Utrecht volgens schrijver Rob van Scheers: ‘Utrecht’s got soul’ | De Utrechtse Internet Courant Utrecht volgens schrijver Rob van Scheers: ‘Utrecht’s got soul’ | De Utrechtse Internet Courant

Utrecht volgens schrijver Rob van Scheers: ‘Utrecht’s got soul’

Utrecht volgens schrijver Rob van Scheers: ‘Utrecht’s got soul’
Foto: Marleen Stoker
Rob van Scheers (1959) is cultuurreporter voor het weekblad Elsevier en de auteur van onder meer de biografie van Paul Verhoeven, met wie hij samen Jezus van Nazareth schreef. In het najaar van 2018 komt er een nieuwe editie van De Kleine Parade uit, zijn cultboek over Utrecht.

Rob van Scheers (1959) is cultuurreporter voor het weekblad Elsevier en de auteur van onder meer de biografie van Paul Verhoeven, met wie hij samen Jezus van Nazareth schreef. In het najaar van 2018 komt er een nieuwe editie van De Kleine Parade uit, zijn cultboek over Utrecht.

Waar komt je passie voor schrijven vandaan?

“Dat is iets wat er al in zat, en dat bleek pas later. Ik vind het spannend om de werkelijkheid om me heen te vatten in woorden, om dingen te componeren en mooie montages te maken. Ik ben nieuwsgierig en het schrijverschap is het beste alibi om ergens binnen te komen. Het heeft me alles gebracht waarop ik hoopte.”

Je schrijft over muziek en film, ooit overwogen om daar zelf iets mee te gaan doen?

“Ik speel gitaar en ik zing. Mijn band heet The Cold Hard Facts of Life en we maken Americana, alternatieve countrymuziek. We hebben een kern van vijf muzikanten, maar soms schuiven er vrienden aan en zijn we met meer. We maken wel eens muziek voor de VPRO en spelen op feesten en partijen, we hebben in Tivoli de Helling gestaan. Ik sluit niet uit dat ik ooit een documentaire maak – ik heb al eens een stripverhaal over Joeri Gagarin uitgebracht, de eerste mens in de ruimte, dat eigenlijk gewoon een storyboard is zoals je die zou maken voor een speelfilm.”

Staan er nog nieuwe boeken op de planning?

“In het najaar van 2018 komt een nieuwe editie van De Kleine Parade uit, mijn cultboek over Utrecht. Die wordt aangevuld met allerlei nieuwe dingen. Daarnaast ga ik tussendoor een boek schrijven over de Utrechtse voetbalschool, over de grote jongens die uit Utrecht komen en het internationaal gemaakt hebben: Marco van Basten, Willem van Hanegem, Tonny van der Linden. Het komt in mei uit en krijgt de titel Oorlog in de zestien en het gaat vooral over de mentaliteit die we in Utrecht kennen.”

‘Utrecht’s got soul

Mooiste herinnering

“De sterrenwacht Sonnenborgh is voor mij een mythische plek. Ik groeide op in het tijdperk van de Apollo, verhalen over de ruimtevaart en de eerste man op de maan. Toen ik negen was, vroeg ik professor Kees de Jager die bij Sonnenborgh werkte in een brief of ik langs mocht komen bij de sterrenwacht. Hij is astronoom en was deskundige in de tv-uitzending over Apollo. Hij heeft mij daar ontvangen en dat was geweldig. Voor mijn boek over Utrecht interviewde ik hem op dezelfde plek, bij de sterrenwacht: het cirkeltje was rond.”

Utrecht mist…

“Niet veel, maar het wordt wel een beetje vol. Jarenlang werd me gezegd dat ik naar Amsterdam moest verhuizen, maar dat is de buitenwereld – Utrecht is mijn binnenwereld. Deze stad was jarenlang het best bewaarde geheim van de kosmos, maar wordt nu te grabbel gegooid; je struikelt over de Chinese toeristen, de Airbnb’s poppen uit de grond en ik heb mijn twijfels over of dat goed is. We moeten oppassen dat we niet veel kwijtraken.”

Lekkerste biertje

“Bij Springhaver, een mooi, vervallen café. De mensen die er werken zijn ongelooflijk aardig. Het lijkt alsof ze erop uitgezocht worden. Er staat een tafeltje achterin de zaak waaraan menig literair boek bedacht is. Primus is ook leuk, een soort academisch café. Vroeger ging je voor het beste biertje naar Kafe België, maar tegenwoordig hebben ze overal van alles op de wisseltap.”

Trots

“In de jaren dertig was hier een discussie gaande onder de lokale kunstenaars, onder wie Marsman en Koch, over de ziel van de Utrechter. Die hebben ze teruggebracht naar de kortst mogelijke samenvatting. Volgens hen typeert de ziel van de Utrechter zich door de volgende zin: ‘Alles is niets’. We zijn inderdaad down to earth en dat vind ik goed.”

Beste optreden

Om artiest Little Steven te citeren: Utrecht’s got soul. Little Steven and the Disciples of Soul speelde onlangs in de Grote Zaal van TivoliVredenburg – het muziekcentrum is natuurlijk veel te groot en megalomaan voor deze stad, maar geeft goed de botsing weer tussen wat er nu is en wat er ooit was. Het concert was geweldig.”

geen Reacties

Reageren

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).