Utrecht volgens Kyra Kasel: ‘We maken er een leuke stad van met z’n allen’ | De Utrechtse Internet Courant Utrecht volgens Kyra Kasel: ‘We maken er een leuke stad van met z’n allen’ | De Utrechtse Internet Courant

Utrecht volgens Kyra Kasel: ‘We maken er een leuke stad van met z’n allen’

Utrecht volgens Kyra Kasel: ‘We maken er een leuke stad van met z’n allen’
Kyra Kasel. Foto: Robert Oosterbroek
Kyra Kasel (30) is nog maar kort werkzaam bij het Stut Theater in Overvecht. Na ruim zeven jaar is het tijd voor iets anders. Half november stopt ze bij het  theatergezelschap en verlaat ze de kunstsector. Kyra wordt de nieuwe fondsmanager van het Ondernemersfonds Utrecht. We vroegen haar wat Stut Theater al die jaren zo fijn maakte en waar ze in Utrecht de leukste avond beleeft. 

Kyra Kasel (30) is nog maar kort werkzaam bij het Stut Theater in Overvecht. Na ruim zeven jaar is het tijd voor iets anders. Half november stopt ze bij het  theatergezelschap en verlaat ze de kunstsector. Kyra wordt de nieuwe fondsmanager van het Ondernemersfonds Utrecht. We vroegen haar wat Stut Theater al die jaren zo fijn maakte en waar ze in Utrecht de leukste avond beleeft. 

Wat doet Stut Theater?

“Stut maakt voorstellingen vanuit de eigen verhalen van mensen. We zoeken naar mensen die niet vanzelfsprekend met kunst en cultuur in aanraking komen. En die nooit ontdekt hebben hoe tof toneel kan zijn: om naar te kijken of om zelf te spelen. We zorgen dat mensen hun verhaal op het podium kunnen vertellen. Elk jaar maken we bijvoorbeeld één grote voorstelling. Met doodgewone mensen, die nooit van zichzelf hadden verwacht dat ze toneel zouden spelen, maar een bijzonder verhaal hebben. Daar gaan we mee op tournee. Niet in theaters, maar in buurthuizen en wijktheaters. Mijn verantwoordelijkheid was plat gezegd dat alle voorstellingen op tournee gaan en dat de zalen vol zijn. Door onder andere mensen te werven, verhalen te leren kennen, draagvlak te testen en afnemers te werven.”

Wat vond je zo fijn aan je werk bij Stut Theater?

“Ik raak ontzettend ontroerd van onze voorstellingen. Het zijn mensen die nooit van zichzelf hadden verwacht dat ze op een podium zouden staan. Ze staan er in al hun kwetsbaarheid hun persoonlijke verhalen te delen. De samenstelling van de groepen die we hebben is ook bijzonder: die zie je op straat nooit. Zo hebben we elke donderdag een gratis inloopavond. Dat zijn theaterworkshops voor iedereen die kennis wil maken met Stut en theater. Daar komen allerlei mensen op af: jong, oud, man, vrouw, Utrechters of mensen met een andere achtergrond, maar ook mensen een beperking. Zoiets zie je verder nergens.”

Waarom je nieuwe baan bij het Ondernemersfonds?

“Stut werkt in de haarvaten van de samenleving: de wijken in en daar proberen mensen te betrekken bij kunst en cultuur. Ik heb daar dan ook een groot netwerk opgebouwd en de stad goed leren kennen. Bij mijn nieuwe baan moet ik ook de stad in en alle ondernemers leren kennen: wat leeft er en waar is behoefte aan? Ik moet Utrecht vanuit een andere invalshoek leren kennen en daar verheug ik me op. Hoe maken we van Utrecht een nog leukere stad? Een mooie, interessante stad om te ondernemen. En iedereen mag zelf weten wat de definitie van ‘leuk’ is. Naar mijn idee mag je in de kunstsector niet zeggen dat iets ‘gewoon leuk’ is, want er moet altijd ‘van alles achter zitten’. Daar krijg ik een beetje jeuk van. We maken er gewoon een leuke stad van met z’n allen. Met de inwoners, ondernemers en kunstenaars.”

En waar drink je het lekkerste biertje in Utrecht?

“Ik ben geen bierdrinker, maar hou van wijn. Daar ga ik vaak voor naar Talud9 aan de Donkere Gaard. Als je zegt waar je van houdt, komen ze altijd met een lekkere suggestie. En op zondagavond moeten alle aangebroken flessen van die week op. Dat is een mooie avond om voor goede prijzen lekkere wijnen te drinken. Hun hapjes zijn ook lekker, vooral hun kaasplankje met truffelhoning.”

Waar beleef je de leukste avond in Utrecht?

“Ik ben helemaal fan van het Café Theater Festival. Dat combineert mijn hobby’s: theater kijken en wijn drinken. Ik zet het elk jaar met koeienletters in mijn agenda en dan zorg ik dat ik lekker voorstellingen kan gaan kijken. Het is altijd in het eerste weekend van maart.”

Wat is je lievelingsplek in Utrecht?

“Ik woon met heel veel plezier in Leidsche Rijn, maar daarnaast vind ik het gebied rondom Ledig Erf erg leuk. Winkelen in de Twijnstraat, filmpje pakken bij Louis Hartlooper en eten bij Broei. Laatst had ik een vriendinnenweekend met allemaal meiden uit Groningen. Toen heb ik ze dit gedeelte van Utrecht laten zien, want het is zo’n mooi stukje.”

Wat was het beste optreden dat je ooit in Utrecht gezien hebt?

