Utrecht waagt zich niet aan centrale vuurwerkshow tijdens jaarwisseling | De Utrechtse Internet Courant Utrecht waagt zich niet aan centrale vuurwerkshow tijdens jaarwisseling | De Utrechtse Internet Courant

Utrecht waagt zich niet aan centrale vuurwerkshow tijdens jaarwisseling

Utrecht waagt zich niet aan centrale vuurwerkshow tijdens jaarwisseling
Er komt geen centrale vuurwerkshow tijdens de komende jaarwisseling in Utrecht. Een oproep om actief te werken aan een centrale vuurwerkshow levert vooralsnog niets op. Het is te duur en moeilijk om sponsors te vinden.

Er komt geen centrale vuurwerkshow tijdens de komende jaarwisseling in Utrecht. Een oproep om actief te werken aan een centrale vuurwerkshow levert vooralsnog niets op. Het is te duur en moeilijk om sponsors te vinden.

Eind vorig jaar was er voldoende steun voor een vuurwerkshow in de gemeenteraad. De eerste Utrechtse centrale vuurwerkshow moest volgens het voorstel van GroenLinks plaatsvinden tijdens de jaarwisseling van 2019-2020.

Er is daarom gesproken met vertegenwoordigers van het Centrummanagement Utrecht, Utrecht Marketing en het Ondernemersfonds Utrecht. Ook werd de Jaarbeurs gepolst en werd een Utrechtse ondernemer met ervaring in (internationale) vuurwerkshows gevraagd om mee te denken. Wethouder Verschuure stelt dat allen positief zijn over een centrale vuurwerkshow, maar het niet zelf willen bekostigen.

De gemeente wil het geld zelf ook niet ophoesten. Het evenement zou zo’n 450.000 tot 550.000 euro moeten kosten, daar hoort bijvoorbeeld de vergunningverlening, toezicht en handhaving, de inzet van medewerkers van Stadsbedrijven, coördinatie voor de centrale vuurwerkshow en het evaluatieonderzoek bij.

Een gratis toegankelijke vuurwerkshow, waar iedereen eigen drank mee kan nemen, is maar moeilijk aan te verdienen, denken de ondernemers. Bovendien is het maar de vraag of vuurwerk wel past bij gezond stedelijk leven en schone lucht en zou daarom sponsoring bemoeilijken.

Testen

Er wordt al langere tijd gesproken over een centrale vuurwerkshow in Utrecht, maar vorig jaar stelde burgemeester Jan van Zanen dat er geen centrale vuurwerkshow kwam, omdat het geen groot effect zou hebben op de openbare orde in wijken, duur zijn en onnodig veel inzet vragen van de politie.

Een raadsmeerderheid wilde het toch proberen. “Dit is een positieve manier om het individueel afsteken van vuurwerk en de daarmee gepaard gaande overlast terug te dringen”, zei Heleen de Boer, fractievoorzitter van GroenLinks Utrecht, destijds.

14 Reacties

Reageren
  1. Gerard Brugmans

    Grappig, als het gaat om bijvoorbeeld zo’n bedenkelijk wielercircus als de Vuelta kopen speelt geld bij de mannen van Centrummanagement Utrecht, Utrecht Marketing en het Ondernemersfonds Utrecht opeens geen rol. Dus dan gewoon maar meteen helemaal stoppen met vuurwerk lijkt de beste oplossing te zijn, in één klap (sorry) van alle ellende af!

  2. Scherpschutter

    Uistekend. Dat getuigt van gezond verstand. Als de markt er niet vrijwillig voor wil betalen dan is de vraag er niet en als de vraag er niet is, waarom zou de Gemeente er dan wel voor moeten betalen met geld dat van diezelfde markt is afgenomen?

    Morele Gemeentes zetten alles op alles om zich zo min mogelijk met haar burgers te bemoeien en de kosten van haar eigen bedrijfsvoering tot een absoluut minimum te beperken.

    Burgers bepalen zelf wel of ze vuurwerk willen hebben voor hun geld of niet. Daar is geen ambtenaar voor nodig.

  3. De medicijnman

    Ik denk dat burgervader Jan van Zanen helemaal gelijk heeft..in sommige utrechtse wijken moeten alle zeilen worden bijgezet om orde te bewaren .jammer dat zoiets als een groot feest daarom niet kan plaatsvinden.met dank aan de jeugd die denkt in nov en dec los te mogen gaan op andermans eigendommen..

