Utrecht volgens Tom Staal: “We zijn een GroenLinks-mag-niet-stad geworden” | De Utrechtse Internet Courant Utrecht volgens Tom Staal: “We zijn een GroenLinks-mag-niet-stad geworden” | De Utrechtse Internet Courant

Utrecht volgens Tom Staal: “We zijn een GroenLinks-mag-niet-stad geworden”

Utrecht volgens Tom Staal: “We zijn een GroenLinks-mag-niet-stad geworden”
Foto: Bas Niemans
De Utrechtse Tom Staal (39) kreeg landelijke bekendheid als de vlijmscherpe verslaggever die eerst voor GeenStijl en later voor PowNed veel spraakmakende reportages maakte. Eind mei liet hij aan DUIC weten per direct te stoppen bij PowNed: “Ik hou van humor en harde journalistiek, maar het moet wel ergens over gaan.” Dit besloot hij toen in de Tweede Kamer ministers moest interviewen over de trui van Mark Rutte bij de Toppers.

De Utrechtse Tom Staal (39) kreeg landelijke bekendheid als de vlijmscherpe verslaggever die eerst voor GeenStijl en later voor PowNed veel spraakmakende reportages maakte. Eind mei liet hij aan DUIC weten per direct te stoppen bij PowNed: “Ik hou van humor en harde journalistiek, maar het moet wel ergens over gaan.” Dit besloot hij toen in de Tweede Kamer ministers moest interviewen over de trui van Mark Rutte bij de Toppers.

Wat is het hoogtepunt van je journalistieke carrière?
“De reportage over Straatsburg en Brussel voor GeenStijl. Daar betrapte ik onder andere twee frauderende Europarlementariërs.”

Je bent nu een maand gestopt bij PowNed. Hoe zie jij je toekomstige journalistieke carrière?

“Ik zie mezelf minder journalistieke dingen doen, minder gerel en gedram. Al zal ik nog steeds niet snel opzij gaan en als ik de gemeente of welke overheid dan ook kan betrappen op misstanden, zal ik het zeker niet laten. Maar ik wil me meer gaan richten op de verhalen achter mensen, zowel in Utrecht als landelijk en dan vooral online. Ik vind dat de onlinemarkt voor 28- tot 50-jarigen nauwelijks wordt bediend op het internet. Die hebben naar mijn mening behoefte aan wat meer diepgang in plaats van de snelle drie minuten durende items en vlogs.”

Wat vind je van het journalistieke landschap in Utrecht?

“Er zijn leuke lokale nieuwssites in Utrecht, maar ik zie af en toe ‘nieuwsberichten’ voorbijkomen over Excelsior. Dat is een Rotterdamse voetbalclub waar vorig jaar een trainer aan het roer stond die in De Meern woont. Hartstikke leuk, maar voor een Utrechter echt volledig oninteressant. Ik mis diepgang en wat kritische journalistiek over de lokale politiek hier. Het is er wel, maar te weinig. Soms denk ik weleens dat Straatnieuws hier nog de beste krant is.”

Eerste keer in Utrecht

“Ik was zestien jaar en had de finale van de Kunstbende gehaald. In die finale in Utrecht ging ik roemloos ten onder. In de Mad Mick & Big Mamou dronk ik toen voor het eerst bier. Waggelend door de stad wist ik het zeker, dit wordt straks mijn statsie. Drie jaar later woonde ik hier.”

Culinair genieten

“Dat is verdomd lastig hier. Het probleem hier is dat ze vaak hip of bijzonder willen doen, maar een simpele biefstuk niet eens kunnen bakken. Grappig genoeg eet je bij een aantal ‘goedkopere’ zaken wel goed. Zo at ik laatst voor een tientje een bijzonder goede schnitzel bij Kartoffel, of een goede biefstuk bij de Vingerhoed. Ik hoor trouwens wel goede verhalen over Podium onder de Dom. Daar wil ik zeker snel heen, maar dan moet ik wel even sparen.”

Favoriete weekend

“Mijn leven is bijzonder onregelmatig, dus weekend ken ik niet echt. Maar als ik dan toch vrij ben, is het echt heel saai. Op zaterdag rustig ontbijten bij Bond en Smolders met een krantje en zondag naar de Galgenwaard met mijn vrienden. Beetje schelden, beetje zingen en vaak teleurgesteld weer naar huis, maar altijd genieten van het stadion, de worst, het bier, de Utrechtse humor om je heen en het meeblèren met liedjes van Herman Berkien. Veel meer heb ik niet nodig.”

