Utrecht volgens voorzitter van Winkeliersvereniging Lombok Yasin Ugur Utrecht volgens voorzitter van Winkeliersvereniging Lombok Yasin Ugur

Utrecht volgens voorzitter van Winkeliersvereniging Lombok Yasin Ugur

Utrecht volgens voorzitter van Winkeliersvereniging Lombok Yasin Ugur
Foto: Robert Oosterbroek
Op het Moskeeplein in onze stad staat sinds donderdag 23 maart een grote lichtgevende maan. Die gouden maan is een initiatief van het bestuur van Winkeliersvereniging Lombok in het kader van de start van de Ramadan. Yasin Ugur heeft een fietsenwinkel op de Kanaalstraat en is de voorzitter van de vereniging. Zelf is hij ook aan het vasten. De symbolische ‘Ramadan-maan’ blijft een maand staan. Zodra de zon onder is, ontsteekt de maan zijn licht en mag het vasten verbroken worden. We vroegen Yasin wat de reacties op de maan tot nu toe zijn en wat zijn lievelingsplek is in Utrecht.

Op het Moskeeplein in onze stad staat sinds donderdag 23 maart een grote lichtgevende maan. Die gouden maan is een initiatief van het bestuur van Winkeliersvereniging Lombok in het kader van de start van de Ramadan. Yasin Ugur heeft een fietsenwinkel op de Kanaalstraat en is de voorzitter van de vereniging. Zelf is hij ook aan het vasten. De symbolische ‘Ramadan-maan’ blijft een maand staan. Zodra de zon onder is, ontsteekt de maan zijn licht en mag het vasten verbroken worden. We vroegen Yasin wat de reacties op de maan tot nu toe zijn en wat zijn lievelingsplek is in Utrecht.

Waarom wilden jullie als Winkeliersvereniging deze maan plaatsen?

“Voor veel klanten en ondernemers is dit, naast de decembermaand en kerstperiode, een belangrijke tijd. Het is een tijd om samen te komen, samen te eten en stil te staan bij wat ons verbindt. De maan fleurt het plein op en geeft zo extra licht aan deze Ramadan-periode. Rondom de kerstdagen hebben we lichtjes boven de straten en we vonden het leuk om ook eens wat anders te doen. We waren er vrij snel uit dat het een maan moest worden en hebben die toen laten maken. Vanaf nu komt die elk jaar weer op het plein te staan.”

Wat zijn de reacties tot nu toe op de maan?

“We krijgen veel positieve reacties, van bezoekers van de moskee, maar bijvoorbeeld ook van mensen uit de buurt die niet meedoen met vasten en geen moslim zijn. Het zijn allemaal leuke reacties. De reacties zijn beter en meer dan verwacht. Dat is heel tof. Iedereen maakt foto’s van de maan of gaat er zelf mee op de foto. Die foto’s worden veel gedeeld, zie ik, zoals via Facebook. Ook door mensen die niet in deze wijk wonen, of die zelfs niet uit Utrecht komen.”

Hoe is het om in het bestuur van de Winkeliersvereniging te zitten?

“Heel goed. We zijn heel actief en proberen veel dingen te organiseren. Zo hebben we met Pasen een tent op het Moskeeplein. Daar gaan we paaseieren uitdelen. En we hebben ons beziggehouden met de herinrichting van de Kanaalstraat en de Damstraat. Daarbij heb je te maken met ons als ondernemers, de bewoners en de gemeente. Iedereen wil natuurlijk van alles. Dus wij hebben wat toegegeven, maar de gemeente en de bewoners ook. Uiteindelijk is daar een plan uitgekomen waar we tevreden mee zijn. Wij als ondernemers hadden liever geen eenrichtingsverkeer gehad, maar tweerichtingsverkeer zoals het al was. Maar we krijgen wel klinkers, daar hadden we om gevraagd, net zoals meer verlichting. Ook komen de bomen weer terug.”

Waarom vind jij Lombok een leuke wijk om een winkel in te hebben?

“We zitten al sinds 1998 hier. We zijn een familiebedrijf. Ik ben hier, op de Graadt van Roggenweg, opgegroeid en we kennen de buurt goed. We kennen de hangjongeren, de ouderen. Ik heb hierachter op de basisschool gezeten. Het is ons wijkje. Het karakter van de wijk is multicultureel. Je kan hier qua eten echt alles kopen wat je zoekt, ook ambachtelijk, dat zie je niet veel meer. Dat trekt toch veel klanten: zelfgemaakt en divers. De bakker hier werkt op de ouderwetse manier, het brood komt niet kant en klaar.”

Wat is je lievelingsplek in Utrecht?