  4. Hans

    Lekker, ik verheug me nu alweer op de smerige dampen en de schade en ongelukken die het particuliere vuurwerk gaat veroorzaken. Maar ja, handel is handel, en het milieu, de veiligheid en de vernielingen zijn bijzaak. Dus voorál niet afschaffen! Pennywise poundfoolish!

  5. Rinke Doornekamp

    Huisdieren in de stress, het vernielen en plunderen, de ziekenhuiskosten van mensen die een oog of een hand kwijt zijn en ga zo maar door. En niet te vergeten de enorme hoeveelheid kankerverwekkende fijnstof die bij het afsteken van vuurwerk bij inademen rechtstreeks in de longen terecht komen. Het plezier van enkelen ten koste van velen. Want het is gebleken dat de meeste mensen een verbod willen op het afsteken van vuurwerk op oudejaarsavond. Ik ga in ieder geval de stad uit op 31 december.

  6. Katja

    Wat zegt de Raad van State hierover ihkv stikstofbeleid ?

  7. Kadoendra

    @Scherpschutter

    “Burgers bepalen zelf wel of ze vuurwerk willen hebben voor hun geld of niet. Daar is geen ambtenaar voor nodig”.

    Het zijn ook al jaren dezelfde burgers die bepalen hoeveel de overlast ten tijden van de oud en nieuw dagen zal zijn voor heel veel eerzame burgers.
    Overigens zijn er heel veel ambtenaren voor nodig om de orde weer te herstellen.

    Daar u het slechts heeft over de economische markt gaat u dus geheel voorbij aan de al jarenlange grote maatschappelijke klachten over het vrij afsteken van vuurwerk.

  8. Koel Hoofd

    Non-discussie. De eerste zware vuurwerkknallen zijn al een feit.
    Hoe komen mensen aan dat vuurtuig? Dankzij de EU en het internet zijn alle grenzen wijd open voor alle mogelijke goederen welke mensen willen hebben. Dus een centraal vuurwerk had het probleem echt niet opgelost.

    @rinke doornkamp. Het perspectief wat u schetst klopt niet. Het vermaak van velen is de overlast voor enkelen.

  9. waldorff

    @scherpschutter: Uit het rapport van veiligheid.nl :bij de jaarwisseling 2018-2019 zijn 396 mensen behandeld op de spoedeisende hulp. Op huisartsenposten zijn nog eens 800 mensen behandeld. De helft (50%) van de slachtoffers was jonger dan 20 jaar. Onderzoek van VeiligheidNL onder vuurwerkkopers eind 2017 liet zien dat kinderen in ongeveer een derde deel van de gevallen het vuurwerk afsteken, hetzij onder toezicht van een volwassene (25%), hetzij zonder toezicht (9%). Een kwart van de slachtoffers (24%) was jonger dan 15 jaar.
    Een derde deel van de SEH-bezoekers had (een) brandwond(en). Ruim een kwart van de vuurwerkslachtoffers (27%) liep oogletsel op. Van hen moest ruim een derde deel meteen worden doorverwezen naar een oogarts of oogpoli. Een tiental personen liep gehoorschade op.
    Bij vier procent van SEH-bezoekers moest een of meerdere (delen van) vingers worden geamputeerd, vrijwel allemaal veroorzaakt door illegaal knalvuurwerk, vooral nitraten. Van hen was drie kwart jonger dan 25 jaar.
    En dit brengt geen economische schade mee? Al deze artsen en ander personeel werkt die avond gratis over? Al deze mensen die gewond zijn hoeven niet naar hun werk? enz. enz.

  10. Kadoendra

    @Koel Hoofd

    Door de oorlog in het voormalig Joegoslavië zijn vuurwapens en handgranaten voor de gemiddelde crimineel zeer eenvoudig aan te schaffen.
    Maar omdat ze vallen onder strafrecht is het niet iets waarmee de gemiddelde burger in de openbare ruimte veelvuldig geconfronteerd mee wordt.

    Wat mij en vele andere mensen in Nederland al jaren overlast geeft is de duidelijke jaarlijkse verschuiving van een redelijk geordende maatschappij naar een anarchistisch knalvuurwerk maatschappij.
    Waarmee ik doel op de grote groep van personen die jaarlijks blijk geven dat de vrijheid van het afsteken van knalvuurwerk gepaard gaat met de vrijheid van hooliganisme.

    Helaas is vrijheid en blijheid voor veel personen verwoorden tot het verzieken van de vrijheid en blijheid van veel eerzame burgers.

