Utrecht doet, samen met de andere G4-steden, een verzoek om meer geld voor tijdelijke dak- en thuislozenopvang. Op dit moment loopt dat aantal namelijk flink op en de capaciteit is eerder al noodgedwongen vergroot. De vraag vanuit de steden komt op een moment dat er eigenlijk plannen waren om financiering terug te schroeven.
Het aantal mensen dat dak- en thuisloos is, is de afgelopen tijd flink toegenomen. Georganiseerde opvang zit sneller vol, en eerder deze week werd bekend dat zes man niet meer toegelaten werd bij een opvang aan de Zeehaenkade. De G4 vraagt daarom aan het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) om in hun begroting meer geld vrij te maken voor de tijdelijke opvang, en niet om financiering juist terug te schroeven zoals nu het plan is.
Structureel probleem
Ondanks dat er nu opvangplekken nodig zijn, is dakloosheid vooral een structureel probleem. Met name een woonprobleem volgens Rachel Streefland, wethouder Asiel: “Het gaat steeds vaker om vrouwen, kinderen en mensen die niet vanuit een zorgvraag maar door bijvoorbeeld een scheiding, situaties van fysiek geweld of als werkende arme, niet in staat zijn een plek te vinden om veilig te wonen. De situatie is schrijnend, de maatschappelijke opvang zit overvol en het lukt ons bijna niet meer om alle kwetsbare mensen die dat zo hard nodig hebben onderdak te bieden”
Daarom roepen de G4 op, los van een groter budget binnen de begroting, om in de daklozenkwestie rekening te houden met een langetermijnoplossing. De richting van het landelijke actieplan dakloosheid zou namelijk de juiste zijn, ‘maar de landelijke voorwaarden om het woonprobleem aan te pakken ontbreken in de huidige context van het acute dakloosheidprobleem’. Of het ministerie van VWS gaat doen met de oproep, is niet bekend. Later deze week gaat vindt er een debat plaats waarin de begroting wordt besproken.
8 Reacties
ReagerenBetere voorzieningen en grotere capaciteit leidt tot nog meer daklozen en veilige landers …. .
WR een onzinnige aanvraag en de makkelijkste weg kiezen.
Kijk eens naar de oorzaak, waarom zijn er meer daklozen. Antwoord stond hier vorige week, veilige landers, die weten dat het in Utrecht goed geregeld is. Als het nu nog beter wordt geregeld komen er dus nog meer op af.
Echte oplossing is minder opvang, dan daalt aantal daklozen
Onderdak voor daklozen. En uiteraard pleiten voor een spreidingswet voor asielzoekers. En geen idee waar je al die mensen gaat onderbrengen.
Niet zorgen voor minder daklozen en asieleisers. Gewoon meer geld. Das de oplossing. O ja, u als nukubu krijgt uiteraard de rekening. Socialisme in de praktijk.
Politieke reflex om het eigen wanbeleid te camoufleren is altijd meer geld er tegenaan kwakken om nog meer problemen te scheppen zonder de oorzaak op te lossen. De burger betaald toch wel omdat belasting niet betalen een misdaad is.
Echter, er komt een interessant rapport van BDO waarin de accountants stellen dat de lokale lasten voor de inwoners van Utrecht gevaarlijk hoog zijn. Oftewel, de gemeente heeft zoveel geld verspild met wanbestuur dat de burger het niet meer kan opbrengen om het gat te dichten.
Ik schaam me ronduit voor de harteloosheid van mijn medeburgers hierboven (en nog een aantal die regelmatig op DUIC van deze harteloosheid blijk geven. Gelukkig is niet iedereen zo.
Meer geld voor tijdelijke dak- en thuislozenopvang ? Hoeveel geld is er dan nú? De foto toont een gesubsidieerde slaapzaal voor daklozen. Maar waar is deze slaapzaal ? Wat betaalt de dak- en thuisloze Utrechter per nacht voor een tijdelijk bed op deze tijdelijke slaapzaal? En hoe lang is tijdelijk? Wanneer krijgt hij/zij de permante woning die er niet is?
Ik schaam mij regelmatig voor de grenzeloze naiviteit van beroepsdeugers hier op DUIC die niet doorhebben hoe er geprofiteerd wordt van hun wereldvreemde vrijgevigheid door profiteurs uit binnen en buitenland. Utrecht, daar moet je zijn voor alles graties.
@Anne Marie ten Berge
Juist. Alles is overvol en er is een gigantisch woningtekort in Nederland waardoor wij onze eigen kinderen en statushouders geen huis te bieden hebben.
Toch gaat de instroom onverminderd voort. Onbegrijpelijk, onmenselijk en deprimerend..