“Dat is de Kanaalstraat. Hier voel ik me thuis. Op zondag kom ik hierheen met mijn dochter. Zij vindt het ook prachtig. Dan bezoeken we ook de moskee. In de Kanaalstraat kan je al je boodschappen doen en je gebed.”

Waar kan je culinair genieten in Utrecht?

“Dat is hier in de buurt: bij Yunak in de Kanaalstraat, maar ook Levantine op het Moskeeplein en Deluxe en IJssalon Dam op de Damstraat. Het is een mix van Marokkaans en Turks. Ik kom bij ze allemaal wel regelmatig om wat te eten en te drinken.”

Wat mist Utrecht?

“Leuke terrasjes voor als je iets lekkers Turks wil eten, zoals zoetigheden met thee, zijn er nu te weinig in Utrecht. Als we daarvoor buiten willen zitten, ga ik naar Amsterdam, Rotterdam of Den Haag. Daar heb je veel meer van dat soort plekken waar het drukker en gezelliger is dan hier. In Utrecht is dat nog niet veel. In die steden heb je meer keus dan hier. Ik weet dat de gemeente hier heel moeilijk is met terrasvergunningen.”

Utrecht is…

“Samen de diversiteit van de stad omarmen.”

10 Reacties

Reageren
 1. Len

  Ik deel het sentiment wat betreft de kanaalstraat, het is het enige echte ‘wereldse’ stukje in een verder koude en zielloze stad die zich werelds probeert te presenteren.

 2. Gijs de Vries

  Als bewoner ontzettend blij dat het terror verkeer wordt aangepakt. Eindelijk eenrichtingsverkeer.

  Ik zat ook in de wijkraad voor de visie kanaalstraat/damstraat. Het was erg lastig
  Om door de stevige winkeliers lobby heen te breken. Eén beloofd en afgestemd topic is bijvoorbeeld nog niet ingelost: meer diversiteit in aanbod. Want hoezeer ik ook geniet van vers brood en falafel. Ruim 90% van de zaakjes verkoopt veel te vet en eenzijdig eten. De hele Damstraat is een grote drive through grill straat. Doe er wat aan en verkoop gezonder en culinair top eten. Of dat nou Turks, Armeens, Marokkaans of Joods is.

 3. Taeke D.

  In Turkije en Marokko kun je werkelijk uitstekend eten. Daar ziet het er echt anders uit dan zo’n “grillstraat”. Helemaal eens dus met Gijs de Vries!

 4. Nuchter

  Wat een mooi initiatief, hulde voor de winkeliers.

  @Gijs de Vries,
  Wat een zeur reactie op dit topic. Op deze manier is het gemakkelijk om mooie dingen kapot te maken. Stop daarmee.

 5. Koel Hoofd

  @Len
  Helemaal mee eens.

  @Gijs de Vries
  Economische vuistregel:
  Vraag bepaalt aanbod, aanbod dicteert vraag is wensdenken.

 6. Statler

  Die maan is een heel origineel en symphatiek idee.
  Met vriendelijke groet,
  PeterH

 7. Pee

  @Nuchter
  Welke mooie dingen?

 8. Cico

  @Koel Hoofd:
  Je bent selectief aan het lezen, hij had het over een ongezond en eenzijdig aanbod.

  “Vraag bepaald aanbod” is ook helemaal geen economische vuistregel. Als je een KFC, Burger King en de McDonalds in 1 straat zet, komen daar ook drommen mensen op af.

 9. Gijs de Vries

  @nuchter gemakkelijk? Kapotmaken? Ik haal een inhoudelijk punt aan dat zwart op wit staat in de wijkvisie en dat ook nog eens aansluit op het gewenste beleid van Rijk en gemeente: gezonder eten bereikbaar maken. Ik vind dat de ondernemers erg conservatief denken (alles moet met de auto bereikbaar blijven, zoals het was. En we blijven vette, eenzijdige troep verkopen.)

  @koel hoofd
  Aanbod stuurt 100% de keuze. Als je gezond default maakt, kiest men dat veel eerder. Basiskennis van gedragspsychologie.

  Superbenieuwd of de lieve klanten van deze meneer in de toekomst massaal niet gaan dubbelparkeren en het stopverbod accepteren.

  Tot slot: Ward Alsham, beste falafel! Hicrer, beste turkse pizza. Taza, beste stokbrood. Kautar, wereldkampioen koffiebroodjes. Morties, superkaas! Bendi, assortiment peulvruchten, tafelzuren en olijven is topnotch.

 10. Said

  Beste 1 april grap ooit van Len, ik zou zeggen bezoek eens de Oude of (Kromme) Nieuwe Gracht, daal dan af naar het waterniveau of wandel eens langs de Minstroom of Kromme Rijn.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).