, moet je meteen mee kunnen doen. Dat zorgt voor een gevoel van eigenwaarde. Als je ergens nieuw bent, moet je mensen leren kennen en de taal horen. Ik merkte dat dit bij veel taalaanbieders niet gebeurt. Je moet vanaf dag één onderdeel uitmaken van de stad. Dat hoeft echt niet te wachten totdat mensen hun taalniveau op orde hebben. Je kan al snel iets betekenen.”

Waarom zijn jullie de stichting met zijn tweeën gestart?

“Gerard is chef-kok en leermeester is zijn expertise. Taal en onderwijs zijn die van mij. We hebben het vaker over onze onvrede met de inburgering gehad. Wat als wij het mogen bedenken? Ik werkte bij verschillende taalscholen waar ook stages aan werden geboden, maar dat werkte niet. Een paar jaar geleden was er een enorm tekort aan mensen in de horeca. Op wandelvakantie dachten Gerard en ik: dit moet en kan anders. Laten we het gewoon doen.”

Wat vind je zo leuk aan dit werk?

“Het is een fijne doelgroep om mee te werken en het confronteert me vaak met mijn vooroordelen. Ik ben in Nederland geboren en heb alle kansen gehad. Door dit werk stap ik uit mijn denkkader. Verder vind ik het heel erg belangrijk om iets te doen dat nut heeft. We zien bij onze groepen dat het slagingspercentage voor de inburgering hoger is dan gemiddeld. De deelnemers zijn zelfverzekerder en durven meer. Ze gaan bijvoorbeeld al sneller in hun eentje met de bus of naar de dokter. Eerder durfden ze dat niet, maar nu vinden ze het minder eng.”

 Wat zijn de toekomstplannen van de stichting?

“Hopelijk kunnen we een voorbeeld zijn van hoe inburgering kan – en onze ogen moet. Dit kan ook in de zorg, bouw en het onderwijs. Vanaf het begin meewerken terwijl ze nog aan het inburgeren zijn. Wij richten ons nu vooral op laag tot midden opgeleid. Het zou ook moeten kunnen als iemand bijvoorbeeld docent wil worden. Zo kan elke doelgroep aan de slag en kan je echt maatwerk bieden. Dan ga je uit van wat mensen kunnen en willen en dring je niets op. Op die manier kan iemand zich zo goed mogelijk ontwikkelen tijdens het inburgeringstraject.”

Wat is je lievelingsplek in Utrecht?

“Ik woon en werk in Overvecht. Dat vind ik een hele fijne plek. Het is er heel groen. Het is heerlijk om langs de Vecht de stad uit te open in de richting van Oud Zuilen en Slot Zuylen. Daarna weer via de andere kant terug en eindigen op het terras van The Colour Kitchen.”

Wat is je lievelingswinkel in Utrecht?

“Dat is Boekhandel Bijleveld. Daar kom ik regelmatig, ook als ik thuis genoeg boeken heb om te lezen. Ze geven goed advies en gaan met je in gesprek. Ze komen altijd met een goed boek. Het zijn vakmensen met passie voor hun vak en literatuur.”

Waar ben je trots op als Utrechter?    

“Ik vind het heel fijn dat ik iedereen kan aankijken en groeten, zoals hier in Overvecht. Het is knus. En goddank is er veel cultuur en zijn er theaters, festivals en musea. Er zijn prachtige ontwikkelingen en organisaties die vanuit de kracht van burgers ontstaan. Mensen knokken belangeloos voor elkaar. Er is een groot sociaal netwerk, zoals in de bibliotheken, buurthuizen en bij vrijwilligersorganisaties.”

Wat was het beste optreden dat je ooit in Utrecht gezien hebt?

“Dat was Stromae in 2014. Hij speelde toen in de Rode Doos langs de snelweg bij Leidsche Rijn. TivoliVredenburg was toen aan het verbouwen. Het regende gigantisch die dag. Iedereen kwam aan met regenpakken, maar tijdens zijn optreden danste en sprong de zaal. Hij gaf een theatervoorstelling met alles erop en eraan: licht, beeld, film, alles bij elkaar.”

 Utrecht is…

“… de stad waar ik me thuis voel.”

5 Reacties

Reageren
 1. Scherpschutter

  Ik ben het op zich wel met mevrouw eens dat de huidige aanpak van de overheid hopeloos faalt (ga eens in Denemarken kijken voor inspiratie en succesverhalen, die sturen je gewoon weg als je de inburgeringscursus niet haalt…), maar waar ik wel een beetje moeite mee heb is die slappe insteek en neiging om mensen maar continu het handje vast te houden en ze in slachtofferrollen de duwen…

  Kijk, als je hier naartoe komt dan is het in de eerste, tweede, derde, vierde en vijfde plaats natuurlijk je EIGEN verantwoordelijkheid dat je met gierende bloedspoed de taal leert om succesvol mee te draaien. Diegenen die deze basisverantwoordelijkheid menen te kunnen verontachtzamen hebben geen slap handje nodig, maar een spreekwoordelijke schop onder hun hol…

  Ik kan gewoon niet zo goed tegen de ondertoon in dit hele bericht: ‘mensen die bang zijn om met de bus te gaan of om naar de doktor te gaan’. Kom op zeg…We hebben hier met zeer dappere volwassenen te maken die vaak zelfs de ballen hadden om een woeste oceaan over te steken in een rubberboot. Zou u het durven? Ik weet het niet of ik het zou doen…Dit zijn extreem moedige mensen die alles op het spel hebben gezet, maar deze (geparafraseerd) ‘arme en zielige’ mensjes durven niet naar een doktor of een bus in…?! Kom op nou zeg….

  Laten we ophouden immigranten te zien als een stel hulpelozen die hier bibberend van angst in een hoekje zitten te wachten tot die lieve Nederlandse mevrouw met weeige glimogen en zelfvoldane glimlach als een moderne Maria Magdalena de hand uitsteekt en simpelweg erkennen dat immigranten uit twee groepen bestaan. 1) Een kleine groep ultieme helden die zich hier zonder enige hulp ook fantastisch redden en fenomenaal bijdragen omdat ze het juiste karakter hebben en 2) een enorme groep kanslozen die of niets te zoeken hebben in deze hoogtechnologische en ontwikkelde Eerste Wereldsamenleving of er geen moer om geven zolang ze maar van alle voorzieningen kunnen profiteren….

  Het vrijblijvende moet van inburgering moet eraf. Je haalt het in een jaar en mag blijven (Deense model) of je haalt het niet en je mag weer weg. Punt. En als meewerken daar aan bijdraagt (geloof persoonlijk van niet, is in Denemarken ook geen sprake van) dan is het prima om dit soort oplossingen te hanteren. Feit is echter als u het mij vraagt: het enige(!) dat een immigrant nodig heeft is intrinsieke motivatie…

 2. Bromsnor

  Bromsnor vindt Barbara een tof wijf.

 3. Bromsnor

  Bromsnor denkt dat Scherpschutter de zelfredzaamheid van een groot deel (50%?) van de bevolking overschat.

 4. Pee

  @ scherpschutter
  Helemaal mee eens.

 5. Pee

  @ bromsnor
  Ik denk dat jij de luiheid en gemakzucht van figuren die hierheen komen onderschat, omdat er geen gevolgen aan vastzitten als ze geen inburgeringscursus doen.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).