Utrecht volgens voorzitter van COC Midden-Nederland Simon Timmerman | De Utrechtse Internet Courant Utrecht volgens voorzitter van COC Midden-Nederland Simon Timmerman | De Utrechtse Internet Courant

Utrecht volgens voorzitter van COC Midden-Nederland Simon Timmerman

Utrecht volgens voorzitter van COC Midden-Nederland Simon Timmerman
Foto Robert Oosterbroek
Simon Timmerman (35) is voorzitter van COC Midden-Nederland: een organisatie die zich inzet voor gelijke rechten, emancipatie en sociale acceptatie van de lhbti’ers in regio Utrecht. Vandaag vaart het COC Midden-Nederland ook mee met de Pride in Utrecht.

Simon Timmerman (35) is voorzitter van COC Midden-Nederland: een organisatie die zich inzet voor gelijke rechten, emancipatie en sociale acceptatie van de lhbti’ers in regio Utrecht. Vandaag vaart het COC Midden-Nederland ook mee met de Pride in Utrecht.

Dit jaar organiseerde het COC op zaterdag 18 mei, samen met het Midzomergracht Festival, voor de vierde keer de Walk of Love in Utrecht. De stoet trok ook dit jaar weer honderden deelnemers. We vroegen Simon naar het ontstaan van deze tocht en wat zijn mooiste herinnering is aan de stad.

Waar kwam het idee voor de Walk of Love vandaan?

“We wilden graag iets voor een breder publiek doen. Je hebt natuurlijk allerlei Gay Prides met boten, net zoals in Utrecht. Ik vind dat ook erg leuk, maar niet iedereen zit daarop te wachten. De Walk of Love heeft toch een laagdrempeliger karakter. We zijn allemaal verschillend en sommigen vinden het prettiger om op deze manier een boodschap af te geven in plaats van op een boot te staan of de stad in te gaan met zo’n dag. De Walk of Love is nu steeds een maand voor het Midzomergracht Festival en rondom 17 mei: de Internationale Dag tegen Homofobie, Bifobie en Transfobie. De eerste keer hebben we het maar gewoon eens geprobeerd en met succes.”

Hoe was de eerste wandeltocht?

“Wij dachten: als er honderd mensen zijn, is het al leuk. Er kwamen ruim driehonderd mensen. We merken dat mensen het een fijne manier vinden om een positieve boodschap achter te laten in de stad. Het levert onderweg vaak ook mooie reacties op. Kinderen langs de kant die mee willen lopen of ouders die uitleggen waar het voor is. Dat vind ik een hele belangrijk rol van zo’n walk: het zichtbaar maken van diversiteit. Iedereen kan meelopen. Mensen zijn natuurlijk vrij om ervan te vinden wat ze willen, maar laat ieder zijn leven leven.”

Wat vind jij van de lhbti-gemeenschap in Utrecht?

“Er gaan heel veel dingen goed, maar er zijn nog steeds groepen waarvoor echt nog extra aandacht nodig is. Lhbti’ers met een bi-culturele achtergrond bijvoorbeeld. Die combinatie maakt het niet altijd makkelijk. We proberen vanuit het COC zulk soort problemen bij de gemeenten op de agenda te krijgen en in Utrecht lukt dat goed. Er is een nieuwe Regenboogagenda sinds vorig jaar december. Het is fijn om te weten dat er in de stad een raad en een college zitten die het belangrijk vinden dat het op dit vlak goed gaat in de stad.”

Wat is jouw mooiste herinnering aan Utrecht?

“Dat is toch echt de Roze Zaterdag in Utrecht in 2013. Het was op 29 juni, ik weet het nog precies. Het was een dag waarbij ik het gevoel had: we hebben hier bijna de perfecte wereld geschapen, voor één dagje dan. Wat hadden we het op die dag toch goed voor mekaar. En wat hebben daar veel mensen van genoten en het feestje meegevierd. Ik was toen heel actief bij Stichting PANN, de organisator van de Roze Zaterdag, en het lukte ons allemaal gewoon – dat was een mooi gevoel.”

Hoe en wanneer was je voor de eerste keer in Utrecht?

“Ik denk dat ik zeven was. Toen woonde ik in Vianen en ik ging voor de eerste keer naar de bioscoop. Naar De Kleine Zeemeermin in de bioscoop aan de Oudegracht, met een vriendinnetje van school.”

Wat is je lievelingsplek in Utrecht?

“Het Julianapark. Daar woon ik dichtbij. En grappig dat er een paar van die dieren rondlopen. Het is een plek waar ik graag naartoe ga als het een beetje mooi weer is. Ik heb een dakterras, maar daar heb ik amper schaduw. In het park kan je lekker gaan liggen met een kleedje. Het is een fijn, relaxt plekje. Een paar jaar geleden heb ik mijn verjaardag er ook gevierd. En dan kan je gewoon weer aangeschoten naar huis waggelen.”

Wie is jouw favoriete Utrechter?

“Burgemeester Jan van Zanen. Daar zit ik niet wekelijks bij op de koffie, maar daar heb ik leuk contact mee. Een beter visitekaartje voor de stad kunnen we niet hebben. Het is iemand die keihard werkt, maar altijd enorm relaxt is. Hij is een supporter van de dingen die we als COC doen en hij is bereikbaar als het nodig is. Twee jaar geleden heeft hij twee goede vrienden van mij getrouwd. Dat vond ik echt bijzonder. En, net als ik, is hij ook erg fan van het songfestival. Leuke vent.”

Utrecht is…

“… mijn thuis.”

geen Reacties

Reageren

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).