Utrecht voor het eerst in tien jaar weer populairste stad onder bezoekers Utrecht voor het eerst in tien jaar weer populairste stad onder bezoekers

Utrecht voor het eerst in tien jaar weer populairste stad onder bezoekers

Utrecht voor het eerst in tien jaar weer populairste stad onder bezoekers
Foto: Robert Oosterbroek
Utrecht is voor het eerst in tien jaar onder bezoekers weer de populairste stad van Nederland. Uit onderzoek van de Universiteit van Amsterdam en de Universiteit Utrecht blijkt dat Amsterdam haar eerste plaats verliest aan de Domstad.

Utrecht is voor het eerst in tien jaar onder bezoekers weer de populairste stad van Nederland. Uit onderzoek van de Universiteit van Amsterdam en de Universiteit Utrecht blijkt dat Amsterdam haar eerste plaats verliest aan de Domstad.

Utrecht is daarmee de populairste stad voor de gemiddelde Nederlander boven de 18 jaar, maar ook blijkt dat Nederlanders van Utrecht de grootste groei in populariteit verwachten als de coronacrisis voorbij is. Nederlanders zien ernaar uit om Utrecht weer te bezoeken, vanwege de cultuursector en “het rijke winkel- en horeca-aanbod in het historische centrum”.

Onder inwoners van Utrecht is de reputatie iets minder hoog: Utrecht haalt de negende plaats. Utrecht staat onder eigen bewoners wel steevast in de top-10. Onderzoeker Hendrik Beerda zegt: “Ondanks de omvang van de stad ervaren de inwoners de menselijke maat in Utrecht. Zelfs in coronatijd vindt men de sfeer in de stad prettig. In normale tijden wordt vooral het Utrechtse sport- en theateraanbod geroemd door de bewoners.”

Inwoners zijn ook tevreden over de werkgelegenheid in de stad. “Om de bewonerstevredenheid een positieve impuls te geven en in de top 10 verder te groeien, moet Utrecht de sfeer in de stad verder verbeteren. Culturele festivals en andere evenementen die de brede bevolking aanspreken, blijken hiervoor een geschikt instrument.”

Beoordeling

Het onderzoek van de twee universiteiten is in 2011 ontwikkeld en dit jaar deden 77.500 Nederlanders mee. Gemeenten worden onder meer beoordeeld op ‘merkkracht’ (naamsbekendheid, waardering en binding), bezoek, bezoekintentie en groeiverwachting. De inwoners van de dertig grootste gemeenten uit het onderzoek krijgen daarnaast vragen over het woonplezier.

5 Reacties

Reageren
 1. Kees Truijens

  Mooi nieuws.
  Ik ervaar wel een zekere discrepantie met het plaatje van de ingepakte domtoren.

 2. Rob Schuurman

  Mooi nieuws? Mmm, goed aanbod is fijn, veel bezoekers niet. We moeten Amsterdam niet achterna.

 3. Kadoendra

  @Rob Schuurman

  Toeristen en dagjesmensen gaan naar een andere stad om leuke dingen te doen en te zien.

  Dus als je ervoor gaat zorgen dat Utrecht een enorm deprimerende en verloederde stad gaat worden zullen toeristen en dagjesmensen het verder wel uit hun hoofd gaan laten om nog naar Utrecht te komen.

 4. Jozias

  @ Rob Schuurman

  Zoals je hebt kunnen lezen scoort Utrecht al jaren een 9e plek als het aankomt op aantrekkelijkheid van de eigen stad, onder eigen bewoners. Dat is een behoorlijk hoge positie, omdat Utrecht een grotere stad is met behoorlijk grootstadse problematiek. Zeker als je weet dat steden als Den Bosch en Maastricht verder hoog scoren. Zij hebben wel aantrekkelijkheid en goede voorzieningen, maar veel minder grootstatds gedoe.

 5. Koel Hoofd

  Onze pretlettergemeente zal dit advies met verve gaan opvolgen en van Utrecht een (inter)nationaal pretpark maken.
  Meer hoger opgeleiden (de cultuur, vermaak en beleving consumenten) zullen hier graag willen wonen want anders is het onbereikbaar.
  De huizenprijzen zullen binnen afzienbare tijd spontaan door het dak heen gieren!
  Goed nieuws voor de huizenbezitters!
  Voor die starters wordt het slikken of stikken of, vragen of ze alvast een voorschot op de erfenis kunnen krijgen…

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).