Lievelingswinkel

“Telt een barbier ook als winkel? Zo ja, dan kom ik graag in het oude brugwachtershuisje waar Pascal in volledige jaren vijftig stijl mijn baard onder handen neemt.”

Trots als Utrechter

“Dat we eigenlijk gewoon een heerlijk dorp zijn. We hebben, indien je wil, de anonimiteit van een grote stad, maar ook het knusse van een dorp. We hoeven hier niet zo nodig voorop te lopen. Utrecht bruist ook niet zozeer; Utrecht borrelt.”

Favoriete Utrechter

“Henk Westbroek. Ik ben geen persoon die mensen veren in hun reet steekt, maar van Henk ben ik gaan houden. Hij heeft me vaak geholpen en is altijd eerlijk en recht door zee.”

Grootste ergernis

Zo, heb je even? Het zal je niet verrassen, maar de politiek hier vind ik echt verschrikkelijk. We zijn een GroenLinks-mag-niet-stad geworden. Of D66, ook zo’n neppartij. Jaren geleden mochten we via een referendum kiezen of we meer of minder koopzondagen wilden. De stad zei nee. Wat doen die nepdemocraten: ze rammen het er tien jaar later zonder referendum alsnog doorheen. Nou zullen die zondagen me jeuken, maar de stad zei nee, dan ben je natuurlijk een slappe zak hooi als je het tien jaar later niet durft te vragen aan de inwoners. Of hoe we met het Zandpad zijn omgegaan, omdat we hier een burgemeester hadden die nog even goede sier wilde maken voordat hij vertrok. Gooide zo dik driehonderd dames werkeloos de straat op. En nu? Nu worden er miljoenen uitgegeven om de Hardebollenstraat prostitutievrij te houden en bouwen we een compleet nieuwe rosse buurt honderd meter van het Zandpad. Het zit er dus eigenlijk al, maar we knallen er nog wat miljoenen tegenaan. Compleet krankjorum.”

Utrecht is …

“Een statsie in het hartsie van het land en daar is van alles aan de hand.”

Deze rubriek verscheen eerder in de DUIC krant:

22 Reacties

Reageren
  1. Erik

    De ondernemers in de binnenstad wilden elke zondag koopzondag.
    De gemeenteraad heeft dat gehonoreerd, dus hoezo groen-links-mag-niet-stad?
    Overigens stemde GL verdeeld.

    Wie is Tom Staal anyway?

  2. J.

    Gewon lekker reg voor ze roap. Kan me wel vinden in vooral zijn mening over de politiek.

  3. Geenstijl@Utrecht

    Hoi Tom,

    Ik hoop echt dat er iets op jou pad komt wat een journalistieke uitdaging zal zijn, ik wens jou in ieder geval veel succes, voor nu en in de toekomst.

  4. Joost

    “Het moet wel ergens over gaan”. Voor die conclusie hoef je geen 2 minuten PowNed te kijken. Sommige mensen hebben blijkbaar iets meer tijd nodig.

  5. Scherpschutter

    Nee, Utrecht is geen Groenlinks stad. Dat vind ik gechargeerd. Het goede nieuws is dat we nog decennia verwijderd van die totale dystopie.

    In een echte Groenlinks-stad zouden de belastingen 95% zijn, is het eten van dierlijk vlees verboden voor mensen, is uniforme grijze kleding van sojaplanten en (louter biologisch) plantaardig voedsel enkel op de bon verkrijgbaar, zijn huisdieren niet toegestaan, is privaat huizenbezit afgeschaft, rijden er geen auto’s en brommers meer door de stad maar paarden en koetsen, wordt iedereen die zich openlijk uitspreekt tegen ‘De Revolutie’ publiekelijk aan de schandpaal geknoopt, bestaat er geen geld meer, betekent onderwijs krijgen de 99 zegeningen van het multiculturalisme blind op te kunnen dreunen, is intussen half Afrika verwelkomd, brandt er in de avond geen licht, zijn er energiehandhavingstroepen op straat om daarop toe te zien, is de stad compleet overwoekerd met planten, zijn alle gebouwen vervallen en worden nieuwe gebouwen Sovjet-style opgezet en bent u de laatste 5% van uw vrije inkomen kwijt aan het betalen van een Co2 belasting over onvrijwillig weggeglipte gasvormige ontlasting.

    Nee. Een Groenlinks-stad zijn we nog niet Tom. Het griezelige is wel dat we die kant op lijken te gaan.

