Utrecht volgens stand-up comedian Anuar: ‘Het bleek dat The New York Times wist wie ik was’ | De Utrechtse Internet Courant Utrecht volgens stand-up comedian Anuar: ‘Het bleek dat The New York Times wist wie ik was’ | De Utrechtse Internet Courant

Utrecht volgens stand-up comedian Anuar: ‘Het bleek dat The New York Times wist wie ik was’

Utrecht volgens stand-up comedian Anuar: ‘Het bleek dat The New York Times wist wie ik was’
Anuar signeert zijn nieuwe boek bij Boekhandel Broese
De Utrechtse comedian Anuar Aoulad Abdelkrim (40), beter bekend onder zijn artiestennaam Anuar, heeft zijn tweede boek uitgebracht: Het zal je broertje maar zijn. De boeklancering was in de Utrechtse Boekenbar op 19 januari. Een paar dagen daarna ontving Anuar een handgeschreven brief van burgemeester Jan van Zanen: hij is trots op Anuar. We vroegen Anuar naar zijn Utrecht, waarom hij zo van zijn werk houdt en waar hij trots op is als Utrechter.

De Utrechtse comedian Anuar Aoulad Abdelkrim (40), beter bekend onder zijn artiestennaam Anuar, heeft zijn tweede boek uitgebracht: Het zal je broertje maar zijn. De boeklancering was in de Utrechtse Boekenbar op 19 januari. Een paar dagen daarna ontving Anuar een handgeschreven brief van burgemeester Jan van Zanen: hij is trots op Anuar. We vroegen Anuar naar zijn Utrecht, waarom hij zo van zijn werk houdt en waar hij trots op is als Utrechter.

Waarom ben je begonnen met boeken schrijven?

“Ik was op zoek naar een uitlaatklep, naar een andere manier om een verhaal vertellen. Ik schreef, naast mijn theatershows, ook voor tv-programma’s en ik had ideeën waar ik niks mee deed. Ik verveel me regelmatig in de kleedkamer of in de trein naar een show. Dan wil ik niet achter een tablet zitten, of mijn telefoon. En die creativiteit moet er toch uit. Met schrijven kan ik rustig mijn ding doen en mezelf kwijtraken in dromen en fantasieën. Ik raad het iedereen aan.”

Wat vind je het leukst aan je werk?

“Verhalen vertellen, want verhalen kennen geen afkomst of verschillen. Verhalen overstijgen het menselijke, want ieder mens houdt van verhalen. En iedereen is welkom bij mijn shows, ongeacht afkomst, politieke voorkeur, geloof of sekse. Ken je iemand die niet houdt van lachen? Dat is mijn ding: met humor de wereld omarmen en verbinden. Ik heb altijd een hele gemengde zaal. Iedereen is welkom en zit er dan ook. Ik weet dan niet of iemand net ruzie heeft gehad, of hun relatie net uit is, of ze ontslagen zijn of ziek. Maar uiteindelijk komen we voor één ding: samen lachen.”

Wat vond je van de brief die je van de burgemeester hebt gekregen?

“Echt heel mooi en lief. Hij was ook bij de boeklancering. Het eerste exemplaar heb ik aan hem overhandigd. In de brief schrijft hij dat hij trots op me is: als comedian, auteur en Utrechtse verbinder. Zo’n brief wakkert het vlammetje nog meer aan om een derde boek te schrijven. Ik ben niet bezig om bekend te worden, maar gewoon om mijn ding te doen. Volg je gevoel en je hart: dan blijft het echt en eerlijk.”

Je bent in 2017 geïnterviewd door The New York Times over de relatie tussen Nederlanders en immigranten. Hoe was dat?

“Ik dacht eerst dat het een grap van collega’s was. Maar het bleek dat The New York Times  precies wist wie ik was, wat ik deed en daarvan waren ze onder de indruk. We gingen in gesprek en ze kwamen kijken verschillende shows. Het was wel echt heel apart. En het stond gewoon op de voorpagina. Ik begrijp wel dat de burgemeester trots was.”

Wat zijn jouw ambities?

“In oktober sta ik na drie jaar weer in het theater. Het was goed om even afstand te nemen. Ik wil mezelf niet blijven herhalen, maar wel op mijn manier mijn stem laten horen. Aan het derde boek ga ik rustig beginnen, maar eerst volle focus op de nieuwe show.”

Hoe en wanneer was je voor de eerste keer in Utrecht?

“Ik ben hier geboren en getogen: geboren in het Wilhelmina Kinderziekenhuis en opgegroeid in Overvecht. Utrechtser kan het niet.”

Wat kom je tot rust in Utrecht?

“’s Middags is dat Cupp aan de Nobelstraat. Peter, de eigenaar, weet precies hoe laat ik langskom. ’s Avonds is dat Fezz Lounge aan de overkant. Na een show ben ik daar vaak te vinden. Je kunt er echt ontspannen en terecht voor een ouderwets lekker Marokkaans potje thee. Het is niet zo lawaaierig en je kan er gewoon rustig zitten en ontspannen. Er is geen dj en er staat niet om de twintig minuten iemand naast je tafel. De foto bij het artikel in de The New York Times is daar ook genomen.”

Wat is je lievelingswinkel in Utrecht?
“Eigenlijk het hele nieuwe Hoog Catharijne. Daar ben ik echt trots op en kom ik graag om te winkelen. Het mocht wat kosten, maar het is heel mooi geworden. En nog steeds wordt er hard aan gewerkt.”

Waar ben je trots op als Utrechter?

“Op de jongens van Het Comedyhuis, omdat zij het toch maar hebben geflikt om een Utrechtse stand-up comedyclub te openen. In mijn beginperiode moest ik altijd naar Amsterdam, maar nu kan ik bij wijze van spreken mijn nieuwe materiaal om de hoek testen. Ook hebben ze een groot comedyfestival opgezet: het Utrecht International Comedy Festival. In TivoliVredenburg staat er dan in elk hoekje en gaatje iemand op te treden.”

Wat is je droomhuis in Utrecht?

“Ik heb niet echt een droomhuis, maar het zou mooi zijn als er meer ruimte zou komen in Overvecht. Wat flats eruit, minder druk en meer eengezinswoningen. Maar Utrecht is the place to be. Utrecht bloeit en verandert. Het is waar ik geboren ben en van hou.”

Utrecht is …

“… mijn thuis.”

1 Reactie

Reageren
  1. Jurg (van het Utrecht International Comedy Festival)

    Dank voor de shout-out, Anuar! En Anuar is natuurlijk weer veel te bescheiden om het zelf te zeggen, maar deze Utrechtse stand-up comedy-held is op zaterdag 9 maart ook zelf te bewonderen op het Utrecht International Comedy Festival in TivoliVredenburg. Overvecht represent!

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).