Marieke Koekkoek (32), Volt-kandidaat nummer vier op de lijst, heeft met voorkeursstemmen toch een plekje gekregen in de Tweede Kamer. Door al die stemmen passeerde ze de nummer drie op de lijst. Het is de eerste keer dat de pan-Europese partij meedeed met de verkiezingen. De Nederlandse afdeling werkt samen met Volt Europa. Het verkiezingsprogramma is dan ook uitgesproken Europees en progressief. Marieke zet haar werk als advocaat-stagiaire bij een advocatenkantoor in Amsterdam de komende jaren even op pauze. We vroegen haar waar ze zich voor wil inzetten in de Kamer en wat haar lievelingsplek is in Utrecht.
Waarom ben je lid geworden van Volt?
“Ik raakte betrokken voordat Volt Nederland bestond. In 2018 las ik een artikel in NRC waarin de oprichters van Volt, een Française, Italiaan en Duitser, vertelden waarom de beweging bestond. Ik had op dat moment net een zoon en was op zoek naar houvast, niet alleen in de politiek, maar ook in de samenleving. Mensen trekken zich steeds meer terug op hun nationale eilandjes en praten soms heel ruw over elkaar. Met name als iemand uit het buitenland komt of een migratieachtergrond heeft. Ik deed onderzoek in internationaal handelsrecht in Leuven en vanuit dat specialisme heb ik Volt Europa aangeschreven. Ik vroeg of ze daar als nieuwe beweging nog hulp bij nodig hadden. Ik sloot me eerst aan bij het Europese beleidsteam, daarna bij het Nederlandse. Pas veel later dacht ik: ik wil politiek actief worden. Terwijl politica zijn nooit mijn ambitie is geweest.”
Waar wil je je vooral mee bezighouden als je in de Tweede Kamer zit?
“Ik heb zelf meegeschreven aan het vluchtelingen- en migratiebeleid van de partij. Daar wil ik me in de Kamer ook zeker voor gaan inzetten. Met name dat het vluchtelingenbeleid veel humaner wordt dan nu. Daar is zowel op Europees als op Nederlands niveau echt heel veel te verbeteren. Migratie is een van de dingen waarvan ik dacht: dat moet je juist ook in Nederland veel beter gaan regelen. En daar kan Volt iets aan bijdragen.”
Waarom vind je migratie zo’n belangrijk onderwerp?
“Mijn man komt uit China. Hij kwam als student naar Nederland en kreeg op een gegeven moment een status als arbeidsmigrant. We hebben geen heel grote narigheden meegemaakt, maar je merkt dan wel hoe ingewikkeld het soms kan worden als iemand van buiten Nederland komt. Onze kinderen hebben een gemixte achtergrond. Ik vind het heel belangrijk dat we solidairder worden in hoe we omgaan met en praten over mensen die of hier asiel aanvragen of een migratieachtergrond hebben. Ik wil dat Nederlanders goed blijven kijken naar de rest van de wereld en beseffen dat je op een vriendelijke manier met elkaar om moet blijven gaan. In sommige dingen zijn we echt doorgeslagen.”
Hoe en wanneer was je voor de eerste keer in Utrecht?
“Ik ging hier studeren toen ik achttien was, na een paar maanden rondreizen in Australië. Ik had een kamer bij iemand op zolder in De Meern. Ik weet nog dat ik voor de deur van de rechtenfaculteit stond op het Janskerkhof en dacht: ‘Wow, ga ik dit echt allemaal doen?’ Ik was de eerste uit mijn gezin die ging studeren en wist niet wat ik moest verwachten.”
En waar drink je het lekkerste biertje in Utrecht?
“In Kafé België, omdat ik daar op eerste date ben geweest met mijn man. We hebben elkaar op Utrecht Centraal ontmoet, omdat we op dezelfde studiereis naar Wenen gingen. We zagen elkaar voor het eerst op het perron waar we met de rest van de groep stonden te wachten op de nachttrein.”
Wat is je lievelingsplek in Utrecht?
“Vroeger was dat de kloostertuin naast de Dom, maar nu is dat een beetje verschoven. Ik woon inmiddels in Leidsche Rijn. De bibliotheek in Leidsche Rijn Centrum is mijn favoriete plek aan het worden. Voor corona kwam ik daar graag. Het is een plek met een leuke kinderhoek en natuurlijk met veel boeken. En je had daar ook allerlei voorstellingen. Ik hou erg van lezen en ik hou sowieso van bibliotheken.”
Waar ben je trots op als Utrechter?
“Door de gekte op de woningmarkt voelt het soms alsof er maar één type persoon in Utrecht komt wonen. Toch heb ik het gevoel dat de stad haar best doet om het zo inclusief mogelijk te houden. Om iedereen toch een plekje te geven. Ik heb het idee dat er hier goed opgelet wordt dat de inwoners, met alle achtergronden, op plek één staan. Ik denk dat je er alleen maar sterker van wordt als je zo divers mogelijk bent.”
Utrecht is…
“…een stad waar iedereen goed voor elkaar zorgt.”
10 Reacties
Reageren”Ik wil dat Nederlanders goed blijven kijken naar de rest van de wereld en beseffen dat je op een vriendelijke manier met elkaar om moet blijven gaan. In sommige dingen zijn we echt doorgeslagen.”