  6. Jansen

    Hansje Oudwijk. Scheprshutter?

    Zonnesteek? Het verklaart waarom je weer in alter ego’s aan het vervallen bent.

    Houd toch eens op met het overdrijven van zaken en het zwart maken van andersdenkenden. Het slaat helemaal nergens op wat je roept.

    Als je al kritiek geeft, hou het dan bij de feiten ipv over andersmans rug je eigen gelijk willen halen.

    Misschien je wat meer met jezelf en je eigen leven bezig houden.

  7. Bert van Sloten

    Tom Staal?! Nooit van gehoord. Is dit zijn echte naam of zijn artiesten naam? Zijn er eigenlijk mensen die naar PowNed kijken (eerlijk)?

  8. Paul

    Tom

    Spijker op de kop!

    En let goed op de volgende reacties…links kan totaal niet tegen kritiek. Valt mee dat je dit zonder censuur mag zeggen in DUIC.

  9. Maarten

    Met een Pow News verslaggever hoef je nooit uit te kijken, je weet dat het inhoudsloos is zolang links er maar van langs krijgt…

    Maar tussen haakjes zonder links zou de Catherijne snelweg inmiddels doorgetrokken zijn tot de Oudegracht…LOL

  10. Objectivist

    @Scherpschutter 21/7/2016 – 16:56

    Zulks een rooskleurige opvatting van hoe een Groenlinkse stad eruit zou zien! U is een positief en optimistisch mens.

    Bij Groenlinks vind je de echt hardnekkigen hoor. Vraag Paul Rosenmuller anno 2016 hoe het toch kan dat de Revolutie onder Pol Pot in Cambodja mislukte en hij zal u nog altijd met een beteuterd gezicht en pruillipje antwoorden dan het kwam doordat het regime niet streng genoeg was en teveel ruimte aan het kapitalisme bood.

  11. Dirk

    Een Groenlinks-mag-niet-stad klinkt wat gechargeerd. Ik vraag me af wat de visie van Staal is op hoe we onze stad bestuurbaar houden en hoe hij de relatie tussen referenda en onze representatieve democratie ziet.

    Wil hij af van de representatieve democratie? Waarom werkt het huidige model van representatieve democratie niet? Komt het door het feit dat kiezers teleurgesteld worden in sommige keuzes van de politiek? Is dat niet een kenmerk van ons model van representatieve democratie, met coalities? Zijn er ook positieve aspecten te ontdekken aan bepaalde keuzes van de politiek (voorbeelden: verbouwing huidige stationsgebied, bouw hoogcatharijne 1973)? Weten we waar Utrecht gestaan had als de bouw van hoog catharijne in 73 met een ‘nee’ geannuleerd was? Is het instellen van de milieuzone in het centrum het offer waard geweest? (wisselgeld voor commerciële ontwikkeling centrum/stationsgebied)? Het aantal diesels van voor 2001 is te verwaarlozen (en de komende jaren zeker), dus is het niet gewoon verkapte winst voor de VVD dat er daardoor flink geïnvesteerd wordt in onze stad door commerciële partijen?

    Als je het volk een absoluut ja of nee geeft dan ontneem je de politiek ook wisselgeld, pragmatisme en de kans om iets met visie neer te zetten: iets waar het nieuwe verkeersbeleid, de milieuzone en de ontwikkeling van het stationsgebied allemaal van geprofiteerd hebben met pragmatische invullingen die de plannen voor alle politieke partijen verzacht hebben. Als je alle drie de plannen apart had voorgelegd dan waren ze hoogstwaarschijnlijk allemaal afgeschoten door het volk. En dan sta je op langere termijn stil als stad, want de plannen die geen direct zichtbare winst opleveren voor bewoners en die op kort termijn een beetje pijn doen worden afgeschoten.

    Men moet hier in Utrecht de pragmatische politieke processen eens wat meer leren waarderen.

  12. .

    Utrecht dorp? GroenLinks? Waar heeft deze gast het over? Utrecht is allang geen dorp meer maar een stad die straks vele steden gaat inhalen!