“Dat is een voorstelling van Stut Theater die nog tot december loopt: de wijktournee van BuitenGewoon. Daar komt al mijn ervaring die ik de afgelopen jaren heb opgedaan samen. Het is een beetje mijn kindje. Het is belangrijk dat er veel kunst en cultuur in de wijken is. Er zijn prachtige buurthuizen en wijktheaters met mooie zalen. Ons publiek zijn vaak mensen die maatschappelijk onder druk staan, het financieel niet breed hebben of andere redenen waardoor ze niet vanzelfsprekend van al het binnenstad-aanbod gebruik kunnen maken. Daarom moeten we de wijken ingaan. De voorstelling loopt hartstikke goed. Het zijn vijf spelers en het gaat over erbij horen. De spelers hebben zich allemaal wel eens een buitenbeentje gevoeld in hun leven en delen hun verhaal. We creëren een soort feest der herkenning voor alle Utrechtse buitenbeentjes.”

Utrecht is… 

“… een heerlijke stad met een enorme rijkdom aan diversiteit, ik voel me er helemaal thuis.”

6 Reacties

Reageren
 1. George Knight

  Design-goeroe Benno Premsela presenteerde in zijn huis aan een Amsterdamse gracht samen met zijn partner Friso Broeksma gedurende vele jaren tentoonstellingen. Eind jaren 1980 en begin 1990 kwam ik er regelmatig. Onder meer de Utrechtse beeldhouwer Ruud Kuijer liet er toen kleine betonnen sculpturen zien.

  De eerste keer ging ik behoorlijk nat toen Benno me vroeg wat ik ervan vond. Ik wist het niet goed en antwoordde ontwijkend: ‘leuk’. Dat was de laatste keer dat ik ooit over kunst heb gezegd dat ik het ‘leuk’ vond. Want Benno legde me op een scherpe en duidelijke manier uit dat je dat niet over kunst kunt zeggen omdat ‘leuk’ niks betekent. Intuïtief wist ik dat ook wel omdat me dat was bijgebracht tijdens een studie in een kunstvak, maar pas toen iemand me dat zo hard vertelde realiseerde ik me dat echt.

  Kyra Kasel solliciteert naar zo’n moment, namelijk dat zij tot het volle besef komt dat het gebruik van ‘leuk’ in de kunst nietszeggend is en beter vermeden kan worden. Zij is blijkbaar nog niet tot inzicht gekomen.

  Kasel verwondert zich erover dat je in de kunstsector niet zomaar mag zeggen dat iets ‘gewoon leuk’ is, omdat, zo vervolgt zij, ‘er altijd van alles achter moet zitten’. Dat zijn twee misverstanden.

  Je mag in de kunstsector best zeggen dat je iets ‘gewoon leuk’ vindt. Alleen, je laat je daarmee als iemand kennen die geen scherp oordeel heeft en nog niet goed beseft hoe je het beste zinvol over kunst kunt praten. Iedereen mag voor zichzelf beslissen om over kunst in termen van ‘leuk’ of ‘niet-leuk’ te praten. Zoals iedereen zelf moet weten om een aluminium-hoedje op het hoofd te zetten.

  Het andere misverstand is dat het onjuist is dat er altijd van alles achter kunst moet zitten. Dat dat zo is is logisch, want anders is het geen kunst. Maar verwordt het tot iets iets anders. Zoals amusement, politiek of stadspromotie. Enkele weken geleden hoorde ik de Belgische kunstenaar Guillaume Bijl in een kunstenaarsgesprek met Alex de Vries in Den Bosch zeggen dat alle kunst conceptueel is. Bijl heeft gelijk. Als er geen idee achter zit, dan is het geen kunst.

  Het valt te hopen dat in Utrecht mensen die zich beroepsmatig met kunst bezighouden realiseren wat de werkelijke functie van kunst is. Want van hen mag worden verwacht dat ze beseffen dat ze in de voorhoede van de kunst opereren en zich daarnaar gedragen. De functie van kunst is er een van scherpstellen, thematiseren, dwarsdenken en aanwakkeren. Het valt te hopen dat Kasel in haar nieuwe baan dat op enig moment beseft.

 2. jan scherjon

  Al het leuke “Kunst” winkeltjes in de Twijnstraat en Cafés zijn de laatste 25 jaar
  verdwenen , de warme sfeer en gezelligheid zijn verdwenen ,allemaal massa’s
  studentes en toeristen die vooral de laatste tijd die met een tablet voor hun kop lopen botsend tegen andere aan en in de nacht schreeuwend door het centrum
  lopen, vechtend en fietsen stelend !
  Ga dat maar eens leuk maken!

 3. Kadoendra

  George Knight

  Wat voor het woord “Leuk” geldt gaat ook op voor het woord “Mooi”.

  Voor beeldtaal geldt dat je het pas begrijpt zodra je het in schrijftaal of spreektaal analytisch kan verwoorden.

 4. Harry

  Ik zou graag wat meer pizzeria’s, koffietenten en burgerbars in Utrecht willen. Dan wordt het weer ouderwets gezellig in Utrecht… 🤪😂

 5. Koel Hoofd

  Aan studenten is kunst niet besteed….

 6. Toine Goossens

  Beste Kyra,
  Van harte gefeliciteerd met de Pluim van St. Maarten die STUT heeft ontvangen voor het mooie werk. De mensen waar jullie het mee en voor doen krijgen geen jeuk van leuk. Jullie geven hen zelfvertrouwen, jullie geven hen hoop voor de toekomst. Fijn dat je dat zo lang hebt gedaan.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).