    Als je beter kijkt naar vuurwerk dan zijn er twee soorten vuurwerk, het siervuurwerk, zoals vuurpijlen en verder het knalvuurwerk.
    In de loop van de vele jaren is het knalvuurwerk in kracht en dus ook de harde knallen flink toegenomen.

    In 1985 ben ik ruim twee maanden in Syrie geweest voor een fotoreportage en nu weet iedereen van de burgeroorlog die daar heeft plaats gevonden.
    Maar iedereen die veel reist kan weten dat wat er allemaal in de aanloop van het nieuwe jaar in Nederland gebeurd met het knalvuurwerk eigenlijk best wel gestoord is, want de oren van heel veel eerzame burgers doen geregeld die mensen twijfelen of zij niet verzeild zijn geraakt in het beleg van Aleppo.

    Daar die gasten met hun knalvuurwerk zo graag oorlogje willen spelen heb ik een tip voor de Nederlandse overheid.
    In 1985 werden na 22.00 uur in Syrie alle politietaken overgenomen door het leger. Iedereen wist dat en er werd zelfs in een grote stad als Damascus niet meer na 22.00 uur met een auto getoeterd, terwijl overdag te pas en te onpas er op los getoeterd werd, maar om exact 22.00 uur was er de enorme stilte.

    Op een gegeven moment was ik na 22.00 uur op een bruiloft, mensen dus in grote feeststemming en een gast dacht even de feeststemming te vergroten door op straat zijn revolver in de lucht even leeg te schieten.
    Dus bij iedereen ging de 22.00 uur alarmbellen af, overigens ook bij die gast.
    Na een paar minuutjes kwamen er een groep militairen bewapend met AK 47 mitrailleurs even de trouwerij opvrolijken.
    Maar een andere gast kreeg babbels met de militairen waarop een militair zijn AK 47 met zijn vinger aan de trekker in de buik drukte van die gast met babbels.
    Op die manier werd plotsklaps (zonder enige knal!) de orde weer herstelt.

    Veel van die knalvuurwerkgasten in Nederland kunnen gewoon de vrijheid niet aan. Dus gewoon knalvuurwerk verbieden en als die knalvuurwerkgasten echt eens oorlogje willen gaan spelen laat het Nederlandse leger dat knalvuurwerkverbod daarom maar gaan handhaven………………

  11. cas

    @ koel hoofd, ook zonder open grenzen en super uitgebreid internet was het vroeger heel makkelijk om aan illegaal vuurwerk te komen.
    Het opvallende is dat het vroeger strijkers waren en iets zwaarder, maar nu steken ze dingen af die gewoon dodelijk zijn als het verkeerd gaat.

  12. Scherpschutter

    @waldorff 22:02

    Ja. Ik weet het. De cijfers tonen jaar op jaar op jaar dat het heel erg meevalt met het aantal gewonden door vuurwerk. Op een bevolking van 16.5 miljoen zijn dat natuurlijk volkomen te verwaarlozen cijfers. Er vallen statistisch gezien meer gewonden in het amateurvoetbal…

    Daarnaast valt het gros van de gewonden uiteraard in de wetenschap dat ze een risico nemen door vuurwerk af te steken (je kunt uiteraard ook gewoon binnen blijven of even lekker weg gaan) en valt het gros van die gewonden ook nog door eigen onverantwoordelijk gedrag. Als amateurvoetballers massaal besluiten om voetballen op elkaars hoofd te schieten dan is ook dit irrationele gedrag de eigen verantwoordelijkheid uiteraard.

    Kortom: burgers kunnen dit allemaal prima zelf bepalen. Daar is geen overheid voor nodig.

  13. cas

    Ik snap niet wat de gemeente verwacht… Denk ze dat de vuurwerk show in Sydney gratis is/ kostendekkend? Of die in Rotterdam?
    Wil je iets, dan moet je geld neer tellen en niet zeuren.

  14. Fred

    Een centrale vuurwerkshow brengt misschien onbedoeld toch enkele negatieve aspecten met zich mee, zoals hoe wil je die stormloop van belangstellende burgers in goede banen leiden: als 10% van de mensen wil komen hebben we het over ongeveer 35.000 mensen, komt er 50% hebben we het over 175.000. Gegarandeerd dat ziekenhuizen en politie binnen de kortste keren aan de lijn hangen bij de gemeente omdat het ondoenlijk is en dan mogen B&W z.s.m. komen met de belofte’dit nooit mer’.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).