  13. wimutrecht

    De reacties hebben één ding gemeen; geen enkel historisch besef. Vergeef me aub dat ik Powned met een hoofdletter schrijf want dat moet je verdienen en dan pas is het voor mij ok een eigen naam te “hoofdletteren” @Maarten maakt er helemaal een potje van qua historisch besef. Dat het plan Feuchtinger niet is uitgevoerd is uitsluitend te danken aan de vroegere minister van Cultuur, Recreatie en Maatschappelijk Werk Marga Klompé Zij werd op het spoor gezet van wat er in onze stad stond te gebeuren door een beperkt aantal Utrechters met wel besef van de rijke Utrechtse historie. En dat waren geen mensen uit welke politieke hoek dan ook. Immers de politiek van toen (ALLE partijen) in de raad hadden het plan Feuchtinger omhelst. Grote doorbraken vanuit de 4 windstreken moesten de ring om de binnenstad bereikbaar maken. Singels gedempt trams door de grachten, wijken tegen de grond (Wijk C, Vleutenseweg, Zwarte water, Hopakker, Breedstraat. De plannen waren zo overstelpend dat voordat de minister ingreep sommige delen van het plan al waren geschrapt (trams door de grachten, stopzetten sloop Breedstraat/Hopakker, wijk C). De minister plaatste de Utrechtse binnenstad als geheel onder de Rijksmonumentenwet. De schade van toen kon niet meer ongedaan worden gemaakt. En Maarten dit had dus niets met links/rechts te maken slechts met gezond verstand en historisch besef.
    Overigens heeft in economisch opzicht HC een enorme boost gegeven aan de binnenstad..

  14. wimutrecht

    Politici worden iedere 4 jaar gekozen door het volk. Ik neem aan dat iedereen stemt vanuit een overtuiging en in de verwachting dat de volksvertegenwoordigers deskundigheid bezitten op de vele beleidsterreinen. Is er sprake van ontevredenheid dan volgt iedere 4 jaar een afrekening. Zo simpel is dat. Het instrument referendum is boven de horizon gekomen door politici die graag moeilijke beslissingen willen afschuiven op het volk. Gebrek aan lef, niet staan voor wie je bent, ondeskundigheid zijn allemaal beweegredenen om een minderheid van het volk de kastanjes uit het vuur te laten halen. Er is niets representatiefs aan het referendum en is verre van democratisch. (zie het Oekraïne referendum. Immers het is slechts een minderheid die op basis van emotioneel bedrog zich uitspreekt.

  15. BramD

    Ik ben blij met GroenLinks in onze stad.
    Kijk bijvoorbeeld eens hoe mooi onze Maliesingel weer zal worden.

    Utrecht wordt steeds mooier.

  16. Hans Oudwijk

    Tom Staal heeft wel gelijk natuurlijk maar dankzij o.a. Groen ‘links’ heeft Utrecht nog voor Amsterdam de essentiële noodzaak van genderneutrale toiletten onderkend en kunnen vrouwen én mannen binnenkort gemengd zittend plassen. Betrokken, inclusief en duurzaam.

  17. Kuch

    Goh,

    Het derde alterego van Hansje Oudwijk, Objectivist, hij heeft toegenomen ook onder die naam te schrijven, is ook presente. Wat blijkt? Hansje Oudwijk voert gesprekken met zichzelf. Ik kan dus concluderen dat Hans Oudwijk echt een zonnesteek heeft.

  18. BramD

    @Hans Oudwijk: zoals u al zegt het kan, het hoeft niet.

  19. Justin

    Ik vind het zo jammer dat mensen hier uiterst serieus uitspraken neerzetten als “links kan niet tegen kritiek”. Als je zulke uitspraken in de mond neemt ben je al flink van het padje af. Hoezo generaliserend en neerbuigend? Dat soort hokjesdenken is zo ontzettend ouderwets en je zegt er uiteindelijk helemaal niets mee. Wat echter wel gebeurd is dat je bij mensen een us vs. them gevoel zit te kweken. Haatdragend. En haat, daar hebben we al genoeg van de laatste tijd.

  20. Hans Oudwijk

    Justin 22/7/2016 – 19:16
    Afgezien van de sociaal-maatschappelijke ellende die talloze samenlevingen van linkse politiek en politici ondervinden, is het grappige van linkse mensen dat ze na kritiek op hun politieke ideeën en handelen zij in een aandoenlijke jammerklacht en met een parmantig pruillipje het gelijk van hun criticasters bevestigen. Links kan niet tegen kritiek.

  21. J

    @BramD : maar weer tegen de zin van de bevolking en alleen nav machtspolitiek GroenLinks en D66 volgens mij precies wat Tom Staal bedoelt.

  22. Daisy

    Zo jong en nu al grumpy. Vindt t nooit zo chic staan.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).