Wij hebben in 2015 75000 Syriers opgenomen, de studentenpopulatie bestaat bij sommige universiteiten uit 50 procent buitenlandse studenten, Amsterdam groeit zelfs vooral door expats die belastingvoordelen genieten. Vind je het gek dat mensen zich terugtrekken op hun nationale eilandjes en daar weleens klaar mee zijn. We hebben bijvoorbeeld in Utrecht een giga tekort aan studentenwoningen maar de universiteit trekt doodleuk duizenden en duizenden studenten uithet buitenland aan waardoor Nederlandse studenten niet alleen hun basisbeurs hebben moeten inleveren maar de kwaliteit van het onderwijs (gemeten in ratio tussen student en docent) hollend achteruit is gegaan. We kunnen in Nederland zelfs niet aanbouwen tegen de immense immigratie en we groeien doodleuk door naar de 20 miljoen inwoners terwijl boeren die generaties boeren het werk onmogelijk wordt gemaakt (door stikstof) zodat Nederland voor al deze nieuwkomers woningen kan gaan bouwen. In Nederland zijn wij inderdaad doorgeslagen, doorgeslagen in ons humanitaire en internationale ideaal waardoor de belangen van Nederlanders onvoldoende gewaarborgd worden. Hoop dat deze vrouw dit perspectief ook eens inziet vanuit haar stedelijke white privilege bubble.
Jelle ben het helemaal met jou eens,je slaat de spijker op zijn kop.
”Ik wil dat Nederlanders goed blijven kijken naar de rest van de wereld en beseffen dat je op een vriendelijke manier met elkaar om moet blijven gaan. In sommige dingen zijn we echt doorgeslagen.”
In Nederland zijn er 800.000 (achthonderdduizend!) mensen die maandelijks amper hun huur kunnen betalen en het lijkt mij sterk dat deze mensen er in zullen slagen om maandelijks hun huur te betalen door een beetje naar de rest van de wereld te gaan kijken.
@jelle — Van harte mee eens. Laat aan duidelijkheid niets te wensen over. Wat vaak vergeten wordt is dat delen van de ‘samenleving’ belang hebben bij immigratie. In je stuk is een voorbeeld te vinden: de universiteit. We hebben hier dus niet met een ‘natuurverschijnsel’ te maken. En als je de risico’s van immigratie aan de orde stelt dan reageert men met politiek correcte credo’s, waardoor ze hun bedreigde belang verborgen kunnen houden.
Mensen van Volt leven niet in Nederland, die zien het als een stukje Europa dat nog geannexeerd moet worden door midden belgië, snap ook niet wat we met deze partij hier moeten…
@jelle: 11,2% van alle studenten in Nederland komt uit het buitenland. Op de Universiteit Utrecht zijn er nu 1.537 internationale studenten, op een totale studentenpopulatie van 30.574 studenten. Bij de HU zijn er minder internationale studenten op een zelfs grotere studentenpopulatie. Dit zijn totalen, dus het idee dat de uni er per jaar duizenden aantrekt slaat nergens op. Beetje goedkoop ook om het verdwijnen van de basisbeurs en vermeende lagere kwaliteit in het onderwijs in de schoenen van een handjevol internationals te schuiven. Misschien wil je daarvoor eens naar de economische ideeën van de regeringspartij(en) kijken…
Heel fijn om te lezen dat er jonge, betrokken mensen die midden in de samenleving staan in de Tweede Kamer zitten. Houd vast aan je idealen en je gezonde kijk op de wereld. Ik heb niet op Volt gestemd, maar kan jouw redenatie en motivatie erg waarderen. Succes in de politiek en in het leven.
@ Cas
De partij voorziet anders wel in een enorme behoefte onder de bevolking, en haalde als “nieuwe” partij bij de 2e kamerverkiezingen het dubbele aantal zetels dat toenmalig nieuwkomer Forum bij hun eerste deelname aan de kamerverkiezingen haalde.
Ook bij de Europese verkiezingen scoorde Volt al erg goed in het verleden.
Samen met een partij als D’66 vertegenwoordigt Volt een pro-europees liberaal geluid al met zo’n 30 zetels. Dat is dus 1 op de 5 kiesgerechtigde mensen die hun stem uitbrachten.
Nederland, in ieder geval een flink deel van de bevolking, zit dus gewoon te wachten op dit geluid. Dat zijn namelijk Europees burgers/ wereldburgers. Gelet op alle toekomstige problemen die de wereld te wachten staan is verbondenheid met elkaar de oplossing; en de terugtrekbeweging van iedereen op een eigen eiland gaat dat zeker niet zijn. Misschien voor de korte termijn wel, maar voor de lange termijn zeker niet. Veel problemen zijn namelijk grensoverschrijdend, zoals migratie. Die kan je helemaal niet alleen aanpakken; dan is het dweilen met de kraan open.
@jelle
Helemaal mee eens .
Migratieproblemen worden niet besproken want dat word al gezien als racisme .
Voor het eigen volk opkomen word bestempeld als extreem rechts,met verwijzingen naar de tweede wereldoorlog,wat totaal niets met elkaar te maken heeft.
Nationalisme word ook in de hoek van racisme geplaatst .
Dat gebeurt door mensen die niet weten wat nationalisme inhoud .
Ons eigen erfgoed beschermen mag ook al niet meer.
De Nederlandse cultuur is aan het verdwijnen terwijl cultuur juist veel aandacht krijgt behalve de eigen cultuur hier.
Wat is er mis met het feit dat ieder land zijn eigen identiteit heeft?
Waarom moeten we allemaal 1 groot EU worden?
Dat gaat niet werken en zal voor heel veel problemen gaan zorgen in de toekomst,let maar op.
@marieke
Go girl!
Ik ben trots op je! Zo ben ik weer trots op Nederland. Alleen door beter samen te werken met Europa en de rest van de wereld komen we verder.
Diversiteit is een verrijking. We moeten nog veel leren, maar samen komen we er uiteindelijk mooier, beter en sterker uit.
Azijnzijkers verzuur je eigen nest, maar niet mijn mooie Nederland.